Dodaj do ulubionych

ile trzeba miec kasy by spokojnie przejsc na emery

30.04.04, 21:45
no wlasnie ile
w PL i w USA i Europie (hispania, wlochy)
moim zdaniem 40 latek potrzebuje
PL - 1,000,000 USD
USA - 3,000,000 USD
Eu - 4,000,000 USD
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: ile trzeba miec kasy by spokojnie przejsc na 30.04.04, 21:54
      post-it napisał:

> no wlasnie ile
      > w PL i w USA i Europie (hispania, wlochy)
      > moim zdaniem 40 latek potrzebuje
      > PL - 1,000,000 USD
      > USA - 3,000,000 USD
      > Eu - 4,000,000 USD

zalezy jak aktywna starosc chcesz miec, Bruno/Mineta sobie chwali swoja, a
      wszystko co ma to pol swinki skarbonki (wieksza czesc to jeszcze piataki z
      rybakiem)
      • basia553 Re: ile trzeba miec kasy by spokojnie przejsc na 30.04.04, 21:56
        a ja sie pytam tylko, dlaczego 40-latek ma przestac pracowac?
        • jot-23 Re: ile trzeba miec kasy by spokojnie przejsc na 30.04.04, 21:58
          basia553 napisała:

> a ja sie pytam tylko, dlaczego 40-latek ma przestac pracowac?

Basiu, lec sprawdzic czy rowery jeszcze stoja (znowu siem jakies turasy krecily)
          • post-it Re: ile trzeba miec kasy by spokojnie przejsc na 30.04.04, 22:17
            Teoretycznie
            Ale przejscie na emeryture nie musi sie wiazac z zaprzestaniem pracy, mozna
            dalej pracowac ale juz dla fanu a nie z musu. Mozna by pracowac zawodowo,
            uczyc w szkole, lub zajmowac sie filantropia - co kto lubi
            No wiec ile
          • basia553 Re: ile trzeba miec kasy by spokojnie przejsc na 30.04.04, 22:34
            idz sam sprawdzic, ja rowerem nie jezdzesmile))) ale na serio: dla mnie czlowiek
            40-letni to taki, co juz swoje przeszedl, niejedno wypröbowal i wreszcie
            znalazl zawöd ktöry go pasjonuje i jeszcze do tego daje szmal. Dlaczego ma wiec
            przestac sie bawic za pieniadze??
            • post-it Re: ile trzeba miec kasy by spokojnie przejsc na 30.04.04, 22:44
              bo ma taka fantazje, zreszta czy wazne dlaczego
      • soup_nazi Re: ile trzeba miec kasy by spokojnie przejsc na 03.05.04, 18:06
        jot-23 napisał:

> Bruno/Mineta sobie chwali swoja, a
        > wszystko co ma to pol swinki skarbonki (wieksza czesc to jeszcze piataki z
        > rybakiem)

Piatki z rybakiem..., hehe, w mlodosci brunon byl czempionem w pojedynkach
        silowo-zrecznosciowych z kolegami pod remizja albo pod sklepem GS. Cala sztuka
        polegala na tym, zeby tak mocno scisnac te piatke, aby rybak sie zesral.
    • wasz_lolek Re: ile trzeba miec kasy by spokojnie przejsc na 30.04.04, 22:55
      post-it napisał:

> no wlasnie ile
      > w PL i w USA i Europie (hispania, wlochy)
      > moim zdaniem 40 latek potrzebuje
      > PL - 1,000,000 USD
      > USA - 3,000,000 USD
      > Eu - 4,000,000 USD

Niektorzy kituja zaraz po przejsciu na emeryture (USA 67 lat) to nie potrzebuja
      zadnych pieniedzy.
      • Gość: karol Re: post-it IP: *.ipt.aol.com 01.05.04, 14:51
        Z twoim podejsciem do zycia to i $10 milionow ci nie starczy i pewnie skonczysz
        jak przecietny emeryt amerykanski czyli BROKE.
        Ja mam tylko $100 000 i nie pracuje juz od kilku lat, nie pamietam juz co to
        znaczy miec bossa nad glowa, jak to jest dojezdzac do pracy w godzinach szczytu
        i po powrocie do domu pasc na pysk ze zmeczenia.
        Nie mam samolotu, palacu z basenem ani Ferrari w garazu ale zyje na bardzo
        przyzwoitym poziomie i niczego mi nie brakuje.
        Wstaje rano, czytam sobie spokojnie dwie finansowe gazety, pije szklanke soku
        otwieram swoje dwa komputery i zabieram sie do pracy czyli siedze nastepnych
        5-6 godzin przed komputerami i robie krotkoterminowe inwestycje na gieldzie.
        W moim najgorszym roku zarobilem tylko $35 000 a w najlepszym $105 000 a moja
        srednia to okolo $70 000
        Po zamknieciu gieldy ide do gym pocwiczyc, pograc w tenisa lub pobiegac
        W piatki przychodzi do domu pani zeby posprzatac i ugotowac mi kilka potraw
        Na weekend wiec jestem wypoczety, dom wysprzatany i moge sobie wyjsc albo
        zaprosic znajomych, ktorzy zabijaja sie w pogoni za milionami
        • Gość: Gośc Re: post-it IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 16:40
          Sranie w banie.
          Jakbyś robił 35 % rocznie od całego kapitału w najgorszym roku, grałbyś na
          pochodnych na lewarze, a następnie zostałbyś najsławniejszym traderem w NY.
          Te polonijne matołki tylko innym dachowcom mogą takie bzdety wciskać.
          • post-it Re: post-it 01.05.04, 17:54
            a ile lat to robisz i co bedzie jak ktoregos roku stracisz 1/2 tych swoich 100K
        • post-it Re: post-it 01.05.04, 18:01
          + stego co piszesz wniskuje ze jestes kawalerem bez zobowiazan i miszkasz byle
          jak. Niestety moj podatek od nieruchomosci to 14K i 35K.

nie wnikam w to ze pleciesz bzdury z podwajaniem swojego kapitalu. ale jezeli
          przejadasz to co zarobisz a biorac pod uwage inflacje to za 10 lat te twoje
          100K bedzie warte tylko dzisiejszych 50K i za nastepne 10 lat tylko 25K. Jak
          sobie wyobrazasz zyc za 25K na rok za 20 lat

Dlatego tez musisz miec duzo wiecej niz myslisz.
          cieplutko
          p
          • Gość: karol Re: post-it IP: *.proxy.aol.com 03.05.04, 18:00
            Robie to juz od 6 lat i jakos jeszcze nie stracilem nic a zarabiam raz wiecej
            raz mniej ale zasze na plusie.
            Wiem ze to niektorym nie trafia do wyobrazni bo uczyli sie po kilkanascie lat
            i teraz musza zyc w kieracie z ktorego nie umieja uciec (platnosci, platnosci
            i platnosci)
            Trzeba miec luksusowy, samochod, dom by imponowac znajomym.
            Ja to juz przeszedlem i po rozwodzie dlugo zastanawialem sie co dalej robic
            i dzieki Bogu wpadlem na dobry pomysl na zycie bez stresow i niekonczacych sie
            splat.
            Mieszkam w mniejszym miescie ale calkiem ladnym i czystym 1,5 godziny jazdy od
            wielkiego miasta mam ladne kondominium ktore mnie kosztowalo polowe tego co bym
            musial zaplacic w Chicago czy New York rok stary Toyota Camry i co
            najwazniejsze nie mam bossa nad glowa.
            Wiekszosci ludziom trudno jest to sobie uzmyslowic ale tak mozna zyc a ja mam
            kilku znajomych co zyja podobnie i zawsze chcialem podobnie zyc ale dopiero po
            rozwodzie moglem dopiac celu
            • blockbuster Re: post-it 03.05.04, 18:44
              Karol, to co napisalej o trymowaniu wydatkow, condo i malym miescie to gra ale
              o tym najgorszym roku to zalales ciut za duzo wody. Najgorszy rok to byl
              99/00. Jezeli mowisz ze zrobiles wted 35% to nie jest to prawda. Tak jak
              postit napisal, bylbys superdealerem na WS. Acha, powiedz ile cie rozwod
              kosztowal.
            • Gość: Trader Re: post-it IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 12:47
              Nie wiem czym handlujesz, ale życie tradera na giełdzie czy futuresach jest
              właśnie pełne stresu.
              Pozdr
              trader
    • Gość: hetero_sapiens Re: ile trzeba miec kasy by spokojnie przejsc na IP: *.nsw.bigpond.net.au 04.05.04, 12:22
      ile bys nie mial kasy, to bedzie za malo. na emeryture przechodzi sie
      najspokojniej gdy sie nic nie ma.
      • Gość: wadera Re: ile trzeba miec kasy by spokojnie przejsc na IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 04.05.04, 19:20
        hetero!dokladnie jest tak jak mowisz!
        <ile bys nie mial kasy,to bedzie za malo.na emeryture przechodzi sie
        najspokojniej gdy sie nic nie ma.>
        Pytanie tylko co zrobic z majatkiem ktorego dorobiles sie przez lata pracy i
        oszczednosci!Mysle, za kazdy z nas ma mniejsze lub wieksze oszczednosci w
        roznych postaciach, nie mam na mysli tylko oszczednosci zdeponowanych na koncie
        w baku.Ja mam na to sposob!Juz teraz government zwraca mi 3/4 podatkow ktore
        placimy w ciagu rokusmile Na starosc bede "biedna jak mysz koscielna" i pojde na
        rzadowe utrzymanie/nie calkowite oczywiscie/ , ale napewno bede sie
        kwalifokowac na prescription za ktore bede placila 5 dol na miesiac, reszte
        bedzie palcil statesmilei na wszystkie priviledge jakie przysluguja low income
        citizens.Moje oszczednosci wystarcza mi zebym na ksiezyc poleciala! Kto wie
        moze tak zrobie jak zdrowko pozwolismile)))))))). Jak "schowac" majatek?
        Jest na to sposob, jaki?ha,ha,ha nie powiem., a napewno nie tutaj
        tzn.publicznie.Zrobie to 3 lata przed pojsciem na emeryture, a do tego jeszcze
        mam sporo czasu.

Pozdrawiam serdecznie Wadera
        • Gość: terminator Re: ile trzeba miec kasy by spokojnie przejsc na IP: *.phil.east.verizon.net 04.05.04, 19:35
          Piekny watek - zgadzam sie z wami wszystkimi (i nie mowcie, ze to niemozliwe)
          • kan_z_oz Re: ile trzeba miec kasy by spokojnie przejsc na 05.05.04, 06:41
            Post-it napisal; no wlasnie ile
            w PL i w USA i Europie (hispania, wlochy)
            moim zdaniem 40 latek potrzebuje
            PL - 1,000,000 USD
            USA - 3,000,000 USD
            Eu - 4,000,000 USD
            Zalezy jaki dochod masz na mysli. Sprawdz ze swoim doradca finansowym; jest
            formula ktora uzywaja i ktorej nie pamietam. Beda ci w stanie powiedziec bardzo
            konserwatywnie, cos co i tak wiesz; jesli masz ten podatek od nieruchomosci.
            Zalezy tylko od ciebie, kazda cyfra jest dobra na 'aktywna emeryture'.

Pzd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka