imszulc 18.01.11, 23:14 czy ktoś rozpoczął może w tym roku naukę z pomocą tej strony: www.libratus.edu.pl mam nadzieję, że moje dziecko od września zacznie pierwszą klasę ciekawa jestem opinii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ailia Re: szkoły internetowe 21.01.11, 14:28 Jak to wygląda? Trzeba miec dobry komputer? Też jestem zainteresowana! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Re: szkoły internetowe 13.04.11, 18:12 Ja mam spore wątpliwości: 1. dziecko ma byc zapisane do faktycznie istniejacej polskiej szkoly, stacjonarnej czyli formalnie jest uczniem polskiego systemu oswiaty, a wiec - w przypadku rezygnacji z kursu, nie zdania egzaminu ma w papierach ze nie zdało? ze powtarza klasę? - czy może być uczniem systemów szkolnictwa w dwóch rożnych państwach? - czy nie pociąga to za sobą komplikacji podatkowych? 2. Czy nauka w dwóch systemach, w dwóch szkołach nie będzie dla dziecka za bardzo obciążające? co innego uzupełniać program szkoły lokalnej, zagranicznej o polskie elementy a co innego realizować oprócz tubylczego PEŁEN program szkoły polskiej 3. w pierwszych latach to rodzic dostaje wytyczne ze szkoły internetowej i ma uczyć dziecko. Czy w praktyce nie sprowadza się to do tego, ze przerabiamy z dzieckiem podręcznik a szkoła internetowa nie ma nic więcej do zrobienia? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Re: szkoły internetowe 21.04.11, 18:35 Dostalam odpowiedz na czesc moich pytan. W Polsce nie mamy meldunku -jest to pewnym utrudnieniem ale nie powoduje to wykluczenia z procesu rekrutacji. ...czy będzie to oznaczać ze dziecko podlegać będzie również polskiemu obowiązkowi szkolnemu? -tak Co w przypadku kiedy nie zda egzaminu? Będzie powtarzało klasę? -dziecko nie otrzyma promocji do następnej klasy i będzie musiało powtarzać klasę tak jak w przypadku braku klasyfikacji w szkole stacjonarnej. W dokumentach dziecka będzie to odnotowane? -tak Czy można w takim wypadku zrezygnować ze szkoły w trakcie roku szkolnego? -Tryb realizacji obowiązku szkolnego poza szkołą (tzw. nauczanie domowe), na który zgodę wydaje Dyrektor Szkoły, jest trybem rocznym i nie ma możliwości rezygnacji z niego w trakcie trwania roku szkolnego. Rodzic składając podanie do Szkół Libratus podpisuje zobowiązanie, że dziecko pod koniec roku szkolnego przystąpi do egzaminów klasyfikacyjnych on-line przez nas organizowanego. Tak więc przyjęte na naukę dziecko jest zobowiązane do przystąpienia do egzaminów klasyfikacyjnych. Rodzice mogą zgłosić chęć rezygnacji po przystąpieniu do rocznych egzaminów klasyfikacyjnych. W przypadku nie zaliczenia bądź nieusprawiedliwionego nieprzystąpienia do egzaminów klasyfikacyjnych uczeń nie otrzyma świadectwa ukończenia klasy, a Dyrektor Szkoły cofa zezwolenie na naukę w trybie tzw. nauczania domowego. Na czym faktycznie polega Państwa pomoc w pierwszych latach nauki. Skoro są podręczniki, ćwiczenia, programy a dziecko i tak samo nie korzysta ze szkoły on-line tylko rodzic, to czy w praktyce Wasza pomoc nie ogranicza się do powtarzania tych samych materiałów które są w podręcznikach? - scenariusze lekcyjne to konspekty pracy. Nie jest to przepisany podręcznik ale przygotowany przez nauczycieli szkoły partnerskiej plan lekcji który na co dzień służy im w pracy w szkole stacjonarnej. Scenariusze wzbogacone są o dodatkowe filmiki, zdjęcia, mapy, pokazy slajdów by lekcje były atrakcyjne dla dziecka. Lekcja to praca z scenariuszem, który odsyła do podręcznika albo ćwiczeniówki, ale sam też zawiera wiele informacji, słowniczek pojęć itd. I wreszcie-czy sama muszę/ mogę wybrać szkole do której dziecko zostanie zapisane w Polsce, czy są to szkoły wyznaczone przez Państwa? -szkołę partnerską, do której zapisane zostanie dziecko ustala Dyrektor Szkół Libratus. Odpowiedz Link Zgłoś
o0nika0o Re: szkoły internetowe 05.04.13, 11:02 Co tzn że nie ma możliwości rezygnacji w trakcie roku szkolnego? Szkoła jest bezpłatna i jeżeli stwierdzę że dziecko nie da sobie jednak rady, mogę w każdej chwili zrezygnować nic przy tym nie tracąc... Ma ktoś może aktualne informacje o Szkołach Libratus? Słyszałam, że trwają zapisy na kolejny rok i chciałabym uzyskać jakieś informacje... Odpowiedz Link Zgłoś