ptysiek666 25.07.07, 18:42 jak rzucić/ewentualnie ograniczyć palenie?nie można stosować żadnych wspomagaczy-zawierają nikotynę.mojej koleżance lekarz powiedział(paliła b.dużo)że może ograniczyć,jeżeli rzuci będzie się stresować a to jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joko5 Re: papierosy 25.07.07, 22:24 Nie wierzę, że lakarz tak powiedział. Chyba każda matka pragnie dla swojego dziecka to co najlepsze. Zastanów się czy z czystym sumieniem mogłabyś dmuchać dymem papierosowym dziecku w twarz. Pal licho, że Twoje płuca zrzra rak, ale pomyśl o zdrowiu dziecka. Sama kiedyś paliłam dwie paczki dziennie, ale przed zajściem w ciąże rzuciłam, potem znowu zaczęłam, ale gdy zastanowiłam się, że z dymem puszczam ok. 2,5tys rocznie to stwierdziłam, że szkoda kasy i przestałam palić. Nidgy nie paliłam w towarzystwie mojego dziecka i do dnia dzisiejszego nikt ni9e ma prawa tego robić u mnie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
de_la_hoya Re: papierosy 25.07.07, 23:27 Jak dowiedziałam się o ciąży też paliłam. Dowiedziałam się w sobotę. Czekałam do poniedziałku jak na szpilkach, żeby "tatuś" poszedł do pracy a ja żebym mogła zapalić. Najpierw 20 minut przemowy do brzucha i przepraszanie. Zapaliłam. Po jednym zaciągnięciu zgasiłam i wywaliłam. I nie paliłam. Zero stresu. Zero chęci palenia. Wyrzuty sumienia potrafią działać cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
umber82 Re: papierosy 26.07.07, 11:28 aby rzucić palenie trzeba tego chcieć! i koniec, zdrowie dziecka jest najwiekszą motywacją w tym wypadku Odpowiedz Link Zgłoś
anna395 Re: papierosy 26.07.07, 13:54 Paliłam od 22 lat. Ilościowo- różnie się to układało. Rzuciłam jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Byłam zła na siebie, że już zdążyłam zdrowo podtruć dzidzię, bo o ciąży dowiedziałam się późno... Nie prowadziłam ze sobą na ten temat dyskusji- sprawa jest oczywista. Nie ma co gadać, że 5 dziennie to prawie nic, że rzucanie to stres. No NIE. Te dwie sprawy są ze sobą ściśle powiązane: CIĄŻA WYKLUCZA PAPIEROSY. Wiesz co mi pomaga w trudnych chwilach? Że chęć zapalenia trwa bardzo krótko. Od kilku sekund do kilku minut. Tyle nie możesz? Dla tak wielkiej sprawy? Powodzenia Trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: papierosy 27.07.07, 09:43 Zdecydowanie rzucic! Nie wiem, jaki lekarz mógłby powiedzieć, że rzucanie palenia zaszkodzi dziecku, to przecież kryminał! Papierosy powodują wady wrodzone, gorszy przyrost masy ciała, hipotrofię, zwiększają ryzyko astmy u dziecka, ADHD, przedwczesnego porodu, poronienia, pękania błon płodowych. Wystarczy, czy mam wymieniać dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
annas16 Re: papierosy 27.07.07, 13:07 Historia z lekarzem wymyślona na potrzeby tych mam ,które niestety nie potrafią lub nie chcą rzucic palenia podczas ciąży. 1 ciąża -rzuciłam palenie natychmiast jak tylko się dowiedzialam ,2 na szczęście nie paliłam przed więc nie musiałam. Pozdrawiam Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
reewa Re: papierosy 29.07.07, 22:02 Historia z lekarzem jest możliwa...Jak miałam zajęcia z anatomii mój doktor powiedział,że rzucenie papierosów będąc w ciąży jest o wiele gorsze od samego palenia...Tłumaczył,że organizm jest już podtruty i dziecku o wiele bardziej szkodzi,jeśli ciągnie tą jakby nie patrzeć truciznę z organizmu matki niż z papierosów...Nie wiem,ile w tym prawdy a ile tylko gadania...Ja osobiście nie paliłam,czasem popalałam,ale jak tylko podjęliśmy decyzję,że staramy się o dzidziusia-przestałam... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś