Gość: roro68 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 02:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staryhanys1 Re: Grafomański komiks 10.02.08, 08:31 Wybocz roro68 ale na nat wysoce intelektualnie impertynencje nie lodpowiem, moz cos wpadnie do twojej zakutej lepy i pomyslisz co piszesz - Pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garo [...] IP: *.c201.msk.pl 10.02.08, 10:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon he,he,he IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.08, 17:53 o widza"kultura"polsko w natarciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Bardzo ciekawa dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 02:03 Mój post, który wycięto za rzekome złamanie regulaminu zawierał wyłącznie epitety skopiowane z powyższego tekstu Kutza. Nazwałem go "patologicznym" i "grafomańskim" "śmierdzielem". Jeżeli te eptiety naruszają regulamin lub dobre obyczaje, to jakim prawem Kutz ich używa a Wyborcza drukuje? Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Bardzo ciekawa dyskusja 11.02.08, 10:24 Jeśli podzielisz się z nami tekstem na 1000 słów (wśród nich powyższe 3 epitety), uznam taki post za zgodny z netykietą. Natomiast post składający się ze słów 5 (w tym 3 wulgaryzmy) jak najbardziej nadaje się do wykasowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Re: Bardzo ciekawa dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 12:34 Czy chcesz przez to powiedzieć, że Kutz w felietonie używa wulgaryzmów?! Cenzorze! Weźmy takich na przykład "śmierdzieli". Kogóż to Senator RP określa epitetem "śmierdziele"? Z tekstu wynika, że może chodzić o protestujących celników, nauczycieli, górników, czyli tych obywateli, którzy ujawnili roszczenia płacowe. Czy to się może mieścić w głowie? Nie może, cenzorze. PS. A co do rozpuszczania wulgaryzmów.... w wielosłowiu. Cóż, ja po prostu mam skrótowy styl i daję esencję, gdy Senator - ślinotok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikselka Re: Bardzo ciekawa dyskusja IP: *.cryptobitch.de 12.03.08, 08:12 jesz kupy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Kutz - "monarcha" ślinotoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 02:13 Odchylony od normy destrukcyjny maniak przykuty do wózka inwalidzkiego. (Zanim skasujesz słowa Mistrza, cenzorze, przeczytaj jego wypociny) Odpowiedz Link Zgłoś
bajeranek Re: Kutz - "monarcha" ślinotoku 11.02.08, 13:34 Roro68 von Sterling, pogromca wystaw historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Kultura z szaflika IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.02.08, 16:18 Czytam felietony Kutza z jednego powodu: po wszystkich kolejnych inwektywach towarzysza reżysera wzdycham z ulgą "Dzięki ci Boże jest jednak ktoś głupszy ode mnie i jak najbardziej zasługujący na miano chama". Bo Kutza nie można określić mianem prymitywa. Prymityw to ktoś kto wywodzi się z prostackich środowisk i mimo woli nie potrafi przyswoić sobie walorów i wzorców zachowań ludzi kulturalnych i wykształconych. Natomist cham to ktoś kto pomimo przebywania w takich środowiskach z racji wykształcenia i pełnionych czynności (reżyserowanie i posłowanie) i siłą rzeczy winiem zachować pewne normy i zasady łamie je dla dania sobie upustu wszelkim prymitywnym reakcjom i folgom. Ot taki kultura z szaflika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesian Re: Kultura z szaflika IP: *.dyn.optonline.net 12.02.08, 02:55 Nedzne felietony na temat wyszszosci PO nad PISEM nikogo na Slasku naprawde juz nie interesuja, jest juz dosc stary i wyeksploatowany ,jego przedluzanie przynosi odwrotny skutek!!! Ja sie pytam ! co z sprawami Slaska! autonomia ,gornicwem ,sluzba zdrowia,restrukturyzacja itp itd itp ,jak dlugo bedziemy sluchac pieprzenia o niczym!!! Ludzie glosowali na Kutza z nadzieja ze bedzie ich reprezentowal.Felietony jeden za drugi ,przecz temu.Kutz przewegetuje kadencje tak jak to zrobil w senacie : nie robiac nic!!!dla Slaska !!!! to jest prawdziwa kleska, i dranstwo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Do sileziana IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.02.08, 15:48 Widzisz brachu, że Kutz to doskonały przykład michnikowszczyzny: marksista z praktyką w stalinowskim stylu, wciskacz kitu dla naiwnych, oszołom, pokrętna natura itp. Wzór do naśladowania: Adam Michnik. Ludzie którzy na niego zagłosowali albo nie zdawali sobie sprawy kto to jest (braki w lekturze "Dziennika Zachodniego" i felietonów "Po gongu)albo to typy zopełnie pozbawione racjonalnego i krytycznego myślenia. Kutz nie reprezentuje małopolskiej części tzw. Woj. śląskiego zatem nie musimy się wstydzić, że takie "coś" siedzi w Sejmie. Jeszcze raz wyrazy ubolewania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normals Re: Do sileziana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 20:17 Oddałem głos na Kutza, czy uważasz, że jestem pozbawiony racjonalnego myślenia? Uważam, że doskonale wypełnia swój mandat, z nadzieją na takie jego wypełnianie oddawałem na niego głos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jas Oszczedz wstydu IP: *.43-85-b.business.telecomitalia.it 13.02.08, 01:02 Kutz, oszczedz wstydu, chyba cie pogielo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldemar Pisowczyki na portalach IP: 62.69.212.* 13.02.08, 08:16 Wystarczy !!!to mój apel,( skazany na porażkę) do Internautów o zmianę języka wypowiedzi .Wystarczy wejść na jakąkolwiek witrynę na polskich portalach -temat polityczny, sportowy ,społeczny epizodyczny itd. to znajdziecie język "prywatny" b.ministra Obrony z PiS A.Szczygło o BANDZIE DURNIÓW (czytaj żołnierzy z tragicznej oper.w Afganistanie ).To bracia Kaczynscy wprowdzili język nienawiści i ŚWIĘTĄ rację ma Kazimierz Kutz ,że na takim polu musi używać ich języka ,by być słyszalnym .Kropka Za anonimowymi komentarzami do artykułu Kutza skryci są Mali ludzie ,nikt nie pokazuje a contrario Kutzowi- ludzkiej twarzy i wyników pracy ludzi publicznych, z parti PiS-u ,dlaczego? bo trudno tam znaleść przykład chrześcijańskiego Faceta czy Facetki?! czy robotnych ludzi . Kazimierz Kutz - ŚLĄZAK ,wybił się po Łódzkiej Szkole Filmowej do niewielkiej grupy najwybitniejszych tworcow Filmu i Teatru -Polskiej szkoły filmowej światowego znaczenia w Kulturze . ( to przypomnienie dla młodych )a dla Nas jest twórcą TRYPTYKU ŚLĄSKIEGO ( To,że dali mu prawo kręcic filmy o Sląsku to jest CUD! ) . Jest Artystą i Twórcą, a na seniorskie lata zajał się Polityką.Chwała mu za to !!!! On nie wybuduje nawet metra Autostrady,nie stworzy nowej technologi nie zdecyduje o zakresie ŚLĄSKIEJ AUTONOMI ( choćby na wzór IIRP -tj.1/3 z podatków inwestowano u NAS )Jego zadaniem jest tworzenie Ruchu na rzecz Autonomi w ramach struktur Uni Europiejskiej . Na przełomie lat 50/60 wybyłem ze ŚLASKA ( co roku jestem w Heimacie) i pamiętam pierwsze fale Polaków napływających do pracy na Sląsku .Oprócz pracy i dachu nad głową zastali nieznane im wyżyny cywilizacyjune tamtego czasu a symbolem tych wyżyn zawsze był Haziel na wodę ,co ze zdziwieniem ludkowie przyjmowali .Minęły lata ,dwa a nawet trzy pokolenia osiadły na Moim SLĄSKU ,ich przekaz rodzinny powinien obejmować z jakiego poziomu cwilizacyjnegoich dziadkowie tu przybyli . Prosta prawda jest potrzebna ,jak jej niema to pojawiają się tacy jak - przykładowo ZGRED z Bielska - pisze On ci wyżej o Komunistach (KUTZ ?! sic),Michnikowszczyznie i innych podobnych głupotach . Serdecznie dziĘki piszącym ŚLASKIM językiem , Pamiętajmy, że ŚLĄSKA odrębność kulturowa jest żywa ,bedzie żywa niezależnie od tego co tu teraz lub innym razem napisze Polak -Gorol xyz. Polakom życze, by wreszcie idolami w sporcie dla Biało-czerwonych stali się nie tylko Ślązacy jak Adam Małysz ,Otylia Jędrzejczak ,czy okresowo Jurek Dudek i tego jeszcze bardzo życzę by przestali mazać na Polskich falgach NAPISY a to np; Ja jestem z Koziej Wólki Lub Bielska ,jeśli by przykładowo napisali ŻORY to 100% gwarancji, iz to ludzie z pokolenia werbusów. Nie ma kibiców w Europie by na barwach Narodowych Mazali napisy ,na szczęscie nie widziałem ŚLĄSKIEJ FANY z takim napisem , hańbiącym stosunek do własnej tożsamości . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Język nienawiści funkcjonuje od początku komuny IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.02.08, 16:20 Drogi Waldemarze dla ścisłości: język nienawiści funkcjonuje w tym kraju do roku 1944 czyli od wejścia na polskie tereny Armii Czerwonej i renegatów siedzących w jej taborach (wcześniej rzecz miała się na obszarach pierwszej okupacji sowieckiej). Po roku 1989 takim językiem posługuje się urbanowskie "NIE" i matka wszystkich gazet postępu-oświecenia czyli "Gazeta Wyborcza". No więc przestań wciskać publice, że sprawa zaczęła się od czasu rządów PiS-u. Przy okazji posłuchaj sobie i poczytaj "złote wypowiedzi" Stefana Niesiołowskiego kolegi partyjnego stalinisty Kutza. Wystarczy? Czy dalej podawać przykłady? Odpowiedz Link Zgłoś
bajeranek Re: Język nienawiści funkcjonuje od początku komu 13.02.08, 16:49 Wglebianie bliźnich ("łże-elity", "ZOMO", "KPP", "ten pan już nikogo nie pozbawi życia" itd.) przy urojonym poczuciu własnej krzywdy ("brutalna agresja") to cechy psychopatii. PiS-opatia, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
bajeranek PS 13.02.08, 16:51 Kościół ma obsesję dupy, prawica obsesję Gazety Wyborczej oraz zaburzenia świadomości, polegające na myleniu Michnika z Urbanem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldemar Re: Język nienawiści funkcjonuje od początku komu IP: 62.69.212.* 13.02.08, 16:58 Wystarczy !,tym bardziej ze ominiąłeś zgrabnie drugą stronę barykady jezykowej . Zerknij jednak na jakikolwiek portal i na jakikolwiek temat ,czy tam wypowiadaja sie siarczyscie tylko czytelnicy Tygodnika NIE Gazety Wyborczej czy paleta szersza ? Pytanie retoryczne .Pewnie, ze najlepiej zwalic na Krasną Armie Bolszewików i polskich stalinowców a wczoraj czy dwa dni temu U Jezuitów w Krakowie to też bogrobowcy Stalina- prof.Wolniewicz czy Nowak w obecnosci biskupa .Oni też?? <Choroba jest wielowątkowa a przyczyny tez .Jarek Kaczynski tylko urozmaica repertuar . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon Viwat PiSdzielce Viwat IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 16:52 Oczywista oczywistosc zgredzie,pisuary sa naj..we wszyskim. A kto zaprzeczy tego w morde.Najgorsze wyrazy wspolczucia buraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 A śmierdziele myślą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 03:28 Fakty panowie! To są komentarze pod tekstem Kutza a nie Ziobry lub Kaczyńskiego. Ktokolwiek dałby się zapamiętać jako autor wulgarnych i prymitywnych wypowiedzi, nie zmienia to faktu, że Kutz należy do przodujących przedstawicieli gatunku posługującego się chamstwem w dyskusji politycznej. A na logikę styl Kutza należałoby odnosić bardziej do jego statusu w kulturze i do deklaracji jego partii o szerzeniu języka zgody i miłości niż do zachowań jego przeciwników, na których wielbiciele PO i tak nigdy nie zostawiali suchej nitki. Czy nazwanie jakiejś licznej grupy obywateli "śmierdzielami" uchodzi parlamentarzyście? Czy to nie jest polityczne harakiri dla osoby publicznej nazwać ludzi w ten sposób? I gdzie tu jest "Szkło kontaktowe", gdzie cała armia tropicieli poprawności? Odpowiedz Link Zgłoś
bajeranek Re: A śmierdziele myślą... 14.02.08, 08:44 Kutz czy Niesiołowski używają paskudnego języka w dobrej sprawie, idole roro68 używają paskudnego języka w złej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldemar Re: A śmierdziele myślą... IP: 62.69.212.* 14.02.08, 09:32 Roro 68 :Czytanie ze zrozumieniem okazuje się dla Ciebie za trudnym zajęciem., Wyraz ŚMIERDZIELE użył Kazimierz Kutz wobec pozostawionych przez PiS i jego koalicjantów zobowiązń finansowych budżetu państwa w formie ustawowej bądz niższego rzędu legislacyjnego. Nie odnosił sie do fizycznych cech ludzi PiSu .Twój pierwszy wpis wykasowany potem przez Administratora , dowodzi ze kierujesz sie Emocjami takiego rzędu ze zaciemniają z uprzedzenia trzeżwosć ocen . Jeszcze raz podkreślam wyraz śmierdziele to Ocena "min"z opóżnionym zapłonem pozostawionych przez Jarosława Kaczyńskiego i jego formację .Czytanie ze zrozumieniem ,to dla Ciebie zadanie domowe do odrobienia . Odpowiedz Link Zgłoś
bajeranek Re: A śmierdziele myślą... 14.02.08, 11:37 Daremnie oczekiwać od faceta pokroju Korwina-Mikke, Palikota czy tego freaka z LPR, co niszczył rzeźbę z JP2, że będzie kierować się rozumem a nie emocjami. Roro68, pogromca historii, www.gazetawyborcza.pl/1,85656,4690477.html potem na forum piszący o sobie samym per on. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Re: A śmierdziele myślą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 03:01 A zatem, kolego, czytajmy: "Po swojej politycznej klęsce zostawił PO świadomie całe obszary zaminowanych pól roszczeń płacowych, które teraz eksplodują, a które rząd Tuska musi gasić." "W istocie PiS pracuje na Platformę Obywatelską równie dobrze jak przed wyborami. To jest ten sam kij i ten sam jego koniec. Śmierdziele, z którymi Tusk musi teraz walczyć na "polach minowych" PiS-u, zmuszą bowiem jego ekipę do największego doraźnego wysiłku, a potem do napisania i uchwalenia radykalnych ustaw dotyczących sfery społecznej." POLA MINOWE = eksplodujące roszczenia płacowe, które Tusk "musi gasić" ŚMIERDZIELE = ???, z którymi "Tusk musi teraz walczyć na polach minowych". Nic mi nie wiadomo, by Tusk walczył z jakimiś ustawami PiS-u. Jest za to notoryjnie wiadomym, że konfrontuje się z roszczeniami płacowymi. Podmiotem tych roszczeń są grupy zawodowe = ludzie = obywatele. Kto tu nie umie czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldemar Re: A śmierdziele myślą... IP: 62.69.212.* 15.02.08, 07:05 Jak koniecznie chcerz być Śmierdzielem ,nic na to nie poradzę. Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka ,wyczytałeś, że To TY jesteś adresatem ?,to coś takiego jak ten Link Bajeranka do wystawy i zachowania Doktoranta . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Buraczkowi Cwiąkalskiemu pod rozwagę IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.02.08, 08:35 W moich wypowiedziach-przynajmniej na tym forum-nie stosuję wobec innych epitetów jaki ty ślesz pod moim adresem. Rozumiem, że chcesz się dowartościować i adwersarza sprowadzić do swojego poziomu buraczka cwiąkalskiego (od buraka ćwikłowego to taki rolniczy termin) ale to se ne da wolę podyskutować z Waldemarem, a tobie życzę zdrowia bo na coś innego chyba już zbyt późno. Trzymaj się wiosna idzie i czas wegetacji. Rośnik zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Buraczkowi Cwiąkalskiemu pod rozwagę ksywa egon IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.02.08, 08:36 W moich wypowiedziach-przynajmniej na tym forum-nie stosuję wobec innych epitetów jaki ty ślesz pod moim adresem. Rozumiem, że chcesz się dowartościować i adwersarza sprowadzić do swojego poziomu buraczka cwiąkalskiego (od buraka ćwikłowego to taki rolniczy termin) ale to se ne da wolę podyskutować z Waldemarem, a tobie życzę zdrowia bo na coś innego chyba już zbyt późno. Trzymaj się wiosna idzie i czas wegetacji. Rośnij zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliks13 Grafomański komiks IP: *.tktelekom.pl 15.02.08, 23:46 dzadku Kutz wy to lepij do roboty w sejmie bo sie z wos śmieją w telewizji a o śląsku to wy gó.. wiycie cho tela filmów żeście o nim zrobili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesian Re: Grafomański komiks IP: *.dyn.optonline.net 16.02.08, 01:15 Tak jak wczesniej pisalem Kutz w sejmie nic nie robi,dowodzi tego kara za nieglosowanie ,nalozona przez PO .... hehe .Nie jestem w PIS!!!! .Wypociny towarzysza , niejakiego Waldemara smiesza mnie do rozpuku!!! toz to ignorant do kwadratu ,nie moge uwierzyc ze czlowiek dorosly moze takie bzdury pisac!Panie Waldku ile klas edukacji? i gdzie pan skonczyl? porsze o wiecej wypowiedzi!moze dogoni pan Walese w debilizmie hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldemar Re: Grafomański komiks IP: 62.69.212.* 16.02.08, 11:00 Silezijanie ,Jestes Typowym przedstawicielem Internautow którzy anonimowo typowo po polsku piszą na rozlicznych Forach . Gratuluje Silezjanie a moze Salezjaninie . Prawdopodobnie Kaziu Kutz dla Ciebie tez żadnej szkoły nie skończył ,niczego nie umie ect.. Dzis Kazimierz Kutz ma 79 lat życia i z pobłażliwością przyjmuje Twoje i Twoich Kamratów pisanie (vide 2 strona Gazety Wyborczej ) ,tak prawdziwi Gorole piszą to ich znak rozpoznawczy . Ja tylko wyjątkowo reaguję na wpis z kompletnych nizin z Bazin .Debilizm ,ignorat bzdury wypociny i kilka zadań Panie "S",nie będe pytał Ciebie Silezjanie o nic ,bez sensu . Jesli jednak będziesz atakował z poziomu "Bazin" Kutza to bedę reagował . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldemar Re: Grafomański komiks IP: 62.69.212.* 16.02.08, 11:59 Post criptum do porzedniego wpisu ; Cytat z Kutza ( vide -patrz Gazeta Wyborcza z 16.02 strona 2-ga) " Internet to spluwaczka .Jak komuś ulży ,że na mnie splunie ,niech mu będzie .Spełnię pożyteczną rolę ,bo jak mnie obrzucą wyzwiskami ,to się oczyszczą z niskich instynktów .Może nikogo nie zabiją ? " Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Grafomański komiks 17.02.08, 10:00 Gość portalu: silesian napisał(a): > Tak jak wczesniej pisalem Kutz w sejmie nic nie robi,dowodzi tego kara za > nieglosowanie ,nalozona przez PO .... hehe .Nie jestem w PIS!!!! .Wypociny > towarzysza , niejakiego Waldemara smiesza mnie do rozpuku!!! Coż ci napisać, żebyś sie całkym rozpuk? toz to ignorant do > kwadratu ,nie moge uwierzyc ze czlowiek dorosly moze takie bzdury pisac! Obiektywnie rozważając teksty obu autorów, przyznaję, że to twoje, silesianie, są do BANI Panie > Waldku ile klas edukacji? i gdzie pan skonczyl? porsze o wiecej wypowiedzi! Snadz na lekcjach logiki zbierołeś manele i pitoł do dom, co salesian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Pogrobowcy Stalina są w "Gazecie Wyborczej" IP: 83.18.6.* 24.02.08, 18:52 Szacowny Waldemarze racz dokładniej czytać "Gazetę Wyborczą" a dowiesz się, że pogrobowcy Stalina pisują nie tylko w "Trybunie" "NIE" czy w "Przeglądzie" ale nader wszystko właśnie w "Gazecie Wyborczej" jednym z nich jest niejski Seweryn Blumsztajn, że zacytuję jedne z jego tekstów "Chyży lot myśli a sprawa Michnika" 15-05-2007 gdzie pisze "Puławy i Natiolin to dwie frakcje partyjne z czasów października 1956r. Puławianie, czyli Żydzi, byli stalinowcy, opowiadali się za liberalizacja i popierali Władysława Gomułkę". Całe klamstwo tkwi w tym, że wspomniani staliniści w 1949 wsadzili Gomułkę do paki za odchylenia prawicowo nacjonalistyczne czytaj po ludzku za brak bezkrytycznego uwielbienia dla tow. Stalina i wprowadzanego systemu stalinowskiego. Ta frakcja sprawowała wladzę niepodzielnie az do 1956r. Michnik, Blumsztajn i cała ferajna z Huwców Walterowskich swoje korzenie na w tej frakcji. Coś więcej czy wystarczy? Zatem nie twierdź, że prof. Nowak i wszyscy którzy nie zgadzają się z Grossem to byli stalinowcy. Jest akurat odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Kutz Kutz ty lepiej pisz co tam z Aglomeracją IP: *.bredband.comhem.se 12.03.08, 09:48 Zamiast jakichś pierdółek o PiSie który odszedł na śmietnik historii. Jaka masz wizję Silesii? Co tak cicho siedzisz? Czyzbyś się wstydził czegoś? Najpierw łazisz po jakichś Marszach Autonomii, później budujesz Aglomeracje z Sosnowcem którego tak przeciez nie cierpisz. O co ci facet chodzi bo cos mi się widzi że tylko o kase , przepierdziałeś 4 lata w Senacie i przepierdzisz 4 lata w Sejmie. Fajna ta twoja fucha, zazdroszcze ci , kasa na nic. Odpowiedz Link Zgłoś