25.04.08, 17:44
Dzis dowiedziałam się, że być może mam stan przedrzucawkowy. 28 tc,
mam 36 lat. Podobno to bardzo groźne, coś z immunologią i genetyką.
Zrobiłam wyniki, ma się okazać w poniedziałek co będzie dalej.
Wiecie coś więcej o tym ? Nie mogę nic znaleźć.
Dziękuje
Obserwuj wątek
    • emilisitos Re: rzucawka 25.04.08, 17:49
      a przypadkiem nie masz wysokiego ciśnienia i obrzęków i/lub białkomoczu? bo z
      tego co wiem, rzucawka może być efektem nieleczonej gestozy,ale mogę się mylić.
      Ja jestem gestozowa i coś mi o tym w szpitalu wspominali..
      • agulki Re: rzucawka 25.04.08, 18:00
        Mam 135 na 80 ciśnienie, zwiększyło mi się z 120/70. Nogi balony i
        rączki też. Brałam cardofen i to podobno od tego się zrobiło.
        A ta rzucawka to cos okropnego tak?
        • emilisitos Re: rzucawka 25.04.08, 18:04
          EPH-gestoza (oedema, proteinuria, hypertensio) to schorzenie o niejasnej
          przyczynie występującym podczas ciąży przypuszczalnie wskutek nadmiernego
          wytwarzania substancji podwyższających ciśnienie tętnicze krwi (np. tromboksanu
          A2).W przebiegu EPH-gestozy mogą wystąpić nagle napady kloniczno-toniczne
          drgawek z utratą przytomności przed, podczas lub bezpośrednio po porodzie
          określane jako rzucawka.

Objawy

Do najczęstszych objawów związanych z gestozą w zależności od stopnia nasilenia
          objawów należą:

* EPH-gestoza: obrzęki (oedema), białkomocz (proteinuria), nadciśnienie
          (hypertensio)
          * stan przedrzucawkowy: błyski przed oczami, szum w uszach, bóle głowy,
          zaburzenia widzenia, bóle brzucha, nudności, wymioty, niepokój ruchowy, obrzęki
          podudzi, nadciśnienie > 160/110 mm Hg
          * rzucawka: nagłe, uogólnione napady drgawek toniczno-klonicznych którym
          może towarzyszyć utrata przytomności, bezdech, najczęściej jest następstwem
          stanu przedrzucawkowego
          • emilisitos Re: rzucawka 25.04.08, 18:07
            Także rzucawka jest zagrożeniem zarówno dla Ciebie jak i dzidziusia.
            Ja trafiłam na OP z ciśnieniem 150/95 i obrzękami rąk i nóg, przez 6 dni pobytu
            w szpitalu kontrolowali mi ciśnienie 3 razy dziennie, oczywiście tabl na
            obniżenie ciśnienia-Dopegyt. Po nich do dzisiaj mam ok 110/70.
            • agulki Re: rzucawka 25.04.08, 19:48
              Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Wyczytałam, że to może byc nawet
              śmiertelne dla matki, no i dla dziecka. Fatalnie. Nogi mi spuchły
              jak bańki, w ciągu 2 dni, a tak to się dobrze czuję.
              Okaże się w poniedziałek po wizycie u gin (leczę się na patologii
              ciąży od 5 tc) Odezwę się, dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka