Dodaj do ulubionych

opłata godzinowa - porównanie miast

04.07.11, 10:06
Jak u Was wygląda opłata godzinowa za przedszkole?
W Wawie
Godzina 7-8 cena 1,80zl
8-13 za darmo
13-16 cena 3,5 za godzine
16-17 cena 1,80 za godzine

Moje dziecko chodzi do piaseczyńskiego przedszkola i tu radni głosują właśnie 3 zł za godzinę ponad ramę, wiec sporo...

jak jest w innych miastach?
Obserwuj wątek
    • ciri_77 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 04.07.11, 12:29
      okolice Bielska Białej
      8-13 - bezpłatnie,
      6-8 oraz 13-16 - 1,8 zł za godzinę, drugie dziecko w przedszkolu - 0,90, trzecie zwolnienie z opłat

W moim przypadku wyjdzie taniej niz dotychczas - bo za obie córki płaciłam całą opłatę stałą, a teraz druga dostanie bonifikatę
      • anita2006 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 04.07.11, 13:34
        Katowice: podstawa programowa 6 godz. dziennie za darmo
        godz. przed i po podstawie - 1,30 za godz.
        • mk271 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 05.07.11, 17:09
          kielce 8-14 za darmo
          poza tymi godzinami 25.00 zł za godzinę /mesięcznie
          • agus-ka Re: opłata godzinowa - porównanie miast 06.07.11, 09:43
            chyba żartujesz. 25 zł za godzinę miesięcznie?
            • jakw Re: opłata godzinowa - porównanie miast 06.07.11, 18:29
              To chyba oznacza, że za dziecko przebywające w przedszkolu 7-17 płaci się 4x25 czyli 100/mc?
              • blaszany_dzwoneczek Re: opłata godzinowa - porównanie miast 06.07.11, 19:47
                Niezła różnica. W Warszawie godzina miesięcznie (zakładając 20 dni) wyjdzie, w zależności która godzina, jakieś 36 i 70 zł, i pobyt 7-17 (ale też 7.50-16.10) wyjdzie jakieś 280 zł.
              • mk271 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 25.07.11, 12:55
                dokładnie
            • mk271 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 25.07.11, 12:54
              nie. moje były 2 godziny ponad wymiar i płaciłam za miesiąc 50 zł
    • mondovi Re: opłata godzinowa - porównanie miast 06.07.11, 10:23
      Poznań - 13-16 - 2,84zł/h, 16-17 - 0,85zł
    • yarpen111 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 06.07.11, 11:05
      Warszawa- godz od 13:00 do 16:00 - 3,50 zl.
      godz. przed godz 8:00 i po 16-ej - 1,80 zl.

• yarpen111 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 06.07.11, 11:08
        ups nie zauwazylam zeWarszawa juz jestsmile
    • jagodasoft2 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 06.07.11, 21:25
      Gdańsk
      poza bezpłatnymi 5 godzinami
      2,30 za każdą nie zależnie od pory dnia
    • katasia1 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 06.07.11, 21:45
      Tychy:
      6-8 - 1,8 za godz.
      8-13 - za darmo
      13-17 - 1,8 za godz.
    • mantha Re: opłata godzinowa - porównanie miast 07.07.11, 13:58
      Mnie dzisiaj zastanowily stawki zywieniowe w przedszkolu - w innych miastach niz W-wa - 4-5,5 zl, natomaist w W-wie 9-10 zl/dziennie.
      • kappala1 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 07.07.11, 16:00
        o stawkach żywieniowych 9-10 zł w Warszawie nie słyszałam. 8 zł już tak. W naszym przedszkolu na Ursynowie 7 zł.
        • mariola1315 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 07.07.11, 16:46
          Ja też nie słyszałam,żeby w Warszawie stawka żywieniowa była 9-10zł.
          U nas było 7,50zł

• mantha Re: opłata godzinowa - porównanie miast 08.07.11, 09:11
            Na Jelonkach - w 3 pierwszych lepszych przedszkolach - 8,90 zl, 9,20 zl i 9,00 zl - obawiam sie ze od wrzesnia zaokrąglagla do 10.
    • leila78 No to Szczecin przodować będzie:/ 07.07.11, 17:08
      taka jest propozycja:
      "Szczeciński wydział oświaty przygotował nowe zasady. Nieodpłatnie dziecko będzie przebywać w przedszkolu w godzinach od 9 do 14. Za każdą dodatkową godzinę rodzic będzie musiał płacić (liczy się rozpoczęta godzina) - 3,2 zł lub 10 zł. Niższa stawka dotyczy tzw. zadeklarowanych wcześniej godzin. Każdy opiekun dziecka będzie zawierał z dyrektorem przedszkola umowę cywilnoprawną i z góry określał w niej, w jakich godzinach jego dziecko będzie chodziło do przedszkola - za te godziny z góry naliczana będzie opłata. Jeżeli pobyt będzie trwał dłużej, na przykład do godz. 16, a nie do 15, jak rodzic oświadczył w umowie i zapłacił - to każda taka dodatkowa, niewynikająca z umowy godzina kosztować będzie 10 zł. Gdy dziecko nie zostanie odebrane przed zamknięciem placówki - to taki pobyt kosztować będzie 25 zł za godzinę. Stawka żywieniowa w przedszkolu wzrośnie z 5 do 5,5 zł za każdy dzień."
    • igajos Re: opłata godzinowa - porównanie miast 13.07.11, 21:23
      Wrocław
      7-12 podstawa programowa
      6:30-7 i po 12: 2,49zł za godzinę
      Jeszcze nie wiem jak będzie wyglądała sytuacja w przedszkolu, do którego idzie córka. W przedszkolu syna deklaracje pobytu mają być z dokładnością do pół godziny - 1,25zł.
      Nie wiadomo też jak będą pobierane opłaty za pobyt dziecka poza zadeklarowanymi godzinami.
      • mysiaapysia Re: opłata godzinowa - porównanie miast 15.07.11, 22:00
        Skąd masz takie wiadomości dot. Wrocławia? Czy zapadła już uchwała Rady Miejskiej? Ja nie widzę takiej uchwały w internecie.
        Poza tym - czy na pewno podstawa programowa od 7 rano? Przecież to nonsens. Rodzice musieliby przywozić dzieci na 7 rano? A poza tym nie wyobrażam sobie realizacji podstawy programowej przed śniadaniem, z pustym żołądkiem, w przypadku tak małych dzieci.
      • mysiaapysia Re: opłata godzinowa - porównanie miast 15.07.11, 22:10
        O przepraszam - właśnie znalazłam (wyszukiwarka na wroclaw.pl nie jest doskonała).
        Z tego co widzę uchwałę z kwietnia zaskarżono do sądu administracyjnego. Mam nadzieję, że coś się zmieni. Chyba nigdzie w Polsce nie ma takich granic czasowych.

Jeszcze jedno - co z godzinami przeznaczonymi na zajęcia dodatkowe? Moje starsze dziecko miało tych zajęć łącznie około 5 godzin tygodniowo I(godzina dziennie). Dlaczego mamy płacić za opiekę podczas gdy na zajęciach dodatkowych dziećmi opiekuje się inna osoba niż personel przedszkola?
        • ewaamam Re: opłata godzinowa - porównanie miast 04.09.11, 11:16
          > Jeszcze jedno - co z godzinami przeznaczonymi na zajęcia dodatkowe? Moje starsz
          > e dziecko miało tych zajęć łącznie około 5 godzin tygodniowo I(godzina dziennie
          > ). Dlaczego mamy płacić za opiekę podczas gdy na zajęciach dodatkowych dziećmi
          > opiekuje się inna osoba niż personel przedszkola?

Tak owszem... ale zajęcia odbywają się w godzinach pracy przedszkola i personel jest w pełnej gotowości, a nawet panie dopilnowują czy twoje dziecko na zajęcia idzie czy nie i jeszcze monitorują udział dzieci, a na niektórych w których uczestniczy cała grupa (np. rytmika) nauczycielka i pomoc również jest zaangażowana.

Zawsze można zajęcia organizować po godzinach pracy przedszkola a rodzice osobiście mogą dzieci na nie odprowadzać i przyprowadzać. Nauczycielki i obsługa spokojnie pójdą do domu. Jednak cena takich zajęć wzrośnie bo dojdą koszty wynajmu sal itp...
    • lilka69 te oplaty sa z sensem 13.07.11, 21:28
      widac,ze nikt nie pisze, ze zrezygnuje a przynajmniej miasto bedzie mniej dokladac.
      • agus-ka Re: te oplaty sa z sensem 17.07.11, 21:38
        dokładać? Chyba Ci się coś pomyliło. Pieniądze w budżecie miasta pochodzą z podatków, które płacimy.
        • lilka69 Re: te oplaty sa z sensem 23.07.11, 21:31
          wieu mieszkajacych w np. w warszawie NIE placi tu podatkow tylko w swoich rodzinnych miejscowosciach. nawet nie sa tu zameldowani lub nawet nie maja miejsca zamieszkania. i co? dla nich tez maja byc miejsca w warzsawiskich przedszkolach?

(nie pisze jako zawistna, moje dziecko konczy akurat przedszkole prywatne, drugie tez do tego pojdzie).
          • agus-ka Re: te oplaty sa z sensem 24.07.11, 21:15
            nie, jestem absolutnie za nieprzyjmowaniem dzieci niezameldowanych i dzieci rodziców niepłacacych podatków w miejscu, w którym jest przedszkole. Chyba że rodzić bedzie placił całą stawkę lub jezeli gmina, w której jest zameldowany uiści opłaty.
            Za to uważam, ze ostatnie stawki ustanowione przez gminy są zdziercze. Dla przykładu, we Włoszech przedszkole z opieką, wyżywieniem i wsystkimi zajęciami kosztuje 100 euro. U nas o takiej stawce można zapomniec.
            • mamabasia Re: te oplaty sa z sensem 29.07.11, 18:05
              100 euro wymienione na złotówki spokojnie pokryje przedszkolne opłaty- opieka, wyżywienie, zajęcia.
    • sabina_74 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 25.07.11, 10:49
      czy opłatę godzinową płaci się za liczbę dni w miesiącu czy tylko za ilość dni w których dziecko rzeczywiście było w przedszkolu (czyli minus choroby i inne nieobecności)?
      • mk271 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 25.07.11, 12:58
        kielce - odliczają nieobecności
      • agus-ka Re: opłata godzinowa - porównanie miast 25.07.11, 19:29
        wszędzie mają odliczać, taka jest wytyczna
        • julka-4 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 26.07.11, 12:12
          Katowice-odliczają tylko za wyżywienie.Za godziny jesli młodej nie ma w przedszkolu nie odliczająsmile
        • trudno_tak Re: opłata godzinowa - porównanie miast 26.07.11, 20:13
          możesz podać źródło tej wytycznej? W Szczecinie opłata ma być bezzwrotna...
          • agus-ka Re: opłata godzinowa - porównanie miast 26.07.11, 20:29
            Hmm, poszukałam i faktycznie nie widze tego w przepisach. Pewnie widziałm to w jakimś artykule. No cóż, przeprasam w taim razie za wprowadzenie w błąd.
            • nansiija Re: opłata godzinowa - porównanie miast 26.07.11, 21:19
              Czyli lepiej podac, ze dziecko bedzie od 8 do 13, i jak dziecko zostanie dluzej, czyli prawie codziennie oprocz chorob, to wtedy doplace.
              Tylko nie wiem jak wtedy z wyzywieniem jest, hmmm.
            • wrzesniowamama07 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 27.07.11, 15:35
              w przepisach nie ma, ale jednym z powodów dla których zmieniono zasady, był zarzut, że opłata stała dyskryminuje rodziców, którzy muszą płacić mimo że dziecko jest nieobecne w przedszkolu z powodu choroby. Ustalenie stawki godzinowej, ma na celu właśnie to żeby rodzice płacili tylko za "wysiedziane" w przedszkolu godziny.

W Warszawie nie będą naliczać, jeśli nieobecność zostanie zgłoszona (podobnie jak za jedzenie).
    • q_fla Re: opłata godzinowa - porównanie miast 27.07.11, 23:42
      G. Śląsk.
      8 - 13 darmowe
      Pozostałe: każda zadeklarowana godzina - 3zł, niezadeklarowana - 8zł.
      Wystarczy się spóźnić 5 min, np. przyjść po dziecko o 13.05, a już się ma doliczone do rachunku 8zł.

Teraz od września zostaje zniesiona opłata ryczłtowa i z tego co mi wiadomo opłaty za dodatkowe godziny mają być jeszcze wyższe. uncertain
      • mimka23 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 07.08.11, 20:12
        Zdeklarowana to taka, że jak rano zaprowadzę dziecko to muszę uprzedzić, że popołudniu odbiorę 2 godziny po czasie tak? A jak chcę rano przyprowadzić 2 godziny przed czasem to mam uprzedzić dnia poprzedniego że tak będzie?
        • dammma Re: opłata godzinowa - porównanie miast 13.08.11, 23:54
          Wrocław.
          Pytałam w swoim przedszkolu i rzeczywiście ma być 7-12. Wszędzie od 8,9h a u nas tak bez sensu. Syn chodził na 8, 8.30 i tak odejdą mi te poranne bezpłatne godziny. Szkoda, że nie można zadeklarować swoich 5 godzin wolnych od opłat smile
          Doczytałam w uchwale, że 0,18% minimalnego wynagrodzenia i to wychodzi właśnie te 2,49.
          Za czas za zajęciach nie płacimy opłat przedszkolnych.
          Wkurza mnie, że zajęcia są poza tymi 5 godzinami-tak powiedzieli mi w przedszkolu, więc syn będzie musiał zostawać tak, aby załapać się za zajęcia i za ten czas będę musiała zapłacić.
          Za dużo kombinują w tej oświacie.
          Rozumiem, że wszystkie przedszkola wrocławskie mają taką samą stawkę-oczywiście publiczne?
          A o jakim zaskarżeniu uchwały piszecie-bo tego nie znalazłam.
          • dammma Re: opłata godzinowa - porównanie miast 14.08.11, 00:00
            A jak właśnie z odliczeniami we Wrocławiu, bo mało szczegółowo napisali w ogóle.
            • igajos Re: opłata godzinowa - porównanie miast 16.08.11, 09:19
              dammma napisała:

> A jak właśnie z odliczeniami we Wrocławiu, bo mało szczegółowo napisali w ogóle.

Z tego co wiem, nic się nie zmieniło. Odliczają opłatę godzinową i za posiłki za każdy dzień nieobecności dziecka. Trzeba tylko wcześniej zgłosić nieobecność. Jak dziecko mi się rozchorowało to dzwoniłam rano i ten dzień też był odliczany.
          • igajos Re: opłata godzinowa - porównanie miast 16.08.11, 09:17
            dammma napisała:

> Wrocław.
            > Wkurza mnie, że zajęcia są poza tymi 5 godzinami-tak powiedzieli mi w przedszko
            > lu, więc syn będzie musiał zostawać tak, aby załapać się za zajęcia i za ten cz
            > as będę musiała zapłacić.
            > Za dużo kombinują w tej oświacie.

Ale to są zajęcia DODATKOWE, więc nie mogą być realizowane w ramach PODSTAWY PROGRAMOWEJ, którą są objęte wszystkie przedszkolaki. Nie chcesz płacić, to nie musisz dziecka zapisywać na te zajęcia i możesz odbierać o 12. Przymusu do zajęć dodatkowych nie ma.

> Rozumiem, że wszystkie przedszkola wrocławskie mają taką samą stawkę-oczywiście
            > publiczne?

Stawki są takie same. Do tej pory też było liczone 2,49 za godzinę, tylko każdy płacił za 4 godziny bez względu, czy dziecko było do 13 czy do 17. Jak ktoś wcześniej odbiera niż o 16, będzie płacił mniej. Dopłacą tylko ci, którzy odbierają po 17. No i jeszcze pół godziny od 6:30 do 7:00 jest płatne, dla tych, którzy wcześnie przyprowadzają.
        • igajos Re: opłata godzinowa - porównanie miast 16.08.11, 09:12
          We Wrocławiu zadeklarowane godziny, to takie jakie podasz w umowie z przedszkolem. Czyli deklarujesz, że dziecko będzie w przedszkolu codziennie od-do. Jeśli będziesz chciała zmienić podane wcześniej godziny, to konieczny jest do tego aneks do umowy.
          • dammma Re: opłata godzinowa - porównanie miast 16.08.11, 22:17
            Rozumiem-dzięki za szczegółową wypowiedź smile
            To czy pory posiłków też się zmienią?
            Ciekawa jestem, jaki będzie rozkład dnia i o której będą zaj. dodatkowe. Syn je uwielbia, więc coś wybierzemy. Jeśli były podczas jego pobytu w przedszkolu, to czas szybciej mu leciał i było bardziej różnorodnie. Babcia odbierała go o 13.30-przed obiadem, bo nie je w przedszkolu ze względu na alergię. Teraz pewnie będzie siedział czasem do 15 i będę musiała chyba zanosić obiadek. Chciałabym już znać plan smile
    • mk271 Re: opłata godzinowa - porównanie miastKIELCE 22.08.11, 13:44
      niestety od 1 września zmiana - 1.85 za godzinę rozpoczęta ponad wymiar 8-14.
    • esi1 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 23.08.11, 15:38
      Właśnie dziś podpisałam umowę w naszym, państwowym przedszkolu:
      godziny 8-13 darmowe
      pozostałe 2,50zł/godz
      przyprowadzenie dziecka wcześniej lub odebranie później niż się deklarowało - 10zł/godz
      żywienie - 5zł/dzień

Mi w miesiącu 20 dniowym wyjdzie równo 300zł
      Do tego angielski, rytmika.
    • nullik Re: opłata godzinowa - porównanie miast 30.08.11, 13:13
      Okolice Bielska -Białej
      wyżywienie 6 PLN - trzy posiłki
      2,50 PLN za każda rozpoczęta godzinę powyżej pięciu bezpłatnych.
      Powiem tak: MASAKRA
    • zebra12 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 30.08.11, 19:16
      Kraków jedno z najdroższych miast: 3,50 za godzinę bez względu na porę dnia. Czyli przedszkole od 6 do 17 kosztuje prawie 500 zł!!!!!
      • clas_sic Re: opłata godzinowa - porównanie miast 31.08.11, 19:04
        Kraków w lipcu zmienił uchwałę przegłosowaną w marcu i podniósł jeszcze opłaty, bo się prezydentowi budżet po narobieniu długów nie domyka. Masakra!
    • male_a_cieszy Re: opłata godzinowa - porównanie miast 31.08.11, 19:24
      W Bytomiu:
      "Jeżeli dziecko będzie zostawać w przedszkolu 1 godzinę dłużej – rodzic zapłaci 60 zł Miesięcznie. Jeśli 2 godziny – 100 zł. Za trzygodzinny pobyt dziecka w przedszkolu powyżej 5 godzin dziennie trzeba będzie zapłacić 130 zł, a za czterogodzinny – 150 zł. 200 zł miesięcznie
      zapłacą rodzice dzieci, które będą przebywać w przedszkolu 6 godzin dłużej. Wysokość opłat uzależniona jest od liczby dzieci uczęszczających do przedszkola. Jeśli uczęszcza do niego dwójka dzieci, za drugie rodzicom przysługuje 20% zniżki. 50% kwoty zapłacą rodzice za trzecie i każde następne dziecko.
      Zmianie ulegną też opłaty za wyżywienie. Do tej pory stawki za wyżywienie uchwalała Rada Miejska, teraz ustalać będą je dyrektorzy przedszkoli w porozumieniu z miastem. Rodzice nie będą już ponosić kosztów przygotowania posiłków, a jedynie koszt surowców."
      • makarto2 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 01.09.11, 22:55
        okolice bielska - granice czasowe u nas sa dopiero absurdalne
        6.30-11.30 bezpłatne
        11.30 do 16.30 - 2 zł

Czyli jeśli chcesz aby dziecko zjadło obiad który wydawany jest o 11.30 to godzinę nadprogramowo musi zapłacić - urzędnicy uchwalają i nie wiedza co chyba

godzin bezpłatnych zmienić nie można a zwrot za zapłacone godziny dopiero wtedy jest możliwy gdy dziecko choruje co najmniej 5 dni - koszmar jakiś.
        Kara za przedłużenie pobytu dziecka 30 zł za 1/2 godzinę. I nie ma że w jeden dzień zapisze do 14 a w drugi do 16 tej - zapisuje sie na godziny i w każdy dzień tak samo to wygląda.

• filipianka Re: opłata godzinowa - porównanie miast 02.09.11, 19:46
          Protestujcie!!!!! Kto tam rządzi? Nie głosować na nich w następnych wyborach! A teraz koniecznie dążyć do zmiany tych chorych godzin, karnej stawki i braku możliwości odliczeń! W jakimś mieście też były jakieś niekorzystne zapisy i po protestach udało się to zmienić w trybie pilnym.
    • q_fla Re: Gliwice biją inne miasta na głowę :/ 02.09.11, 19:28
      W godzinach od 6 do 8 i od 13 do 15 satawka za każdą rozpoczętą godzinę wynosi uwaga 4,16 zł !!! W godzinach od 16 do 17 stawka wynosi 1,31.
      uncertain
    • edziu0482 okolice Kalisza, gmina wiejska 02.09.11, 21:38
      stawka za godzinę 1,40 (można zapisywać z dokładnością do 0.5 godziny za 0,70groszy)
      podstawa od 8.00 do 13.00
      obiad 2,50 za dzień
      odpis za każdą zgloszoną godzinę nieobecności
      drugie dziecko 50% zniżki
      trzecie i kolejne za darmo

jestem "współautorem" uchwały i tak się rodzicom nie podoba! chyba im ten wątek wydrukuję ech
    • marika012 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 02.09.11, 22:36
      Małe miasto w mazowieckim.
      8.00-13.00 za friko. Pozostałe godziny 2 zł za każdą rozpoczętą. Będzie kajet w który każdy rodzic będzie każdego dnia wpisywała godzinę przyprowadzenia dziecka i odebrania. Nic się nie deklaruje wcześniej. To będzie obowiązywało od października.
      Ponieważ uchwała Rady jeszcze się nie uprawomocniła we wrześniu rodzice płacą tylko za wyżywienie reszta w promocji wink za darmo. I tak we wszystkich 5 przedszkolach w mieście.
      • alcea3 Wrocłą{w 03.09.11, 19:57
        Czy u was rowniez stawka zywieniowa wychodzi 8 zł dziennie????
        • attiya Re: Wrocłą{w 05.09.11, 16:25
          tak, w W-wie 8 zł stawka żywieniowa
          aha i jeszcze 6-7 - 0,90 gr i 17-17:30 takoż 0,90 gr
          naprawdę jesteście w stanie podać dokładną godzinę przyprowadzenia i odebrania dzieci?Nie stoicie w korkach, wszyscy macie babcie, ciocie, nie musicie czasem dłużej w pracy zostać?
          Ja naprawdę nie jestem w stanie podać kiedy to dziecko odbiorę. Kończę pracę o 16, dojadę na 17. Ale mąż kończy powiedzmy o 15, nie zawsze może odebrać bo czasem sobie dorabia ale faktycznie ze dwa razy w tygodniu mógłby już odebrać dziecko o 15:30. Ale jak zadeklaruję do 17 to mąż ma pokornie stać do tej 17???
          Przecież do tej pory nikt niczego nie deklarował, jak u nas w kraju jest każdy wie, zostawałam w pracy i do 21 wieczorem. A teraz okazuje się, że wszyscy grzecznie będą odebierac o tej i o tej godzinie uncertain
    • lolita27 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 05.09.11, 12:16
      Okuniew, miejscowośc pod warszawą, 8-13 za darmo, pozostałe godizny po 2 zł.
      Wyżywienie 10 zł, wiec sporo, ale najważniejsze, żeby bylo w maire dobre.
      • lumja Re: opłata godzinowa - porównanie miast 06.09.11, 07:55
        okolice Bielska-Bialej
        8-13 bezplatnie
        6.30-8 i 13-17 - 2,20 za każda rozpoczęta godzinę,
        stawka żywieniowa 5 zł
        w razie nieobecności dziecka zarowno oplaty godzinowe jak i stawka zywieniowa będa zwracane.
        Poczatkowo gmina chciala ustalic stawke na 2,80- ale protestowali rodzice i stanęlo na 2,2
    • kroliczyca80 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 06.09.11, 18:00
      Nie wiem czy już był Kraków:
      podstawa programowa 8-13 lub 7-12 (zależy od przedszkola)
      każda godzina przed i po podstawie programowej - 3,5 zł...
      W moim przedszkolu na szczęście są karty chipowe i naliczanie minutowe.
      • sandra1301 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 06.09.11, 22:13
        Słupsk,
        6.30-7.30 - 2,50 PLN
        7.30-12.30 - bezpłatne
        12.30-16.30 - 2,50 PLN

Stawka żywieniowa 5 PLN
        • nata1980 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 07.09.11, 10:18
          Łódź
          Podstawa 8-13
          Każda godzina zegarowa 2.08, za drugie dziecko 1.04, trzecie dziecko za darmo. Stawka żywieniowa 5 zł. Godziny rozliczane do 5 dnia miesiąca następnego więc płaci się za faktycznie przesiedziane w przedszkolu godziny. Stawka żywieniowa odpisy za każdy dzień nieobecności
          • binkaa Re: opłata godzinowa - porównanie miast 09.09.11, 09:39
            dodać należy ze te 2,08 jest za każdą rozpoczętą godzine zegarową

jak dziecko przyjdzie np. 7,45 to płaci się za całą godzinę
            jak wyjdzie np o 13,10 to tez juz liczona jest kolejna godzina

czyli pobyt np. 7,50 - 13,10 to 2,08*2
        • sandra1301 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 08.09.11, 23:05
          sorki, poprawka Słupsk - nie 2,50 a 2,30.
    • annalalik Chorzów 07.09.11, 11:43
      Wyżywienie 5 zl/dzien

8-13 - bezplatnie

1 dodatkowa godzina 2,90 zl
      2 odatkowa godzina 2,80
      3 dodatkowa godzina 2,70
      kazda kolejna 1 zł.

Za spoznienie z odebraniem dziecka o 15 minut 10 zl doliczane
      Za odebranie po godzinach pracy przedszkola 50 zl.
    • ewulka2.2 Re: opłata godzinowa - porównanie miast 10.11.11, 23:06
      Pruszków (obok Warszawy) - od 13 do 17.30 po 2,60/h;
      wyżywienie 7 zł/dzień.
      Pozdrawiamy
    • maltry Re: opłata godzinowa - porównanie miast 15.11.11, 11:25
      Świnoujście - miasto ok. 40 000 mieszkańców w Zachodniopomorskiem
      podstawa - 8.00 - 13.00
      dodatkowe godziny 2,55 (niezależńie od pory dnia)
      wyżywienie 4,85/dzien

Jak widzę to jak na takie małe miasto nasza stawka godzinowa jest dość wysoka...
      • sloniaa Re: opłata godzinowa - porównanie miast 15.11.11, 13:08
        W Krakowie obniżyli do 2,50 za godzinę
        Podstawa 8-13 lub 7-12
        Wyżywienie u mnie to 6zł/dzień/3 posiłki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka