Dodaj do ulubionych

Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica

17.03.02, 06:33
Pisze prace na temat emigracji i jej konsekwencji intelektualnych dla
emigrantow. Potrzebne mi sa dane jak na przyklad: ktory z przeszlych lub
obecnych filmow wyprodukowanych w Polsce uwazacie za najbardziej wartosciowy?
Jesli dostane okolo 50 odpowiedzi, zaoszczedze duzo czasu. Dzieki.
Z
Obserwuj wątek
    • Gość: Renka Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.home.cgocable.net 17.03.02, 06:53
      Jezeli chodzi o konsekwencje intelektualne emigracji dla mnie, to zauwazylam,
      ze rozwinal mi sie intelekt po angielsku. Polski intelekt pozostal na tym
      samym, bliskim alarmowego, poziomie.Wszystkie dziela polskie, dostepne w
      systemie pirackich kaset video zasadniczo maja te sama wartosc. 2$/ dobe.
      • Gość: tato Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: 213.156.54.* 17.03.02, 06:59
        Gość portalu: Renka napisał(a):

> Jezeli chodzi o konsekwencje intelektualne emigracji dla mnie, to zauwazylam,
        > ze rozwinal mi sie intelekt po angielsku. Polski intelekt pozostal na tym
        > samym, bliskim alarmowego, poziomie.Wszystkie dziela polskie, dostepne w
        > systemie pirackich kaset video zasadniczo maja te sama wartosc. 2$/ dobe.

>Podzielam opinie ,w zasadzi mozna by bylo skonczyc ten temat.
        • Gość: bogdan Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.proxy.aol.com 17.03.02, 07:12
          Bolek i Lolek
          Przygody Koziolka Matolka
          oto arcydziela polskiej kinomatografii w moim domu
          sexsmisja tez gdzies lezy
          musialem kupic specjalny VCR aby to odtwarzac
        • kuciapka1 Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica 17.03.02, 14:02
          Czy to znaczy ze jestescie glupolami bez zadnych ciagotek w kierunku innym niz
          bigos, czerwona z kartka, samochod i wyjazd na wakacje. Powinnam wspomniec teatr
          ale w tym kontekscie widze ze zrobilam dobrze nie wspominajac. Off to the real
          world where real people chat...

Gość portalu: tato napisał(a):

> Gość portalu: Renka napisał(a):
          >
          > > Jezeli chodzi o konsekwencje intelektualne emigracji dla mnie, to zauwazyl
          > am,
          > > ze rozwinal mi sie intelekt po angielsku. Polski intelekt pozostal na tym
          > > samym, bliskim alarmowego, poziomie.Wszystkie dziela polskie, dostepne w
          > > systemie pirackich kaset video zasadniczo maja te sama wartosc. 2$/ dobe.
          >
          > >Podzielam opinie ,w zasadzi mozna by bylo skonczyc ten temat.

• Gość: sama Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.phnx.uswest.net 18.03.02, 03:56
            Co to jest "czerwona z kartką"??
    • Gość: Nemo Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.03.02, 14:41

Droga kuciapko1,
      w swojej pracy musisz tez uwzglednic moje stanowisko (jak on reprezentuje innych Polakow za
      granica sama musisz roztrzygnac):
      Po wyjezdzie z Polski by swobodnie funkcjonowac w lokalnym spoleczenstwie, trzeba dobrze poznac
      lokalny jezyk. W moim przypadku j. angielski. Oznacza to ze nie tylko umie przeczytac reklame
      wakacyjna i instrukcje obslugi mojego samochodu ale takze potrafie czytac ksiazki fachowe by sie
      doksztalcac, gazety, ksiazki oraz chodze do kina. W kinach pokazuja filmy tylko angielsko jezyczne,
      filmy zagraniczne sa tylko w kinach specjalistycznych. Te kina pokazuja filmy z calego swiata. Bardzo
      zadko zjawi sie w nich film polski. 3 czy 4 lata temu ogladnalem jeden z filmow kieslowskiego
      (Niebieski?) a rok temu Pana Tadeusza (ten film byl specjalnie pokazany i ogladany prawie wylacznie
      tylko przez tzw polonie). Nie ma dla mnie znaczenia czy film ktory ogladam jest po polsku ale czy po
      hindusku. Bardziej interesuje mnie czy 2 godzine ktore na niego poswiece to nie bedzie czas
      stracony.

• Gość: Mirko Wstyd? IP: *.union01.nj.comcast.net 17.03.02, 15:08
        Trochę dziwne te odpowiedzi. Facet pyta grzecznie o polskie filmy a odpowiedzi
        są mniej więcej typu: "olać polskie filmy, hinduskie czy inne też moga być bo
        tacy jesteśmy teraz światowi ludzie i na pierdoły nie mamy czasu..."

Dziwne.
        Jak się z polskiej kinematografii potrafi wymienić "Koziłka Matołka" to może
        lepiej się nie odzywać?

Mieszkałem 2 lata w Indiach i nie byłem w stanie - mimo podjętych ambitnych
        kilku prób bicia tego rekordu - obejrzeć ani jednego hinduskiego filmu w
        całości - taki to jest rzewny kit i mimo, że akurat Indiom - ilościowo - żaden
        Hollywood nie podskoczy.

Ale do rzeczy: z moich ulubionych w miarę ostatnio to oczywiście "Rejs" i na
        pewno kilka starych (cz.-b.?) komedii z Pokorą, Gołasem czy Kobuszewskim czy
        jeszcze dawniejsze pierwszy/oryginalny z serii "Sami Swoi".
        Większość filmów z Markiem Walczewskim czy Wojciechem Pszoniakiem też dobrze
        wspominam.
        N.p. "Ziemia obiecana"...
        I nie dlatego, że łączą mnie z tamtym okresem "błędów i wypaczeń" jakieś
        wspomnienia - za młody byłem wtedy na wspomnienia - a raczej "w większości"
        nie było mnie na Świecie - tylko, że dałoby się wyliczyć naprawdę kilka
        dobrych filmów czy konkretnych ról...

Powoli zbieram swoją mini-kolekcję. Trochę na DVD, trochę na DivX-e (co
        kosztuje pare złotych za CD...)
        • Gość: Kuba_O Re: Do Kuciapki IP: *.ne.client2.attbi.com 17.03.02, 15:17
          Niepotrzebnie tracisz czas. Wystarczyło bowiem pójść do
          pierwszej lepszej wypożyczalni kaset wideo w Polsce i
          pogadać z właścicielem. Rezultat byłby podobny; 1
          "Czterej pancerni i pies", 2"Stawka większa niż życie",
          3 Bolek i Lolek na wakacjach"
          Gdybyś się jednak zdecydowała na sondaż w kontekście
          kinematografii światowej, to radziłbym więcej taktu,
          wtedy być może, efekt byłby zgoła odmienny.
          • kuciapka1 Re: Do Kuciapki 17.03.02, 16:36
            Choc uzywam adres Gazety, nie mieszkam w Polsce.

Gość portalu: Kuba_O napisał(a):

> Niepotrzebnie tracisz czas. Wystarczyło bowiem pójść do
            > pierwszej lepszej wypożyczalni kaset wideo w Polsce i
            > pogadać z właścicielem. Rezultat byłby podobny; 1
            > "Czterej pancerni i pies", 2"Stawka większa niż życie",
            > 3 Bolek i Lolek na wakacjach"
            > Gdybyś się jednak zdecydowała na sondaż w kontekście
            > kinematografii światowej, to radziłbym więcej taktu,
            > wtedy być może, efekt byłby zgoła odmienny.
            >

• jot-23 Re: Do Kuciapki 17.03.02, 16:41
              kuciapka1 napisał(a):

> Choc uzywam adres Gazety, nie mieszkam w Polsce.

back from the real world , spowrotem do glupoli?
              • Gość: Kuba_O Re: Do Kuciapki IP: *.ne.client2.attbi.com 17.03.02, 18:00
                jot-23 napisał(a):

> kuciapka1 napisał(a):
                >
                > > Choc uzywam adres Gazety, nie mieszkam w Polsce.
                >
                > back from the real world , spowrotem do glupoli?

Postawisz krzynkę to Cię przyjmiemy..
        • Gość: bogdan Re: Wstyd? IP: *.proxy.aol.com 17.03.02, 16:33
          Gość portalu: Mirko napisał(a):>
          > Dziwne.
          > Jak się z polskiej kinematografii potrafi wymienić "Koziłka Matołka" to może
          > lepiej się nie odzywać?
          >
          > Mieszkałem 2 lata w Indiach i nie byłem w stanie - mimo podjętych ambitnych
          > kilku prób bicia tego rekordu - obejrzeć ani jednego hinduskiego filmu w
          > całości - taki to jest rzewny kit i mimo, że akurat Indiom - ilościowo - żaden
          > Hollywood nie podskoczy.
          MOSCI PANIE M
          Od Koziolka Matolka to sie pan odstosunkuj-moje dzieci go lubialy i ogladaly
          wiele razy w calosci a nie tak jak pan hinduskie filmy.
          Nie uwazam ze nasz polski Koziolek jest gorszy od innych zagranicznych kreskowek
          UWAZAM ZE JEST LEPSZY
          Niniejszym zglaszam kandydature
          KOZIOLKA MATOLKA do nagrody OSCARA za pokazywanie mentalnosci mieszkancow PACANOWA
          • ttc Re: Wstyd? 18.03.02, 02:37
            Gość portalu: bogdan napisał(a):

> Gość portalu: Mirko napisał(a):>
            > > Dziwne.
            > > Jak się z polskiej kinematografii potrafi wymienić
            "Koziłka Matołka" to mo
            > że
            > > lepiej się nie odzywać?
            > >
            > > Mieszkałem 2 lata w Indiach i nie byłem w stanie -
            mimo podjętych ambitnyc
            > h
            > > kilku prób bicia tego rekordu - obejrzeć ani jednego
            hinduskiego filmu w
            > > całości - taki to jest rzewny kit i mimo, że akurat
            Indiom - ilościowo - ż
            > aden
            > > Hollywood nie podskoczy.
            > MOSCI PANIE M
            > Od Koziolka Matolka to sie pan odstosunkuj-moje dzieci
            go lubialy i ogladaly
            > wiele razy w calosci a nie tak jak pan hinduskie filmy.
            > Nie uwazam ze nasz polski Koziolek jest gorszy od
            innych zagranicznych kreskowe
            > k
            > UWAZAM ZE JEST LEPSZY
            > Niniejszym zglaszam kandydature
            > KOZIOLKA MATOLKA do nagrody OSCARA za pokazywanie
            mentalnosci mieszkancow PACAN
            > OWA
            RACJA! Coz jest bardziej pieknego i zarazem donioslego
            jak moj ulubiony cytat :"Jak nie umze to zyc bedzie - tak
            lekarze powiedzieli" Od naszego wieszcze wara. Pzdr, ttc
        • Gość: Nemo Re: Wstyd? Nie sadze IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.03.02, 18:49
          Gość portalu: Mirko napisał(a):

> Trochę dziwne te odpowiedzi. Facet pyta grzecznie o polskie filmy a odpowiedzi
          > są mniej więcej typu: "olać polskie filmy, hinduskie czy inne też moga być bo
          > tacy jesteśmy teraz światowi ludzie i na pierdoły nie mamy czasu..."

Mirko,
          mysle ze to do mnie. Ale zle mnie zrozumiales. Ogladam powiedzmy jeden film na tydzien
          czyli okolo 50-60 rocznie. Ile z nich moze byc polskimi? Prosta matematyka Watsonie.
          Przeczytaj co napisla po mnie w tym watku ESL
        • Gość: grzegorz Re: Wstyd? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.03.02, 21:13
          Gość portalu: Mirko napisał(a):

> Trochę dziwne te odpowiedzi. Facet pyta grzecznie o polskie filmy a odpowiedzi
          > są mniej więcej typu: "olać polskie filmy, hinduskie czy inne też moga być bo
          > tacy jesteśmy teraz światowi ludzie i na pierdoły nie mamy czasu..."
          >
          > Dziwne.
          > Jak się z polskiej kinematografii potrafi wymienić "Koziłka Matołka" to może
          > lepiej się nie odzywać?
          >
          > Mieszkałem 2 lata w Indiach i nie byłem w stanie - mimo podjętych ambitnych
          > kilku prób bicia tego rekordu - obejrzeć ani jednego hinduskiego filmu w
          > całości - taki to jest rzewny kit i mimo, że akurat Indiom - ilościowo - żaden
          > Hollywood nie podskoczy.
          >
          > Ale do rzeczy: z moich ulubionych w miarę ostatnio to oczywiście "Rejs" i na
          > pewno kilka starych (cz.-b.?) komedii z Pokorą, Gołasem czy Kobuszewskim czy
          > jeszcze dawniejsze pierwszy/oryginalny z serii "Sami Swoi".
          > Większość filmów z Markiem Walczewskim czy Wojciechem Pszoniakiem też dobrze
          > wspominam.
          > N.p. "Ziemia obiecana"...
          > I nie dlatego, że łączą mnie z tamtym okresem "błędów i wypaczeń" jakieś
          > wspomnienia - za młody byłem wtedy na wspomnienia - a raczej "w większości"
          > nie było mnie na Świecie - tylko, że dałoby się wyliczyć naprawdę kilka
          > dobrych filmów czy konkretnych ról...
          >
          > Powoli zbieram swoją mini-kolekcję. Trochę na DVD, trochę na DivX-e (co
          > kosztuje pare złotych za CD...)

Czesc Mirko
          W Bielsku WIOSNAsmile, jak u tiebia? Jak chata wuja Toma? Wyremontowana?
          Musze Ci sie pochwalić (odnosnie filmu REJS) mam ksiazke Dobosza, z jego
          dedykacja!! Dobosz to ten profesorek
          "nie umie znalezc dystansu, nie moge byc jednoczesnie tworca i tworzywem".
          W TV raz widzialem wywiad z nim, i dowiedzialem sie, ze mieszka w Paryzu i ma
          Polska ksiegarnie, wiec jak tylko bylem w Paryzu, mowie wujkowi, zeby mnie do
          polskiej ksiegarni zaprowadzil-no i masz, hi hi hi, jak go zobaczylem, a jeszcze
          bardziej, jak go uslyszalem to chcialo mi sie smiac, glos ten sam. Spoko gosciu i
          mowil jak w REJSIEsmile)

pozdro,
          • Gość: Mirko Filmy... IP: *.union01.nj.comcast.net 19.03.02, 05:32
            Czesc Mr Greg.
            Mam "wejście na Bielsko" więc wiem że tam cieplej. Ale to się jeszcze zmieni.

Rejs, owszem lubię i wszystkie stare polskie filmy z smędzącą muzyczka jazzową.
            Filozofia osiedlowa itd.
            Chata - owszem, stoi, dziękuję. Od kilku dni jest nasza i od kilku dni
            działamy.
    • Gość: BOGDAN Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.proxy.aol.com 17.03.02, 16:41
      kuciapka1@poczta.gazeta.pl 17-03-2002 06:33 odpowiedz na list odpowiedz
      cytując

Pisze prace na temat emigracji i jej konsekwencji intelektualnych dla
      emigrantow. Potrzebne mi sa dane jak na przyklad: ktory z przeszlych lub
      obecnych filmow wyprodukowanych w Polsce uwazacie za najbardziej wartosciowy?
      Jesli dostane okolo 50 odpowiedzi, zaoszczedze duzo czasu. Dzieki.

KILKA GODZIN POZNIEJ

kuciapka1@poczta.gazeta.pl 17-03-2002 14:02 odpowiedz na
      list odpowiedz cytując

Czy to znaczy ze jestescie glupolami bez zadnych ciagotek w
      kierunku innym niz
      bigos, czerwona z kartka, samochod i wyjazd na wakacje.
      Powinnam wspomniec teatr
      ale w tym kontekscie widze ze zrobilam dobrze nie
      wspominajac. Off to the real
      world where real people chat...

Sluchaj KUCIAPKO i zapamietaj sobie
      na zachodzie jezeli cos chcesz od kogos dostac to musisz byc grzeczna
      To nie my chcemy czegos od ciebie
      to ty chcesz informacji od nas
      szybko wyciagasz wnioski o naszym poziomie intelektualnym na podstawie kilku
      postow z ktorych kazdy to zart.
      pozdrowienia od gluPOLA
      • Gość: ESL Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.sympatico.ca 17.03.02, 17:08
        A po cholere Ci (Kuciapko) informacje o naszych gustach w kwestii filmow polskich? Czy to mozna tak
        rozdzielic intelektualnie (!) - filmy polskie i filmy niepolskie? Po co w ogole tworzyc taka kategorie?
        Twoja praca wydaje sie nieco podejrzana ponadto jestes nieuprzejma dokladnie jak postac z niektorych
        polskich filmow, ktore lepiej zapomniec.
        Jak Cie martwi nasz ppziom intelektualny to trudno, sama musisz sobie jakos z tym poradzic.
      • Gość: selma Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.ppp.get2net.dk 17.03.02, 17:14
        skutki intelektualne emigracji dla wielu Polek sa oplakane ,przynajmiej
        tutaj.zapomnialy co to teatr(tutaj wyjscie do teatru to wielkie cos),zapomnialy
        polskich aktorow ,filmy ,czesto nie maja polskiej Tv ,probuja interesowac sie
        dunska kultura ,ale siakas ta kultura dziwna wiec stoja w miejscu lub cofaja
        sie.lepiej jest z facetami jak zauwazylam, ale tez niektorzy tylko nadrabiaja
        mina -dunskie ich malo interesuje,polskiego zapomnieli.
        • Gość: bogdan Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.proxy.aol.com 17.03.02, 17:33
          Gość portalu: selma napisał(a):

.lepiej jest z facetami jak zauwazylam, ale tez niektorzy tylko nadrabiaja
          > mina -dunskie ich malo interesuje,polskiego zapomnieli.

Hej Selma z panami jest lepiej jak chca sie dokulturalnic to w moim kraju ida do
          topless baru a tam dziewczyny z calego swiata....
        • _szwedka Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica 17.03.02, 18:29

> skutki intelektualne emigracji dla wielu Polek sa oplakane ,przynajmiej
          > tutaj.zapomnialy co to teatr(tutaj wyjscie do teatru to wielkie cos),zapomnialy
          >
          > polskich aktorow ,filmy ,czesto nie maja polskiej Tv ,probuja interesowac sie
          > dunska kultura ,ale siakas ta kultura dziwna wiec stoja w miejscu lub cofaja
          > sie.lepiej jest z facetami jak zauwazylam, ale tez niektorzy tylko nadrabiaja
          > mina -dunskie ich malo interesuje,polskiego zapomnieli.

A ja lubie czeskie filmy!
          • Gość: Kuba_O Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.ne.client2.attbi.com 17.03.02, 18:31
            "Poslusne hlasim pane feltkurat"
            pozdr
        • Gość: HOkusai Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.o.s.bonet.se 17.03.02, 19:54
          Wow, rzeczywiscie zapomniec o polskiej telewizji - czy moze byc wieksze dno
          upadku intelektualnego???? O czym wy piszecie - ja nic nie rozumiem. No, ale w
          koncu jestem Polka na emigracji, wiec to wszystko tlumaczy....
          • Gość: Kuba_O Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.ne.client2.attbi.com 17.03.02, 22:01
            Dla wyjasnienia: Ten cytat znaczy "Poslusznie melduje
            panie Felturancie" a pochodzi z filmu, ktory pokazywala
            Telewizja Polska wielokrotnie, pod tutulem "Przygody
            Dobrego Wojaka Szwejka" - znanego czeskiego autora
            Haska, komedia zreszta. TVP pokazywala takze adaptacje
            w teatrze telewizji, z .p Kazimierzem Brusikiewiczem w
            roli glownej. Doskonala komedia, mozna sie posmiac
            czego szczerze zycze na codzien.
            Uklony
            P.S. moge sie mylic co do poprawnosci pisowni owego
            cytatu, poniewaz znam troche czeski ze slyszenia.
    • Gość: Sylwia Re: Najlepsze filmy Polskie IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 17.03.02, 17:20

Oprócz wymienionych wyżej dodam:
      Kariera Nikodema Dyzmy - dla dorosłych.
      Wilk i Zając dla wszystkich, pamietacie ??
      Pozdr.
      • jot-23 Re: Najlepsze filmy Polskie 17.03.02, 17:30
        Gość portalu: Sylwia napisał(a):

>
        > Oprócz wymienionych wyżej dodam:
        > Kariera Nikodema Dyzmy - dla dorosłych.
        > Wilk i Zając dla wszystkich, pamietacie ??
        > Pozdr.
        >

nu pagad'i ! w najczystszej polszczyznie
        • Gość: Sylwia Re: Najlepsze filmy Polskie IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 17.03.02, 18:47
          jot-23 napisał(a):
          Wilk i Zając
          > nu pagad'i ! w najczystszej polszczyznie >

Gratuluję spostrzegawczości, naprawdę. Szkoda, że tylko Ty jeden.
          Pozdrawiam.

• Gość: piotr Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.bbtec.net 17.03.02, 17:43
      A ja, im wiecej czasu uplywa, coraz bardziej cenie sobie polskie dobranocki.
      -Bolek i Lolek (chyba w sobote?)
      -Reksio
      -Mis Uszatek (zawsze we wtorek)
      -Zaczarowany Olowek
      -Kot Filemon (takie sobie..)
      -Sasiedzi (lata 80-te)
      itd. itd.

Mam nadzieje, ze nie zanizylem poziomu tego watku?
      • Gość: Don Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.uc.nombres.ttd.es 17.03.02, 20:00

A teraz kolej na watek: pisze prace doktorska na temat zwyczajow toaletowych
        emigrantow itp itp.ktos cos odpisze i poczyta w nastepnym poscie-to wy
        emigranci jestescie takie brudasy i papier toaletowy tylko bialy uzywacie !i tp
        itd.osobiscie ,przy okazji podobnego watku-pomoge komus "napisac prace"ale z
        laciny stosowanej.juz mnie to serdecznie znudzilo te infantylne nudzenie
        smarkaczy.
        • kuciapka1 Don - no to tego, wiesz, no ten tego... 17.03.02, 20:53
          Juz cie widze: siedzisz w kalesonach przy telewizorze, obciagajac kolejna butelke
          taniego piwa (z Polski), i cieszysz sie jak dziecko kiedy (nareszcie) pokazuja
          kolejny film z Bruce Willisem. Tu i owdzie pierdniesz, tu i owdzie bekniesz i tak
          plynie zycie emigranta. W chwili slabosci wyjmujesz puszke z konserwami z Polski
          i zajadasz sie...ze lzami w oczach. O, zapomnialem. Masz tez PC, pewnie ze
          szmuglu. Jutro z powrotem bedziesz zmywal talerze.

Gość portalu: Don napisał(a):

>
          > A teraz kolej na watek: pisze prace doktorska na temat zwyczajow toaletowych
          > emigrantow itp itp.ktos cos odpisze i poczyta w nastepnym poscie-to wy
          > emigranci jestescie takie brudasy i papier toaletowy tylko bialy uzywacie !i tp
          >
          > itd.osobiscie ,przy okazji podobnego watku-pomoge komus "napisac prace"ale z
          > laciny stosowanej.juz mnie to serdecznie znudzilo te infantylne nudzenie
          > smarkaczy.

• Gość: Don Re: Don - no to tego, wiesz, no ten tego... IP: *.uc.nombres.ttd.es 17.03.02, 21:20
            kuciapka1 napisał(a):

> Juz cie widze: siedzisz w kalesonach przy telewizorze, obciagajac kolejna butel
            > ke
            > taniego piwa (z Polski), i cieszysz sie jak dziecko kiedy (nareszcie) pokazuja
            > kolejny film z Bruce Willisem. Tu i owdzie pierdniesz, tu i owdzie bekniesz i t
            > ak
            > plynie zycie emigranta. W chwili slabosci wyjmujesz puszke z konserwami z Polsk
            > i
            > i zajadasz sie...ze lzami w oczach. O, zapomnialem. Masz tez PC, pewnie ze
            > szmuglu. Jutro z powrotem bedziesz zmywal talerze.
            >
            > Gość portalu: Don napisał(a):
            >
            > >
            > > A teraz kolej na watek: pisze prace doktorska na temat zwyczajow toaletow
            > ych
            > > emigrantow itp itp.ktos cos odpisze i poczyta w nastepnym poscie-to wy
            > > emigranci jestescie takie brudasy i papier toaletowy tylko bialy uzywacie
            > !i tp
            > >
            > > itd.osobiscie ,przy okazji podobnego watku-pomoge komus "napisac prace"al
            > e z
            > > laciny stosowanej.juz mnie to serdecznie znudzilo te infantylne nudzenie
            >
            > > smarkaczy.
            >

Jak bym sie w lustrze widzial.No akurat w tym klimacie ,kalesonow sie nie
            nosi.ale reszta sie zgadza-takimi jestesmy my emigranci w oczach "krajowcow".
          • Gość: Beny Re: Don - no to tego, wiesz, no ten tego... IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 21:21
            kuciapka1 napisał(a):

> Juz cie widze: siedzisz w kalesonach przy telewizorze, obciagajac kolejna butel
            > ke
            > taniego piwa (z Polski), i cieszysz sie jak dziecko kiedy (nareszcie) pokazuja
            > kolejny film z Bruce Willisem. Tu i owdzie pierdniesz, tu i owdzie bekniesz i t
            > ak
            > plynie zycie emigranta. W chwili slabosci wyjmujesz puszke z konserwami z Polsk
            > i
            > i zajadasz sie...ze lzami w oczach. O, zapomnialem. Masz tez PC, pewnie ze
            > szmuglu. Jutro z powrotem bedziesz zmywal talerze.
            >
            > Gość portalu: Don napisał(a):
            >
            > >
            > > A teraz kolej na watek: pisze prace doktorska na temat zwyczajow toaletow
            > ych
            > > emigrantow itp itp.ktos cos odpisze i poczyta w nastepnym poscie-to wy
            > > emigranci jestescie takie brudasy i papier toaletowy tylko bialy uzywacie
            > !i tp
            > >
            > > itd.osobiscie ,przy okazji podobnego watku-pomoge komus "napisac prace"al
            > e z
            > > laciny stosowanej.juz mnie to serdecznie znudzilo te infantylne nudzenie
            >
            > > smarkaczy.
            >

Hehehe
            Kuciapka ty masz kompleksy jakies, juz pomijam jakze swojski nick (dorabiasz
            przy drodze do stypendium?) to co po studiach zasilisz polska klase
            bezrobotnych, czy moze wyjdziesz w odroznieniu od niejakiej Wandy za Niemca, a
            moze po cichutku dolaczysz do nas emigrantow, ktorzy ze zdziwieniem ogladaja co
            sie w naszym (w waszym) kraju dzieje.

Pozdr.
            i powodzenia na obronie jakze ambitnej pracy.
            B.

• Gość: Beny Re: Don - no to tego, wiesz, no ten tego... IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 21:27
              A zapomnialem napisac o filmach - sorry:
              tego chlamu i popluczynach po Hollywood nie ogladam, bo wole oryginaly.
              Ekranizacje polskiej literatury wole poczytac a nie ogladac wyobrazen wielce
              zasluzonych dla Kultury Polskiej (a jakze nie docenianych gdze indziej)
              rezyserow.
              Moje typy nie odbiegaja od tutaj podanych:
              1. Mis Uszatek
              2. Bolek i Lolek (bez Toli)
              3. Koziolek Matolek mniej
              Bez agresji z humorem i mozna dzieci uczyc polskiego, tylko po co?
              A wiem zeby mogly sie odszczekac "kundelkom" z polski.
    • Gość: grzegorz Nie o polskim filmie ale jego koniec WTC...:( IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.03.02, 21:27
      wrocilem wlasnie z Vanilla Sky

reż.: Cameron Crowe
      wyst.: Tom Cruise,

nie wiem kiedy to bylo w USA, a ma to znaczenie, i czy ktos z was na tym byl,
      ale akcja jest w NYC, na koncu scenka: w oddali widac 2 piekne blizniacze wieze
      a na pierwszym planie Tomek skacze z drapacza chmur. Kurde smutno mi sie bardzo
      zrobilo, widzialem to co widzieli ludzie skaczacy z WTC, to jet po prostu
      przeje*** co oni musieli czuc, skaczac razem, za rece sie trzymiac...kurde fiks
      • Gość: selma kiwaczek i Maklakiewicz IP: *.ppp.get2net.dk 17.03.02, 21:57
        ja bardzo lubilam bajke pt.Kiwaczek,chodzil taki misiu i spiewal ,ale ta bajka
        chyba ruska byla.inna bajka to Chlopiec z plakatu -w nocy ozywal i schodzil z
        plakatu.z aktorow polskich najbardziej lubie zmarlego juz Zdzislawa
        Maklakiewicza (kolege J.Himilsbacha)ktory dzialal mi na wyobraznie(chyba on mi
        sie podobal jako dziecku) ,szczegolnie jak mial beret i koszule siatkowa ,i ten
        pieprz na policzku!podobno byl pijakiem i takie gral role (zawsze z kieliszkiem
        lub butelka),kiedys w tv polonia byl wywiad z jego corka mieszkajaca w Dani-
        podobna do niego bardzo.
        • Gość: ESL Maklakiewicz IP: *.sympatico.ca 17.03.02, 22:06
          Gdy jestem w Polsce, zawsze ide na Jego grob na Powazkach (niedaleko Alei Zasluzonych) - tez mam do
          Niego ogromny sentyment.
          Klaniam sie, Selma - milo, ze przy okazji jakiegos bezsensownego watku zalozonego nie wiedziec po co
          mozna sie dowiedziec takich "wspolnych" rzeczy o drugiej osobie.
          • Gość: __jan polskie filmy IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.02, 23:06
            tez musze wrzucic moje trzy grosze i to one:
            1/ dobranocki i bajki, jednorazowe i cool zarazem, nie tylko bolek i lolek,
            wilk i zajac, tez krecik, koziolek ale no jak to sie nazywalo, kto wie piaskowy
            dziadek, prod. nrd???
            2/ oczywiscie seriale stawka wieksza niz zycie, 4-pancerni, alternatywy 4,
            sami swoi
            3/filmy jak np. MIS

do autorki watku powiem, ze ja tez emigrant, piwa polskiego nie pije raz, ze
            nasze niemieckie tansze i lepsze no i nie trzeba do szklanki je lac z wysokosci
            jednego metra, po to by sie piana ledwo co pokazala i zaraz znikla, co wyglada
            jak bym sie bezposrednio do szklanki odlal :::::smile)))))))

Nie macie nic wiecej do roboty w tej waszej Polsce, niz tego typu bzdury pisac,
            moze by tak do roboty a nie tylko na Unie czekac......
            • zyto081 Re: polskie filmy 17.03.02, 23:20
              To juz nie nasza Polska ale wasza?
              Dziwne,ze jeszcze potrafisz pisac po polsku!
              brawo!!!!!!!!!!!
        • Gość: Don Re: kiwaczek i Maklakiewicz IP: *.uc.nombres.ttd.es 18.03.02, 00:30

> ja bardzo lubilam bajke pt.Kiwaczek,chodzil taki misiu i spiewal ,ale ta bajka
          > chyba ruska byla.inna bajka to Chlopiec z plakatu -w nocy ozywal i schodzil z
          > plakatu.z aktorow polskich najbardziej lubie zmarlego juz Zdzislawa
          > Maklakiewicza (kolege J.Himilsbacha)ktory dzialal mi na wyobraznie(chyba on mi
          > sie podobal jako dziecku) ,szczegolnie jak mial beret i koszule siatkowa ,i ten
          >
          > pieprz na policzku!podobno byl pijakiem i takie gral role (zawsze z kieliszkiem
          >
          > lub butelka),kiedys w tv polonia byl wywiad z jego corka mieszkajaca w Dani-
          > podobna do niego bardzo.

O to prawda -podobna do niego.Szczegolnie w berecie i koszulce siatkowej. LUbilem
          tego faceta .Sol ziemi naszej.
        • Gość: piotr Re: kiwaczek i Maklakiewicz IP: *.bbtec.net 18.03.02, 01:54
          A pamietasz role Maklakiewicza w "Polskich drogach"? Gral nauczyciela tanca,
          alkocholika, patriote. Mocna rzecz!
    • luiza-w-ogrodzie Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica 17.03.02, 23:32
      kuciapka1 napisał(a):

> Pisze prace na temat emigracji i jej konsekwencji intelektualnych dla
      > emigrantow. Potrzebne mi sa dane jak na przyklad: ktory z przeszlych lub
      > obecnych filmow wyprodukowanych w Polsce uwazacie za najbardziej wartosciowy?
      > Jesli dostane okolo 50 odpowiedzi, zaoszczedze duzo czasu. Dzieki.
      > Z

Kuciapko,
      ja w kwestii formalnej:
      Po pierwsze, jakaz to prace piszesz? Bo jak kazdy studencina wie, wazne jest
      zrodlo informacji a pytac sie na internetowym forum o wypowiedzi to samobojstwo
      dla badacza czegokolwiek (z wyjatkiem socjologii Netu). Jesli chcesz isc na
      skroty, nie wroze dobrze Twojej pracy.

Po drugie, mowisz, ze piszesz zza granicy? A nie powiedzieli Tobie w
      zagranicznej szkole, ze respondentow trzeba zachecic do wspolpracy? Co my mamy z
      tego, ze Tobie odpowiemy?

Jako dobra duszyczka i honorowy dawca krwi mimo wszystko odpowiadam: oprocz
      trylogii Kieslowskiego, "Pana Tadeusza" i "Ogniem i Mieczem"(pieknie
      sfilmowane), "Psow" oraz filmu o dwoch poczatkujacych biznesmenach szantazowanych
      przez faceta od ktorego pozyczyli pieniadze i ktorego w koncu zabili (tytulu nie
      pamietam - podobno autentyczna historia), w ostatnim dziesiecioleciu nie
      widzialam nic godnego uwagi, a przynajmniej w tej chwili nie pamietam. Kieslowski
      byl fantastyczny, "Pan Tadeusz" i "Ogniem i Mieczem" to widowiskowe lektury,
      pozostale dwa - taka przyzwoita produkcja w stylu bandycko-amerykanskim. Ogladam
      polskie filmy z kaset, chodze kilka razy w roku do kina na seanse dla Polonii i
      chwytam polskie filmy na kanale SBS. W sumie moze 20 filmow rocznie. Wczoraj
      bylam w kinie na filnie "Weiser" i odradzam.

Ze staroci: "Seksmisja", "Vabank", "Przesluchanie", "Kingsajz" (mam slabosc do
      Machulskiego...). Dalej nie chce mi sie myslec.

Luiza-w-Ogrodzie
      • Gość: aniutek Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 18.03.02, 01:28
        z mlodych
        "Dlog"
        "Wrona"
        ....... tytulu nie pamne, o matce 3 dzieci w epoce stalinowskiej, jest w
        kolejnej ciazy, rodzi dzickoo w domu i dusi.... mocny, smutny i refleksyjny
        film chyba Wylezalka
        bedac w Pl czsem ogladalam serial " Na dobre i na zle"- szpital na
        przedmiesciach.
        Lubie "dekalog" i "trzy kolory" ale ostatnio lubuje sie w kinie irlandzkim-
        "Billy Eliot", "saving grace", "angela's ashes" no i lekarstwo na chandre
        "full monty" a najlepszy film jaki widzialam to "jude" z mloda Kate
        Winslet.... o i jak o niej to koniecznie polecam " heavenly creatures", taaa
        mialo byc o polskim kinie...... no to na koniec sztyrlic w duecie z ....jot -23
        :smile))))))
        • luiza-w-ogrodzie Re: Do Aniutka 18.03.02, 02:55
          Aniutek, dzieki za przypomnienie, oczywiscie tytul filmu ktorego zapomnialam to
          byl "Dlug".

"Billy Elliot" byl absolutnie fantastycznie prawdziwie zyciowy. Powinno sie Tobie
          podobac "Shipping News"... "Full Monty" to rowniez dla mnie lekarstwo na chandre,
          a plyte z muzyka z tego filmu puszczam sobie nawet w pracy, hi, hi, hi...

Pozdrowki z jesiennej Australii

Luiza-w-Ogrodzie
          • Gość: aniutek Re: Do Aniutka IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 18.03.02, 03:05
            luiza-w-ogrodzie napisa?(a):

> Aniutek, dzieki za przypomnienie, oczywiscie tytul filmu ktorego
            zapomnialam to
            >
            > byl "Dlug".
            >
            > "Billy Elliot" byl absolutnie fantastycznie prawdziwie zyciowy.

wyobraz sobie nawet moj chlop plakal ..... i ja z nim

>Powinno sie Tob
            > ie
            > podobac "Shipping News"...

cos brzmi znajomo, zaraz wejde na netflix i sobie zapodam

>"Full Monty" to rowniez dla mnie lekarstwo na chandr
            > e,
            > a plyte z muzyka z tego filmu puszczam sobie nawet w pracy, hi, hi, hi...
            ja tez ::smile)))) jest super odrazu mam lepszy humor

> Pozdrowki z jesiennej Australii
            >
            > Luiza-w-Ogrodzie
            tez pozdrawiam, z wietrznego manhattanu :smile))
            aniutek

• kuciapka1 Odpowiedz od Kuciapki 18.03.02, 01:48
      Do wszystkich tych co dobrej woli:
      - nie, nie mieszkam w Polsce. Mieszkam w Rochester Hills, MI. Mieszkalam w
      Niemczech (Ffm) od 1986-1990, Seattle 1990-1993.
      - dlaczego zadaje pytanie na forum internetowym, bo to tez jeden z tematow pracy
      - dlaczego nie pytam sie grzecznie. Bzdura. Popatrzcie na moje oryginalne
      pytanie.

A teraz: dlaczego wyniknal z prostego pytania konflikt? No wlasnie, dlaczego.
      Pytanie bylo dosyc proste: "ktory z przeszlych lub obecnych filmow
      wyprodukowanych w Polsce uwazacie za najbardziej wartosciowy?"
      Mimo wszystko wiekszosc zamiast po prostu odpowiedziec wchodzi na tory boczne
      i, co jest tak charakterystyczne dla naszej (tak, caly czas naszej) polskiej
      spolecznosci, krytykuje, zniecheca, lub... olewa. A pytanie proste i wydaje sie
      sprawa tez prosta: jak nie masz ochoty odpowiadac to milcz. Tak by zachowal sie
      ktos wychowany zagranica. Polak za granica - inna sprawa. Powiesi zanim
      pochwali. Ofuknie zanim odpowie. Obsiusia zanim zareaguje.
      I tak sie miele ten "Polski" charakter, caly czas Polski, choc na
      otoczce "zagraniczny".
      A teraz do rzeczy, moja lista:
      1. Dekalog
      2. Ziemia Obiecana
      3. Czlowiek z marmuru
      4. Struktura krysztalu
      5. Rejs

Czy Bolek i Lolek to naprawde filmy godne nawet 30 sekund poswieconych na
      odpowiedz. Duzo sie nauczylam wczoraj i dzisiaj o "polonii". Dziekuje. Ludzie,
      dajcie mi nadziei.
      Z
      • Gość: aniutek Re: Odpowiedz od Kuciapki IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 18.03.02, 02:02
        wszystko bardzo pieknie, tylko czemu nazywasz siebie kuciapka????
      • Gość: piotr Re: Odpowiedz od Kuciapki IP: *.bbtec.net 18.03.02, 02:12
        Ja mysle, ze wiekszosc z nas spelnila po prostu Twoje
        oczekiwania. "konsekwencje intelektualne emigracji" Przynaj sie, dla Ciebie
        emigarcja to w wiekszosci debile.

• Gość: Nemo Odpowiedz Kuciapce IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.03.02, 02:12
        kuciapka1 napisał(a):

> Do wszystkich tych co dobrej woli:
        > - nie, nie mieszkam w Polsce. Mieszkam w Rochester Hills, MI. Mieszkalam w
        > Niemczech (Ffm) od 1986-1990, Seattle 1990-1993.
        > - dlaczego zadaje pytanie na forum internetowym, bo to tez jeden z tematow prac
        > y
        > - dlaczego nie pytam sie grzecznie. Bzdura. Popatrzcie na moje oryginalne
        > pytanie.
        >
        > A teraz: dlaczego wyniknal z prostego pytania konflikt? No wlasnie, dlaczego.
        > Pytanie bylo dosyc proste: "ktory z przeszlych lub obecnych filmow
        > wyprodukowanych w Polsce uwazacie za najbardziej wartosciowy?"
        > Mimo wszystko wiekszosc zamiast po prostu odpowiedziec wchodzi na tory boczne
        > i, co jest tak charakterystyczne dla naszej (tak, caly czas naszej) polskiej
        > spolecznosci, krytykuje, zniecheca, lub... olewa. A pytanie proste i wydaje sie
        >
        > sprawa tez prosta: jak nie masz ochoty odpowiadac to milcz. Tak by zachowal sie
        >
        > ktos wychowany zagranica. Polak za granica - inna sprawa. Powiesi zanim
        > pochwali. Ofuknie zanim odpowie. Obsiusia zanim zareaguje.
        > I tak sie miele ten "Polski" charakter, caly czas Polski, choc na
        > otoczce "zagraniczny".

Droga Z vel kuciapka1,
        a jak by zareagowal ktos wychowany za granica na nasze odpowiedzi?
        Podziekowal byl i popatrzyl na rezultaty. Ty na tomiast chcesz dostac takie wyniki
        jak Ci beda najbardziej odpowiadac. Czy tak wyglada research?
        Przeciez wyraznie wynika z tej twojej sady ze filmy polskie w duzym wzgledzie
        na odpowiadajacych z granicy nie oddzialywuja.

> A teraz do rzeczy, moja lista:
        > 1. Dekalog
        > 2. Ziemia Obiecana
        > 3. Czlowiek z marmuru
        > 4. Struktura krysztalu
        > 5. Rejs
        >
        > Czy Bolek i Lolek to naprawde filmy godne nawet 30 sekund poswieconych na
        > odpowiedz. Duzo sie nauczylam wczoraj i dzisiaj o "polonii". Dziekuje. Ludzie,
        > dajcie mi nadziei.

Zejdz ze swojego wysokiego piedestalu. Dzisiaj wypozyczylem Bolka i Lolka po
        paru tu rekomendacjach i musze powiedziec ze rozumiem dlaczego dzieciom
        on sie podobal. I dlaczego sie wstydzic za BiL? skoro nawet ludzie z Iranu
        o nich slyszeli. Mis Colargol tez w wielu krajach byl bardzo popularny.
        Popytaj znajomych a piosnke Colargola po francusku, norwesku czy holedersku
        mozesz latwo sciagnac z sieci!

• luiza-w-ogrodzie Re: Odpowiedz od Luizy 18.03.02, 02:23
        Kuciapko, przesadzasz.
        Schodzenie z tematu to zjawisko powszechne na internetowych forach, nic tu
        nasza "polskosc" nie ma do rzeczy. Wiesz, wielu ludzi z jakiegokolwiek narodu
        jest na Internecie zeby sobie pogadac gdy im nuda dokuczy, popieprzyc glupoty,
        ponizyc innych zeby samym lepiej sie poczuc albo poudawac kogos innego.
        Zjawisko opisane przez zachodnich specow do znudzenia. Jak z tego wynika, "ktos
        wychowany za granica" rowniez potrafi olewac, obsiusiac, wysmiac itp.

Mam wrazenie, ze albo nie bywalas na Internecie zbyt duzo, albo Polonii nie
        lubisz; moze dlatego bo jestes jej czescia i chcialabys, zeby zachowywala sie
        inaczej, lepiej, bardziej dostojnie?

Ludzie sa ludzmi, na Internecie spotkasz rozne ich odmiany. "It takes all sorts
        of people to make this world", czyz nie?

Powodzenia w dociekaniach intelektualno-kinowych

Luiza-w-Ogrodzie

PS Jako badaczka, powinnas podziekowac mi za konkretna odpowiedz na Twoje
        pytanie. Zamiast tego tracisz czas na udowadnianie ze wiekszosc Twoich
        korespondentow to durnie. Na czym Tobie naprawde zalezalo zaczynajac ten watek?
      • Gość: aniutek Re: Odpowiedz od Kuciapki IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 18.03.02, 03:13
        OK mam cos dla Ciebie kuciapka1 smile
        widzialas moze taki film "great balls of fire" o Jerry Lee Luisie? moj
        ukochany cytat z tego filmu:
        - dziennikarz pyta JLLuisa
        - how do you feel about England now ?/ JLL is being deported/
        - England can kiss my ass smile
        warto zaobaczyc, naprawde smile moze dobrze wplynac na Twoje poczucie
        humoru
    • Gość: Ania Re: PROWOKACJA????????????????????? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.03.02, 02:09
      Kuciapka czy ty nie jestes po prostu prowokatorem w stylu tych urzednikow od
      podwojnego obywatelstwa???? Ja mam do ciebie takie pytanie: dlaczego rok
      rocznie przebywajac w Polsce przez 3 miesiace od polowy czerwca do polowy
      wrzesnia nie moge synowi pokazac w duzym miescie wojewodzkim ani teatru, ani
      filharmonii, ani opery , ani operetki???? Odpowiedz: bo wszystko jest
      pozamykane na dziesiec spustow. Co dzieje sie wowczas z ta polska kultura na
      wysokim poziomie????? Moj syn widzial to wszystko na zachodzie, ale chcialam
      aby sobie porownal z kultura polska, ale nic z tego, a szkoda. A co ty sama
      (sam) widzialas ostatnio polskiego za granica. Polski film nie jest ani
      poczatkiem ani koncem kultury swiatowej tym bardziej jesli nikt nie zabiega aby
      go pokazac. ??????
      • Gość: Kuba_O Re: PROWOKACJA????????????????????? IP: *.ne.client2.attbi.com 18.03.02, 02:12
        Baju, baju.. ale tekst wysmażyłaś świetny! Naprawdę
        gratuluję. Zachowałem na dysku, bo "na deszczowe dni
        trzeba też coś mieć.."
        Pozdr.
        • Gość: Kuba_O Re:Do Kuciapki IP: *.ne.client2.attbi.com 18.03.02, 02:23
          Oczywiście to było do Ciebie.
          • Gość: aniutek Re:Do Kuciapki IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 18.03.02, 02:32
            a ona milczy.... a ja chce sie koniecznie dowiedziec skad ten nick : )
            • Gość: Nemo Re:Do Kuciapki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.03.02, 03:18

alez to proste kuciapka byla juz zajeta wiec musiala wziasc kuciapka1 smile
    • kuciapka1 Odpowiedz od Kuciapki, cz. II 18.03.02, 03:16
      Powtarzam pytanie:
      "ktory z przeszlych lub obecnych filmow wyprodukowanych w Polsce uwazacie za
      najbardziej wartosciowy?" O nic wiecej tu nie chodzi.

Dlaczego Kuciapka?
      Urodzilam sie w Zakopanem.
      • Gość: aniutek Re: Odpowiedz od Kuciapki, cz. II IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 18.03.02, 03:25
        kuciapka1 napisa?(a):

> Powtarzam pytanie:
        > "ktory z przeszlych lub obecnych filmow wyprodukowanych w Polsce
        uwazacie za
        > najbardziej wartosciowy?" O nic wiecej tu nie chodzi.
        >
        > Dlaczego Kuciapka?
        > Urodzilam sie w Zakopanem.

nie widze zwiazku, jestem z wawy wiec co ? pi....da sie mam nazywac ?
        wybaczcie jakas zawila logika jak dla mnie.
        a o filmach juz sie wypowiedzialam..... ani dziekuje ani pocaluj mnie w d...
        wiecej?
        • Gość: Kuba_o Re: A moze, by tak.. IP: *.ne.client2.attbi.com 18.03.02, 03:43
          jednak zakonczyć. Swoją drogą będzie ciekawie..Jakie są
          Wasze typy? Co sądzicie
          • Gość: mysz Re: A moze, by tak.. IP: 142.173.235.* 18.03.02, 03:47
            Mrowisko.
        • kuciapka1 Re: Odpowiedz od Kuciapki, cz. II 18.03.02, 04:02
          Przepraszam, zapomnialam:
          pocaluj mnie w d...

Gość portalu: aniutek napisał(a):

> kuciapka1 napisa?(a):
          >
          > > Powtarzam pytanie:
          > > "ktory z przeszlych lub obecnych filmow wyprodukowanych w Polsce
          > uwazacie za
          > > najbardziej wartosciowy?" O nic wiecej tu nie chodzi.
          > >
          > > Dlaczego Kuciapka?
          > > Urodzilam sie w Zakopanem.
          >
          > nie widze zwiazku, jestem z wawy wiec co ? pi....da sie mam nazywac ?
          > wybaczcie jakas zawila logika jak dla mnie.
          > a o filmach juz sie wypowiedzialam..... ani dziekuje ani pocaluj mnie w d...
          > wiecej?

• Gość: aniutek do Kuciapki1 hehehehe IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 18.03.02, 07:58
            kuciapka1 napisa?(a):

> Przepraszam, zapomnialam:
            > pocaluj mnie w d...
            >
            z PRZYJEMNOSCIA ::smile)))))
            lekcja zakonczona sukcesem sadzac z nastepnych postow - dziekuje
            zaistnialo smile))) i o to chodzi
    • Gość: YYZ Polski yak-yak syndrom! IP: *.netcom.ca 18.03.02, 03:55
      Hej Kuciapka, swietnie to zaaranzowalas! Mam nadzieje, ze nie masz juz
      nawet krzty watpliwosci: to przedszkole.
      Moja lista jest krotka: "Barwy ochronne" (zdecydowanie!) ze starszych
      polskich filmow i "Czesc Tereska" z ostatnich lat.

PS. Co Ty robisz w MI? Yawny!
      • kuciapka1 Re: Polski yak-yak syndrom! 18.03.02, 04:04
        Siedze cicho.

Gość portalu: YYZ napisał(a):

> Hej Kuciapka, swietnie to zaaranzowalas! Mam nadzieje, ze nie masz juz
        > nawet krzty watpliwosci: to przedszkole.
        > Moja lista jest krotka: "Barwy ochronne" (zdecydowanie!) ze starszych
        > polskich filmow i "Czesc Tereska" z ostatnich lat.
        >
        > PS. Co Ty robisz w MI? Yawny!

• Gość: sama Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.phnx.uswest.net 18.03.02, 03:59
      Cały "Dekalog" Kieślowskiego. Mieszkam w Stanach.
      • Gość: Sam Phx, AZ. A gdzie sie urodzilas? IP: *.netcom.ca 18.03.02, 04:02
      • kuciapka1 Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica 18.03.02, 04:05
        Dzieki.

Gość portalu: sama napisał(a):

> Cały "Dekalog" Kieślowskiego. Mieszkam w Stanach.

• Gość: sama Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.phnx.uswest.net 18.03.02, 04:00
      "Galop" Zanussi (mam nadzieję).
      • Gość: kuba_o Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.ne.client2.attbi.com 18.03.02, 04:04
        Trzy kolory
        Popiol i diament
        Kolumbowie Rocznik 20-ty
          Dzieki.

Gość portalu: kuba_o napisał(a):

> Trzy kolory
          > Popiol i diament
          > Kolumbowie Rocznik 20-ty

Dzieki.

Gość portalu: sama napisał(a):

> "Galop" Zanussi (mam nadzieję).

• tea_4_2 Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica 18.03.02, 04:28
          1. "Rejs"
          2. "Wniebowzieci" - czy ktos z forumowiczow kojazy?
          3. Pancerni
          4. "Pan Tadeusz"

Bardzo mnie interesuje co tez Kuciapka w tej pracy nawypisuje?

Tea
    • Gość: sama Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.phnx.uswest.net 18.03.02, 04:18
      Gdzieś się zgubił post z "Dekalogiem" Kieślowskigo.
      • Gość: Sam Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.netcom.ca 18.03.02, 04:24
        Znalezli go na post offisie w Nowym Meksyku. Nie martw sie, odesla na
        bank!
        • Gość: Renka Re: polski trygon IP: *.home.cgocable.net 18.03.02, 05:29
          Poniewaz Kuciapka, mimo, ze niegrzeczna, to jednak z Michigan, do ktorego mam
          slabosc, odpowiem, ze za najlepszy film polski uwazam "PRZESLUCHANIE" z K.Janda
          w roli glownej. Jest to typowy obraz polskiej kultury i swiadectwo polskiego
          rozdwojenia jazni. Inne bzdety typu sielanki litewskie(Pan Tadeusz) i banialuki
          sienkiewiczowskie(Ogniem i Mieczem),jako owszem, rozrywkowe, moga byc na drugim
          i trzecim miejscu.
        • Gość: sama Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: 65.101.51.* 18.03.02, 15:46
          Gość portalu: Sam napisał(a):

> Znalezli go na post offisie w Nowym Meksyku. Nie martw sie, odesla na
          > bank!

A czego ty ode mnie chcesz? Pomyliłam się i już.
    • kuciapka1 A teraz, nastepny etap... 18.03.02, 04:53
      ...kto jest waszym/wasza ukochanym/ukochana Polskim aktorem/aktorka?
      • Gość: YYZ Re: A teraz, nastepny etap... IP: *.netcom.ca 18.03.02, 05:20
        ... oczywiscie tylko dla tych, ktorzy sie zakwalifikowali. Kaska Figura!
        • Gość: Don Re: filmy IP: *.uc.nombres.ttd.es 20.03.02, 21:01
          przygoda na mariensztacie
          Sprawa pilota Maresza
          Ogniomistrz kalen
          Lotna
      • Gość: Kuba_O Re: A teraz, nastepny etap... IP: *.ne.client2.attbi.com 18.03.02, 05:21
        Trudne pytanie,
        Krystyna Janda, Marek Kondrat
        ufff
        • Gość: Kuba_o Re: Kuciapka IP: *.ne.client2.attbi.com 18.03.02, 05:23
          Masz coś jeszcze bo ide spac?
          • Gość: Renka Re: Kuciapka IP: *.home.cgocable.net 18.03.02, 06:20
            Krystyna Janda jest najlepsza aktorka.Najlepszy aktor to wedlug mnie Bogus
            Linda.
      • Gość: kirk Re: A teraz, nastepny etap... IP: *.proxy.aol.com 18.03.02, 07:23
        douglas
        • Gość: Renka Re: no, to ide spac.. IP: *.home.cgocable.net 18.03.02, 08:10
          Nie lubie westernow smile
          • Gość: selma Re: no, to ide spac.. IP: *.ppp.get2net.dk 18.03.02, 08:13
            pamietacie film Agnieszki Holland"kobieta samotna"z b.mlodym Linda ktory gral
            kaleke?bardzo ciekawy film ,ale nie dla wrazliwych.
          • kuba_o Re: no, to ide spac.. 18.03.02, 18:38
            Gość portalu: Renka napisał(a):

> Nie lubie westernow smile
            a ja szczegolnie podrobek, sa zalosne i zazwyczaj koncza
            sie banalnie..
            Pozdr.
      • Gość: mysz Re: A teraz, nastepny etap... IP: *.ab.hsia.telus.net 18.03.02, 16:01
        Zamachowski,Gajos,Shtur,Janda itd,itd.
      • Gość: sama Re: A teraz, nastepny etap... IP: 65.101.51.* 18.03.02, 16:14
        Jan Peszek!
      • Gość: sama Re: A teraz, nastepny etap... IP: 65.101.51.* 18.03.02, 16:15
        no i Janusz Gajos
      • Gość: Alicja Re: KUCIAPKA OCZYWISCIE IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.03.02, 19:10
    • Gość: Ludwik Czy Boguslaw Linda to artysta czy rzemieslnik? IP: *.rocsth01.mi.comcast.net 18.03.02, 12:52
      Prosze o opinie. Mnie sie wydaje, ze on by robil te same miny i gesty gdyby byl
      piekarzem albo krawcem. Nie ma w nim nic wyjatkowego. Ale to moja opinia i
      zamykam jape...
      • Gość: Marek Re: Czy Boguslaw Linda to artysta czy rzemieslnik? IP: *.netcom.ca 18.03.02, 14:05
        To ciekawe, ale ja podobnie myslalem do kiedy nie zobaczylem w TVP2
        serii przyrodniczysz programow z jego podrozy do Ameryki Pld. Mowimy tu
        o wyprawach do Argentyny typu extreme! Nie jest wiec on tak plaski jak mi
        sie wydawalo.
        Co myslisz o Pazurze czy Zmijewskim? To tez wspolczesni polscy
        "amanci" ...
        • Gość: jojo Re: Czy Boguslaw Linda.../ polskie filmy itd. IP: *.chello.no 18.03.02, 18:26
          Ja wole Linde z czasu "Matki Krolow", czyli sprzed okresu "min i gestow".
          Potem robi sie juz troche jednolicie, nawet jesli czasem ciekawie. Chociaz, byl
          tez film "Tato" (taka polska wersja problemu 'Kramer contra Kramer', dosc
          slaba), i kreacja w "Panu Tadeuszu (piekny film, swoja droga)...

Wracajac do kina polskiego: filmow, ktore uwazam za wazne czy wyjatkowe, albo
          po prostu bardzo lubie, bylo sporo. Trudno mi, bez kontekstu, ustalic jakas
          hierarchie. Politycznie? - Pewnie tzw. polkowniki (nie mylic z
          pulkownikami), "Przesluchanie", "Matka Krolow", "Czlowiek z marmuru",...
          Artystycznie? - "Zywot Mateusza", filmy Jana Jakuba Kolskiego, "Noz w
          wodzie", "Wrony"... Z kategorii ulubionych? "Do widzenia, do jutra", "Rekopis
          znaleziony w Saragossie", "Rejs", "Mis", "Potop",...
          Generalnie: filmy Kieslowskiego, Kutza, Zanussiego, Wajdy... Munka
          (Pamietacie "Zezowate szczescie", "Pasazerke"?)

Pozdrawiam
    • Gość: Alicja Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.03.02, 19:09
      Czy jest tu moze ktos z Zakopanego kto moglby mi wyjasnic zwiazek Kuciapki z
      Zakopanym. Dziekuje.
      • jot-23 Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica 18.03.02, 19:14
        Po szerokim stawie pływa dziadek z babką
        Babka utonęła do góry kuciapką.
        Odwrócił się dziadek i zobaczył babkę
        Chwycił całą ręką za siwą kuciapkę.
        Wiosłuje do brzegu aż kuciapka trzeszczy
        Babka się wyrywa, szamoce o i wrzeszczy.
        I wyciągnął na brzeg prawie ledwie żywą
        Wysuszył na słońcu kuciapeczkę siwą.
        Nie tak mi żal babki jak mi żal kuciapki
        Miałbym ja na zimę barana do czapki.
        • _szwedka Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica 18.03.02, 19:18
          Gratuluje Hamerykanin!
          Byles ciut szybszy wink)))
          • Gość: Alicja Re: Najlepsze filmy Polskie dla Polakow zagranica IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.03.02, 21:02
            Dzieki kapitalne te wierszyki.
      • _szwedka Kuciapka i Zakopane 18.03.02, 19:16
        Szukalam Kuciapki na Altavista.Oto resultat:

BABKA I ZBÓJE
        Poszła w lasek stara babka, Bo swędziała ją kuciapka.
        A w tym lasku żyli zbuje, Którzy mieli tęgie chuje.
        Gdy złapali babkę w lasku, Nasypali babce piasku,
        Nasypali pisaku, soli - Niech się babka zadowoli!

zrodlo:
        www.kki.net.pl/tomix/wiersze.htm
        • kuba_o Re: Kuciapka i Zakopane 18.03.02, 19:22
          _szwedka napisał(a):

> Szukalam Kuciapki na Altavista.Oto resultat:
          >
          > BABKA I ZBÓJE
          > Poszła w lasek stara babka, Bo swędziała ją kuciapka.
          > A w tym lasku żyli zbuje, Którzy mieli tęgie chuje.
          > Gdy złapali babkę w lasku, Nasypali babce piasku,
          > Nasypali pisaku, soli - Niech się babka zadowoli!
          >
          > zrodlo:
          > <a
          href="http://www.kki.net.pl/tomix/wiersze.htm"target="_blank">www.kki.net.pl
          > /tomix/wiersze.htm</a>

Szczerze sie ubawilem.. Ten, jak rowniez i poprzedi tekst
          tez pozwole sobie zachowac na dysku.
          Dziekuje
          • _szwedka Re: Kuciapka i Zakopane 18.03.02, 20:40
            • karelia Re: Kuciapka i Zakopane 18.03.02, 20:47
              a niech cie szwedka pioru strzeli HASHAHAHAHAHAHAHA
              • Gość: dodo kwestie jezykowe IP: 209.226.65.* 18.03.02, 20:54
                a ja teraz pytam na powaznie - w wiekszosci miejsc polski kuciapka to damski
                narzad plciowy, czy w zakopanem to jest cos innego?
                ten sam problem mialam kiedys z "pyrtkiem" - czy pamietacie jakie mialo
                znaczenie to slowo w rejonie polski skad pochodzicie?
                mam znajomych ze slaska, ktorzy tak mowia na swoje male dzieci (pyrtusie), ale
                gdy kolega z galicji uslyszal, ze tak okreslono jego malego synka to sie bardzo
                obrazil, bo w jego rejonie to znaczy sami wiecie co smile
                to, do diabla, jak to jest z ta kuciapka w zakopanem? wagina czy nie wagina?
                a moze jakas zakopianska odmiana?
              • _szwedka Re: Kuciapka i Zakopane 18.03.02, 20:54
                Rany boskie to nie ja !!!!!!!!!!!
                To CYTAT!!!!!!!!!!!!!
    • kuciapka1 Powrot Kuciapki 18.03.02, 21:07
      Kuciapka - slowo pochodzi z Podhala.
      • Gość: dodo Re: Powrot Kuciapki IP: 209.226.65.* 18.03.02, 21:13
        kuciapka1 napisał(a):

> Kuciapka - slowo pochodzi z Podhala.

to juz wiemy.
        ale czy znaczy cos poza tym, co znaczy w kazdym innym regionie polski, procz
        podhala?!
        a jesli to po prostu znaczy "wagina", to mamy rozumiec, ze wybierajac sobie taki
        nick chcesz nam dac do zrozumienia, ze to najwazniejsza czesc twojej calosci
        psycho-somatycznej?
        coz, nie kazdy jest az tak samokrytyczny i z tak rozwinieta odwaga cywilna.
    • kuciapka1 Stare (ale jare) programy rozrywkowe w Polskiej TV 18.03.02, 21:12
      Moja lista:
      1. Kabaret Starszych Panow
      2. Teatr Poniedzialkowy
      3. Poznajmy sie
      4. Tele-Echo
      5. Teleturniej 20 pytan

A wasza?
      • kuba_o Re: Stare (ale jare) programy rozrywkowe w Polskiej TV 18.03.02, 21:45
        " a ja sie nie boje braci Rojek, rym cym cym..."
        "o ta laska nebeska"
        "Mily wojcie coz sie dzieje
        a dyc sie ten ksiadz z nas smieje
        na msze ranna juz nie dzwoni
        odkad maja w radiofonii..

W kwestii wiary ludek bystry
        ministranty czy ministry
        kazdy biega do spowiedzi,
        chyba ze przypadkiem siedzi.."
        • _szwedka Re: Stare (ale jare) programy rozrywkowe w Polskiej TV 18.03.02, 21:51
          kuba_o napisał(a):

> " a ja sie nie boje braci Rojek, rym cym cym..."
          > "o ta laska nebeska"
          > "Mily wojcie coz sie dzieje
          > a dyc sie ten ksiadz z nas smieje
          > na msze ranna juz nie dzwoni
          > odkad maja w radiofonii..
          >
          > W kwestii wiary ludek bystry
          > ministranty czy ministry
          > kazdy biega do spowiedzi,
          > chyba ze przypadkiem siedzi.."

Nie zapomnij zachowac na dysku.
          Pozdr
          • kuba_o Re: Stare (ale jare) programy rozrywkowe w Polskiej TV 18.03.02, 21:54
            To akurat z glowy, ale dziekuje..
            Pozdrawiam,
            • Gość: dodo Re: Stare (ale jare) programy rozrywkowe w Polskiej TV IP: 209.226.65.* 18.03.02, 22:08
              oto jest spowiedz kretyna-
              zycie kretyna to lza,
              ktoraz pokocha dziewczyna
              takiego kretyna jak ja?
              ktoraz pokocha rudego
              kretyna infernalnego?
              w ustach mam roze
              i uszy za duze
              a w sercu moniuszko mi gra...

jezuuu - ludzie, co z ta kuciapka, bo mnie meczy to slowotworstwo stosowane!
              • kuba_o Re: Stare (ale jare) programy rozrywkowe w Polskiej TV 18.03.02, 22:44
                No teraz juz wiadomo co robic. Kazdy podaje jakis
                charakterystyczy fragment, szczegol, zachowanie
                aktora/ki a Kuciapka ma za zadanie rozpoznac jaki to
                program rozrywkowy.
                Mam nadzieje, ze wiesz Kuciapko z jakiego pochodza moje
                fragmenty..
                • kuciapka1 Kuba 19.03.02, 02:24
                  Byl taki program Telewizyjny. Z Olbrychskim (w mlodym wieku).
              • kuciapka1 Dodo? A moze doodoo? 19.03.02, 02:23
                Kuciapka poza swoim urokiem jest tez (przynajmniej dla mnie) bardzo smiesznym
                wyrazem. Podczas zapisywania sie na adres w Gazecie, chcialam sie przekonac ile
                osob przede mna wpadlo na ten sam pomysl. Otoz 1 osoba. Uchylam kapelusza,
                klaniam sie w pas i godze sie na numer 1.
                Poza tym, Podhale jest kolebka tego slowa chociaz slyszalam ze Slazacy sie
                upieraja, ze to oni wymyslili. co ty na to do do?
                Z

Gość portalu: dodo napisał(a):

> oto jest spowiedz kretyna-
                > zycie kretyna to lza,
                > ktoraz pokocha dziewczyna
                > takiego kretyna jak ja?
                > ktoraz pokocha rudego
                > kretyna infernalnego?
                > w ustach mam roze
                > i uszy za duze
                > a w sercu moniuszko mi gra...
                >
                > jezuuu - ludzie, co z ta kuciapka, bo mnie meczy to slowotworstwo stosowane!

• Gość: mysz Re: Stare (ale jare) programy rozrywkowe w Polskiej TV IP: *.ab.hsia.telus.net 19.03.02, 03:34
                Gość portalu: dodo napisał(a):

> oto jest spowiedz kretyna-
                > zycie kretyna to lza,
                > ktoraz pokocha dziewczyna
                > takiego kretyna jak ja?
                > ktoraz pokocha rudego
                > kretyna infernalnego?
                > w ustach mam roze
                > i uszy za duze
                > a w sercu moniuszko mi gra...
                >
                > jezuuu - ludzie, co z ta kuciapka, bo mnie meczy to slowotworstwo stosowane!
                jezuuu - ludzie, co to znaczy infernalny,bo nie kapuje.
        • kuciapka1 Jak Kuba kuciapce tak kuciapka Kubie 19.03.02, 02:17
          Kuba: zahaczyles mnie. Jest to napewno z kabaretu. Ale nie moge sobie dokladnie
          przypomniec. Olga Lipinska?

kuba_o napisał(a):

> " a ja sie nie boje braci Rojek, rym cym cym..."
          > "o ta laska nebeska"
          > "Mily wojcie coz sie dzieje
          > a dyc sie ten ksiadz z nas smieje
          > na msze ranna juz nie dzwoni
          > odkad maja w radiofonii..
          >
          > W kwestii wiary ludek bystry
          > ministranty czy ministry
          > kazdy biega do spowiedzi,
          > chyba ze przypadkiem siedzi.."

• Gość: boss najlepszy film IP: *.tnt31.ewr3.da.uu.net 19.03.02, 02:37
            Najlepszy film dla polonii to pierwszy film Polanskiego - " Dwoje ludzi ze
            szafa " zna ktos to dzielko ?????
            • belus77 Re: najlepszy film 19.03.02, 03:13
              Tak, to byl jego film debiutancki o ile mi wiadomo. Marek Hlasko w
              "Pieknych dwudziestoletnich" zatytulowal jeden rozdzial: "Mam drzwi do
              szafy dwudrzwiowej, oszklone". No ale to bylo ogloszenie z "prasy". Dawno
              i nieprawda!
          • Gość: Kuba_O Re: Jak Kuciapka Kubie tak Kuba kuciapce... IP: *.ne.client2.attbi.com 19.03.02, 02:37
            Tak, jest to z Kabaretu Olgi Lipińskiej. Odpowiedź
            uznaję, tym bardziej, że dalszy tekst pochodzi,(dla
            zmylenia przeciwnika) z innego kabaretu. No właśnie,
            jakiego? Dla ułatwienia dodam, osoby to: Fronczewski,
            Pszoniak i...
            • Gość: ESL Re: Jak Kuciapka Kubie tak Kuba kuciapce... IP: *.sympatico.ca 19.03.02, 02:42
              Boss - "...z szafa" nie "... ze szafa" - litosc niech ma nad Toba Bog Gramatyki tudziez wszechwiedzacy duch
              Polanskiego smile
              Mysle Kuba, ze Kuciapka mloda jest i ani Panny Basienki, ani Pani Krysi, ani Tureckiego vel Gajosa nie
              pamieta.
              A szkoda, bo i tak ...
              "wszystko juz bylo - rzekl Ben Akiba
              a co nie bylo - snilo sie chyba.
              Trzezwi, urznieci i rak, i ryba,
              a swiat sie w kolko kreci, w kolko,
              hopaj siup..."
              Pazdrawiam,
              Er...
              • Gość: Kuba_O Re: Do ESL IP: *.ne.client2.attbi.com 19.03.02, 02:48
                Tego tekstu nie pamietalem.. Dzieki za przypomnienie.
                Co do wieku tez sie spostrzeglem. Te lata leca...
                Pozdr.
                • Gość: aniutek Golas......PIEKNE :) IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 19.03.02, 03:18
                  W Polske idziemy drodzy panowie,
                  W Polske idziemy!
                  Nim pierwsza seta zaszumi w glowie,
                  druga pijemy!
                  Do dna, jak leci,
                  Za fart, za dzieci,
                  Za zdrowie zony!
                  Bylo, nie bylo, w to glupie rylo,
                  W ten dziob spragniony
                  • Gość: boss Re: Golas......PIEKNE :) IP: *.tnt31.ewr3.da.uu.net 19.03.02, 04:00
                    Oczywiscie ze to Wiesio Golas - na ktoryms z Festiwali w Opolu !!!! Jeden z
                    najlepszych polskich aktorow !!!
                    • Gość: kuba_o Re: Golas......PIEKNE :) IP: *.ne.client2.attbi.com 19.03.02, 04:03
                      Ej, chyba Gołas w Opolu to raczej nie spiewal, ale w
                      kabarecie "Dudek" to chyba tak..
                      pzdr.
                      • Gość: Kuba_O Re: Golas......PIEKNE :) IP: *.ne.client2.attbi.com 19.03.02, 04:28
                        Przepraszam Boss, tak palnąlem, masz racje,
                        Pozdrawiam,
                        • Gość: aniutek Re: Golas......PIEKNE :) IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 19.03.02, 04:46
                          Golas spiewal w Opolu na festiwalu, a jakze i wlasnie ten kawalek wraz z
                          innymi z kabaretu- nazywalo sie to chyba kabareton? .... byl swietny, a ten
                          kotlet schabowy .... lezka sie w oku kreci zaraz zaraz jak to bylo..

"Potem wysnimy sen kolorowy, sen malowany
                          Z twaza wtulona w kotlet schabowy panierowany....."
    • kuciapka1 Kuba: Pytanie bez odpowiedzi. 19.03.02, 04:43
      Poddaje sie. Byla to Wrzesinska (Pani Basia), byl tez Marian Kociniak. Ale
      wszystko inne za mgla. Mie pamietam tytulu.
      Jesli chodzi o moj wiek: nastolatkiem nie jestem (napewno bym nie spedzala tyle
      czasu zadajac obcym ludziom dziwne pytania na internecie).
    • kuciapka1 Jak tacy dobrzy jestescie, to teraz piosenka... 19.03.02, 04:46
      Kto napisal:

"...uniose cie ocale wszedzie
      czy bedziesz przy mnie
      czy nie bedziesz.
      Talizman moj..."

za prawidlowa odpowiedz, podam swoj wiek oraz rozmiar butow.
      • Gość: aniutek Re: Jak tacy dobrzy jestescie, to teraz piosenka.. IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 19.03.02, 04:52

::::smile)))))))

Jej Portret - J.Kofta, W.Nahorny
        ++++++++++++++++++++++++++++++++

Naprawde jaka jestes nie wie nikt
        Bo tego nie wiesz nawet sama Ty
        W tanczacych wokol szarych lustrach dni

Rozblyska Twoj zloty smiech
        Przerwany w pol czuly gest

W pamieci skladam wciaz
        Pasjans z samych serc

To prawda niepotrzebna wcale mi
        Gdy nie po drodze bedzie razem isc

Uniose Twoj zapach snu
        Rysunek ust, barwe slow
        Niedokonczony, jasny portret Twoj

Uniose go, ocale wszedzie
        Czy bedziesz przy mnie, czy nie bedziesz

Talizman moj,
        Zamyslen naglych Twych i rzes

Obdarowany Toba mila
        Gdy powiesz do mnie kiedys: "Wybacz"
        Przez zycie pojde ogladajac sie wstecz

Uniose go, ocale wszedzie
        Czy bedziesz przy mnie, czy nie bedziesz

Talizman moj,
        Zamyslen naglych Twych i rzes

Obdarowany Toba mila
        Gdy powiesz do mnie kiedys: "Wybacz"
        Przez zycie pojde ogladajac sie wstecz

To prawda niepotrzebna wcale mi
        Gdy nie po drodze bedzie razem isc

Uniose Twoj zapach snu
        Rysunek ust, barwe slow
        Niedokonczony, jasny portret Twoj...

kuciapka1 napisa?(a):

> Kto napisal:
        >
        > "...uniose cie ocale wszedzie
        > czy bedziesz przy mnie
        > czy nie bedziesz.
        > Talizman moj..."
        >
        > za prawidlowa odpowiedz, podam swoj wiek oraz rozmiar butow.

• kuciapka1 Tylko nikomu nie powiedz 19.03.02, 05:10
          35.6.
          Nie docenilam wagi www.google.com

Gość portalu: aniutek napisał(a):

>
          >
          > ::::smile)))))))
          >
          > Jej Portret - J.Kofta, W.Nahorny
          > ++++++++++++++++++++++++++++++++
          >
          > Naprawde jaka jestes nie wie nikt
          > Bo tego nie wiesz nawet sama Ty
          > W tanczacych wokol szarych lustrach dni
          >
          > Rozblyska Twoj zloty smiech
          > Przerwany w pol czuly gest
          >
          > W pamieci skladam wciaz
          > Pasjans z samych serc
          >
          > To prawda niepotrzebna wcale mi
          > Gdy nie po drodze bedzie razem isc
          >
          > Uniose Twoj zapach snu
          > Rysunek ust, barwe slow
          > Niedokonczony, jasny portret Twoj
          >
          > Uniose go, ocale wszedzie
          > Czy bedziesz przy mnie, czy nie bedziesz
          >
          > Talizman moj,
          > Zamyslen naglych Twych i rzes
          >
          > Obdarowany Toba mila
          > Gdy powiesz do mnie kiedys: "Wybacz"
          > Przez zycie pojde ogladajac sie wstecz
          >
          > Uniose go, ocale wszedzie
          > Czy bedziesz przy mnie, czy nie bedziesz
          >
          > Talizman moj,
          > Zamyslen naglych Twych i rzes
          >
          > Obdarowany Toba mila
          > Gdy powiesz do mnie kiedys: "Wybacz"
          > Przez zycie pojde ogladajac sie wstecz
          >
          > To prawda niepotrzebna wcale mi
          > Gdy nie po drodze bedzie razem isc
          >
          > Uniose Twoj zapach snu
          > Rysunek ust, barwe slow
          > Niedokonczony, jasny portret Twoj...
          >
          >
          >
          > kuciapka1 napisa?(a):
          >
          > > Kto napisal:
          > >
          > > "...uniose cie ocale wszedzie
          > > czy bedziesz przy mnie
          > > czy nie bedziesz.
          > > Talizman moj..."
          > >
          > > za prawidlowa odpowiedz, podam swoj wiek oraz rozmiar butow.
          >

• Gość: kuba_o Re: Tylko nikomu nie powiedz IP: *.ne.client2.attbi.com 19.03.02, 05:25
            Cooooooo? 35.6 i nie pamietasz kabaretu Olgi
            Lipinskiej?! A Rewinskiego pamietas\sz jak dzielil
            papierem toaletowym?
        • Gość: Kuba_o Re: Jak tacy dobrzy jestescie, to teraz piosenka.. IP: *.ne.client2.attbi.com 19.03.02, 05:12
          Hi, Hi, Dzięki Aniutek za przypomnienie. Właśnie to tak
          jakoś bylo, jak mowisz...

Kuciapka,
          Fronczewski z Pszoniakiem wystepowali w kabarecie "Pod
          Egidą" Jana Pietrzaka. Nie pamiętam historii tego
          kabaretu, zbyt dokladnie, natomiast pamietam tekst,
          jako, ze mialem duzo nagran na kasetach.
          Pozdr
          • Gość: aniutek Re: Jak tacy dobrzy jestescie, to teraz piosenka.. IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 19.03.02, 05:53
            heheheheh to bylo www.yahoo.com :smile)))
            pozdrawiam,
            aniutek
    • kuciapka1 Pozegnanie z Kuciapka 19.03.02, 06:47
      Mowie do widzenia. Wpadne pozniej jak praca zostanie skonczona.

"Pytajcie a znajdziecie, proscie a bedzie wam dane".

Mam nadzieje, ze bedziecie kontynuowali ten post. W ciagu 3 dni przypomnielismy
      sobie razem kilka ladnych spraw sprzed lat. Nie dajcie sie ludziom siedacym w
      kalesonach przed telewizorem i narzekajacych na wszystkich i wszystko.

Ostatnie pytanie: w ktorym roku po raz pierwszy Brezhnew pocalowal w usta
      Honeckera?
      • kuba_o Re: Pozegnanie z Kuciapka 19.03.02, 17:52
        Czy bylo to w 1980 roku w Moskwie?
        • Gość: Erich Re: Pozegnanie z Kuciapka IP: *.sae.org 19.03.02, 23:35
          Chyba w 1980 ale w DDR. W kazdym przypadku, pocalunek byl z jezyczkiem.

kuba_o napisał(a):

> Czy bylo to w 1980 roku w Moskwie?

• kuba_o Re: Na niedźwiedzia z karpiem.. 20.03.02, 01:15
            No właśnie, może ktoś zna szczegóły? Pytałem się kolegi
            Rosjanina, ale ten nie potrafił powiedzieć, a byłego
            NRD-owca jakoś nie miałem odwagi.. W końcu razem
            pracujemy..
            Pozdr.
      • Gość: Renka Re: calowanie IP: *.home.cgocable.net 20.03.02, 06:36
        Niestety, tego moja pamiec nie siega, ale musial to byc znaczacy politycznie
        pocalunek.I to tez czesc naszej spuscizny kulturalnej ? smile
        • kuba_o Re: calowanie 20.03.02, 17:32
          Tak, poniewaz ten pocalunek byl inspiracja do powstania
          takiego dziela kultury jak wspomniany wyzej "Zajac i
          wilk" smile
          • Gość: narval o filmie IP: *.abo.wanadoo.fr 20.03.02, 21:20
            Oj, chyba slepne, bo tego tematu nie dostrzeglam i dopiero teraz przeczytalam!

Najwiekszy sentyment mam do "Nocy i Dni". Mam wersje kinowa (dosc mierna) i
            dwanascie odcinkow serialu telewizyjnego! I moglabym ogladac na okraglo!
            A ta scena z nenufarami?! I mnie sie marzy taki Tolibowski... no, ale coz
            Baski Niechcicowej z domu Ostrzenskiej nie chcial;
            No i oczywiscie Jadwiga Baranska, moja favoryta wsrod polskich aktorek;
            Jerzy Binczycki tez juz nie zyje; ponoc przed smiercia mial dyrektorstwo
            Teatru Starego w Krakowie.
            A Jerzy Kamas jako Stach Wokulski w "Lalce" o glowe bil wersje z Mariuszem
            Dmochowskim w tejze roli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka