Dodaj do ulubionych

Czy branie luteiny może wydłużyć cykl?

16.10.07, 18:55
Dziewczyny może macie podobne spostrzeżenia: biorę luteinę od 20 do 29 dc.
lekarz powiedział że @ powinna wystąpić około 28 dc. w czasie brania tabletek.
Tymczasem u mnie ostatnio cykl trwa ponad 30dni. Na dodatek w 11 dc. czuję się
jakby na owulację (ból jajnika, plamienie) a @ przychodzi w 30 dniu - czyli 19
dni później!! Jak to jest? Przecież faza lutealna trwa zwykle 14 dni... Nic
nie rozumiem, czy któraś może mi coś wyjaśnić??
Obserwuj wątek
    • kaczucha31 Re: Czy branie luteiny może wydłużyć cykl? 16.10.07, 20:57
      moze, mi wydluza ok tyodnia
    • malgosiek2 Re: Czy branie luteiny może wydłużyć cykl? 16.10.07, 21:19
      2 dni to nic i nie ma znaczenia.
      Ja zażywałam Luteinę,aby własnie uregulowac cykl.
      W I fazie brałam Bromergon,a w II fazie cyklu kilka dni Duphaston.
      pomogło tak,że po 3 mies.byłam w ciążysmile
      Pzdr.GOsia
      • kropelka.k Re: Czy branie luteiny może wydłużyć cykl? 17.10.07, 08:08
        Właściwie chodziło mi konkretnie o to że przy 30 dniowym ceklu owu
        jest w 11 dniu... To znaczy że od jajeczkowania do okresu 19 dni -
        wydłużona faza lutealna - czy też tak macie czy tylko sam cykl się
        wydłużył a okres zawsze 14 dni po owu?
        Pewnie namieszałamwink
        Pozdrawiam
        • ivinka275 Re: Czy branie luteiny może wydłużyć cykl? 17.10.07, 08:55
          Kropelka, to że czujesz ból jajnika i masz plamienie w danym dniu
          nie oznacza jeszcze owulacji. Jajnik możesz czuć nawet wtedy gdy
          pęcherzyk jest w fazie wzrostu, czyli powoli nabiera wymiarów, ale
          jeszcze nie pęka. Moim zdaniem przy 30 dniowym cyklu niemożliwa jest
          owulacja w 11 dc. Jest później, a ile później: to może już pokazać
          tylko dobre usg.
          • ivinka275 Re: Czy branie luteiny może wydłużyć cykl? 17.10.07, 08:58
            A, i jeszce jedno. Prawidłowo owulacja występuje 11-17 dni przed
            miesiączką, niekoniecznie to musi być 14, jeśli owulacja wystąpi
            mniej niż 11 dni przed miesiączką - wówczas można tu mówić o
            niedomodze lutealnej, jeśli więcej niz 17 dni - to cysta lub ciąża.
            • kropelka.k Re: Czy branie luteiny może wydłużyć cykl? 17.10.07, 09:07
              Ivinka dzięki za uświadomieniewink Byłam do tej pory pewna że faza
              lutealna trwa 14 dni. A Ty bierzesz jakieś leki, takie jak luteina
              albo duphaston, które mogą wydłużyć cykl?
        • kaczucha31 Re: Czy branie luteiny może wydłużyć cykl? 17.10.07, 08:59
          Ja tak mam kropelko. Lutealna rowno 20dni przez luteine i duphaston.
          Szlak mnie trafia, normalnie, bo test negatywny a okresu nie ma i
          nie ma. Do tej pory przychodzil 3 tygodnie od owulacji (rowno 3
          tygodnie) w tym cyklu testuje i dzwonie do gina, z pytaniem czy moge
          przestac to brac jesli test negatywny. Moze @ dostane wczesniej.
          • kropelka.k Re: Czy branie luteiny może wydłużyć cykl? 17.10.07, 09:06
            To fajnie że nie tylko ja tak mam smile Może przez to mi się nie
            udawało bo nie stosowałam żadnych obserwacji i pomaiarów temperatury
            naiwnie wierząc w te 14 dni od owu. do okresu. W tym cyklu
            zmierzyłam i bardzo mnie zaskoczył skok i plamienie w 11dc.
            Dzięki za odp. Jak zadzwonisz do gina to daj znać co powiedział,
            może też skorzystamwink
            Pozdrawiam i trzymam kciuki
            • kaczucha31 Re: Czy branie luteiny może wydłużyć cykl? 17.10.07, 09:12
              ok. nie ma sprawy!
              • ivinka275 Re: Czy branie luteiny może wydłużyć cykl? 17.10.07, 09:40
                Dziewczyny, czy Wy macie owulację potwierdzoną monitoringiem? Czyli
                usg?
                Bo jeśli potwierdzacie owulację skokiem temperatury to przypominam,
                że może ona wystapić nawet na 4 dni przed skokiem oraz do rana
                trzeciego dnia wyższej temperatury. To bardzo indywidualna sprawa.
                Odpowiedzcie proszę czym potwierdzacie, bo jeśli usg to na moje
                myślenie stanowicie ewenement. Pozdriwam.
                • kaczucha31 Re: Czy branie luteiny może wydłużyć cykl? 17.10.07, 09:56
                  mam monitorng na usg wiec znam dokladnie dzien owulacji. Teraz juz
                  5ty cykl. We wszystkich czterech to samo, 3 tygodnie lutealnej, w
                  tym zeszly miesiac - byla wczesna ciaza, ale poroniona, wiec ta
                  dluga lutealna usprawiedliwiona. Powiedz, co to moze oznaczac? Mi
                  sie zdaje, ze to leki wydluzaja i tyle. A moze to dlatego mi sie nie
                  udaje? sad
                  Jutro testuje, wiec okaze sie jak bedzie w tym cylku. Pozdrawiam.
                  • ivinka275 Re: Czy branie luteiny może wydłużyć cykl? 17.10.07, 10:03

Kaczucha, powiedz mi na przykładzie Twojego cyklu monitorowanego
                    (nie tego, w którym zaciązyłas i poroniłaś), w którym dniu cyklu
                    mialas stwierdzoną owulację i od którego dc później przyjmowałaś
                    luteinę/duphaston, przez ile dni i kiedy po odstawieniu nastąpiło
                    krwawienie.
                    • kaczucha31 Re: Czy branie luteiny może wydłużyć cykl? 17.10.07, 12:34
                      juz pisze : 14dc - owulacja, od 16dc bralam luteine i duphaston za
                      do krwawienia, ktore nastapilo po 33dc.
                      W innym miesiacu: 13dc - owulacja, od 14 luteina i duph. do okresu w
                      33dc.
                      Moze ja nie powinnam bac tych lekow az do momentu, gdy dostaje
                      okresu, moze powinnam przestac po 2 tygodniach to wowczas miesiaczka
                      przyszlaby szybciej. jak uwazasz?
                      Lekarz powiedzial, zeby brac do terminu @, a moje naturalne cykle to
                      ok 30dni. Wiec bralam te proszki az do 30-32dc., ale trzeba wziasc
                      pod uwage to, ze naturalnie owu mam znacznie pozniej niz 13 czy 14
                      dc (ze wzgledu na dosc dlugie cykle) i wtedy lutealna jest normalna,
                      natomiast kiedy on mi owu wystumuluje na 13dc (zamiast na 19dc jak
                      byloby naturalnie)to w efekcie z lutealnej robi mi sie takie
                      monstrum. Bo okres po tych proszkach przychodzi zawsze rowniutko po
                      20 dniach. Troche to zagmatwane, ale mam nadzieje ze mnie rozumiesz.
                      I co o tym myslisz?
                      Dzieki za zainteresowanie.
                      • kropelka.k Kaczucha! 17.10.07, 13:01
                        Lekarz nie zalecił Ci brania luteiny od konkretnego dnia cyklu?
                        Dlaczego zaczynasz co miesiąc w innym dniu? Pytam bo ja też biorę
                        luteinę ale miałam jasno powiedziane że zaczynam dokładnie w 20 dniu
                        cyklu i 10 dni brania (dokładnie 10) miesiączka powinna wystąpić w
                        28-29 dc. jeszcze wtedy gdy biorę tabletki. U mnie @ jest około 30
                        dc. tzn jest to mój pierwszy dzień po odstawieniu luteiny. Dlatego
                        zastanawiam się dlaczego bierzesz tak długo?
                        • kaczucha31 Re: Kaczucha! 17.10.07, 13:18
                          Ja zaczynam brac luteine po owulacji (w tym miesiacu np. owu byla
                          9/10dc, wiec luteine zaczelam brac od 11 dc.) mam zalecone przestac
                          brac wraz z nastaniem okresu. Takie kwiatki. Ale jutro, jesli test
                          mi nie wyjdzie ozytywnie to zadzwonie i spytam czy mam brac nadal,
                          bo moze to bez sensu. Dzieki za odpowiedz. Widac roznie lekarze
                          przepisuja.
                          A czy ma to jakis wplw na ewentualna ciaze? Czy jesli zarodek sie
                          zagniezdzi to dluzsze przyjmowanie progesteronu raczej nie powinno
                          mu zaszkodzic, nie? W koncu bierze sie to nad podtrzymanie.
                          • kropelka.k Re: Kaczucha! 17.10.07, 13:44
                            Nic się nie martw w pierwszej ciąży brałam luteinę do 4 miesiąca.
                            Progesteron nie szkodzi tylko podtrzymuje ciążę wink
                            Może masz inaczej zapisane bo cykle monitorowane i dokładnie wiadomo
                            kiedy jest owulacja... Nie ma co się zastanawiać i porównywać.
                            Trzeba wierzyć lekarzowi- przynajmniej swojemuwink
                          • kropelka.k Re: Kaczucha! 17.10.07, 13:46
                            Coś mi się jeszcze przypomniałowink Ja też miałam w tym miesiącu owu.
                            w 11dc. - tak myślę bo temp skoczyła i było plamienie. W którym dniu
                            teraz jesteś?
                            • kaczucha31 Re: Kaczucha! 17.10.07, 14:04
                              jestem w 22dc, jutro testuje, bo beda 2 tygodnie od owu. Ciekawe co
                              wyjdzie. Objawow jakichkolwiek brak. A ty?
                              • kropelka.k Re: Kaczucha! 17.10.07, 16:55
                                Ja niestety muszę poczekać do listopada chociaż może spróbuję wcześniej bo zdaje
                                się że owu. była 14.10.
                                Mnie od wczoraj strasznie bolą piersi i nie mieszczę się w staniku wink - to u
                                mnie nowość bo zwykle bolą troszkę przed samym okresem a tu jeszcze jakieś 10
                                dni zostało...Chociaż nie wykluczone że luteina tak na mnie podziałała.
                                Koniecznie daj znać po testowanku. Będę mocno trzymać kciuki!!smile Chociaż możliwe
                                że jeszcze za wcześnie na test. Jaki masz? Ja kupiłam na allegro te z czułością 10
                            • ivinka275 Re: Kaczucha! 17.10.07, 14:04
                              Kaczucha, super, że bierzesz luteinę po stwierdzonej owulacji, to
                              najlepsze, co Twój lekarz robi, PROGESTERON DOPIERO PO OWULACJI,
                              brawo dla niego.
                              Ale teraz tylko mam wątpliwość czy powinnaś aż tak długo brać
                              luteinę i sztucznie wydłużać cykl. Ja z reguły luteinę/duphaston
                              brałam 10 - 14 dni, a zaczynałam na trzeci dzień wyższych temperatur
                              lub na trzeci dzień po stwierdzonej owulacji. Jeśli jesteś osobą
                              starającą to wystarczy brać 14 dni i zatestować (najlepsza beta
                              hcg), na tym etapie ciąża już powinna być wykryta. Jeśli test
                              pozytywny - tel do gin i dalej progesteron, jeśli negatywny -
                              odstawiasz i czekasz na krwawienie.
                              Moim zdaniem sztucznie tabletkami wydłużasz sobie lutealną, choć to
                              nie przeszkadza w zajściu w ciążę, tym się nie martw na pewno.
                              • kaczucha31 Re: Kaczucha! 17.10.07, 14:07
                                smile dzieki, uspokoilas mnie. Tak tym razem zrobie. Jutro testuje i
                                dzwonie do gina smile A jak wasze starania ida, dziewzyny?
                                • yadrall Dziewczyny! 17.10.07, 17:50
                                  Przecierz Duphaston czy lutina to progesteron,ktory wstrzymuje
                                  miesiaczke! Dopiero jak poziom progesteronu spadnie wystepuje
                                  miesiaczka. Jezeli nie macie miesiaczki przy braniu progesteronu to
                                  znaczy,ze lek dziala. Jezeli pomimo brania progesteronu macie
                                  miesiaczke to najprawdopodobniej dawka jest za mala.

Ja zawsze biore progesteron 2-3 dni po skoku temperatury pzez 10
                                  dni,a wtedy jest tesowanko. Jak jest jedna kreska to odstawiam leki
                                  i czekam na owu, a gdy zobacze drugaa kreske to biore progesteron
                                  dalej i go ginka.
                                  • mammuska Re: Dziewczyny! 19.10.07, 09:40
                                    Czesc dziewczyny! Ja mam zupelnie inaczej niż Wy. Luteina dwa razy
                                    w ciagu dnia, od 14dc. przez 10 dni. Zawsze cykle długie ok.32 dni,
                                    a w tym miesiącu (pierwszy miesią brania luteinki) jeszcze zostały
                                    mi 2 dni brania luteiny a tu @ przyszła. Był to mój 22 dc. Szczerze
                                    jestem zaskoczona. Troche sie martwie co w takim razie z owulacja,
                                    tzn. w ktorym dniu cyklu mi teraz wypadnie. Wasze uwagi mile
                                    widzianesmile
                                    • kaczucha31 Re: Dziewczyny! 19.10.07, 09:45
                                      A w którym dniu miałaś owulację? Luteinę powinno się brać po owu. Ja
                                      tez miałam cykle ok 30-32 dniowe i zdazała się owu ok 18 - 19 dc. i
                                      żeby jej nie przyhamować ani niekorzystnie na nią nie wpłynąć,
                                      lekarz każe brać luteinę po nastąpieniu owu. Może cykl ci się
                                      skrócił właśnie dlatego, że zaczęłaś brać wcześniej... A w jakim
                                      celu bierzesz luteinę?
                                      • mammuska Re: Dziewczyny! 19.10.07, 09:48
                                        Wyregulowanie cykli, ostatnio mialam zatrzymanie miesiaczki długo.
                                        Nie sprawdzalam w ktorym dniu mam owulacje, tzn. nie zrobił mi
                                        żadnych badan. Poprosu przepisał. Myslisz ze skoro dostalam @ jak
                                        jeszcze brałam luteine to co to moze znaczyc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka