Dodaj do ulubionych

Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete?

20.03.09, 22:52
Czy w świetle nowej reformy dla wszystkich 5-latków / nie chodzących
do tej pory do przedszkola / mają znależć sie w nich miejsca ,
gdzieś spotkałam się z taką opinią ale nie wiem ile w niej prawdy...
Obserwuj wątek
    • przedszkole2 tak 20.03.09, 22:58
      W związku z odrzuceniem weta prezydenta, czyli ustawa wchodzi w
      życie - 5 latki maja pierwszeństwo i trzeba chętnym zapewnić
      miejsce.
      • kasiek76 Re: tak 22.03.09, 12:32
        A co to może oznaczać w praktyce - czy jeśli zarekrutuję moją 5-latkę do
        okolicznych przedszkoli (obok mnie są 2 baaardzo oblegane), to mam gwarancję, że
        do któregoś ją przyjmą? Czy to ,że muszą 5-latkom zagwarantować miejsce może
        oznaczać, że dostanie się do jakiegoś przedszkola, ale w zupełnie innej części
        miasta (Kraków)?
        • przeciwcialo Re: tak 22.03.09, 16:01
          W okresie przejściowym pieciolatek może ale nie musi zostac przyjety
          do przedszkola. Ma prawo do przedszkola jak każde dziecko ale
          obowiązek dotyczy sześciolatków.
          • kaskazuza Re: tak 22.03.09, 22:11
            Ja prawo do przedszkola rozumiem tak: jeśli zgłaszam pięciolatka to musi on
            zostać przyjęty, ale nie muszę go zgłaszać. Różni się to od obowiązku szkolnego,
            ale nie jest to forma "może, ale nie musie zostać przyjęty".
          • filipianka Re: tak 23.03.09, 11:13
            > W okresie przejściowym pieciolatek może ale nie musi zostac przyjety
            > do przedszkola.

tak, jeśli rodzice nie wystąpią z takim wnioskiem to faktycznie nie zostanie przyjęty

przeciwcialo, jesteś pewna swojego zdania?

https://www.ajlawgifs.yoyo.pl/gify27/026.gif
            • przeciwcialo Re: tak 23.03.09, 14:48
              Wyniosłam to z zebrania w przedszkolu.
              • zofia_bialek Re: tak 31.03.09, 01:38
                Na zebraniu dla dyrektorów warszawskich przedszkoli i szkół podstawowych z
                przedstawicielami kuratorium wyraźnie mówiono, że wszystkie zgłoszone
                pięciolatki mają być przyjęte. Podobnie jak sześciolatki do szkół. Jednak
                równocześnie zostawiono dyrektorom publicznych placówek furtkę - że jeśli nie ma
                warunków np. do przyjęcia do danej szkoły sześciolatków, to dyrektor może odmówić.
                Co to oznacza w praktyce - nie wiem ale dla mnie to sprzeczność. Jeśli jakiś
                pięciolatek(lub sześciolatek) nie zostanie przyjęty do przedszkola/szkoły to
                rodzice będą mięli prawo żądać wskazania placówki do której go przyjmą - może
                nie będzie to jednak ta wybrana.
    • basia0212 Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 22.03.09, 15:11
      niedawno o to samo pytałam się na forum - czyt. odpowiedzi pod wątkiem :
      - mogą nie przyjąć pięciolatka? (29)basia0212
    • zabeczka73 Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 22.03.09, 22:44
      U nas dyrektorka oglosiła, że musi zapewnić miejsca wszystkim 6 i 5
      latkom, którzy do niej się zgłoszą i w związku z tym nawet nie
      przyjmuje podan od 3 latków...Wspólczuję rodzicom 3 latków, którzy
      zamierzali umieścić dziecko w przedszkolu i pójśc do pracy...To
      pierwszy efekt uboczny reformy.
      • kasiek76 Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 23.03.09, 11:59
        Dokładnie tak. Dowiadywałam się dziś w wydz. edukacji, pani poinformowała mnie,
        że jeśli rodzice złożą wniosek, to każdy 5latek musi zostać przyjęty. Odbędzie
        się to właśnie kosztem dzieci młodszych, które, pod warunkiem że nie są dziećmi
        samotnych matek itd, nie będą w stanie uzyskać tyle p-tów co 5-latek.
        Mnie to też wcale nie pociesza, bo mam jeszcze młodsze, które niedługo też do
        przedszkola będę chciała posłać...
        • elli04 do kasiek 76 23.03.09, 12:14
          czy możesz podać numer, pod którym uzyskałaś takie informacje?
          piszesz o jakimś wniosku składanym przez rodziców, to ma być coś
          dodatkowego oprócz zwykłego formularzaego?
          • kasiek76 Do elli04 23.03.09, 12:25
            Ten wniosek to własnie formularz rekrutacyjny - złożenie go świadczy o tym, ze
            rodzic dziecka wyraził wolę objęcia go przygotowaniem przedszkolnym. Info.
            uzyskałam w krakowskim wydz. edu. (012)616-51-89
        • przeciwcialo Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 11:36
          Pomeczyłam panią w wydziale edukacji- nie ma opcji że nie przyjma
          maluchów. Tak więc głowa do góry.
    • kanna Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 23.03.09, 12:17
      Moim zdaniem, obowiżakowe przygotowanie przedszkolne pięciolatków
      wchodzi od roku szkolnego 2010/11.
      • kaskazuza Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 23.03.09, 12:44
        Tu masz rozpiskę na kolejne lata
        www.men.gov.pl/images/stories/harmonogram.pdf
        Obecne pięciolatki mają "prawo do wychowania przedszkolnego", a nie obowiązek.
        Jak wyżej pisałam oznacza to, że pięciolatek nie musi iść do przedszkola, ale
        jesli rodzice go zapiszą, to musi się znaleźć dla niego miejsce, bo do
        przedszkola ma prawo.
        • ib_k Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 23.03.09, 12:54
          > Jak wyżej pisałam oznacza to, że pięciolatek nie musi iść do przedszkola, ale
          > jesli rodzice go zapiszą, to musi się znaleźć dla niego miejsce, bo do
          > przedszkola ma prawo.

a jak to ma się do zapisu z ustawy oświatowej o prawie 3 latka do wychowania przedszkolnego?
          • filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 23.03.09, 13:03
            nie ma takiego zapisusad gdyby był to wszyscy byliby happy, nie byłoby walk rodziców 3-latków przeciw 5-latków, pseudo samotnych matek, dowodów wdzięczności dla przedszkola, itp

• ib_k Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 23.03.09, 13:36
              a w rozporządzeniu o ramowych statutach nie było zapisu o prawie dzieci 3-6 letnich do przedszkola?
              (nie chce mi się szukaćsmile)
          • przeciwcialo Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 23.03.09, 14:46
            Dokładnie. Prawo do przedszkola ma każde dziecko, obowiązek tylko
            szesciolatek.
            • filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 09:58
              rozumiem, że nie widzisz różnicy w znaczeniu:

Art. 9.1. W latach szkolnych 2009/2010 i 2010/2011 dziecko w wieku 5 lat ma prawo do odbycia rocznego przygotowania przedszkolnego w przedszkolu, oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej lub innej formie wychowania przedszkolnego.

i

Art. 14. 1. Wychowanie przedszkolne obejmuje dzieci w wieku 3-6 lat

?

• przeciwcialo Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 10:14
                Prawo nie jest obowiazkiem. Z prawa mozna skorzystac, obowiazek
                trzeba wykonac.
                To co tu piszę mówiły zarówno dyrektorka przedszkola jak i szkoły na
                zebraniu.
                • filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 10:58
                  > Prawo nie jest obowiazkiem. Z prawa mozna skorzystac, obowiazek
                  > trzeba wykonac.

przeczytaj jeszcze 5 razy ze zrozumieniem to co napisałaś
                  Z prawa mozna skorzystac

jeśli można skorzystać z prawa to znaczy że ktoś (w tym przypadku gmina) musi! dać taką możliwość

• przeciwcialo Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 11:05
                    Taaaa...
                  • przeciwcialo Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 11:25
                    Mam prawo do korzystania z państwowej słuzby zdrowia ale nie musze.
                    Mam prawo rozliczyc się z podatku z meżem ale zmusić mnie do tego
                    nie moga.
                    Sześciolatka MUSZĘ posłąc do szkoły lub przedszkola- dostałam nawet
                    stosowna informacje listem poleconym z paragrafami karnymi co bedzie
                    jesli tego nie zrobie. Sasiadka dla pięciolatka takiego pisma nie
                    dostała wink
                    Pieciolatek obecnie ma takie samo prawo do przeszkola jak kazde
                    dziecko w gminie- a nie każde się dostanie.
                    Jak ustawa wejdzie w zycie- a póki co została przez premiera
                    odroczona- to pięciolatek tez dostanie list polecony że MUSI
                    rozpocząc obowiązkowe roczne przygotowanie przedszkolne.
                    Myslę że nasza dyskusja dobiegła końca. Dziękuję.
                    • filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 11:30
                      > Jak ustawa wejdzie w zycie- a póki co została przez premiera
                      > odroczona-

???!!!

> to pięciolatek tez dostanie list polecony że MUSI
                      > rozpocząc obowiązkowe roczne przygotowanie przedszkolne.

5-latek dostanie taki list z obowiązkiem dopiero na rok 2011/2012
                      ale w już roku 2009/2010 ma prawo do edukacji przedszkolnej, i nie jest to to samo prawo jakie ma jego 4-letni czy 3-letni kolega.

• filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 11:35
                      przeciwcialo, z całym szacunkiem, ale chyba trochę nieuważnie słuchałaś na tym zebraniu, albo panie dyrektorki przejęte rolą niezbyt dobrze były poinformowane
                      może poczytaj na stronach ministerstwa (może taka prosta tabelka)
                      ale najpierw zacznij od pojęć: prawo i obowiązek
                      a, i jeszcze, premier nie ma tu nic do gadania, prezydent ustawę zawetował ale sejm odrzucił weto i ustawa wchodzi w życie

• przeciwcialo Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 11:43
                        Ja się na polityce nie znam. W związku z kłopotami budżetowymi
                        ustawę mieli przesunac o rok.
                        Zadzwoniłam do wydziału edukacji- pani powiedziała że
                        pierwszorazowym pieciolatkom będa się starali znaleźć miejsce,
                        decyzja do rodziców czy takie miejsce przyjmą bo w przedszkolach to
                        sa pojedyńcze miejsca- przechodza całe roczniki do wyzszych grup.
                        Nabór nie bedzie sie odbywał kosztem maluszków- dla maluszków
                        miejsca sa utrzymane. Tworzą oddziały w szkołach. Pani zaznaczyła że
                        w tym roku nie jest to jeszcze obowiązkowa edukacja.
                        • filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 11:48
                          zabeczka73 napisała:

> U nas dyrektorka oglosiła, że musi zapewnić miejsca wszystkim 6 i 5
                          > latkom, którzy do niej się zgłoszą i w związku z tym nawet nie
                          > przyjmuje podan od 3 latków...Wspólczuję rodzicom 3 latków, którzy
                          > zamierzali umieścić dziecko w przedszkolu i pójśc do pracy...To
                          > pierwszy efekt uboczny reformy.

• przeciwcialo Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 11:49
                            No i komu wierzyc- dyrektorkom, pani z urzędu edukacji?
                            • mokrasa Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 11:59
                              Ustawiewink
                              Wcześniej czy później wszyscy bedą się musili do niej dostosować, a
                              z niej jasno wynika ze w tym roku maluchy sa jedynie objęte opieka
                              przedszkolną (mogą chodzić jak sie dostaną), 5-latki maja prawo do
                              przedszkola (czyli każdy kto się zgłosi musi byc przyjęty) a 6-latki
                              mają obowiązek (czyli rodzice którzy nie poslą ponoszą
                              odpowiedzialnosc prawną).
                              Tyle.
                              Obecnie cieszę sie ze mam prawie 4-latka w przedszkolu i z duzym
                              niepokojem kombinuję co zrobic za rok i dwa.
                              • przeciwcialo Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 12:02
                                Mój młodszy kontynuuje, starszy jako szesciolatek idzie do szkoły-
                                robimy jedno miejsce dla kogos chetnego wink
                            • filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 12:01
                              nie wierzyć nikomu
                              należy współczuć dyrektorom przedszkoli, szkół, rodzicom, dzieciom, którzy będą
                              musieli przez ten niezorganizowany chaos przejść

• przeciwcialo Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 12:03
                                Fakt.
              • ib_k Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 10:21
                aha, czyli jeżeli w przedszkolu nie będzie miejsca dla 5 latka to trzeba będzie zapisać je do szkoły?
                • przeciwcialo Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 10:25
                  Pieciolatki nie są jeszcze obowiązkowe w tym roku. Pieciolatek może
                  w domu siedziec a za rok z opinią z poradni iść do szkoły- mamy
                  okres przejściowy i dość elastyczne reguły. Jesli znajdzie sie dla
                  niego miejsce to może chodzić do przedszkola. Na pewno dla
                  wszystkich miejsc nie bedzie.
                  Obowiazkowe sa sześciolatki.
                  • filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 10:52
                    przeciwcialo, czy naprawdę nie rozumiesz czy tylko udajesz?

5-latki nie są obowiązkowe ale jeśli chcą to musi się dla nich znaleźć miejsce (w przedszkolu lub szkole, ale zważając na to że w szkołach są 6-latki to miejsce 5-latków będzie w większości w przedszkolach).

• przeciwcialo Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 10:56
                      Toz pisałam juz że dyrektorki sa innego zdania a one blizej władzy.
                      • filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 11:01
                        wielkie panie dyrektorki będą musiały zmienić zdanie jak im władze gminy nakażą przyjęcie 5-latków (bo np gmina uzna że w szkole nie ma już miejsca na oddziały przedszkolne)
                        oczywiście wtedy będzie dym bo trzeba będzie wywalić 3-latki, ale o tym nikt nie pomyślał tworząc fantastyczną reformę
                        zobaczymy, wszystko wyjdzie w praniu, kosztem dzieci oczywiście

• asia_i_p Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 02.04.09, 14:25
                        No u nas dyrektroki sa innego zdania. Biorąc ode mnie podanie (mam 4-
                        latkę), mówiły, żebym sobie nie robiła nadziei, bo mają czterdzieści
                        kilka miejsc i czterdzieści kilka pięciolatków, a pięciolatki
                        przyjąć muszą.
                • filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 24.03.09, 10:54
                  dokładnie tak

tyle że jeszcze nikt nie wie jak to ma wyglądać (gdzie złożyć podanie)
                  teoretycznie gmina ma zapewnić miejsce (w przedszkolu lub szkolnym oddziale przedszkolnym)
                  może być tak że 5-latek będzie 2 razy chodził do szkolnej zerówki i potem pójdzie jako 7-latek do szkoły

• zofia_bialek Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 31.03.09, 01:42
            Jest jedynie zapis, że wychowaniem przedszkolnym mogą być objęte
            dzieci od 3 r.ż. a w wyjątkowych przypadkach dyrektor może zdecydować o
            przyjęciu dziecka 2,5 -letniego.
        • mariolka55 Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 28.03.09, 08:16
          > Obecne pięciolatki mają "prawo do wychowania przedszkolnego", a nie obowiązek.
          > Jak wyżej pisałam oznacza to, że pięciolatek nie musi iść do przedszkola, ale
          > jesli rodzice go zapiszą, to musi się znaleźć dla niego miejsce, bo do
          > przedszkola ma prawo.

dokładnie tak samo rozumiem.
      • filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 23.03.09, 12:49
        > Moim zdaniem, obowiżakowe przygotowanie przedszkolne pięciolatków
        > wchodzi od roku szkolnego 2010/11.
        moim też

co nie przeszkadza mi mieć też zdania na temat prawa 5-latków do edukacji
        w roku szkolnym 2009/2010

• elli04 Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 23.03.09, 13:39
      Rozmawiałam z dyrektorka przedszkola, którym jestem zainteresowana,
      stwierdziła tylko, że 5-latki maja mieć tylko jakieś preferencje ale
      jak to będzie wyglądało w praktyce to jej jeszcze trudno
      powiedzieć.Na pewno nie obowiązuje ich jeszcze zapis o obowiązku
      przyjmowania dzieci 5-letnich.
      • kilovolt Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 23.03.09, 14:22
        To jest tak, zapewnione miejsce w danym przedszkolu mają te 5-latki,
        które kontynuują wychowanie, pozostałe 5-latki przedszkola mogą
        przyjąć tylkow przypadku wolnych miejsc. A o resztę 5-latków, dla
        których nie znalazło się miejsce w przedszkolu będzie się martwić
        gmina bo to ona ma zapewnić wychowanie dla 5-latków i może np.
        utworzyć dodatkowe oddziały przedszkolne w szkołach i dla takich
        pięciolatków pozostanie tylko taka możliwość. Przedszkola napewno
        nie bedą przyjmować 5-latków kosztem 3-latków.
        • filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 23.03.09, 14:35
          > Przedszkola napewno
          > nie bedą przyjmować 5-latków kosztem 3-latków.
          nie jestem tego taka pewna
          niestety
          to będą uboczne efekty reformy

• ariana1 Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 23.03.09, 17:25
      Nie wyobrażam sobie przedszkola przyszłości, zapełnionego samymi 5 i
      6 latkami. A wychodzi na to, że może się to sprawdzić.
      • kanna Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 23.03.09, 23:06
        samymi pięciolatkami smile szesciolatki bedą w szkole.
    • ciri_77 u nas wszystkie 5 latkimusza byc przyjęte 24.03.09, 14:30
      jeśłi ich rodzice wyrażą taką chęc i wole - będzie mniej miejsc dla młodszych
      dzieciaków i tyle. Dyrektorka lojalnie informowała o tym przy składaniu podań
      do przedszkola, radząc zapisywać do kilku przedszkoli.
    • filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 26.03.09, 10:33
      jeszcze się tu dopiszę

z nowej fantastycznej strony 6latki.men
      "Od dnia 1 września 2009 r. dzieci 5-letnie będą miały prawo do rocznego przygotowania przedszkolnego, co oznacza, że samorząd gminny będzie miał obowiązek zapewnienia bezpłatnej edukacji przedszkolnej tym pięciolatkom, których rodzice będą sobie tego życzyć(...)"

Czy przypadkiem nie pomylili się tu lekko? Czy nawet jeśli samorząd gminny zapewni edukację 5-latkowi w przedszkolu to będzie ona bezpłatna? Bo jak to będzie w szkole to rozumiem że oczywiście bezpłatna, ale w przedszkolu też?

• ismen76 Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 26.03.09, 10:38
        no faktycznie ..cóż, pomyłka w sumie na korzyść rodziców he he ;o)))
      • ib_k Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 26.03.09, 10:38

Czy nawet jeśli samorząd gminny zape
        > wni edukację 5-latkowi w przedszkolu to będzie ona bezpłatna? Bo jak to będzie
        > w szkole to rozumiem że oczywiście bezpłatna, ale w przedszkolu też?

na zdrowy rozum powinno być tak, podstawa programowa jest bezpłatna do 5 godz, a reszta plus wyżywienie płacisz, czyli tak jak obecnie przy 6 latkach
      • freepolyanna Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 26.03.09, 10:39
        > Czy przypadkiem nie pomylili się tu lekko? Czy nawet jeśli
        >samorząd gminny zapewni edukację 5-latkowi w przedszkolu to będzie
        >ona bezpłatna? Bo jak to będzie
        > w szkole to rozumiem że oczywiście bezpłatna, ale w przedszkolu
        >też?

Nie pomylili się. 5-godzinna realizacja podstawy programowej jest
        bezpłatna. Nawet w przedszkolu. Płaci się za opiekę powyżej 5
        godzin, żywienie, zajęcia dodatkowe. Tyle, że przedszkola rzadko
        przyjmują dzieci, które deklarują jedynie 5-godzinny pobyt...

• elli04 Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 26.03.09, 10:40
        Ja też już przestudiowałam te strony ministerstwa, jasno z tego
        wynika, że już od września jakieś miejsce w przedszkolu dla 5 -
        latka powinno się znaleźć. Tylko jak to będzie w praktyce to się
        dopiero okaże...Dyrekcja przedszkola / Warszawa / trochę inaczej
        ten przepis interpretuje, a co na to samorząd gminy ...
        • filipianka Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 26.03.09, 11:15
          ja właśnie studiuję te strony

pytanie:
          Czy w świetlicach szkolnych będzie zagwarantowana liczba miejsc dla 6-latków tożsama z liczbą zapisanych do danej szkoły dzieci 6-letnich?
          odpowiedź:
          bla, bla, bla, czym jest świetlica, jakie ma cele, i na koniec że nie ma potrzeby gwarantować miejsc bo korzysta z niej ok 27% dzieci! szok! to znaczy 70% co robi dalej? idzie do domciu do niepracującej mamusi? a może tatuś kończy pracę o 13-ej?
          powinni dać prostą, jasną odpowiedź: NIE, nie będzie zagwarantowana liczba miejsc

następne pytanie o świetlicę:
          Jeśli liczba miejsc dzieci w świetlicach szkolnych będzie ograniczona do obecnych możliwości szkół, jak to się ma do polityki prorodzinnej rządu - wspomagania pracujących rodziców, matek chcących powrócić na rynek pracy?
          odpowiedź:
          Do zadań świetlicy należy w szczególności, bla, bla, bla

Czy te idiotyczne odpowiedzi maja zniechęcić do zadawania kolejnych trudnych dla nich pytań?

• joanna29 Re: Czy wszystkie 5-latki muszą być przyjete? 31.03.09, 09:09
      Jeżeli dziecko ma iśc do szkoły w wieku 6 lat, to musi od 5 lat iść
      do przedszkola. Przed szkoło dziecko musi odbyć roczną edukację
      przedszkolna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka