oskarek05 06.08.09, 09:26 byc moze nie będzie miejsca w jego grupie wielkowej tj. 4 latki i bedzie chodził do 5-latków do tego synek jest z grudnia ..... mam obawy i watpliwości... czy któraś z mam zaryzykowała.??? proszę o rady..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carmita80 Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 06.08.09, 21:51 Moj synek byl w grupie od 0-2, ok. 2 m-cy przed 2 urodzinami poszedl do grupy 2-3 latkow, a w przyszlym roku bedzie w grupie 4-5 latkow. Za dwa lata skonczy 4 lata w lipcu, od wrzesnia pojdzie do zerowki. Jaki problem? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 07.08.09, 07:43 Moja corka byla w grupie mieszanej 3-4 latkow. Jest wysoka, jest w czolowce grupy jezeli chodzi o posture. Ale zaobserwowalam jak dziecinna jest w porownaniu z kolezankami. Dziwilam sie np ze tak marnie maluje w porownaniu z innymi, jak nieporadne ma ruchy itp itd. A potem sie dowiedzialam ze dziwnym trafem zaprzyjaznila sie ze starszymi dziewczynkami: rok roznicy w tym wieku to bardzo duzo! To moze byc rowijajace ale takze frustrujace dla dziecka. Dziecko na pewno wiele sie nauczy od starszych dzieci (moja np chciala zapisac sie na angielski bo jej kolezanki chodza) ale moze nie dorownywac im w wielu aspektach i to moze (ale nie musi) byc frustrujace. Jezeli Twoje dziecko bedzie jedynym mlodszym dzieckiem w grupie to moze byc problem ale sprobuj. Jezeli nie sprobujesz to sie nie dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
maga785 Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 07.08.09, 10:31 Ja miałam taka sytuację i nie wyraziłam zgody.Syn miał pójść pierwszy raz do przedszkola i od razu przydzielono go do grupy 4-5 latków z braku miejsc w 3-4 latkach.Nie zgodziłam się po rozmowie z moją ciocią która przez lata pracowała jako przedszkolanka.Syn ma w tej chwili 3,5 roku.Jest bardzo wyrośnięty i dojrzały jak na swój wiek i stąd pewnie taka decyzja dyrekcji przedszkola po tygodniu adaptacyjnym.Nie zgodziłam sie dlatego że w grupie 5 latków dzieci przygotowuje się już do pójścia do zerówki.Dzieci poznają literki, niektóre uczą się czytać.Dzieciaki sa już bardzo zżyte ze sobą bo grupa w tym składzie istnieje od 2 lat.Dzieci maja też więcej zajęć i zajęcia są dłuższe. Wydaje mi się że dla 3, 5 latka to za dużo i nie zamierzam niczego przyśpieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 07.08.09, 12:01 Mój Matik we wrześniu będzie miał 4 lata i 10 m-cy, a będzie w grupie 5 i 6 latków. Nie mam obaw, bo wcześniej był w grupie najmłodszej, w której rozpiętość wiekowa była od 2,5 do prawie 4 lat i miałam wrażenie, że on tam niczego nowego się nie uczy, a że jest w grupie jednym z najstarszych dzieci, to uwaga pań skupia się naturalnie na tych najmłodszych, którym trzeba pomóc, a nie na tych, które jakoś tam sobie radzą. Teraz mam nadzieję, że się bardzo podciągnie w niektórych umiejętnościach, rozwinie się i dostanie skrzydeł, bo bardzo lubi towarzystwo i zabawy ze starszymi od siebie dziećmi. Zobaczymy, jak będzie naprawdę po wrześniu... Odpowiedz Link Zgłoś
barakudaa Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 07.08.09, 13:45 aguszak napisała: mam nadzieję, że się bardzo > podciągnie w niektórych umiejętnościach, rozwinie się i dostanie > skrzydeł, Albo bedzie odstawał.... Lepiej być orłem w swej grupie wiekowej niż szarym wróblem wśród starszych,obserwowalam to kilka razy w naszym przedszkolu a dzieci tez były ahhh i ehhh inteligentne,mądre itp itd. Nie posyłaj do starszej,niech będzie orłem w swojej )) Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 07.08.09, 14:08 W sumie nie mam zbyt wielkiego wyjścia, bo dokonał się w naszym przedszkolu podział ze względu na roczniki i większość dzieci została przeszeregowana. Myślę, wierzę w to, że będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 11.08.09, 08:10 mój kolega tak zrobił, jego synek był bardzo wysoki i z racji ograniczenia miejsc zaszeregowano go do grupy wiekowo starszej/ porażka - młody sobie nie radził, stał się nieposłuszny, agresywny, zaczął sprawiać kłopoty/ no ale to jego synek - nie wiem jak Twoje dziecko, na ile jest emocjonalnie i psychicznie rozwinięte. Mój synuś bawi się w przedszkolu ze starszymi dziećmi bo tak lubi, zresztą grupa często do zabaw jest pomieszana, ale zadania edukacyjne są rozdzielone dla starszych i młodszych i wykonuje te - dla swojej grupy wiekowej/ Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 11.08.09, 10:46 co to w ogóle za argument 'jest wysoki', kompletnie tego nie rozumiem. Przyjmują do grup wg wzrostu? Mój syn jest styczniowy i jest najstarszy w swojej grupie. Nie jest wysoki, raczej nisko-średni w porównaniu do chłopców z jego rocznika. Za to społecznie jest lepiej rozwinięty, inaczej się bawi, ma inne pomysły, jest zupełnie samodzielny. A przecież między nim a chłopcem z grudnia jest ROK różnicy, to bardzo dużo w tym wieku. Niektóre dzieci z jego grupy kiepsko mówiły jak zaczęły przedszkole a mój syn mimo że zaczął mówić późno to miał ponad 3.5 roku i nawijał już jak nakręcony. Oczywiście gdzieś to się później wyrównuje ale początki są trudne. Ja bym grudniowego dziecko nie dawała do starszej grupy. Różnica między nim a innymi dziećmi będzie przecież nawet dwa lata. To przepaść. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 12.08.09, 22:30 Mój chodził do mieszanej Odpowiedz Link Zgłoś
pengua Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 13.08.09, 12:51 Mialam taka sytuacje jak bylam mala. Moja matka przepisala mnie z jednego przedszkola do drugiego. Mialam 4 lata. Byla wiosna. Ja jestem z grudnia. Jak te dzieci we wrzesniu przechodzily do "nastepnej klasy" to matka zadecydowala, zeby poszla razem z nimi. Chciala "dobrze", zebym sie wiecej nauczyla ze starszymi... Przedobrzyla. Ciagnelo sie to za mna ponad 10 lat. Byla to obcojezyczna szkola prywatna przy ambasadzie, z przedszkolem, podstawowka i liceum. Do drugiej klasy liceum chodzilam z dzieciakami o rok starszymi ode mnie. Dzieci potrafia byc wobec siebie okrutne i tak tez bylo w tym przypadku. Wiele lat starsi mnie gnebili. Bardzo negatywnie wplynelo to na moj rozwoj emocjonalny. Dopiero w liceum jakis rozsadny nauczyciel zaproponowal moim rodzicom, zebym powtorzyla klase. Bo nawet bedac w liceum nie moglam dogonic tych o rok ode mnie starszych. Z reszta i tak juz bylo za pozno bo pewne relacje w grupie dawno sie ustalily: grupa trzymajaca wladze i slabi Teraz mam trzydziesci pare lat i ludzi z ktorymi chodzilam do klasy nie chce znac. Odzylam dopiero na studiach. Natomiast te kilkanascie lat, najpierw przedszkole, potem podstawowke i liceum z powodu niedopasowania w grupie wspomninam jako jedno wielkie gnebienie emocjonalne. Nie pamietam zebym sie wtedy usmiechala, cieszyla... Nauczylam sie, ze ludzie z natury sa raczej zli. Nie jest to dobry bagaz doswiadczen. Odpowiedz Link Zgłoś
lazy_lou Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 19.08.09, 00:35 nie poslalabym. moj syn chodzi teraz chwilowo na zajecia z dziecmi rok i wiecej starszymi. (4-5 lat, w przedszkolu od 3r zycia) syn nie ma z nimi kontaktu. tamta grupa sie juz zna, dobrze gada (moj syn tak sobie/malo), nie jest w pelni samodzielny (ma 2.7) nie uczestniczy w zajeciach bo sa dla niego za trudne. nie bawi sie z dziecmi bo sa za glosne i zbyt "nieokrzesane". jesli to 4latek ktory dotychczas nie chodzil do przedszkola- nie posylaj. chyba ze pojdziesz na okres adaptacyjny i zobaczysz ze jest fajnie i on sam sie dobrze w tym odnajduje. i sam bedzie chcial. bo moze tak byc ze w domu sie nudzi Odpowiedz Link Zgłoś
oskarek05 Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 19.08.09, 09:13 On chodził do 3-latków tylko w innym przedszkolu teraz bedzie chodził do 5-latków ale słyszałam ze jedna mam rezygnuje z posyłania do 4-latków, wiec sa duze szanse ze bedzie chodził do swojej grupy wiekowej 28 sierpnia jest spotkanie, zapytam się... Odpowiedz Link Zgłoś
oskarek05 Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 03.09.09, 15:04 Póki co jest w 5-latkach Jest tam jeszcze 2-ka dzieci 4-letnich oprócz niego jest zadowolony, nie płacze chętnie chodzi zjada wszystko ale pamięta o pani z poprzedniego przedszkola - wspomina.. Dzisiaj zadzwoniłam do "starego" przedszkola, że nie będzie chodził Klamka zapadła jest 5-latkiem... Mam nadzieje, że nie wyżądzilam mu krzywdy? Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 03.09.09, 15:48 Nasza córka też dostala się do 5-latków, ale to jest grupa mieszana pół na pół, że tak powiem. Narazie jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
kajka04 Re: Posłać 4-latka do 5-latków?? 03.09.09, 18:24 jako 3latek synek zaczął w grupie wiekowej z 3latkami; w oddalonym plu od nas; potem jako 4latek został przez nas p[rzeniesiony do pla niedaleko naszego miejsca zamieszkania, trafił do grupy mieszanej, chodził z ówczesnymi 5latkami oraz 4latkami, i wśród 5latków miał największych kolegów (dwóch); świetnie się rozwinął; teraz synek ma 5 lat, nadal jest w gr mieszanej, chodzą z nim 4-o i 5-o latki; baliśmy się tej zmiany bardzo w ub roku; dziecko adaptowało się długo, ale potem było już tylko coraz lepiej; teraz też przeżywa, bo są nowe dzieci, nowe panie w grupie; jego najlepsi koledzy w szkole w zerówce, mam nadzieję, że będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś