karol-cia23 14.12.07, 20:26 dziewczyny czy jest mozliwe abym zaszla w ciaze 2 dni po miesiaczce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziewczyna_z_dublina Re: ciaza? 14.12.07, 20:41 tak...nie..tak...nie...tak...nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
cynaamonka Re: ciaza? 14.12.07, 20:45 Tak, ale 2 dni po krwawieniu - które choć mogło wyglądac jak miesiączka, to nią nie było. Wrzuć w wyszukiwarkę, temat wielokrotnie poruszany. Odpowiedz Link Zgłoś
kakmi Re: ciaza? 15.12.07, 22:54 sądzę, że jest to możliwe, cykl zaczyna się wraz z pierwszym dniem miesiączki, jesli piszesz o dwoch dniach po miesiączce, to oczywiscie prawdopodobieństwo jest małe ale jakieś jest. Przy przeciętnych cyklach 28 dniowych owulacja następuje w 14 d.c, ale z względu na przezywalność plemników nawet ok 48 godzin, to w 12 dc. może dojść do zapłodnienia. Nie wiem ile dni trwa u Ciebie miesiączka i ilodniowe masz cykle, ale zakładając że np miesiączka trwa 8 dni (az do ostatniej plamki, jak u mnie ) a cykl masz 26 dniowy, to jest to możliwe. Czasem jajeczkowanie, może się pojawić wcześniej, lub później w trakcie cyklu, zależnie od stanu fizycznego i psychicznego. Można tak sobie gdybać, trzeba cierpliwie czekać do terminu następnej miesiączki i robić test Aha, na dzień przed miesiączka też jest możliwe (!!!), właśnie tak ja się poczęłam Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: ciaza? 16.12.07, 17:22 ale z > względu na przezywalność plemników nawet ok 48 godzin Nie ok 48 godzin, ale nawet do 6 dni czyli 144 godzin... Odpowiedz Link Zgłoś
kakmi Re: ciaza? 16.12.07, 20:24 no wiesz, teraz to mnie zaskoczyłaś , mimo całej mojej wiedzy szerokiej na ten temat, to tego nie wiedziałam , cholera, to ja już parę razy mogłam wpaść , aż poszukam sobie w necie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kakmi Re: ciaza? 16.12.07, 20:47 eee, kochana, wszędzie w necie jest że 72 godz!, skąd te 6 dni??? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: ciaza? 17.12.07, 09:12 Z forum npr. Plemniki muszą być zdrowe, śluz płodny. Z badań kobiet, które wiedzą, kiedy był ostatni stosunek, kiedy wypadła mniej więcej owulacja i odległości pomiędzy tymi dwoma punktami. Zasada niepłodności względnej przestrzega przed tym. To nie norma, ale jak ma się pecha/farta... Odpowiedz Link Zgłoś
magdakom82 Re: ciaza? 17.12.07, 19:20 Moim zdaniem nie mogłaś zajść w ciążę 2 dni po miesiącce a dlaczego??? Już piszę! Dlugość Cyklu miesięcznego kobiety jest różny wacha się między 26 a 32 dni. Przeważnie w połowie cyklu ( np przy cyklu 30 dniowym owulacja czyli (uwolnienie jajeczka) przypada na dzniń 16) jest owulacja czyli z jajnika uwalnia się komórka jajowa z której po zapłodnieniu jest dziecko. Jajeczko żyje od 10 do 24 godzin i jeśli w tym czasie nie dojdzie do zapłodnienia jajeczko obumiera i opada do macicy która w postaci miesiączki (krwawienia) usówa to martwe jajeczko z organizmu kobiety. W tym czasie zaczyna się kolejny cykl miesięczny kobiety i tak w kółko. Więc jesli miałaś miesiączkę to znaczy że owulację będziesz dopiero miała w połowie tego cyklu. I tak jak pisze wyżej sytuacja się powtarza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: ciaza? 18.12.07, 13:47 Trochę to bełkotliwe. 90% ciąż poczyna się ze stosunków "przed owulacją", a z twojego opisu wychodzi, że to niemożliwy ewenement. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: ciaza? 17.12.07, 20:37 Oczywiście,ze można,bo owulacja NIE jest czymś stałym i jest zmienna. Wystarczy,pęcherzyk Graffa juz zaczął dojrzewać w czasie miesiączki w jajniku. A następny cykl mógł się skrócic z jakiegoś sobie wiadomego powodu. więc i fazy cyklu tez sie zmienią. A i wiele przypadków życiowych na to wskazuje. Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
magdakom82 Re: ciaza? 18.12.07, 15:37 Zamiast myśleć czy zajdzie sie w ciąże 2 dni po miesiaczce idzcie do lekarza to ON WAM wyjaśni. Skoro nie potraficie ibliczać cykli to trudno. Najlepiej pójść do lekarza a nie gdybać. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 Re: ciaza? 18.12.07, 19:41 Mitem jest że nie mozna zajść w ciąże podczas miesiaczki.Jak wiadomo cykl rozpoczyna sie od 1 dnia@ i juz wtedy zaczynaja dojrzewać powoli pecherzyki Graffa.Jeżeli krwawienie jest dłuzsze to ovu może zacząć się kilka dni po jego zakończeniu.Biorąc pod uwage fakt przezywalności plemników/ rekordzistów 5 dni/ to zajście w ciąże podczas @ jest teoretycznie możliwe.Sa to informacje z książki medycznej a nie z domniemań. Odpowiedz Link Zgłoś