25.07.07, 18:42
jak rzucić/ewentualnie ograniczyć palenie?nie można stosować żadnych
wspomagaczy-zawierają nikotynę.mojej koleżance lekarz powiedział(paliła
b.dużo)że może ograniczyć,jeżeli rzuci będzie się stresować a to jeszcze gorzej.
Obserwuj wątek
    • joko5 Re: papierosy 25.07.07, 22:24
      Nie wierzę, że lakarz tak powiedział. Chyba każda matka pragnie dla swojego
      dziecka to co najlepsze. Zastanów się czy z czystym sumieniem mogłabyś dmuchać
      dymem papierosowym dziecku w twarz. Pal licho, że Twoje płuca zrzra rak, ale
      pomyśl o zdrowiu dziecka. Sama kiedyś paliłam dwie paczki dziennie, ale przed
      zajściem w ciąże rzuciłam, potem znowu zaczęłam, ale gdy zastanowiłam się, że z
      dymem puszczam ok. 2,5tys rocznie to stwierdziłam, że szkoda kasy i przestałam
      palić. Nidgy nie paliłam w towarzystwie mojego dziecka i do dnia dzisiejszego
      nikt ni9e ma prawa tego robić u mnie w domu.
      • de_la_hoya Re: papierosy 25.07.07, 23:27
        Jak dowiedziałam się o ciąży też paliłam.
        Dowiedziałam się w sobotę. Czekałam do poniedziałku jak na szpilkach, żeby
        "tatuś" poszedł do pracy a ja żebym mogła zapalić.
        Najpierw 20 minut przemowy do brzucha i przepraszanie. Zapaliłam. Po jednym
        zaciągnięciu zgasiłam i wywaliłam. I nie paliłam.
        Zero stresu. Zero chęci palenia. Wyrzuty sumienia potrafią działać cuda.
    • umber82 Re: papierosy 26.07.07, 11:28
      aby rzucić palenie trzeba tego chcieć! i koniec, zdrowie dziecka jest
      najwiekszą motywacją w tym wypadkusmile
      • anna395 Re: papierosy 26.07.07, 13:54
        Paliłam od 22 lat. Ilościowo- różnie się to układało. Rzuciłam jak dowiedziałam
        się, że jestem w ciąży. Byłam zła na siebie, że już zdążyłam zdrowo podtruć
        dzidzię, bo o ciąży dowiedziałam się późno...
        Nie prowadziłam ze sobą na ten temat dyskusji- sprawa jest oczywista. Nie ma co
        gadać, że 5 dziennie to prawie nic, że rzucanie to stres. No NIE. Te dwie
        sprawy są ze sobą ściśle powiązane: CIĄŻA WYKLUCZA PAPIEROSY. Wiesz co mi
        pomaga w trudnych chwilach? Że chęć zapalenia trwa bardzo krótko. Od kilku
        sekund do kilku minut. Tyle nie możesz? Dla tak wielkiej sprawy?
        Powodzenia Trzymaj się
    • memphis90 Re: papierosy 27.07.07, 09:43
      Zdecydowanie rzucic! Nie wiem, jaki lekarz mógłby powiedzieć, że rzucanie
      palenia zaszkodzi dziecku, to przecież kryminał! Papierosy powodują wady
      wrodzone, gorszy przyrost masy ciała, hipotrofię, zwiększają ryzyko astmy u
      dziecka, ADHD, przedwczesnego porodu, poronienia, pękania błon płodowych.
      Wystarczy, czy mam wymieniać dalej?
      • annas16 Re: papierosy 27.07.07, 13:07
        Historia z lekarzem wymyślona na potrzeby tych mam ,które niestety nie potrafią
        lub nie chcą rzucic palenia podczas ciąży.
        1 ciąża -rzuciłam palenie natychmiast jak tylko się dowiedzialam ,2 na
        szczęście nie paliłam przed więc nie musiałam.
        Pozdrawiam Ania.
    • reewa Re: papierosy 29.07.07, 22:02
      Historia z lekarzem jest możliwa...Jak miałam zajęcia z anatomii mój doktor
      powiedział,że rzucenie papierosów będąc w ciąży jest o wiele gorsze od samego
      palenia...Tłumaczył,że organizm jest już podtruty i dziecku o wiele bardziej
      szkodzi,jeśli ciągnie tą jakby nie patrzeć truciznę z organizmu matki niż z
      papierosów...Nie wiem,ile w tym prawdy a ile tylko gadania...Ja osobiście nie
      paliłam,czasem popalałam,ale jak tylko podjęliśmy decyzję,że staramy się o
      dzidziusia-przestałam...
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka