2tweety 06.09.07, 13:14 Mam pytania dla mamusiek z dużą wadą wzroku (ponad minus 8 dioptrii). Jak mocno pogorszył Wam się wzrok podczas ciąży? Czy brałyście jakieś leki poprawiające widzenie? Rozumiem, że byłyście po stałą kontrolą okulisty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnrek Re: Krótkowroczność a ciąża 06.09.07, 15:17 Nigdy nie słyszałam, żeby komuś w czasie ciąży pogorszył się wzrok, sama jestem krótkowidzem i nie widzę oznak pogarszania. Z całą pewnością jednak duża wada wzroku (podobno powyżej -10 dipotrii) wpływa na decyzję o cesarskim cięciu, dlatego odwiedź okulistę. Odpowiedz Link Zgłoś
2tweety Re: Krótkowroczność a ciąża 07.09.07, 10:50 Pytam, bo plauję zajść w ciążę a od swojego ginekologa usłyszałam, że mam być przygotowana na pogorszenie wzroku. Pobuszowałam trochę w internecie i również znalałam takie informacje. Teraz jednak trochę mnie pocieszyłyście Odpowiedz Link Zgłoś
dorka_sincity Re: Krótkowroczność a ciąża 06.09.07, 22:27 Hej. Ja mam -10. W ciąży ani po niej - wzrok mi się ani trochę nie pogorszył. Rodziłam siłami natury. Żadnych leków na poprawę widzenia nie brałam. Wzrok badałam na początku ciązy i po porodzie. Myślę jednak że to sprawa indywidualna i lepiej porozmawiać o tym z okulistą. Odpowiedz Link Zgłoś
li.li.69 Re: Krótkowroczność a ciąża 06.09.07, 22:49 mi wczasie ciazy wzrok sie pogorszyl, jak sie badalam w 6 miesiacu to juz bylo gorzej o -1. nie bralam lekow na poprawe wzroku, dostalam skierowanie na cesarke, za10 dni porod wiec zbadam wzrok dopiero po nim i po okulistka kazala mi lykac klarin Odpowiedz Link Zgłoś
real_groszka Re: Krótkowroczność a ciąża 09.09.07, 14:36 to zależy od tego jak twoja wada wzroku wpływa na stan dna oka. Ja przed zajściem w ciążę badałam się u dwóch lekarzy, bo zmieniałam okulary. Obecnie wadę mam -8, ale obydwaj stwierdzili, że moje dno oka wygląda dobrze, nie grozi mi odklejenie siatkówki i nie mam zmian zwyrodnieniowych, które są możliwe przy dużej wadzie wzroku, tylko takie charakterystyczne dla krótkowidzów. Akurat w moim przypadku na chwilę obecną nie ma zatem przesłanek do cc i ciąża raczej nie powinna wpłynąć na wadę wzroku. Odpowiedz Link Zgłoś
emka43 Re: Krótkowroczność a ciąża 11.09.07, 12:55 Witam. Ja mam aktualnie -2,5 na obu oczach, ale tyle dioptrii mi zostalo po zabiegu korekcji laserowej. Przed zabiegiem, ktory mialam 3 lata temu mialam -11 i -12,5, wiec krotkowzrocznosc bardzo wysoka.I teraz, mimo, ze zredukowano mi wade do -2,5 (co dla mnie jest ogromna roznicą!)to moje galki oczne i tak funkcjonuja jak przy wadzie -11 i -12,5, a siatkowka i tak jest rozciagnieta (zabieg korekcji laserowej nie zmienia budowy gałki ocznej, ktora przy krotkowzrocznosci jest po prostu za dluga, a jedynie rogowke ma sie "zeszlifowanA", co daje efekt lepszego widzenia). Nie jednak wada jest najistotniejsza (moglabym chyba nawet rodzic sn z taka wada), ale to, ze mialam zmiany zwyrodnieniowe na siatkowce i mialam laserowanie siatkowki w 2004 i 2005 roku. Teraz jestem w 32 tyg. ciazy i po konsultacji z dwoma okulistami nie moge ryzykowac odklejenia siatkowki, wiec niestety czeka mnie cc.Bardzo chcialam rodzic sn, ale niestety nie moge (tzn. teoretycznie moge, ale ryzyko uszkodzenia siatkowki jest b.duze). W CIAZY WZROK MI SIE NIE POGORSZYL ANI O SETNĄ DIOPTRII, ALE Z TEGO CO CZYTAM, TO CHYBA SPRAWA INDYWIDUALNA.Skonsultuj sie z okulistą, ktory zbada Twoja siatkowke, jesli nie ma na niej zmian zwyrodnieniowych, to pewnie mozesz byc spokojna o swoje oczy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś