Dodaj do ulubionych

dowod osobisty

20.10.11, 11:29
czy zeby wyrobic nowy dowod osobisty trzeba miec zameldowanie w Polsce?
Obserwuj wątek
    • minaha Re: dowod osobisty 20.10.11, 13:54
      nie, niedawno wyrabialam dowod i we wniosku nie wpisalam adresu zameldowania.
      Mialam przy sobie tez potwierdzenie wymeldownia z pobytu stalego.
      (Mialam przez przypadek, nie sadze, ze jest wymagane)
      Juz przy okienku wyjasnilam Pani, ze mieszkam za granica.
      Prosila o wpisanie ostatniego adresu zameldowania,
      w samym dowodzie w tym miejscu pewnie bedzie wpisane brak zameldowania.

A jeszcze taka ciekawostka, bo malo osob moze wie.
      Jako obywatele na stale mieszkajacy za granica nie mamy OBOWIAZKU posiadania dowodu osobistego tylko PRAWO.
      Obowiazek dotyczy obywateli RP zamieszkujacych jej terytorium
      i za jego brak groza jakies tam sankcje prawne.
    • simonkapl Re: dowod osobisty 21.10.11, 12:50

Musialam miec, dzieci tez (wyrobilam im rowniez polskie dowody).Mama mnie zameldowala u siebie, jak otrzymalismy dowody, wymeldowala nas.
      • galadriella Re: dowod osobisty 21.10.11, 19:01
        > Musialam miec, dzieci tez

Bzdura.

www.mswia.gov.pl/portal/pl/364/4535/Informacje_zamieszczane_w_dowodzie_osobistym.html
        "w przypadku braku zameldowania na pobyt stały albo pobyt czasowy trwający ponad 3 miesiące danych o adresie nie zamieszcza się"

A na wniosku w punkcie 5 na dole jest wyjaśnienie:
        "W przypadku, gdy wnioskodawca jest osobą mieszkającą na stałe poza granicami kraju, posiadającą obywatelstwo polskie, rubrykę 15 "miejscowość" pozostawia pustą".

Wniosek w pdf do pobrania np. tu
        www.mswia.gov.pl/portal/pl/365/4544/Formularze_do_pobrania.html
        Gdzie tu widzisz obowiązek zameldowania się w Polsce do wyrobienia dowodu?

• simonkapl Re: dowod osobisty 21.10.11, 22:27
          Nie widze, ale urzad odmowil mi wyrobienia dowodu.Wiec sie zameldowalam.
          Mojej znajomej tez to sie przytrafilo.Widocznie urzednicy niedouczeni.
          • tijgertje Re: dowod osobisty 21.10.11, 22:34
            Urzednicy czesto sa `niedouczeni` i mowia to, co im najwygodniej wychodziwink Mysle, ze w Polsce predzej beda sie czepiac o meldunek niz w konsulacie czy ambasadzie. a ciekawa jestem, czy wszedzie tak bez problemu na zyczenie zamelduja bez dowoduwink
            • simonkapl Re: dowod osobisty 21.10.11, 22:42
              W ambasadzie nie czepiaja sie.
              Ja robilam w Pl i meldunek byl wymagany, jak widac nieslusznie, ale poniewaz mialam mozliwosc zameldowania sie, dalam sobie spokoj z dochodzeniem swoich praw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka