asiurkaa 19.03.10, 21:10 W którym miesiącu/roku życia zapisywałyście swoje dzieci do przedszkola w Niemczech? czy są długie kolejki?pomijam prywatne przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kati12-2 Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 19.03.10, 22:26 hallo. Ja zapisalam moje corki zaraz po porodzie . U nas jest bardzo dlugi okres oczekiwania na miejsce w przeczkolach . Zwlaszcza jak chcesz zapisac dziecko do okreslonego przez ciebie przeczkola to musisz zrobic to jak najszybciej . Nie pisze tu o Prywatnay . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 20.03.10, 00:49 kati12-2 napisała: > ....... na miejsce w przeczkolach to sie zwie przedszkole , przed -szkole Koko Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 20.03.10, 00:48 Jak miala 3 miesiace . Koko Odpowiedz Link Zgłoś
asiurkaa Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 20.03.10, 12:41 dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Moj synek ma prawie 5 miesiecy i robie rozeznanie.Na co zwrocic uwage przy wyborze przedszkola wg Was? Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 20.03.10, 23:37 Kazde przedszkole mozesz ogladnac sobie , dla mnie byl wazny , ladny i bezpieczny plac zabaw , dodatkowe zajecia (Turnen np ) , wielkosc grup , jak czesto sa dzieci na dworze i zbym mogla tez na piecote dotrzec , gdybym nie miala samochodu. Z naszego wyboru bylam zadowolona zarowno jak jak i moje dziecko. Koko Odpowiedz Link Zgłoś
kasioonia75 Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 21.03.10, 01:52 hej , moja corka ma 3,4 lata , a podanie skadalam jak skonczyla 2 latka zeby miec pewnosc i trafic na liste oczekujacych.Oczywiscie byla cisza i nagle jak zaczelam sie tym znowu zajmowac, moje dziecko dostalo miejsce w 3 przedszklach.Nie wiem jak to prawnie wyglada , ale kolezanka podpowiedziala mi ze jak dziecko skonczy 3,5 roku to przedszkole jest obowiazkowe,i tak tez sie stalo...nie skonczyla wprawdzie jeszcze 3,5 roku , ale miejsca juz mam-pochodzilam "poplakalam" ze bez tego nie moge podjac pracy, ze musialam kilka ofert odmowic, i nagle takie zainteresowanie -masakra wiec jak widze trzeba o to walczyc i sie przypominac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 22.03.10, 00:08 kasioonia75 napisała: Nie > wiem jak to prawnie wyglada , ale kolezanka podpowiedziala mi ze jak dziecko s > konczy 3,5 roku to przedszkole jest obowiazkowe Bzdura . Owszem wg prawa kazdemu dziecku przysluguje miejsce w przedszkolu od lat 3-ech ,ale tylko w przedszkolu "poldniowym" (a nie calodobowym)...tyle ,ze nie musi byc to twoje najblizsze. Obowiazku przedszkolnego w DE nie ma i nigdy nie bylo. Wprost przeciwnie , byly juz (glupie) propozycje politykow ,zeby rodzinom placic kase jesli nie posla dziecka do przedszkola , na szczescia ta bzdura nie przeszla. www.bildungsserver.de/zeigen.html?seite=1850 Koko Odpowiedz Link Zgłoś
kasioonia75 Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 23.03.10, 20:54 "Bzdura . Owszem wg prawa kazdemu dziecku przysluguje miejsce w przedszkolu od lat 3-ech ,ale tylko w przedszkolu "poldniowym" (a nie calodobowym)...tyle ,ze nie musi byc to twoje najblizsze" dlatego tez nie napisalam ze tak jest napewnoI nie mialam na mysli od samego poczatku przedszkola calodobowego,tylko wlasnie takie do poludnia Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 23.03.10, 20:58 Kotus , ale obowiazku przedszkolnego nie ma , jest tylko szkolny. Koko Odpowiedz Link Zgłoś
kasioonia75 Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 25.03.10, 23:58 kokolores napisała: > Kotus , ale obowiazku przedszkolnego nie ma , jest tylko szkolny. > > jasne , ale ja sie z toba klocilam ze jest????????)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kati12-2 do kokolores 28.03.10, 22:44 kokolores napisała: Przepraszam za przejezyczenie .JAKA TY JESTES MADRA I NIEOMYLNA . kazdego za literke skarcisz . I wlasnie z obowiazkiem przedszkolnym sie mylisz !!!!!!. W Hessen jest obowiazek przedszkolny dla dzieci dwojezycznych.Od trzeciego roku zycia maja obowiazek przedszkolny (integracyjny .) Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: do kokolores 28.03.10, 22:57 jesli tak jest to prosze podaj linka ,chetnie sie doucze bo nie jestem nieomylna ,ale pierwsze slysze o takim obowiazku , wkoncu za przedszkole w DE sie placi , jest to dla mnie troche nielogiczne.... Koko Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: do kokolores 29.03.10, 00:13 kati12-2 napisała: W Hessen jest obowiazek przedszkolny dla dzieci dwojezycznych.Od trzeciego rok > u zycia maja obowiazek przedszkolny (integracyjny .) szukalam ....i nic..... jedynie tu jest wzmianka o zamiarach ,ale to dotyczny tylko ostatniego roku w przedszkolu : "Die Hessen-SPD trete seit Jahren dafür ein, im letzten Jahr vor der Grundschule Kinder gezielt zu fördern ....." www.freie-schule.net/category/themen/kindergarten/kindergartenpflicht/ cdu-politik.de/2009/09/26/fraktionsuebergreifender-streitpunkt-die-kindergartenpflicht/ moze znasz inne strony , chetnie poczytam i sie doszkole w tym temacie.... Koko Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 28.03.10, 11:51 Dużo zależy od twojego miejsca zamieszkania. Ja mam doświadczenia z Lipska (były DDR): ponieważ zależało nam na konkretnym przedszkolu, zgłosiliśmy się jak córka miała 8 miesięcy, od początku zależało nam, żeby poszła jak skończy 18 miesięcy. Ale jak koleżankę przycisnęło, to miejsce znalazło się od ręki - tyle, że nie w przedszkolu pod domem. Szlezwik-Holsztajn: ponieważ zgłosiliśmy się na jesieni (a przeprowadziliśmy i tak później w zimie), nie było szans na satysfakcjonujące nas miejsce. Trzeba było się zgłosić na początku kalendarzowego roku (nowe miejsca się zwalniają jak dzieci pójdą do szkoły). Przez pół roku córka chodziła tylko do grupy 12.30-17, bo to jedyne co było - w naszej miejscowości są przedszkola. Od nowego roku szkolnego poszła już do rannej grupy, 8(7.30 teoretycznie)-12, dwie dodatkowe godziny opłacamy dodatkowo i jest to raczej "przechowanie" z dziećmi z innej grupy. Także zwróć uwagę na godziny, bo w wielu miejscach w zachodnich Niemczech to masakra - właściwie nie da się normalnie pracować i polegać tylko na przedszkolu. W byłym NRD jest dużo lepiej przedszkolnie, pod względem dostępności, a z naszego doświadczenia to i organizacyjnie później. Warto podzwonić/pochodzić po przedszkolach, obejrzeć - zgłoszenie do niczego Cię nie zobowiązuje. Jeśli zamierzasz mieszkać na stałe w Niemczech a w domu rozmawiasz po polsku to może być też argument za przyjęciem - w ramach integracji dziecka (w każdym razie nam zadawali w delikatnej formie to pytanie, ale my tu na pewno nie zostajemy). Odpowiedz Link Zgłoś
kuragan Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 29.03.10, 10:40 zalezy gdzie w Niemczech. Ja chce poslac corke juz do zlobka, jak bedzie miala rok. W takim wypadku u nas (Poczdam) trzeba sie meldowac bedac w ciazy. Ja tego nie zrobilam i miejsca nie mamy jak na razie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kati12-2 Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 29.03.10, 23:05 hallo .Nie wiem jakim prawem ale ja nie chcialam poslac corki do przeczkola i zostalam zaproszona do naszego ratusza na rozmowe i poinformowana ze moja corka 3,5 musi isc do przedszola . Powod podano taki ze jestesmy malozenstwem mieszanym i tu gdzie mieszkamy taki jest obowiazek (Integracyjny ).Powiedzialam ze narazie mnie nie stac na przedszkole bo nie pracuje (pracuje tylko maz)powiedziano nam ze w takim badz raziec za przeczole placi nam panstwo .A mala i tak musielismy poslac .Teraz mam taka sama sytuacje z droga corka i juz przyslano nam zaproszenie (mala ma 2,5 )z zameldowaniem do przedszpola. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asiurkaa Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 30.03.10, 14:37 Panpaniscus no ja właśnie tez Saksonia, tylko ze Drezno. Wczoraj byla u nas Pani z ratusza ( nowy projekt Willkommen in Dresden). Wyjasnila wszystko co i jak z przedszkolami. Zapisac moge juz teraz, moge wybrac kilka przedszkoli, a dostane te w ktorym bedzie miejsce. Tu z miejscami w przedszkolu nie ma problemu, ale za to żlobka nie dostanie się tak łatwo, jeżeli jedno z rodziców nie pracuje, w tym przypadku ja. Dodam, ze byłam milo zaskoczona faktem, ile kosztuje przedszkole, miesięcznie to wydatek nie przekraczający 100 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
amagdacz Re: zapisy do przedszkola?Niemcy 31.03.10, 09:35 Ja pierwszy raz poszłam zapytac się jak córka miała niecałe 3 latka.Byłysmy w kwietniu w naszym przedszkolu na rozmowie a w maju jechałyśmy do sanatorium. Tam było przedszkole ale oczywiscie nieobowiązkowe. Próbowałam tam posłac córeczke zeby zobaczyć czy juz dojrzała do tego.ale ona ciągle płakała az mi po 20 minutach przedszkolanki ją przyprowadzały.Wiec po dwóch próbach stwierdziłam ze nie musi jeszcze chodzić. Ja pracuje na 400eu i nie planuje wiecej wiec przedszkola szukałam raczej ze wzgledu na to żeby mała miała kontakt z dziećmi.Po nowym roku zaczełam zauważac oznaki ze córa dojrzała do przedszkola. W styczniu były u nas w przedszkolu zapisy na rozmowy i dni próbne.Na początku lutego poszłam znowu na rozmowe i gdy ja rozmawiałam z panią córka poszła pobawić sie z dziećmi. tak jej sie podobało ze wychodzic nie chciała.Więc ja zapytałam panią czy byłaby mozliwość zeby poszła już teraz od lutego do przedszkola skoro tak jej sie podoba.I od połowy lutego chodzi i cały czas zachwycona przedszkolem.Ale ja mieszkam na małej wiosce, a słyszałam ze w dużych miastach tak łatwo nie jest. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś