Dodaj do ulubionych

ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Brytanii?

31.08.04, 20:35
Witam,
chciałabym poprosić o oszacowanie ile pieniędzy potrzebuje na utrzymanie
3-osobowa rodzina (dziecko 1,5 roku) by DOBRZE żyć w Wielkiej Brytanii, poza
Londynem, w jakiejś mieścince. Czytalam poprzednie posty, ale głównie dotyczą
Londynu i trudno mi wyrobic sobie poglad.
Przez DOBRZE rozumiem maly domek z malą trawką wink (chyba wynajem? lub kredyt?)
autko do 4 lat, wakacje z 3 tyg w roku (nic ekskluzywnego), oczywiscie biorac
pod uwagę podatki, utrzymanie siebie, domu, auta, przedszkole dla dziecka itd...
Takie normalne w sumie zycie...

Posta zamiescilam tez w forum Praca za granicą, ale pewnie tutaj szybciej
otrzymam odpowiedz...
Dzieki z góry!
Nina mama Agatki
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 21:07
      czuję się wywołana do tablicywink
      Mieszkam w Derbyshire, w domu tzw detached (wolnostojący), 4 bedrooms, z
      ogrodem, garażem, nowo wybudowany.
      Dom kosztował 190 000. Samochód np Vauxhall Corsa (1.2, 5 drzwiowy, 2 letni to
      4500. 4 letni Golf - 8 000.
      Miesięczne wydatki w funtach:
      mortgage (kredyt hipoteczny) - 670 (wynajem domu to ok 800, umeblowany)
      telefon - 50 (w tym internet)
      telefony komórkowe - 60
      council tax - 100
      gaz, prąd, woda - 75
      tv licence - 10
      ubezpieczenie domu - 20
      opiekunka dla dziecka (childminder) 3/godz,przedszkole (nursery) jest droższe
      benzyna - 100 (dojazd do pracy w Nottingham)
      jedzenie - 500
      ubezpieczenie auta - 70

takie mamy miesięczne wydatki, bez lunchów, przyjemności, ciuchów itp.
      Dodatkowo dochodzą rzeczy jak road tax (raz na 6 m-cy), depozyt na dom (gdy
      kupujesz to ok 5-10% wartości domu), opłaty za dentystę, recepty (nie wszystkie
      są darmowe); wakacje - to mniej więcej 250/os.
      Czyli dochód ok 40 000 rocznie ( 2400 miesięcznie netto) powinno wystarczyć.
      Ciekawe, co inne dziewczyny powiedzą i o czym zapomniałam.
    • basiak6 Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 21:53
      My teraz sprzedalismy maly domek z ogrodkiem, 4 pokoje (w tym dwie sypialnie) za
      170,000 i na tym splaty kredytu miesieczne byly ok 500 funtow, ale to juz po
      splaceniu przez nas duzej czesci kredytu. Teraz kupilismy wiekszy dom (6 pokoi w
      tym 4 sypialnie, duzy ogrod), i miesiecznie splacamy 1100.
      2 auta (3 letni VW Passat oraz teraz kupione 2 letni VW Lupo), do 4 lat,
      ubezpieczenie obu na rok to okolo 800 funtow, plus 300 rocznie za road tax,
      czyli srednio 100 na miesiac
      benzyna za oba auta okolo 250 na miesiac
      splata pozyczki za studia 100
      council tax 150 na miesiac
      ubezpieczenia rozne (2 kotow, domu, zycia, kredytu na dom) ok 100
      childminder synka ok 400
      jedzenie ok 400-600 (wliczajac lunche niedzielne w pubie,wyprawy weekendowe z
      dzieckiem do roznych miejsc i jedzenie tam, wypady z kolezankami na kolacje
      czasem, lunch w pracy)
      rachunki gaz, prad, telefon, stale lacze, itp okolo 200
      jesli urlop to odpowiednio wiecej, plus jakies ciuchy itp, plus inne, zalezy
      Czyli wychodzi bez urlopu okolo 3000 na miesiac. Takie normalne zycie.
      Dochodza jeszcze wydatki takie jak serwis obu aut czy np ostatnio leczenie zebow
      kota za 200 funtow. Albo prywatny lekarz pediatra, 150 za wizyte bo na
      panstwowego czekalabym 3 mce. Ale tego juz nie wliczam.
      • nina76 Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 22:16
        wielkie dzieki dziewczyny, czekam oczywiscie na dalsze odpowiedzi

troche mnie przerazily te koszty zycia (wizyta pediatry 150?! O RANY, państwowy
        za 3 mce?!
        Moj maz jest w Polsce szefem dzialu jakosci w branzy automotive (z angielska wink)
        i podobnej pracy zaczal szukac w UK... Kurcze, boje sie, ze tam nam wcale lepiej
        nie bedzie, pensje w tym zawodzie sa ok 30000 (internet), rzadko 35000, hmmmmm
        Tu mamy mieszkanko w bloku, a tam myslimy o domeczku i malutkim ogrodeczku wink -
        no bo przeciez po to mamy jechac by bylo nam lepiej...
        Sama nie wiem... Zanim i ja pojde do pracy pewnie minie troche czasu? Myslicie z
        bedzie problem znalezc prace - gdzies w miare blisko domu?? Skonczylam AE...
        Teraz nie pracuje...
        Aaa no i jeszcze pytanko? Przyda sie Anglikom mój j. włoski?? Znam b. dobrze...

Jak uważacie? W naszym przypadku? Warto??
        • basiak6 Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 22:30
          Jesli domek do kupienia, to trzeba liczyc ze jesli kosztuje ponizej 250,000,
          trzeba zaplacic 1% podatku plus inne koszty, czyli min 2000-5000 trzeba miec,
          jesli wiecej niz 250,000 podatek wynosi 3% niestetysad
          Moi tutejsi znajomi, zyja podobnie jak my, 1 dziecko 2 auta, domek, wakacje
          zwykle, zwykle ona pracuje na pol etatu, zarabia ok 1200, facet 2400 netto, i z
          takim dochodem zyja normalne ale tez bez przegiec bo na emeryture tez musza
          odlozyc.
          Moja kolezanka ma 2 dzieci, zarabia 1800 na pol etatu, niania kosztuje ja 1200
          na miesiac na 3 dni w tygodniu (przedszkole kosztowaloby ja 1000), maz zarabia
          2500 i widze ze ostatnio im ciezko bo tez sie wykosztowali na wiekszy dom.
          Srednio moge powiedziec ze ci ktorzy w mojej okolicy zyja DOBRZE
          (Wydaje mi sie ze o to w tym temacie chodzi, a nie o to za ile mozna zycwink
          maja razem minimum te 3000 na miesiac. Kolezanki maz ma na miesiac okolo 4500,
          ona 1500 na pol etatu, i stac ich na o wiele lepsze wakacje niz nas, na
          przyklad, maja tez wiekszy dom.
      • amalinka Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 15.09.04, 21:36
        pszepraszam.... czy ty piszesz o funtach czy zlotowkach ? nie no .... wyglupiam
        sie, ale ... gdzie moge dostac tala FAJNA prace na poletatu za taka kase ??

• aitee Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 22:16
      He he umarłam jak poczytałam o waszych "powinno wystarczyć" "normalne życie" wink
      Nasz dochód to 600 funtów miesięcznie pensji Johna i łącznie około 400 dodatków
      w sensie Child Tax Credit, Child Benefit i maleńki House Benefit (50 funtów).
      Wydatki:
      350 czynsz (który jest 85% miesięcznej spłaty mortgage - te brakujące 15%
      dopłacają teściowie bo to ich dom) - dom szeregówka, 3 sypialnie plus jadalnia,
      frontowy i study - z ogródkiem z tyłu
      100 - ntl (kablówka, telefon i internet plus rozmowy telefoniczne)
      90 - energia elekrtyczna plus gaz
      10 - tv licence
      80 - council tax
      To daje w sumie 630 funtów opłat stałych miesięcznie. Reszta idzie na wydatki.
      Liczmy 100 funtów tygodniowo na dwoje dorosłych z niemowlęciem niekarmionym
      piersią i kota. Przeciętnie w spożywczym raz na tydzień zostawiamy 50 funtów.
      Pozostałe 50 jest do odłożenia smile Jemy zdrowo wink
      To tak dla równowagi...
      • aitee Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 22:18
        Zapomniałam napisać, mieszkamy w Derby.
        • nina76 Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 22:20
          aite smile)))))))
        • jagienkaa Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 22:24
          aitee musimy koniecznie się w końcu spotkać, chyba Cię poproszę o kilka radwink
      • mgna Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 22:20
        W jakim slepie Ty robisz zakupy sporzywcze? Na dwie dorosle osoby i dziecko
        plus kot tylko £50 na tydzien???
        • aitee Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 22:49
          mgna napisała:

> W jakim slepie Ty robisz zakupy sporzywcze? Na dwie dorosle osoby i dziecko
          > plus kot tylko £50 na tydzien???
          Sainsbury's

Tak, 50 funtów smile
          Jak chcesz mogę poszukać rachunku wink i ci przepisać. Jemy filety z indyka,
          chude wołowe, dużo warzyw, czasami jakieś owoce raczej niedużo, ciemne pieczywo
          i makaron, kot je Felixa.
          • acutecompute Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 23:10
            ja wydaje na 3 osobowa rodzine ok 70 funtow tygodniowo w tesco , do tego
            delikatesy czyli szynki i jakies tam kielbaski i sery i oliwki w waitrose ok 20
            funtow zyjemy z 1 pensji ( normalnej a nie bankierskiej)
            to tak na marginesie bo chcialam napisac o domkach z ogrodkiem o jakich marzy
            nasza kolezanka
            jak czytam ze sprzedalyscie czy kupilyscie domek z 4 sypialniami z 160-170 tys
            to zaluje ze jestesmy w Brighton.
            tutaj 2-3 sypialni ( bo powiedzcie kolezance ze jak ktos mowi 3 bedroom dom to
            ma na mysli 3 + salon ) ponizej 250 tys nie kupi sie . obok nas sprzedaja dom 3
            sypialnie ,salon,kuchnia ,lazienka wszystko w porzadnych wymiarach czyli nie ma
            pokoju ponizej 15 m2 + ogrodek.za 325 tys .jednopokojowe mieszkanie studio
            inaczej czyli rzeczywiscie jest 1 pokoj + kuchnia i lazienka to wydatek 100 tys
            pewnie w Londynie jest podobnie
            to samo o wynajmowanych mieszkaniach czy domach
            • jagienkaa Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 23:12
              no to faktycznie niefajnie...powiem Ci że nasz dom to 4 bedroom ale ma pokoi 7
              (4 na górze, 3 na dole, wielka kuchnia, 2 łazienki i kibelek)... i nowiutki z
              Westbury...i za 190 000 (a takie same chodzą nawet tańsze ostatnio!)
            • basiak6 Re: do acutecompute 31.08.04, 23:15
              Napisalam o sprzedaniu domu za 170,000 jako 4 pokoje w tym 2 sypialnie, czyli 2
              bedroom house, bo nie kazdy zna tutejszy system opisywania domowsmile Tak dla
              jasnosci.
              Ale ceny u was rzeczywiscie londynskie. Tyle ze w naszym miasteczku w centrum
              domek szergowka 3 bed kosztuje tez 325,000, nasz dom byl na obrzezach miasta.
          • mgna Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 23:21
            Wierze ze piszesz prawde, tylko nie moge uwierzyc jak udaje Ci sie tylko tyle
            wydac?! Ja wydaje na dwojga doroslych i 2-latka minimum £150 na tydzien. Maz
            moj jest miesozernym (kupujemy swieze mieso u zeznika), ja i synek jestesmy
            wegetarjinami (oprocz salmon, ktory jemy raz w tygodniu) najwiecej jemy owocow
            i pijemy domowe swieze soki, oczywiscie jemy tez warzywa i inne dodatki.
            Zadnych "junk food" nie jemy. Na ogol zakupy robimy w Costco, Sainsbury's, na
            farmer's market, czasami w ASDA (ale nie owoce, bo sa nieswieze) i M&S. Gdzie
            ty robisz zakupy?
            • aitee Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 00:11
              Tak jak napisałam, w Sainsbury's. Do Tesco mamy kawałek drogi a my bez
              samochodu to ciężko wink Owoce napewno pożerają sporo kasy, my jemy mało owoców
              tzn, jemy ale raczej w sezonie i niewiele...
              Myślę, że to jest kwestia przyzwyczajenia. My od początku mieliśmy malutko
              kasy, jak przyjechałam i mąż był bez pracy to robiliśmy zakupy na nas dwoje
              plus kot za 20 funtów. Jasne, że było ciężko, ale przeżyliśmy wink Najważniejsze,
              że kot nie głodował...
              A i jeszcze jedno. Poza cheddarem nie kupujemy żadnych economic produktów...
              • acutecompute Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 00:21
                w zasadzie to ja wam powiem ze aitee ma racje , bo jak robie zakupy i tacham z
                samochodu wory zarcia a potem w lodowce nic do jedzenia nie ma smile))
                tzn nie lezy pol kilo szynki smile)))))))))0
                czekolada,ciastka,owoce,napoje-soki,cola,woda,jakies gotowe quiche,pastry i
                inne takie .jakby sie tak dobrze zastanowic to dwie torby mam zapchane
                zapychaczami bynajmniej nie uznawanymi za jedzenie tylko przegryzki.
                • mgna Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 00:38
                  To prawda! Ja mam to samo. W piatek zrobilam zakupy na farmer's market (mieso
                  glownie na caly tydzien), w poniedzialek w Sainsbury's (owoce, jogurty, warzywa
                  itp) na caly tydzien. I nic specialnego nie ma w tej lodowce! Zgaduje ze to nie
                  jest brak porzywnosci w lodowce, ale mojego braku "culinary" (pomocy, ten
                  slowniczek znow nadole sie zapodzial) pomyslow. Ach, czy nie fajnie by miec
                  kucharza ktory zawsze cos przepysznego by upiechcil? smile Marz-ycielka.
                  • evee1 Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 06:12
                    Ja wydawalam okolo 70-80 funtow tygodniowo, na ogol w Tesco. Plus mleko
                    i chleb w tygodniu, na piec osob, tzn. my, moja mama i dwojka dzieci w
                    wieku szkolnym.
                    My prawie w ogole nie kupujemy polproduktow, tylko wszystko gotujemy
                    "od zera". Czipsy, raz na miesiac smile). Wyjatkiem byly jakies "bars"
                    dla dzieciakow do szkoly. Za to duzo warzyw i owocow. I produktow mlecznych,
                    bo bez tych nikt w rodzinie dlugo nie wytrzyma.
                    Co do reszty wydatkow, to sie nie odzywam, bo mieszkalismy w Londynie,
                    ale zylismy z okolo 3tys miesiecznie bardzo wygodnie, za mieszkanie placac
                    1100 miesiecznie i utrzymujac jeden samochod.
      • izetka Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 19.10.04, 12:33
        Hej! czy mozesz napisac mi cos wiecej na temat tych Child Tax Credit, Child
        Benefit? Kto ma prawo do tej pomocy? jakie trzeba spelnic warunki? z gory
        dziekuje za wszelkie info.
        • magdapol75 odpowiedz dla izetka 19.10.04, 19:58
          Child benefit -kazdy kto mieszka i pracuje w UK,Child Tax Credit,tez Ci co
          pracuja w UK ale trzeba spelniac warunki,poczytasz w ulotce.
          Fome na Child benefit dostaniesz z Twojego DSS (z tym ze jesli Twoje dziecko ma
          ponad rok to przepadlo,jezeli nie to dostaniesz zaplacone za 3 miesiace do tylu
          plus co tydzien £16 z groszami )
          Forme na Child Tax Credit dostaniesz pod numerem:0845 300 3900,tam bedzie
          ulotka i zobaczysz czy sie kwalifikujesz (trzeba pracowac odpowiednia ilosc
          godzin tygodniowo i takie tam ).
    • ewunia_uk Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 31.08.04, 23:05
      Ja mam co prawda dwoje dzieci, ale tez mieszkam na prowincji (hrabstwo
      Northumberland).

U nas miesiecznie srednio "schodzi" jakies 2,500, w porywach do 3,000 funtow.
      Obejmuje to splate kredytu za dom, utrzymanie dwu samochodow, odkladanie na
      wyjazdy wakacyjne, wszystkie normalne wydatki i skladki na prywatna emeryture.
      Wszelkie inne miesieczne oszczednosci to juz sa ponad te wyzej wymienione sumy.

Powiedzialabym, ze zyjemy w gornych stanach przecietnosci. Wyjscia do
      restauracji itp srednio raz na miesiac, urlop jeden 2-tygodniowy i jeden 1-
      tygodniowy rocznie, ale zadne Karaiby!
    • izabelski Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 00:32
      Ja tak dla ostudzenia klimatow dorzuce jeszcze koszt szkoly prywatnej
      (podstawowej) - w sumie nasza to ~5300/rok + £500 za lunch
      au pair od £50 wzwyz za tydzien
      rozne dzieciece zajecia (balet, judo) - od 3.5/30 min, pianino - £10/30 min
      wyjscie do Legolandu to ok £20/os bez zadnych znizek
      Moj roczny podatek za samochod to £500, bo mialam stluczki wiosna ubieglego roku
      butelka wina - £4-7
      buty dzieciece juz dochodza do £35 w Clarksie sad
      plymsolls (tenisowki) do szkoly - £3-8, 3 pary bialych skarpetek dla
      dziewczynki - £5
      zaleta natomiast sa b.tanie ksiazki, ktore mozna kupowac po np 50 pensow za 3
      szt na festynach czy w charity shops - niechbym tylko jeszcze miala czas je
      przeczytac
      wyjscie do dzieciecego teatru - od £5/bilet, balert lub opera poza centrum
      Londynu 15-18/bilet, ale i w Londynie ostatnio byly rozne ciekawe oferty
      kino - £3-6/poza centrum Londynu
      • nina76 Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 09:15
        Dziewczyny, jestescie wielkie smile
        coz, wydaje mi sie powoli ze warto, o ile tylko jako tako zniesiemy koszty
        psychiczne rozlaki, emigracji.
        Marzy nam sie jeszcze by pomagac naszym rodzicom w Polsce gdy oni przejda na
        emeryture, moc choc raz do roku fundowac im przelot i utrzymanie przez pare
        tygodni...
        Myslicie tez o tym?

Szkola dobra prywatna? Tez mi sie marzy...

napiszcie jeszcze prosze a propos mojego j. wloskiego i perspektyw pracy...

I jak szybko zalapalyscie język? Tzn teroretycznie mowimy b.dobrze, maz uzywa
        niemal co dzien w pracy, ale w sumie jest to podstawowe slownictwo, ponadto
        zrozumiec Anglika... To wydaje mi sie osobna bajka wink

Jesli sie zdecydujemy, liczę ze Was poznam osobiscie! smile)
        • izabelski Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 10:27
          ze o podrozy rodziny do nas nie piszemy to z tej przyczyny,ze kazda z nas to
          robi - teraz bilety na prawde stanialy i jesli sie mieszka niezbyt daleko na
          polnoc za Londynem to z lotnisk Stanstead, Luton lataja te najtansze
          a na pewno wiekszosc pomaga w jakis sposob - paczki sa dosc drogie, wiec my
          glownie zawozimy rzeczy jak jezdzimy samochodem
          wlacz sobie EastEnders lub Coronation Street w oryginale to sie przekonasz jak
          latwo/trudno jest zrozumiec tubylcow smile
          • mgna Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 13:24
            Izabelski, ja wychowalam sie w Stanach, w NYC pracowalam z duzo Anglikami, i
            nadal mam trudnosci z Cockney czy Mancunian accents! (teraz mieszkam na
            poludniu od Manchester). Pocieszmy jednak Nina76 iz w pracy wiekszos obsluguje
            sie poprawnymi, zrozumialymi akcentami, i spotyka sie z Cockney czy Mancunian
            akcentami tylko u taksowkarzy, na jarmarkach, czy w delikatesach.

Do Polski latwiej zamiast paczek przesylac pieniadze poprzez Wester Union, lub
            Wire Transfer z angielskiego konta na polskie. Zapewne w Polsce sa HSBC,
            CitiBank itp jesli masz z nimi konto mozna to zalatwic poprzez internet, lub
            Intelligent Finance (Anglia) i M Bank (Polska). Marzena
            • izabelski Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 14:34
              moj landlors sprezed kilku lat gdy uczylam sie angielskiego pochodzil spod
              Liverpool a rodzice byli z Yorkshire - Boze zachowaj - tez nie moglam go
              zrozumiec przez b.dlugo - ale pocieszyc moge,ze jak sie mieszka pod jednym
              dachem to nauka jezt znacznie szybsza aczkolwiek bolesniejsza smile
              • jagienkaa Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 14:40
                ja akurat akcenty wyławiam bezbłędnie , nota bene gdy oglądałam kiedys
                Brookside to zaczęłam mówić jakbym mieszkała z nimi tamwink)
                ale swój akcent mam bardzo polski.
                • nina76 Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 16:50
                  dziewczyny,
                  ale jak z tym moim włoskim???
                  Jaka jest szansa ze sie przyda i go wykorzystam???
                  • jagienkaa Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 17:18
                    w Anglii bardzo mało osób mówi w obcych językach, w ogłoszeniach często widzę
                    że potrzebują kogoś z kilkoma językami. To na pewno będzie zaleta.
                  • mgna Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 18:07
                    Ale jaka prace chcesz miec w Angli? Mozesz sie zorjentowac w Berlitz School of
                    Languages czy potrzebuja nauczycieli lub tlumaczy. Marzena
                  • aitee Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 19:09
                    Zajrzyj na tę stronkę:
                    www.coriniumlanguage.co.uk/Vacancies/listing.htm
                    Może da ci to jakiś obraz. W ogóle polecam agencje pracy, np. www.reed.co.uk i
                    inne.
                  • evee1 Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 22.10.04, 05:31
                    Albo w szkolach katolickich. Tam dzieci ucza sie czesto wloskiego jak
                    drugiego jezyka.
    • mgna Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 19:57
      Dzisiaj bylam obejrzec apartament dla Mamusi, nowo wybudowane przez McArthy &
      Son. Za jedno sypialniowe mieszkanko chca £146 tysiecy funtow (poludnie
      Manchester). To przeszlo US$270 tysiecy!!! W suburbia!!! Na jedna osobe to
      wygodne, ale dla wiecej osob stanowczo za male. Zgaduje ze za ta cena mozna by
      domek maly znalezc. Marzena
      • aniaheasley Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 20:04
        Welcome to the UK!!!
        • mgna Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 20:26
          Wiem, w Stanach domy sa tansze niz w Angli i wieksze, wygodniejsze. Mozna sie
          pogodzic z tamtymi cenami. W Angli natomiast mysle "you are being ripped off!"
          Niema walk-in closets, nie ma lazienek z kazda sypialnia! Nie ma miejsca na
          pralke, suszarke, czy dishwasher! Czasami mieszkajac w Angli wydaje mi sie ze
          czasem przenioslam sie do Stanow w latach 50tych. Ale jak to na kazdej wyspie
          ziemia i nieruchomosci sa drogie.

Nasz dom kupilismy rok temu, wyremontowalismy narazie tylko trzecie pietro i
          pokoj dla zabawy dla syneczka. Dzis ten dom jest warty przeszlo £100 tys wiecej
          niz rok temu! Az sie smiac chce ze te sumy sa bajeczne, zreszta tak samo jak i
          w NYC. Tam wynajmowalam mieszkanie na Upper East Side za US$3000. Kupno dajmy
          nato jedno sypialnego mieszkania kosztowaloby przeszlo US$500 tys. Jednak na
          poczatku lat 90-tych mozna bylo kupic (na Manhattan'ie) ladne mieszkania
          ponizej US$100 tys.

Ciekawa jestem jakie ceny mieszkan sa dajmy nato w Polsce, w Krakowie? Czy ktos
          moze mogl by mnie poinformowac? Dziekuje, Marzena
          • nina76 Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 20:46
            w Krakowie nie wiem, ale w Gliwicach, gdzie mieszkam, przed wejsciem do UE
            kupilismy mieszkanko 68m za 70.000 zl do totalnego remontu, blok, 10p, 3 pokoje,
            5 min do strefy ekonomicznej.
            • jagienkaa Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 20:58
              Nina no co Ty??? Ja też jestem z Gliwicwink
              • nina76 Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 21:07
                A wybierasz się niedługo do Polski? Milo byłoby Cię poznać smile)
                Ja jestem swieza gliwiczanka wink Mieszkamy tu od kwietnia smile
                Ponadto jestesmy rodziną z największą skłonnością do przeprowadzek jaką znam wink)
                • jagienkaa Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 01.09.04, 21:09
                  ja dopiero na Święta (jeśli - bo bilety juz nam wyszły bardzo drogie), ale za 3
                  tyg mama przyjeżdżawink
                  centrum pozdrawiabig_grin
          • mama5plus Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 03.09.04, 20:03
            mgna napisała:

> Wiem, w Stanach domy sa tansze niz w Angli i wieksze, wygodniejsze. Mozna sie
            > pogodzic z tamtymi cenami. W Angli natomiast mysle "you are being ripped
            off!"
            > Niema walk-in closets, nie ma lazienek z kazda sypialnia! Nie ma miejsca na
            > pralke, suszarke, czy dishwasher!

A ja mam walk-in closets smile I kupe szaf w scianie.wink I en suite tez (dobra, nie
            w kazdej sypialni ale 3 lazienki mi wystarcza :-]
            I utility room z miejscem na powyzsze smile
            Ale to jest bungalow smile
            • mgna Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 03.09.04, 20:37
              Mama5Plus, Naszczescie nie pisalam o swoim domu, ale widze jak wiekszosc
              Angielskich domow jest mala; slodkie miniaturki amerykanskich domow. Kolezanka
              kiedys je okreslila jako "domki dla lalek" smile W Stanach natomiast duze i
              wygodne sa domy ale za to "bezpolciowe" nazywamy je McMantions poniewaz
              rozsiewaja sie po amerykanskim pejzazu niczym McDonald's francize.
      • izabelski do mgna - o mieszkaniach 01.09.04, 23:11
        z powodu cen jakie wspomnialas niewiele osob tak na prawde kupuje nowe
        mieszkania - po prostu jest za drogo - jak samochod nowy drozszy
        popatrzcie na cos starszego - kilkuletniego - moze okazac sie,ze zaoszczedzicie
        troche
        nowe mieszkania z reguly (choc nie zawsze) kupuja landlordowie na wynajem
    • mama5plus Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 03.09.04, 19:57
      Znowu wchodzi ta wzglednosc smile
      Jesli chodzi o wydatki zywnosciowe plus gosp.dom., pampersy- przy 7 osobowej
      rodzinie mysle, ze miescimy sie w £600/miesiecznie. Moze ciut wiecej.
      Przy czym koncentruje sie na zdrowej zywnosci, produktach organicznych czyli
      raczej nie oszczednosciowo.

Jesli chodzi o podatek lokalny- na wsi jest on przewaznie wyzszy- w granicach
      100-120 funtow/ miesiecznie
      Tez zalezy od miejsca, sasiedztwa uncertain

Jesli chodzi o kupno/wynajem to rowniez zalezy gdzie. Kent jest jednym z
      najdrozszych rejonow (chyba zaraz po Londynie) ale wynajem domu...nie wiem co
      dla Ciebie oznacza maly smile, ale powiedzmy wynajmowalismy swego czasu 3
      sypialnie na gorze, dol czyli jadalnia i salon, kuchnia, pralnia, lazienka, 2
      toalety plus bardzo! duzy ogrod, garaz, szklarnia, dwie szopy ogrodowe smile czyli
      wszystkie udogodnienia za 550/miesiecznie. Nieumeblowany ale na dluzsza mete
      chyba nie ma sensu umeblowanego wynajmowac?
      Dla porownania w pdn Walii, na wsi, 2 sypialnie plus dol (salon itd) z
      ogrodkiem czesciowo umeblowany - w granicach 300-400 funtow/mies

Kupno to koszt rzedu 120-200tys jesli masz na mysli 2-4 sypialnie czyli
      powiedzmy maly-sredni domek.
      W Walii jeszcze pare lat temu mozna bylo dom juz za 3 tys kupic wink
      Znajomi za 5 sypialni (do remontu ale nie gruntownego) zaplacili 5tys.
      Moze teraz ceny poszly nieco w gore.

Do pediatry to zalezy czy musisz, ew czy masz psychiczna potrzebe smile
      Mam piatke dzieci, ktore pediatre sluzbowo chyba tylko po narodzinach widzialy
      i jakos im to do szczescia niepotrzebnewink Oby jak najdluzej!
      Mi akurat tez nie. Ale rozumiem jesli sa jakies problemy czy ktos po prostu
      potrzebuje sie upewnic. Wtedy tez taniej moze wyjsc przelot do Polski wink
      Oczywiscie sporadycznie widuja GP ale to gratis smile

Z prywatnych wizyt: czasem chodzimy do osteopaty gdzie wizyta to wydatek ok 15
      funtow.
      Transport:
      Ah, mamy akurat duzego minibusa, ktorego ubezpieczenie z oczywistych powodow
      jest kosztowniejsze niz malego autka i motor ale jakos nas to nie zzera smile

Na temat ile potrzeba raczej sie nie wypowiem, bo jak widzisz, rozpietosc jest
      ogromna smile.
      Powodzenia.

nina76 napisała:

> Witam,
      > chciałabym poprosić o oszacowanie ile pieniędzy potrzebuje na utrzymanie
      > 3-osobowa rodzina (dziecko 1,5 roku) by DOBRZE żyć w Wielkiej Brytanii, poza
      > Londynem, w jakiejś mieścince. Czytalam poprzednie posty, ale głównie dotyczą
      > Londynu i trudno mi wyrobic sobie poglad.
      > Przez DOBRZE rozumiem maly domek z malą trawką wink (chyba wynajem? lub kredyt?)
      > autko do 4 lat, wakacje z 3 tyg w roku (nic ekskluzywnego), oczywiscie biorac
      > pod uwagę podatki, utrzymanie siebie, domu, auta, przedszkole dla dziecka
      itd..
      > .
      > Takie normalne w sumie zycie...
      >
      > Posta zamiescilam tez w forum Praca za granicą, ale pewnie tutaj szybciej
      > otrzymam odpowiedz...
      > Dzieki z góry!
      > Nina mama Agatki
      • nina76 Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 07.09.04, 19:48
        mamo5plus, czy Ty może masz na imię Bogusia?? A Twoje dzieci to 4 dziewczynki i
        1 chłopczyk, imiona tez pamietam, ale nie napiszę, bo moze sobie nie zyczysz...
        To Ty???
        Dawno tu nie bylam, gdy zaczelismy sie zastanawiac nad ta Anglia przypomnialas
        mi sie - o ile to Ty wink - i szukalam w Zobaczcie zdjec Twoich dzieciaczkow, bo
        zawsze uwielbialam je ogladac... I chcialam sie teraz "wczuc w klimat" sielskiej
        wsi angielskiej wink
        Odpowiesz mi??
        Pozdrawiam serdecznie
        Nina
        • mama5plus Re: ile trzeba miec by DOBRZE zyc w Wielkiej Bryt 08.09.04, 17:07
          nina76 napisała:

> mamo5plus, czy Ty może masz na imię Bogusia?? A Twoje dzieci to 4 dziewczynki
          i
          > 1 chłopczyk, imiona tez pamietam, ale nie napiszę, bo moze sobie nie
          zyczysz...
          > To Ty???

He he smile, zgadza sie wszystko wink `Stan` dzieci rowniez big_grin

> Dawno tu nie bylam, gdy zaczelismy sie zastanawiac nad ta Anglia przypomnialas
          > mi sie - o ile to Ty wink - i szukalam w Zobaczcie zdjec Twoich dzieciaczkow, bo
          > zawsze uwielbialam je ogladac... I chcialam sie teraz "wczuc w klimat"
          sielskie
          > j
          > wsi angielskiej wink
          > Odpowiesz mi??

Alez oczywiscie :o)
          A o jakich rejonach mysleliscie?
          Napisz na gazetowy adres Nino.

Pozdr
          B

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka