Dodaj do ulubionych

nie chca juz $$$$$$$$$$$$$$$

15.02.10, 19:04
makularura nie da sie zyc?
articles.moneycentral.msn.com/Banking/BetterBanking/struggling-towns-printing-their-own-cash.aspx
Obserwuj wątek
    • polonus5 4000 walut lokalnych..... 15.02.10, 19:44
      Na świecie jest dziś w obiegu przynajmniej 4000 walut lokalnych.

W Polsce, lokalna waluta w gminie to bony towarowe, a monety to żetony pełniące
      funkcję bonów towarowych. Dla spełnienia wymogów formalnych trzeba je tak
      nazywać, ale tak naprawdę jest to pieniądz lokalny. Wydawane obecnie w Polsce
      dukaty lokalne pełnią funkcję atrakcji turystycznej i mają bardzo krótki termin
      przydatności do użycia, na przykład 3 miesiące. Można jednak korzystać z pełnej
      lokalnej waluty, zarówno banknotów jak i monet o różnych nominałach, do
      promowania gospodarki lokalnej.

Można z niej korzystać tylko na ich terenie i to tylko w sklepach lub u
      producentów, którzy się na to dobrowolnie zgodzili. Jeżeli ktoś wymieni sobie
      złotówki na Bieszczady, czyli dukaty lokalne z Ustrzyk Dolnych i pojedzie z nimi
      do Gdańska, to nie będzie mógł za nie nic kupić.

zig.eco.pl/a76_lokalna_waluta_a_rozwoj_wsi.html
      Rybnik wprowadza własną walutę

W Rybniku pojawił się pomysł stworzenia powiatowego pieniądza. Autorem tego
      pomysłu jest słynny Tomasz Bodach, który kila miesięcy temu na przekór Poczcie
      Polskiej otworzył prywatny urząd pocztowy w Rybniku.

25 tysięcy Łebskich Funtów i drugie tyle Łebków - taka liczba monet lokalnej
      waluty trafi w tym roku do obiegu w Łebie. Władze kurortu twierdzą, że będą one
      tylko pamiątką z wakacji. Inicjatorzy akcji mówią tymczasem o lokalnym środku
      płatniczym.

Na rynek już trafiła pierwsza partia Łebskich Funtów. To rarytas dla
      kolekcjonerów, bo pięć tysięcy sztuk monet zostało wybitych z błędem. Jest na
      nich napis Leba, a nie Łeba.
    • japoxx eksperyment 15.02.10, 20:26
      hehehehehehehehehehehehehehehe
      Paul Krugman: Europa nie była gotowa do euro
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,7563955,Paul_Krugman__Europa_nie_byla_gotowa_do_euro.html
      "Tym, co naprawdę kryje się za tym bałaganem, nie jest marnotrawstwo polityków, tylko arogancja elit politycznych, które pchnęły Europę do przyjęcia jednej waluty, zanim kontynent był gotowy do takiego eksperymentu"

Jedyne zatem wyjście to sprawić teraz, żeby euro zaczęło działać; aby do tego doprowadzić, Europa winna pójść dużo dalej w kierunku unii politycznej - pisze Krugman, sugerując, by kraje europejskie zaczęły funkcjonować bardziej jak stany USA.

buahahahahahahahahahahahahahaah
    • aksiegowy Ciekawe co zrobi Europa 16.02.10, 01:57
      www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1250433/Greece-debt-bailout-EU-leaders-split-euro-crisis.html

www.ft.com/cms/s/0/3cfeab9e-1813-11df-91d2-00144feab49a.html
      wesolej lektury
      • artur666 Wzrusza mnie twoja troska. 16.02.10, 02:45
        Nie wysilaj sie. W koncu ci tylko chodzi o to gdzie chesz wracac na
        starosc. Pasowaloby ci mieszkac w Europie...gdzies niedaleko Polski.
        Tylko ten sen tez ci sie oddala. hm...trzeba latac.
        • ratpole Re: Wzrusza mnie twoja troska. 16.02.10, 02:51
          artur666 napisał:

> Pasowaloby ci mieszkac w Europie...gdzies niedaleko Polski.

W jakim celu? Chodzi o papiery volksdeutscha?
          • waldek.usa Wzrusza mnie twoja troska. mnie tez wzrusza, he. W 16.02.10, 04:17
            istocie rzeczy to wlasnie Arturek jest tym staruchem czekajacym na swoj termin
            "powrotu". To wlasnie mnoie wzrusza, do lez, hehehe.
            Arturkowi nie przeszlo przez mysl, ze sa wsrod Polonii ludzie, ktorzy nie musza.
            Na przyklad ja: ja mam jeszcze daleko do emerytury, ale juz w tej chwili moge
            retire, a dokladniej juz od paru ladnych lat. Zalezy gdzie sie "robi", czy sie
            ma pension, 401k, moze jakes rzadowe odprawy. Wazne, ze czek przychodzi na
            konto, 401k i inne rosna.
            Moglbym powiedziec, ze nic mnie w Stanach oraz zdala od Bulby nie trzyma z
            wyjatkiem swietego spokoju,ktorego w Stanach po pachy. Tak wiec blogoslawiony
            brakiem elementu abominacji pojawiajacej sie jak nightmare juz na Okeciu, czy
            jak to miejsce sie teraz wabi, bywam tu i tam i jeszcze gdzies indziej,
            gdziekolwiek dusza zapragnie.
            Zas Arturek czeka...
            • rat_canals Re: Wzrusza mnie twoja troska. mnie tez wzrusza, 16.02.10, 06:43
              waldek.usa napisał:
              swietego spokoju,ktorego w Stanach po pachy.
              waldusiu kochany to od kiedy sie golisz pod pachami? nie swedzi cie to? opisz
              prosze po co i dla kogo to sie robi a rowniez mam nadzieje, ze jakies typsy
              podrzuciz hhehehehhhe
              • waldek.usa Odezwal sie ustawiony do konca zywota. 16.02.10, 09:13
                rat_canals napisał:

> waldek.usa napisał:
                > swietego spokoju,ktorego w Stanach po pachy.
                > waldusiu kochany to od kiedy sie golisz pod pachami?

► jak na debila to prezentujesz szalony postep w meritum, hehehe.
                Napisz cos na temat, ktory, o tragedio, dal ci i tobie podobnym staruchomk skok
                gula w olimpijskim stylu.

nie swedzi cie to? opisz
                > prosze po co i dla kogo to sie robi a rowniez mam nadzieje, ze jakies typsy
                > podrzuciz hhehehehhhe

► na typy za pozno, staruchu na smyczy, hehehe. Pociag juz dawno odjechal,
                wiec na brudnej dupie i odkreslaj cyfry w klalendarzu.

Tiaaa, jestescie usrawieni ...ooops, ustawieni i czekacie na wiek emerytalny,
                czyli wyzwoenie z chain gang.
                Nie trzeba bylo zrucac na szkolami kamieniami, to i przyszlosc bylaby rozowa.
                Wysle ci pocztowke z zycia, powies ja nad materacem, zaraz obok relikwi z
                odpustu dawno, dawno temu w twojej wiosce.

No to Bulba!

PS odstaw ucho, bo cie watroba ustawi.
            • artur666 Te... 401k ! 16.02.10, 19:11
              Wiesz waldusiu co ja na te twoje proletariackie legendy z ameryki?
              smile))))))))))
              • waldek.usa Nie denerwuj sie staruszku, 17.02.10, 07:51
                to tylko 401k, hehehe.

Zalosny jestes w tym odliczaniu do emeryturki. Pogodz sie z faktem, jestes na
                lancuchu swojego dobrobytu gdzies tam w europce, byle blisko do rodzinnej wioski.
                • artur666 Jestes taki pewny? 17.02.10, 11:02
                  Takie pryszcze marzace o emeryturkach i o nieosiagalnym 401k to ja
                  zatrudniam. Ciekawe kto z nas ma lepiej?.....
                  Milego dnia ci zycze bo ja bede miec na pewno.
                  • waldek.usa Jestem, dzieki tobie. 17.02.10, 11:40
                    Jestes naiwniejszy i lekkomyslniejszy w ujawnianiu siebie niz sie spodziewales.

O szczegolach lepiej nie fantazjuj, "papier" wszystko przyjmie.
                    Na podsumowanie: nie mierz innych swoja miara, bo ktos cie moze na tym zlapac.

Nie przejmuj sie az tak bardzo, to tylko forum, co sie stalo, to i tak sie nie
                    odstanie, zas tobie korona z siwej glowy nie spadnie.

Zrob drinka i zapomnij, to moja dobra rada i polecam ja przyjac do wiadomosci.

Acha, w pewnych sytuacjach 401k i inne frykasy pracy dla powaznej organizacji sa
                    bardziej doceniane, niz pare groszy od jakiegos tam "szefa wielka geba", hehehe.
                    Byc moze w koncu to zrozumiesz, a jezeli od dawna rozumiales, to tym gorzej.
                    • artur666 No to jezeli juz jestes. 20.02.10, 13:46
                      To mozesz mnie przy okazji w doope pocalowac....waldusiu.
            • udupi waldek 16.02.10, 22:10
              nie pintol, rozumu tam na tej posadce to przypadkiem nie rozdzielaja? mysle ze
              lepiej zebys se toki wziol zamiost tyj odprowy, heheh
        • japoxx Re: Wzrusza mnie twoja troska. 16.02.10, 03:15
          hehehehehehehehe arTurku

jak wpadles na to ze pasowaloby komukolwiek z nas
          "mieszkac w Europie...gdzies niedaleko Polski." ????????
          • artur666 Re: Wzrusza mnie twoja troska. 16.02.10, 03:20
            Na Szwacjarie cie dziadzie nie stac wiec mozesz sobie porzec, pozwalam
            ci.
            • japoxx Re: Wzrusza mnie twoja troska. 16.02.10, 21:07
              hehehehehehehehe arTurku przyglupie

a potrafisz sobie wyobrazic ze ja juz jestem na emeryturze i to w Ameryce?
              a jedyna podroz ktora wykonuje to podroz do naszego duplexu przy Old Fort Bay z
              ktorego zreszta teraz pisze do ciebie.
              sprawdz sobie gdzie to jest, tylko zeby cie hartz schlag nie trafil

buahahahahahahahahahahahahahahahah
              • waldek.usa Dokopuj dokopuj, do spolki ze mna, hehehe. 17.02.10, 08:39
                Straszny sie larum podniosl, gdy im ten maly detal wytlomaczylem, ze my
                ustawilismy sie "nie do zrozumienia". Kij im w ucho, niech dogorywaja w
                oczekiwaniu na pozwolenie na odejscie. Sami sie wprowadzili w malyny, a koncept
                mial byc foolproof, hehehe, jak tu nas zrobic staruchami dogorywajacymi w
                oczekiwaniu na emeryture i "powrot" do dziecieliny palujecej i wierzb
                placzacych. Niby nad czym?

Wesolego weekendu, ja juz dawno przeszedlem na ten etat.
                Acha, polecam Verizon
    • rat_canals nie chca ? 16.02.10, 02:52
      dawaj, wszytsko wezme
    • _czosnek_ Jeszcze gorzej. 18.02.10, 14:17
      Robia sciepe narodowa bo juz im brak pieniedzy.
      • lujza-w-ogrodzie Re: Jeszcze gorzej. 19.02.10, 00:02
        czosnek, dobrze ze sie ujawniles bo nudno tu bez ciebie smile
      • ontarian Re: Jeszcze gorzej. 19.02.10, 14:29
        dziwka_czosnek_ napisała:

> Robia sciepe narodowa bo juz im brak pieniedzy.
        a ty z siebie dupka robisz, hehe
        • _czosnek_ Re: Jeszcze gorzej. 20.02.10, 12:05
          Ty sie durny cieciu juz jako dupek urodziles.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka