lavorka 19.02.09, 13:34 na kolejnym usg? jezeli tak to w którym tygodniu? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lavorka Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.02.09, 13:34 a może odwrotnie? z dziewczynki zrobił sie chłopiec? Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.02.09, 13:36 usg w 12, 20 i 28 tygodniu - dziewczynka usg w 33 tygodniu - chłopiec ani jedno ani drugie na pewniaka, okaże się za kilka dni/tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.02.09, 13:43 12tc, 16tc, 21tc, 25 tc - chłopak 31tc - dziewczynka termin mam na kwiecień, więc się okaże Odpowiedz Link Zgłoś
magdad5 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.02.09, 13:44 W 12 i 20 tygodniu jest za wczesnie na diagnoze plci. Pozniej - raczej chlopiec jest bardziej prawdopodobny bo jesli widac siusiaka to raczej nie mozna z tym dyskutowac. Ale pewnie zdarzaja sie pomylki pozdrawiam m Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.02.09, 13:51 czasami owy siusiak jest pępowiną Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.02.09, 14:34 atra1 napisała: > usg w 12, 20 i 28 tygodniu - dziewczynka > usg w 33 tygodniu - chłopiec > > ani jedno ani drugie na pewniaka, okaże się za kilka dni/tygodni O, ja też tak chcę !! Niecierpliwie czekam na kolejne usg, moze coś się jeszcze odmieni PS w 12 tc było już widać płeć ?? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.03.09, 22:23 > PS w 12 tc było już widać płeć ?? W 12tc potencjalny siusiak dopiero się kształtuje; niemożliwe jest określenie płci na tym etapie... Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.02.09, 13:56 w 10 i 12 tc wygladało na chłopca, a w 5 mc zrobiła sie dziewczynka i tak juz pozostało. Diagnozowanie płci w 10 i 12 tc to pisanie patykiem po wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia5000 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.02.09, 14:16 mi z dziewczynki chlopiec dodam ze usg robione 3 razy u innych lekarzy wskazywalo na dziewczynke Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.02.09, 14:38 Mojej siostrze też z dziewczynki chłopiec.Dodam że miała już dwóch,a wiec lekkie rozczarowanie ... Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_u2 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.02.09, 15:14 U mnie w 13 tygodniu stwierdzono chłopca, w 16 tygodniu nie udało się określić, 20 tydzień - dziewczynka. 24 tydzień USG4D potwierdziło znowu dziewczynkę ) Odpowiedz Link Zgłoś
tolula Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.02.09, 15:16 moja koleżanka miała robione usg 4 razy. dwa razy u tego samego dr, a dwa pozostałe u różnych dr cały czas był chłopiec, a urodziła się dziewczynka moja koleżanka była w szoku i nie wierzyła póki sama nie zobaczyła. jest szczęśliwa bo chłopca już miała więc teraz ma parkę. Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: dziewczyny do jakich wy lekarzy chodzicie? 19.02.09, 15:24 że są pomyłki, mój lekarz nigdy się nie myli i powiedział mi już w 16 tc i 5 dniu że będzie dziewczyna na podstawie tego ze widać wargi sromowe, potwierdzi to na połówkowym. Z tego co słyszałam nigdy się nie pomylił, przynajmniej w ostatnich latach. Sama byłam zdziwiona jak mi powiedział że będzie babka na tym etapie ciąży, ale zasięgnęłam języka u koleżanek które do niego chodziły i żadnej się nie pomylił. Nie rozumiem jak lekarz nie potrafi rozróżnić chłopca od dziewczynki??? aż strach pomyśleć jakich wad może nie wykryć. Moim zdaniem u naprawdę dobrego lekarza nie ma mowy o pomyłce. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: dziewczyny do jakich wy lekarzy chodzicie? 19.02.09, 16:56 >mój lekarz nigdy się nie myli i nazywa się Pan Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: dziewczyny do jakich wy lekarzy chodzicie? 19.02.09, 16:57 Podobno z tymi pomyłkami to najczęściej jest tak, że jak nie widać penisa, to lekarze mówią, że dziewczynka. A dziewczynka to jest wtedy jak widać wargi sromowe, a nie jak nie widać penisa. Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: dziewczyny do jakich wy lekarzy chodzicie? 19.02.09, 17:06 no właśnie u mnie lekarz zobaczył w 16 tc i 5 dniu wargi sromowe to chłopiec chyba nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: dziewczyny do jakich wy lekarzy chodzicie? 19.02.09, 22:54 >no właśnie u mnie lekarz zobaczył w 16 tc i 5 dniu wargi sromowe to >chłopiec chyba nie jest. No chyba nie... Zobaczysz na porodówce. Bo nieraz opuchnięte wargi sromowe wyglądają jak jąderka. Ale życzę chłopca / dziewczynki (niepotrzebne skreślić ) Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: dziewczyny do jakich wy lekarzy chodzicie? 20.02.09, 09:54 robin, bardzo wielu lekarzy nie jest w stanie rozpoznać płci wcześniej albo jeśli dziecko dokładnie się nie "wystawi". Ja chodziłam do lekarza, który 2 razy prawidłowo określił płeć dziecka, tyle tylko, że to raczej był dobrzy specjalista, bo tam pół Polski u niego czekało w poczekalni i to bynajmniej nie z problemem typu "to synek czy córeczka?". Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: osa 20.02.09, 12:40 Ja rozumiem, że jeśli dziecko tyłka do głowicy nie wystawi lub jest tak ułożone, że nie widać, to po co lekarz mówi że np. chłopiec lub dziewczynka?. Moja córka miała nogi skrzyżowane , ale lekarz jest dobrym specem od tych usg i stwierdził po dłużej chwili że dziewczynka. Pytał się nawet czy nie jesteśmy zawiedzeni bo już 1 córkę mamy. Ja na to, że nie bo zdrowie najważniejsze, a do tego u mnie same babki się rodzą więc jakiejś niespodzianki nie było.... chociaż może częściowo tak bo dziecko było "robione" i planowane na chłopca (stosowanie diety, picie syropu -Guajazyl, monitoring cyklu, sex w 13 i 14 dniu cyklu , i cała masa innych rzeczy "na chłopca"). Wydaje mi się, że pomyłki są u lekarzy "państwowych" , którzy mają w przychodniach ,lub szpitalach sprzęt rodem z XVIII wieku. Żaden naprawdę dobry specjalista nie pozwoli sobie na podanie płci jeśli nie jest tego pewien. Co do pomyłek, to każda koleżanka prowadząca ciążę prywatnie nie miała nigdy takiej niespodzianki jak zmiana płci u dziecka, natomiast kilka tych które chodziły państwowo owszem . Mojej dalszej sąsiadce 2 lekarzy (4 usg w czasie ciaży, -2 w szpitalu i 2 w przychodni) powiedziało ze będzie chłopiec a urodziła córkę. Swoją drogą jestem ciekawa jak lekarze tłumaczą się pacjentkom , którym mówią np. w 18, 26 tc ze chłopiec a potem nagle w 33 tc robi się z tego chłopca dziewczynka???? i na odwrót????? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: osa 19.03.09, 22:27 > Swoją drogą jestem ciekawa jak lekarze tłumaczą się pacjentkom , którym mówią > np. w 18, 26 tc ze chłopiec a potem nagle w 33 tc robi się z tego chłopca > dziewczynka???? i na odwrót????? Ale z czego mają się tłumaczyć? > Wydaje mi się, że pomyłki są u lekarzy "państwowych" , którzy mają w > przychodniach ,lub szpitalach sprzęt rodem z XVIII wieku. Żaden naprawdę dobry > specjalista nie pozwoli sobie na podanie płci jeśli nie jest tego pewien. Pomyłki zdarzają się nawet w renomowanych klinikach i to przy określaniu poważniejszych problemów niż płeć dziecka. Dlaczego? 1. sprzęt 2. doświadczenie 3. zmienność osobnicza płodów 4. nie wszystko jest "podręcznikowe" Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 20.02.09, 08:56 U nas w 17 tygodniu wyglądało na chłopca, a od 23 tygodnia okazało sie, że w brzuchu jest dziewczynka i faktycznie mamy córeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.02.09, 18:08 mnie 2 razy Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 20.02.09, 09:22 Mnie sie z dziewczynki zrobil chlopiec. Odpowiedz Link Zgłoś
pestka_ks Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 20.02.09, 10:14 no to może mnie też "się zrobi"... , bo mam już dziewczynkę, a mąż twierdzi że z chłopakiem "do skutku". Tylko w tym moja nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 20.02.09, 10:28 pestka_ks napisała: > no to może mnie też "się zrobi"... Niewykluczone. Wszytsko zalezy jak bardzo ukrywal swoje klejnoty na USG i czy byly juz na tyle widoczne ze lekarz nie mogl ich pomylic z wargami sromowymi. Tak bylo u mnie, no tyle ze wtedy nie robilo sie USG na kazdej wizycie, jak tu laski pisza, a trzy razy. No ale mialam w karcie ciazy do 9 miesiaca wpisana dziewczynke i na ostatnim usg lekarz krzyknal "oj!". Na co ja o malo nie dostalam zawalu, bo myslalam ze dziecko ma dwie glowy albo co, ale gin sie tylko zasmial i powiedzial: "Nic, nic, w porzadku, po prostu wlasnie odkrylem ze pani coreczka ma penisa" Odpowiedz Link Zgłoś
aszkerson Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 21.02.09, 18:32 Hah! Szukanie narządów płciowych w 10. tc albo w 12. tc jest bzdurą. To raz. Dwa, że u chłopca jądra w mosznie powinny znajdować się od ok 33. tc, co też nie jest regułą, bo zdarza się, że w chwili porodu są jeszcze w jamie brzusznej. Po trzecie.. Mój gin powiedział, że płeć można zobaczyć dopiero ok 18.tc, może w 20. tc.. Ale najpewniej jest poczekać do porodu Odpowiedz Link Zgłoś
gosia78 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 18.03.09, 13:23 czyli jeszcze wszystko może się zmienić? Mi w 15tc+2 dni lekarz ze 100% pewnością stwierdził, ze to chłopczyk. Powiedział, ze jeśli się myli to zje usg . Podobno dzidzia ładnie się pokazała. Wierzyć mu czy jeszcze oczekiwać, ze może się coś zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.03.09, 11:29 Najpierw to każde dziecko ma coś takiego wystającego, co u chłopców przekształca się w penisa, a u dziewczynek w łechtaczkę. Dlatego nie zdziwiłabym sie, gdyby ten pan jednak musiał posilac się swoim sprzętem do USG Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.03.09, 12:22 Wszystko zalezy od sprzetu i od lekarza ktory wykonuje USG czy jest konowałem czy specjalistą. Dobry lekarz ktory nie jest pewny czy to chlopiec czy dziewcznka nie powie w 100% procętach.Ja za kazdym razem chodzilam na USG do innego learza niz prowadzacy nigdy nie milm pomylki ,teraz mam 200% pewnośc ze bedziemy miec dziewczynke chodze na USG 4D Odpowiedz Link Zgłoś
gosia78 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.03.09, 12:30 To raczej dobry specjalista ale usg normalne. Nie wiem tylko czy 15 tc to ciut nie za wcześnie. Napisał mi co prawda na opisie do usg "płeć męska". Co będzie to będzie, chociaż przyznam szczerze, ze chyba z imieniem dla dziewczynki byłoby łatwiej niż dla chłopca. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoffeln_salat Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.03.09, 17:58 Trzeba było sprawdzić czy aparat USG nie jest już gdzieś nagdryziony . Apropos płci, moja pani od USG powiedziała że w 21 tyg. widzi tam napewno chłopca i jacy to chłopcy są fajni w wychowaniu i kochają swoje mamusie itp. Chyba myślała że mnie rozczarowała, bo tak zaczęła tych chłopców zachwalać, a ja się popłakałam ze szczęścia nawet, bo bardzo by mi odpowiadał syn. I też czekam z niecierpliwościa na potwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
230408k Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.03.09, 12:37 Moja szwagierka, miała mieć - podobno na 100% dziewczynkę. 5 razy robione USG ( na róznych aparatach) - i na bank dziewczynka, a w trakcie porodu wyszedł chłopak. No tata to był tak zdziwiony faktem że mówił, że gdyby go na sali porodowej nie było, to by powiedział, ze mu dzieci podmienili Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.03.09, 12:48 230408k napisała: > Moja szwagierka, miała mieć - podobno na 100% dziewczynkę. 5 razy > robione USG ( na róznych aparatach) - i na bank dziewczynka, a w > trakcie porodu wyszedł chłopak. No tata to był tak zdziwiony > faktem że mówił, że gdyby go na sali porodowej nie było, to by > powiedział, ze mu dzieci podmienili Sorry naprawde nie byli to dobrzy specjalisci skoro nie widzili u dziecka jaderek .Moja lekarz mowi ze dziewczynki maja mase cech i ze nie mozna sie pomylic(ktore sa widoczne u plodu )Zawsze mowila ze najlepij sie oznacza płec miedzy 20 a 22 tc nie wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia78 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.03.09, 12:50 Czyli co jednak ten 15 tydzień to ciut za wcześnie na takie ostateczne deklaracje? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.03.09, 22:30 > Sorry naprawde nie byli to dobrzy specjalisci skoro nie widzili u > dziecka jaderek . Och, tak, TY byś na pewno rozpoznała idealnie Jąderek to może w mosznie nie być i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 22.03.09, 09:57 memphis90 napisała: > > Sorry naprawde nie byli to dobrzy specjalisci skoro nie widzili u > > dziecka jaderek . > Och, tak, TY byś na pewno rozpoznała idealnie Jąderek to może w mosznie nie > być i tyle. I po co ta zgryzliwośc ,nie jestem w pierwszej ciązy i powiem CI bedac tyle razy na USG mozna zobaczyc roznice. A jesli leakrz nie jest pewien nie powinien mowic,takie jest moje zdanie. Pozatym Ja chodze do innego lekarza prowadzacego a do innego na USG,na USG chodze do specjality w tej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 19.03.09, 22:22 Miałam w szpitalu babkę, której jeszcze na IP w dniu porodu potwierdzono chłopca- a urodziła się baba. USG nie daje nigdy 100% pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
3.mamuska Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 20.03.09, 09:39 Moi dwaj synowie jeden w 19, a drugi w 20 tyg. dosłownie "wystawili się" i nawet my z mężem nie mieliśmy wątpliwości, że to chłopcy. Teraz jestem w trzeciej ciąży planowanej od ponad pół roku na dziewczynkę (diety, pomiary, cykle itd.) Dwa tygodnie temu miałam robione usg, z którego wynika, że będzie trzeci chłopiec, chociaż przyznam, że jak dla mnie to nie było tego tak wyraźnie widać, poza tym dzieciątko nie do końca chciało się pokazać, lekarz jednak twierdził, że jak tylko przyłożył głowicę to coś mu "przeleciało. Mój małżonek twierdzi, że po za główka, brzuszkiem, rączkami i nóżkami to nic nie widział. Ja jednak wierzę lekarzowi w dwóch poprzednich ciążach się nie pomylił, no chyba że liczyć na to, że musi być ten pierwszy raz. Poza tym cieszymy się, że dzieciątko jest zdrowe, a z chłopcami chyba też jest mniej problemu, bo jak to mówi mój najstarszy syn "te baby to są nie możliwe, oprócz Ciebie mamo, ale ty jesteś kobietą". Odpowiedz Link Zgłoś
jumbka Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 20.03.09, 19:13 ja wczoraj mialam robione usg, jestem w 18tc i tak sie wypial ze nawet ja dokladnie widzialam siusiaka i jaderka (czy nie jest tak, ze usg przeswituje przez skore wiec widac jaderka nawet jezeli sa w jamie brzusznej?) a moj lekarz to specjalista (chodza do niego wlasciwie same ciezarne) wiec wierze jemu i mojej wiedzy biologicznej Odpowiedz Link Zgłoś
olalinka Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 21.03.09, 18:13 No to witaj w klubie Ja tez mam juz 2 chlopcow, trzecia ciaza robiona byla na dziewczynke no i 13tc na usg mlode tak sie ustawilo ze na trzy cztery z lekarzem zakrzyknelismy :ale siisiak!! lekarz oczywsicie powiedzial ze glowy sobie uciac nie da ale... Bylismy troche rozczarowani co tu kryc i to wszyscy bo synkowie tez chcieli siostrzyczke, oczywiscie najwazniejsze zeby bylo zdrowe, no ale jak z tego siusiaka wyrosnie jeszce waginka to sie nie pogniewam ps. ogladalam filmy z usg w 20tc tzw 3d albo 4d i tam kurcze widac wszystko jak na dloni - wydaje mi sie niemozliwe zeby przy takim usg jeszce mogly byc pomylki, dlatego sie zastanawiam czy polowkowego nie zrobic 3d mimo ze to kosztuje niezle... Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: olalinka i 3mamuska 21.03.09, 19:12 U mnie znowu na odwrót mamy córkę , więc teraz postanowiliśmy wstrzelić się w chłopca. W mojej rodzinie od 2 pokoleń same dziewczynki się rodzą, teraz w tym pokoleniu są już 4. Zakupiłam książkę dr Wójcika o planowaniu płci było wszystko robione zgodnie ze wskazówkami z książki czyli: dieta na chłopaka, picie okropnego syropu Guajazyl na poprawę śluzu,itd. dodatkowo miałam usg robione w piątek z którego lekarz określił że owulacja będzie w niedzielę. Z uwagi na problemy z poczęciem w 1 ciąży jak i drugiej lekarz zalecił sex już od piątku czyli 12 dc , jednak ja męża przydybałam w sobotę późno w nocy gdzieś koło 23 - w 13 dc, i w 14 dc też późno w nocy na poprawkę, ale owulację na pewno miałam w niedzielę tylko nie wiadomo o jakiej godzinie . Stary wyposzczony wcześniejszą 2 tyg abstynencją więc myślę sobie że po tych wszystkich przygotowaniach i rytuałach "pitolek " na bank, a tu w 16,5 tc zonk lekarz powiedział ze widzi wargi sromowe, więc 5 dziewczyna w rodzinie. Obecnie jestem w 22 tc i już po połówkowym , ale lekarza nie molestowałam o potwierdzenie tej dziewczynki bo ten lekarz jest świetnych fachowcem od usg więc mu wierzę w 100%. Chyba jednak nie ma żadnej "domowej" metody na planowanie płci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: olalinka i 3mamuska 22.03.09, 10:10 No wiec tak u mnie pierwszy chłopiec było widac wacusia odrazu 20 tc lekarz nawet okreslil wage i nie pomylil sie 100% 4500 jak strzal w 10U mojej Oli tak samo 19tc od razu wiedzialam ze bedzie to panna I waga tak samo sie zgadzła przy urodzeniu 3890 ,przy Kasi lekarz nawet powiedzil ze widac wlosy na USG i ze nie bedzie łysolcem i wga tak samo na 100% i plec sie zgadzla 3790 .Teraz jestm w cizy i chodze do tego samego specjalisty od USG wiec jak mam nie wiezyc Ja chodze na USG 3D/4D jest to drogie USG ale ma swoje zalety.Juz sie nie moge doczekac 32 tc jak zobacze moja kruszynke tak nasze maleństwo wygladalo 19 tc ,w domu ogladalismy płyte nawet maleńkie paluszki bylo widac img14.imageshack.us/my.php? image=19856157.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
olalinka Re: olalinka i 3mamuska 23.03.09, 11:26 gabi683 Czy jestes moze z Wawy? Jesli tak to czy moglabys mi podac namiary na tego specjaliste od USG? Bo ja wlasnie jestem przed usg polowkowym i bardzo mi zalezy na dobrej diagnozie. Odpowiedz Link Zgłoś
ebatkablatka Re: czy komus z chłopca na usg zrobiła sie dziewc 22.03.09, 13:23 Nam w 12 tygodniu dr powiedział, że prawdopodobnie dziewczynka ale to tylko takie Jego szamańskie przeczucie Teraz w 16 tygodniu inna pani dr też powiedziała, że raczej dziewczynka ale jeszcze do potwierdzenia- usg w szpitalu na kiepskim sprzęcie więc wszystko jeszcze się okaże na następnej wizycie u mojego doktorka. Ciekawość mnie zżera ale jeszcze trochę muszę wytrzymać Odpowiedz Link Zgłoś