Dodaj do ulubionych

Polska - Australia ruch bezwizowy (?)

IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.04, 08:10
Witam wszystkich.
Pomozcie... mam pytanie...
Ponoc od pierwszego Maja tego roku nie ma wiz dla Australijczykow chcacych
jechac do Polski. Jestem Australijka ale mam tez i polski paszport (niewazny
od paru lat).
Jak sadzicie, czy moge leciec do Polski na australijskim paszporcie? Czy moge
miec klopoty na granicy gdy celnik wyszuka w bazie danych, ze jednak jestem
obywatelka Polski? Jest to bac co bac napisane w paszporcie.

Z gory dziekuje za wszelka porade,

Aniela
Obserwuj wątek
    • jusnetka Re: Polska - Australia ruch bezwizowy (?) 03.07.04, 09:04
      Z WJAZDEM to ty klopotow miec nie powinnas. Przy WYJEZDZIE moga cie zagadnac o
      polski paszport. Mnie przez te wszystkie lata nie pytali, dopiero teraz im sie
      przypomnialo. Ja oczywiscie im powiedzialam, ze takowego nie mam.
      Zatrzymac to mnie nie zatrzymali tylko przybili gdzie trzeba pieczatke w moim
      US paszporcie i wypuscili.
      • Gość: John Kowalski Re: Polska - Australia ruch bezwizowy (?) IP: *.wpt.ptd.net 03.07.04, 18:31
        jusnetka napisała:

> Z WJAZDEM to ty klopotow miec nie powinnas. Przy WYJEZDZIE moga cie zagadnac
        o
        > polski paszport. Mnie przez te wszystkie lata nie pytali, dopiero teraz im
        sie
        > przypomnialo. Ja oczywiscie im powiedzialam, ze takowego nie mam.
        > Zatrzymac to mnie nie zatrzymali tylko przybili gdzie trzeba pieczatke w moim
        > US paszporcie i wypuscili.

Kiedy to bylo, Jusnetka?
        • ertes Re: Polska - Australia ruch bezwizowy (?) 03.07.04, 18:48
          Alez panie Kowalski to bylo wtedy gdy justnetka to wymyslila smile
          Chyba nie watpicie Kowalski ze to ktos z waszej milej sfory napisal smile

serdecznie cie pozdrawiam
          • Gość: John Kowalski Ertes IP: *.wpt.ptd.net 04.07.04, 17:34
            Tak, wy wiecie wszystko lepiej, poruczniku Ertes. A wasz tylek sie juz zagoil
            po tym jak go Sfora pogryzla?
            • ertes Kowalski 04.07.04, 17:39
              A ty znowu pierdolisz trzy po trzy?

Stawiam piec dolarow ze justek to jestescie wy stary gamoniu.

Serdecznie cie pozdrawiam
              • Gość: John Kowalski Ertes IP: *.wpt.ptd.net 05.07.04, 02:48
                Stawka mniejsza niz hamburger and fries ($5.00). No, musicie poruczniku ertes
                byc pewny swojego smile)))))
                • ertes Jasiu 05.07.04, 05:15
                  Kowalski ty tylko potrafic pierdolic trzy po trzy gamoniu.
            • Gość: Jasio Kowal Johnek IP: *.oc.oc.cox.net 04.07.04, 17:48

A wasz tylek sie juz zagoil
              > po tym jak go Sfora pogryzla?

dobrze ze wreszcie publicznie sie przyznales czym wiarus i spolka sie zajmuja

a wiesz Johnus Kowalski ze psy szczekaja a karawana idzie dalej?
    • soup_nazi troy, ty hooyu bosy na szkopskim socjalu, hehehe 03.07.04, 18:44
      Australie to ty widziales na rysunku w kiblu na lotnisku, hehehe.
      • ertes Re: troy, ty hooyu bosy na szkopskim socjalu, heh 03.07.04, 18:47
        Alez dlaczego dzis jestes taki zdenerwowany. Weekend bracie, powinienes sie cieszyc.

Serdecznie cie pozdrawiam.
        • megiera_lamia Re: troy, ty hooyu bosy na szkopskim socjalu, heh 05.07.04, 03:16

ertes 04.07.2004 17:39 odpowiedz na list odpowiedz cytując

>A ty znowu pierdolisz trzy po trzy?

A ty tepa czlowieczyno jak sie wyrazasz? Pisarzu od siedmiu bolesci ty. Chyba
          napiszemy petycje do plum-plum zeby cie stad na zbity pysk wypier.dolil. Do
          kurnika won!
    • Gość: VIP-1 Re: Polska - Australia ruch bezwizowy (?) IP: *.cwshs.com 05.07.04, 13:50
      najlepiej to na bialoruskim tam polec
    • Gość: Kagan Australian Declaratory Visa IP: *.lib.unimelb.edu.au 06.07.04, 12:54
      Wystap o nia, a bedziesz mogla podrozowac na calej trasie z polskim paszportem.
      Zaoszczedzisz soebie sporo czasu na lotniskach w Europie, bo bedziesz mogla
      uzywac bramek dla obywateli UE. A owa wiza ci przysluguje z urzedu. Napisz na
      ljkel2@netscape.net po wiecej info.
      Pozdr. smile
      • Gość: Aniela B Re: Australian Declaratory Visa IP: *.dip.t-dialin.net 06.07.04, 20:58
        Dziekuje Panu Panie Kagan oraz dziekuje jusnetce.
        Reszte holoty pomijam.

Mam jeszcze jedno pytanie...
        Moi zanjomi mieszkaja na stale w Niemczech. On jest Australijczykiem i Polakiem
        (oba paszporty awzne) a ona tylko Polka z australijska wiza stalego pobbytu.
        Maja male dziecko z australijskim paszportem (waznym) i polskim (niewaznym).
        Jak Panstwo sadza, czy dzieciak bedzie mial klopoty na granicy przy wjezdzie z
        Niemiec do Polski?

Panie Kagan, czy Declaratory Viza moze rowniez byc uzyta wraz z polskim
        niewaznym(!) paszportem? Przepraszam za pytanie, moze jestem uprzedzona ale
        jakos nie mam ochoty blagac urzednikow o wydanie nowego, chociaz ponoc nie moga
        odmowic itd. itp. Slyszalam, ze za poruszanie sie po terenie Polski bez waznego
        dokumentu mozna dostac nawet do lat pieciu czy cos kolo tego... ?

Pozdrowienia,

Aniela
        • Gość: Kagan Re: Australian Declaratory Visa IP: *.wev.vic.gov.au 07.07.04, 07:12
          No problem. Nie zwracaj uwagi na te cholote, co nielegalnie siedzi i pracuje w
          USA, znoszac na kazdym kroku upokorzenia nawet ze strony tamtejszych murzynow...
          Jesli sie nie ma obywatelstwa danego kraju badz zwiazku panstw (np. UE), to
          zawsze mozna byc odeslanym(na) z kwitkiem na granicy. Posiadacz wizy stalego
          pobytu tez moze byc nie wpuszczony do Australii, choc to sie bardzo zadko
          zdarza, wiec twa znajoma powinna wytapic o obywatelstwo, a wtedy musza ja
          wpuscic, nawet bez paszportu... Zas Declaratory Visa moze byc wstemplowana
          tylko do waznego paszportu. Mozna na nia wjechac do konca jej waznosci, nawet
          jak paszport utraci juz waznosc. Ale na niewazny paszport nie mozna wyjechac z
          Polski, mozna za to wyjechac na kazdy wazny dowod osobisty (nawet starego
          typu), ale tylko do Unii. I nie slyszalem, aby kogos karano za brak dokumentu
          tozsamosci, choc mozna byc zatrzymanym do wyjasnienia, szczegolnie jak sie
          prowadzi samochod albo nie zna dobrze polskiego... A paszport w Polsce
          wyrabiaja teraz praktycznie od reki, szczegolnie jak sie ma stary, nawet juz
          nie wazny... Oczywiscie, to tylko nieoficjalne wiadomosci, choc z rzadowego
          serwera...
          Pozdr.
          Kagan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka