rosabell 20.10.11, 11:29 czy zeby wyrobic nowy dowod osobisty trzeba miec zameldowanie w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minaha Re: dowod osobisty 20.10.11, 13:54 nie, niedawno wyrabialam dowod i we wniosku nie wpisalam adresu zameldowania. Mialam przy sobie tez potwierdzenie wymeldownia z pobytu stalego. (Mialam przez przypadek, nie sadze, ze jest wymagane) Juz przy okienku wyjasnilam Pani, ze mieszkam za granica. Prosila o wpisanie ostatniego adresu zameldowania, w samym dowodzie w tym miejscu pewnie bedzie wpisane brak zameldowania. A jeszcze taka ciekawostka, bo malo osob moze wie. Jako obywatele na stale mieszkajacy za granica nie mamy OBOWIAZKU posiadania dowodu osobistego tylko PRAWO. Obowiazek dotyczy obywateli RP zamieszkujacych jej terytorium i za jego brak groza jakies tam sankcje prawne. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: dowod osobisty 21.10.11, 12:50 Musialam miec, dzieci tez (wyrobilam im rowniez polskie dowody).Mama mnie zameldowala u siebie, jak otrzymalismy dowody, wymeldowala nas. Odpowiedz Link Zgłoś
galadriella Re: dowod osobisty 21.10.11, 19:01 > Musialam miec, dzieci tez Bzdura. www.mswia.gov.pl/portal/pl/364/4535/Informacje_zamieszczane_w_dowodzie_osobistym.html "w przypadku braku zameldowania na pobyt stały albo pobyt czasowy trwający ponad 3 miesiące danych o adresie nie zamieszcza się" A na wniosku w punkcie 5 na dole jest wyjaśnienie: "W przypadku, gdy wnioskodawca jest osobą mieszkającą na stałe poza granicami kraju, posiadającą obywatelstwo polskie, rubrykę 15 "miejscowość" pozostawia pustą". Wniosek w pdf do pobrania np. tu www.mswia.gov.pl/portal/pl/365/4544/Formularze_do_pobrania.html Gdzie tu widzisz obowiązek zameldowania się w Polsce do wyrobienia dowodu? Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: dowod osobisty 21.10.11, 22:27 Nie widze, ale urzad odmowil mi wyrobienia dowodu.Wiec sie zameldowalam. Mojej znajomej tez to sie przytrafilo.Widocznie urzednicy niedouczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: dowod osobisty 21.10.11, 22:34 Urzednicy czesto sa `niedouczeni` i mowia to, co im najwygodniej wychodzi Mysle, ze w Polsce predzej beda sie czepiac o meldunek niz w konsulacie czy ambasadzie. a ciekawa jestem, czy wszedzie tak bez problemu na zyczenie zamelduja bez dowodu Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: dowod osobisty 21.10.11, 22:42 W ambasadzie nie czepiaja sie. Ja robilam w Pl i meldunek byl wymagany, jak widac nieslusznie, ale poniewaz mialam mozliwosc zameldowania sie, dalam sobie spokoj z dochodzeniem swoich praw. Odpowiedz Link Zgłoś