Dodaj do ulubionych

Spotkanie w Szwajcarii

17.04.02, 11:48
Komunikat do Szwajcaropolakow : Rada Starszych - Ojcow Rodzin, ustanowila na
tajnym posiedzeniu, ze spotkaja sie w niedziele, 21 kwietnia w skansenie
Ballenberg, niedaleko Brienz ... czekamy ok. 11.00 - 11.30, w okolicach kas
(juz w srodku). Zabrac zartewko, aparaty fot. i kase na bilety ...

Poznacie nas bez trudu, mimo iz NIE bedziemy machac polskimi choragiewkami, nie
bedziemy pijani (jeszcze) i nie bedziemy przeklinac ;o)

Baloo

Zapraszamy - pogoda ma byc ladna : sloneczko i 13-15° ...

Do mizi : Ballenberg jest bardziej "centralny" od Murten, ale co ma wisiec -
nie utonie... ;o)
Obserwuj wątek
    • Gość: Cariño Re: Spotkanie w Szwajcarii IP: 193.133.143.* 17.04.02, 11:54
      Ja tez chce, ja tez!
      ale nie moge bo mnie w lektyce za 3 dni nie doniosa, wiec nastepnym razem
      prosze powiadomic wczesniej. Udanego nievirtualnego forumowania wszystkim
      SzwajcaroPOlakom zyczy

(wscibskie) Cariño
      • baloo1 Re: Spotkanie w Szwajcarii - do Carino 17.04.02, 12:07
        Carinita, ty taka "sportowka" i Iron-women jestes, ze akurat w ramach "Jumbo-
        triathlonu" moglabys do nas dobiec - doplynac - dopedalowac - doszusowac ...
        Na mecie bedzie czekac Komitet Powitalny z bukietem szarotek, fondue
        regeneracyjna, czekoladowa sztabka i glowna nagroda w postaci "swiss-brown"
        krowy z mosieznym dzwonem u szyi ... Przynajmniej wrocisz na oklep, i mniej sie
        zmeczysz ...

W zwiazku z powyzszym, jesli sie nie stawisz , to bedziesz nieobecna
        nieusprawiedliwiona ;o)

Baloo
        • Gość: Cariño Re: Spotkanie w Szwajcarii - do Carino IP: 193.133.143.* 17.04.02, 12:10
          No, jak fondue bedzie (z gruyere?) i czekolada... (byle nie w tym samym
          garnku), to moze i pobiegne...
          • baloo1 Re: Spotkanie w Szwajcarii - do Carino 17.04.02, 12:18
            Fondue bedzie "moitié-moité" : gruyère-vacherin fribourgeois, czyli wersja
            classic. Czekolada w srodku - opcjonalnie, dla amatorow ;o)

Przyznaj sie lepiej, ze to ta krowa cie zanecila ... darmowe mleko i nawoz do
            ogrodka - nie w kij dmuchal ... no i ten dzwon ..

tak czy inaczej - czekamy

Baloo
    • Gość: Michal Re: Spotkanie w Szwajcarii IP: *.ethz.ch 17.04.02, 13:23
      kurcze jestem w zuerichu od pol roku i nie moge trafic na rzadnych Polakow, a
      juz zaczyna mi doskwierac ich brak. moze ktos sie odezwie:tygrysek12inch@wp.pl
      • baloo1 Re: Spotkanie w Szwajcarii 17.04.02, 13:45
        No to zajezdzaj ... do zobaczenia w Ballenberg - tam pogadamy.

Baloo
        • bf www 17.04.02, 14:06
          www.ballenberg.ch
          • karelia a ja???? 17.04.02, 14:13
            a ja?? nie zostawiajcie mnie tak!!!! te koszyki jako dekoracja do ogrodka ,
            Szwajcar jako goryl przed hehehe willa , nio ,jest co wywozic ze Szawjcariii
            • baloo1 Re: a ja???? 17.04.02, 14:25
              czekamy ...
              • Gość: mizia Re: a ja???? IP: *.eds.ch 17.04.02, 14:37
                Widze ze chat staje sie reality show. Choroba - Ballenberg - moge znalezc ale
                wiesci o zadnym skansenie mi sie o uszy nie obily. Prosimy o jakies detale..na
                lewo most, na prawo most a rzeka dolem plynie...

pzdr.
                • baloo1 do mizi 17.04.02, 14:43
                  no to zajrzyj na post beefa "www" , to sie wszystkiego dowiesz ...
                  Jesli ktos lubi Szwajcarie ( a raczej szwajcarskie wioski) - to bedzie mial jak
                  w raju - caly Szwajc w pigulce - wszystkie regiony na kilkuset hektarach ....
                  no i okolica piekna ... dla mnie bomba !!!

No to jak, jedziesz ? teraz masz chyba nawet blizej niz ja ;o)

Baloo
                • bf Re: a ja???? 17.04.02, 14:43
                  Gość portalu: mizia napisał(a):
                  > Prosimy o jakies detale..na
                  > lewo most, na prawo most a rzeka dolem plynie...

tam jest wszystko, lacznie z czasem przejazdu z Zurychu i mapka okolicy:
                  www.ballenberg.ch
                  • baloo1 Re: a ja???? 17.04.02, 15:02
                    Nalezy kliknac raz na ten niebieski napis ;o)
                    a dalej Pani sie spyta ... ;o)

Baloo
                    • bf Re: a ja???? 18.04.02, 15:22
                      chyba zdeprymowalismy kolezanke, bo dyskusja zamarla
                      • Gość: Ktos Do bf ........ IP: 131.137.84.* 18.04.02, 15:48
                        Hej bf'ie !!

To znowu ja - Ktos. Ta nasza kawka w Stans (7 VI) to ciagle mam nadzieje
                        aktualne, tak ?? Czas mi powoli plynie. Juz nie moge sie doczekac tego wylotu
                        do Europy. Czy mam zabrac troche tego brazowego cukru (ja tu w Kanadzie/Ottawa
                        tylko takiego uzywam) do kawy ??

A tak poza tym to chcialem poinformowac SzwjcPolakow o fali goraca w Ontario.
                        Od 3 dni jest tu 25-29 (C) - juz w najblizszy weekend ma byc znow normalka tzn.
                        ok. 10 (C).

Pozdr. i udanego weekendu.
                        • bf Re: Do bf - czyli do Ktosia 18.04.02, 20:07
                          Gość portalu: Ktos napisał(a):
                          > To znowu ja - Ktos. Ta nasza kawka w Stans (7 VI) to ciagle mam nadzieje
                          > aktualne, tak ?? Czas mi powoli plynie. Juz nie moge sie doczekac tego wylotu
                          > do Europy. Czy mam zabrac troche tego brazowego cukru (ja tu w Kanadzie/Ottawa
                          > tylko takiego uzywam) do kawy ??

Primo: czy dotarl do Ciebie moj e-mail ze wskazowkami jak dojechac?
                          Secondo: chyba widzialem u nas w biurze kostki brazowego cukru - ktos z naszych
                          Wlochow ma chyba podobne upodobania ja Ty

No i w koncu: czy zamierzasz korzystac z noclegu w okicach Luzerny?

nie wiem czy znlazles ponizsze informacje - poprzedni watek o CH:

Jesli w okolicach Luzerny* to sprawdz:
                          www.lakeluzern.ch/englisch/englisch.htm

Jeden z hoteli, ktory tam znajdziesz jest w Buochs - jak wiesz 20 km od Luzerny
                          (uroczy, ale dosc drogi - ok CHF 150 za jedynke):
                          www.a-o.ch/6374-rigiblick_am_see

jest tez inny (dosc tani ale znosny: CHF 70-90 za jedynke):
                          www.kronebuochs.ch/

*moim zdaniem Luzerna to najladniejsze miasto w Szwajcarii warto zwiedzic!
                          • Gość: Ktos Re: Do bf - czyli do Ktosia IP: 131.137.84.* 19.04.02, 16:42
                            bf napisał(a):

> Primo: czy dotarl do Ciebie moj e-mail ze wskazowkami jak dojechac?

Tak jest, mam wszystko.

> Secondo: chyba widzialem u nas w biurze kostki brazowego cukru - ktos z naszych
                            > Wlochow ma chyba podobne upodobania ja Ty

Swietnie .......

>
                            > No i w koncu: czy zamierzasz korzystac z noclegu w okicach Luzerny?
                            >

Nie. Planuje 2 noclegi w Szwajcarii. Pierwszy na samym poczatku pobytu (7 VI).
                            Moj kierunek to okolice Nimes we Francjii i ten pierwszy nocleg planuje gdzies w
                            okolicach miasteczka Martigny (Pld-Zach. kraju) po ew. przejechaniu przeleczy
                            Furka, ktora tak mocno poleca Baloo. Drugi (ostatni) nocleg to powrot do Zurichu
                            (14 VI) by oddac samochod i wylot ze Szwajcarii. I dlatego najlepiej byloby ten
                            nocleg miec gdzies w okolicach Zurichu.

Pozdrowienia ............

• bf Ktos'iu - zatem zatrzymaj sie na godzinke... 19.04.02, 18:52
                              Faktycznie, przy takim planie podrozy nocleg kolo Luzerny nie ma chyba
                              specjalnego sensu. Zatem sugerowalbym ci krociutki postoj w Luzernie (i tak
                              bedziesz przjezdzal autostrada A2 kolo Luzerny). Godzika spaceru po Starym
                              Miescie i zdjecie na "moscie kaplicznym" to moze byc niezla opcja.

Z autostrady moglys skierowac sie na Luzern Zentrum, a potem w samym miescie na
                              Bahnhof (dworzec kolejowy). Jak dojedziesz do dworca to miniesz wejscie glowne
                              i tuz za hala dwarca znajdziesz trzy wielopoziomowe parkingi (tam zawsze sa
                              wolne miejsca). Po wyjsciu z parkingu/dworca bedziesz tuz przy Starym Miescie.

Mysle, ze taka godzinka przerwy w Twojej podrozy oplaci sie z nawiazka!
      • Gość: Ktos Do Michala ........ IP: 131.137.84.* 18.04.02, 15:58
        Gość portalu: Michal napisał(a):

> kurcze jestem w zuerichu od pol roku i nie moge trafic na rzadnych Polakow, a
        > juz zaczyna mi doskwierac ich brak. moze ktos sie odezwie:tygrysek12inch@wp.pl

Niestety nie jestem polakiem z Zurichu, jestem z Kanady. Mialby do ciebie jedno
        pytanie: Szukam jakiegos niedrogiego (o ile sa takie ??) noclegu (motel/hotel) na
        1 noc: 14/15 VI w okolicach Zurichu, bo mam 15 VI rankiem wylot z Zurichu do
        Pragi. Moglbys moze cos polecic ?? (Bede z zona i 5.5 chlopakiem).

Pozdr.
        • ikis1 Re: Do Michala ........ 19.04.02, 15:13
          Trudno mi polecac tanie hotele w Zürichu, nie ma ich praktycznie, a w tym
          terminie kiedy chcesz przyjechac z wolnymi miejscami moze byc ciezko wiec radze
          rezerwowac nawet teraz.
          Ponizej jest cos co moze Ci pasowac,
          ale sproboj poszukac czegos sam /www.hotels.ch/ mozesz do mnie napisac, ktory
          z hoteli szczegolnie zwrocil twoja uwage, jesli chcesz dowiedziec sie czegos
          wiecej na jego temat.

Jest spory wybor, ale ceny to 150-200 CHF za niezly pokoj, 1CHF=1CAD /tak
          mniej wiecej/. Poza tym Zürich jest maly, wszedzie wiec blisko, latwo dogadac
          sie z ludzmi/praktycznie wszyscy mowia po angielsku, a nawet jesli nie to na
          pewno po francusku/. Lepiej unikac scislego Centrum /CENTRAL/ bo jest glosno.
          Transport jest perfekcyjny, z lotniska odjezdzaja pociagi do glownego dworca w
          Zürichu, a z tamtad komunikacja miejska po calym miescie- nie ma wiec co szalec
          z taksowkami.
          Sam nigdy nie nocowalem w tym hotelu, ale wiem ze jest na pewno jest swietnie
          polozony...Pozdrawiam. Michal

HOTEL CORONADO***

Schaffhauserstrasse 137
          CH 8057 Zürich

Telefon +41 1 360 26 26
          Telefax +41 1 360 26 36
          Reservation@hotel-coronado.ch
          Coronado@hotel-coronado.ch
          Coronado@hotel-coronado.ch

www.hotel-coronado.ch/frameseteng/frameset.htm
          Each of 36 rooms has a modern fit up, provides bath room or shower, hairdryer,
          minibar. TV, touch tone phone with internet connection and most of them have
          air condition. The Coronado has undergone a total renovation in 1997.
          Single CHF 125.- / CHF 150.-
          80.- / 100.- EUR
          Double CHF 165.- / CHF 220.-
          110.- / 150.- EUR
          Triple CHF 220.- /CHF 260.-
          145.- / 175.- EUR
          Baby cot (if available) CHF 15.- per day
          10.- EUR
          Pets CHF 15.- per day
          10.- EUR
          The Hotel Coronado is situated very central; only about 10 minutes from the
          airport and Zurich main station, vis - à - vis the University Zurich Irchel.
          Just across the street a relaxing world is about to welcome you. Suddenly
          you`ll find yourself in a beautiful park with biotope, Finnish jogging path and
          benches, that invite you to linger…
          The trams 7, 9, 10 und 14 stop right infront of the house and enable you to
          enjoy your ride throughout the whole city! Various stores are easy to reach by
          walking.
          Besides that we also offer a shuttle bus - transfer from and to the airport for
          a reasonable charge.

By airport shuttle:

between terminal A + B (arrivals) you can find our bus, which runs to the
          following schedule:
          06:15 a.m. - 10:10 a.m.
          05:00 p.m. - 11:00 p.m. always to the full and half hour
          charges: SFr. 10,- / per person (both ways)
          in the meantime (between (10.00 a.m. - 05.00 p.m.) please switch to one of the
          Geissberger shuttles (SFr. 14,- / per way and person)

www.a-o.ch/8001-splendid
          To inny hotel w tej okolicy, troche tanszy, ale bardziej 'halasliwy'.**

Kolejna propozycja To IBIS w Adliswil zaraz za granica Zürichu.
          16 min Kolejka SZU S4/II peron/ z dworca glownego w Zürichu.
          www.ibishotels.ch

• Gość: Ktos Dzieki Michal za fatyge ..... IP: 131.137.84.* 19.04.02, 16:26
            ale bede musial chyba sam jeszcze poszperac na WEB'ie. Moze uda mi sie znalezc
            cos tanszego, moze B&B ?? No, zobaczymy.

Pozdrowienia ...........
    • baloo1 miziuuuu !! 18.04.02, 15:43
      No , nie obrazaj sie ....

my czasami tak sobie zartujemy ...a czasami mowimy powaznie .
      Ciotka spiewa
      Niestety

Baloo
      • Gość: mizia Re: Do baloo1......... IP: *.eds.ch 18.04.02, 17:08
        Oj baloo1,
        Uwielbiam tych starych dowcipnych staruszkow.
        Ale jak powiastka niesie stare wino jest najlepsze.
        Kliknac sobie moge ohhho.. i sprawdzic tez gdzie skansen dla prawdziwych
        szwajcarskich staruszkow umiejscowiono.

Pzdr. dla beefa
        • baloo1 Re: Do mizi 18.04.02, 17:18
          Oczywiscie, ze stare wino jest najlepsze ...

Zgrzybialy i posiwialy w rozpuscie
          Baloo

PS : nie chodzi o zwiedzanie skansenu (chociaz, jak zobaczysz, to bedziesz
          chciala ...) tylko o dobre miejsce w plenerze, z "infrastruktura" i centralnie
          polozone (zgadnij, przez wzglad na kogo, miedzy innymi...) ...t
          • Gość: mizia Re: Tym razem Baloo do Michala.... IP: *.eds.ch 18.04.02, 17:42
            Czesc Michal,

Jesli wybierasz sie na polska impreze - bron boze ogladanie skansenu - to daj
            znac. Tez jade z Zurichu w kierunku centralnym, specjalnie wybranym przez baloo
            na potrzeby tych snobow z Zurichu - Baloo, chyle czola.

pzdr.
            • baloo1 Re: Tym razem Baloo do Michala.... 18.04.02, 18:10
              No to bedzie niezwykle tloczno, snobistycznie i eksluzywnie .. mmmmm..

Ktos sie jeszcze wybiera ?

Baloo

Ojezu, nie mieszcze sie w slubny garnitur , boszszszs , to wszytko przez te
              czekolade ....
              • ikis1 Re: Tym razem Baloo do Michala.... 19.04.02, 15:21
                hehehe, az tak tu chyba nie snobujemy w tym Zürichu.
                pozdrowka.Michal
            • ikis1 Re:Do Mizi 19.04.02, 15:26
              Boze zaraz weekend, a ja mam tyle pracy, ze nie wiem czy sie wyrobie na
              imprezke, ale dzieki za propozycje.Nie wiem czy Tu- w tej Szwajcarii wszyscy
              musza byc tacy pracowici? Ne chce wiec zawracac Ci glowy, bo moze mi sie nie
              udac, a jak wogole jedziesz?
              Pozdrowionka
              Michal
        • bf Mizia - rozmowa z Toba odmladza mnie! 18.04.02, 20:30
          Dzieki za pamiec!

Jednak prosze, sprobuj spojrzec na swiat optymistycznie. Zamiast nudnego weekendu
          w Zurychu proponujemy Ci wyjazd do skansenu.

Nie wiem czy masz lat 15 czy 25, ale jestem pewien, ze miescisz sie w granicach
          wiekowych idealnego "zwiedzacza" skansenu.

Mieszkajac w tak ladnym kraju, chcialbym kazdy weekend wykorzystac na zobaczenie
          czegos ciekawego. Co Tobie tez polecam!

BF

Ps.
          nie jestem staruszkiem, co wiecej, jak zobaczylem Baloo, to uznalem, ze tez
          trzyma sie calkiem dobrze
          • Gość: mizia Re: IP: *.bluewin.ch 18.04.02, 21:36
            Panowie,

Cala przyjemnosc po mojej stronie.
            Skanseny w zyciu tez trzeba zwiedzac zeby miec ogolny poglad na swiat a tym bardziej w Szwajcarii.

Jak wpajano mi swego czasu w szkole trzeba poznac korzenie lub gdzie ziarno zasiac.
            Przepraszam ze nie wdzieje garnituru - w wieku 15lat raczej takich rzeczy sie nie nosi chyba ze na
            bierzmowanie.

Milego i do zobaczenia.
            PS. Mam nadzieje ze Mr. Michal sie odezwie bo szukam transportu - jak nie zostanie mi podroz
            bryczka lub wozem drabiniastym, a to moze troche potrwac.
            • bf Re: pociagiem lub samochodem 18.04.02, 21:58
              W razie milczenia Michala mozesz dotrzec komunikacja publiczna:
              z Zurychu do Luzerny, a tam przesiadka do Brünig (lub wg uznania do
              Brienz), a na miejscu sa autobusy ("shuttle-bus") wprost do Ballenberg.

Ewentualnie przyjedz do Stans (tez przesiadka w Luzernie), a stamtad mozesz
              pojechac z nami samochodem (tylko musialabys byc w Stans przed 10:00):
              Zürich HB: 8:01 (3) Luzern: 8:49 -> 9:15 (14) Stans: 9:32
              • Gość: baloo1 Re: bf to jest Szatan !!! IP: *.freesurf.ch 18.04.02, 22:03
                bf jest jak Lucky Luke - czlowiek strzelajacy szybciej niz jego cien !

No tak, ja tez sie odlaczylem, zeby sprawdzic na CFF / SBB , ale ten bf jeden
                jest szybszy... poczekaj, podciagne wyzej kabure, potrenuje i wtedy
                zobaczymy !!!

Do mizi : Potwierdzam wszystko, co napisal bf, lacznie z tym, ze jest
                uczynny !!!

Baloo
          • Gość: baloo1 Bog zaplac ... IP: *.freesurf.ch 18.04.02, 21:52
            Bog zaplac beefie za dobre slowo ... z toba tez jeszcze nienajgorzej ;o)

Baloo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka