15.04.09, 14:18
Czy możecie mi powidzieć za co dzieci dostają dodatkowe punkty?

Za samotną matkę, za rodziców niepełnosprawnych. Za rodziców
pracujących też?

A za rodzeństwo? Chodzi mi np. o to czy są jakieś punkty za to, że
ma się niepełnosprawne rodzeństwo. To by było chyba przegięcie, ale
jestem ciekawa.
Obserwuj wątek
    • filipianka Re: Punkty 15.04.09, 14:36
      zależy gdzie

w Warszawie w tym roku są to

Opis kryterium - Wartość liczbowa/hierarchia ważności

Kryteria podstawowe
      Dzieci matek lub ojców samotnie je wychowujących - 64 /1
      Dzieci matek lub ojców, wobec których orzeczono znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności, całkowitą niezdolność do pracy lub niezdolność do samodzielnej egzystencji - 64 /1
      Dzieci umieszczone w rodzinach zastępczych - 64 /1

Kryteria lokalne
      Dziecko, u którego stwierdzono alergię pokarmową potwierdzoną zaświadczeniem lekarza specjalisty – dotyczy przedszkoli przygotowujących żywienie dzieci w oparciu o indywidualne zalecenia lekarskie - 64 /1

Kryteria dodatkowe
      Dziecko, którego oboje rodzice/prawni opiekunowie pracują lub studiują w trybie dziennym - 32 /2
      Dziecko, którego rodzeństwo kontynuuje edukację w przedszkolu pierwszego wyboru - 16 /3
      Dziecko z placówki opiekuńczo-wychowawczej oraz dzieci wychowujące się w rodzinach objętych nadzorem kuratorskim - 8 /4
      Dziecko, które ma rodzeństwo z orzeczonym średnim lub znacznym stopniem niepełnosprawności - 8 /4
      Dziecko, którego rodzeństwo ubiega się jednocześnie po raz pierwszy o przyjęcie do tego samego przedszkola - 4 /5
      Dziecko posiadające dwoje i więcej rodzeństwa poniżej 14 roku życia - 2 /6
      Dziecko, którego tylko jedno z rodziców/prawnych opiekunów pracuje - 1 /7

A dlaczego punkty za niepełnosprawne rodzeństwo są "przegięciem"? Poza tym, że przedszkola powinny być dla wszystkich chętnych, uważam że rodzice wychowujący niepełnosprawne dziecko mają jakby ciężej i należy im pomóc, przecież mają mniej czasu dla pozostałych dzieci z racji chociażby rehabilitacji niepełnosprawnego dziecka.

https://www.ajlawgifs.yoyo.pl/gify26/022.gifhttps://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/be/ba/abgl/ACUi7yH1BMxC5dvjCX.jpg<- emama upgrade
      • izabela1976 Re: Punkty 15.04.09, 22:50
        Dziecko, którego oboje rodzice/prawni opiekunowie pracują lub studiują w trybie
        > dziennym - 32 /2

Co oznaczają te 32/2? 32 to pewnie liczba punktów a liczba 2?
    • urson77o2.pl Re: Punkty 15.04.09, 17:21
      Zgadzam się,dlaczego pkt za niepełnosprawność to przegięcie?Ja mam dwóch
      synkówAdasia 4 lata i Antosia 2,5 który ma niepełnosprawność.W zeszłym roku Adaś
      się nie dostał do przedszkola bo ja nie pracowałam a pani dyrektor z przedszkola
      stwierdziła że skoro mam dziecko niepełnosprawne to mam siedzieć w domu a nie
      posyłać Adasia do przedszkola.W tym roku posyłam już dwóch do przeszkola i mam
      nadzieje że się dostaną.Pozdrawiam.Za niepełnosprawnosć nie ma aż tylu pkt
      zobacz ile jest za samotną matkę to nie jest przegięcie? Nie obrażam prawdziwych
      samotnych mam,chodzi mi o te pseudo samotne.
      • aurita Re: Punkty 15.04.09, 18:22
        wydaje mi sie ze to ustawa o szkolnictwie (czy jak to sie tam nazywa) mowi ze
        "za niepelnosprawnosc" ma sie punkty.

• izabela1976 Re: Punkty 15.04.09, 22:47
      "Przegięcie" to może złe słowo. Nie sądziłam jednak, że za niepełnosprawne
      rodzeństwo też są punkty...

W takim razie podreperuje to naszą ilość punktów, chyba że do przyszłego roku
      zmienią zasady naliczania punktów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka