Dodaj do ulubionych

Praca-USA-Odprawa

IP: 168.12.16.* 16.11.04, 18:40
Witam! Mam pytanie odnosnie pracy w USA. Czy odchodzac z pracy w firmie
amerykanskiej nalezy sie pracownikowi odprawa, tak jak w zakladzie pracy w
Polsce? Czy jest to jakos regulowane prawnie, czy zalezy od firmy? Chodzi mi
o przypadek jesli z pracy odchodzi sie samemu, a nie jest sie zwalnianym. Z
gory dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: Praca-USA-Odprawa 16.11.04, 18:45
      Gość portalu: zack napisał(a):

> Witam! Mam pytanie odnosnie pracy w USA. Czy odchodzac z pracy w firmie
      > amerykanskiej nalezy sie pracownikowi odprawa, tak jak w zakladzie pracy w
      > Polsce? Czy jest to jakos regulowane prawnie, czy zalezy od firmy? Chodzi mi
      > o przypadek jesli z pracy odchodzi sie samemu, a nie jest sie zwalnianym. Z
      > gory dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam

w skrocie:
      "there is no legal requirement that your employer give you a severance package"

www.gottrouble.com/legal/employment/severance_package_benefits.html
      niektore firmy maja je zagwarantowane statutowo, inne statutowo nic nie daja, w
      innych trzeba je sobie samemu wynegocjowac...
      • szakal25 Re: Praca-USA-Odprawa,alez tak ! 16.11.04, 21:16
        tak ! nalezy ci sie odprawa , tak samo jak w PRLu !!, caloroczne
        uposazenie plus zaplacone za wszystkie swieta jakie sa w kalendarzu, plus
        tzw. wysluga lat ! plus szkodliwe tzn ile wycierpiales w danym zakladzie,
        plus rekompensta za nie wykorzystane wakacje i i nne wolne dni, w sumie sie
        nazbiera powazna suma $$$ nie ma to jak odprawy za odejscie z pracy na
        terenie USA,tu jest super najlepiej, byly PRL ze swymi odprawami moze sie
        schowac ! [ hihhihi !]
        • Gość: zack Re: Praca-USA-Odprawa,alez tak ! IP: *.atl.client2.attbi.com 16.11.04, 21:32
          A zaplaca mi tez za samowolne oddalenia sie z miejsca pracy tzw.samowolki?
          Pewnie wiesz i to, wiec odpisz, znowu sie wszyscy posmiejemy.
          • szakal25 Re: Praca-USA-Odprawa,alez tak ! 17.11.04, 20:11
            zaplaca za wszystko ,badz spokojny ! W USA sa najlepsze odprawy za porzucenie
            pracy !! mozesz wychodzic kiedy chcesz z pracy,porzucac prace kiedy ci sie
            podoba ,za wszystko placa bo tak kaze prawo i konstytucja i panstwo
            przestrzega tego !!, a jak nie zechca !! zawsze mozesz ich [pracodawce]
            oskarzyc o rasizm i zawsze wygrasz i dostaniesz zaplacone wszystko razem z
            procentami !!! [ eheheheh]
            • golfster jest jeszcze pewien malo znany przepis 17.11.04, 21:24
              o zwrocie utraconych zarobkow. Oni maja bajzel w papierach wiec jak juz
              dostales pink slip to powiedz ze ten ostatni czek co ci dali to go nie dostalas
              (przeciez nie podpisywales nic, nie?). Wtedy dadza cie drugi taki sam i mozesz
              wtedy skasowac oba.Jak sie uwiniesz to mozesz dostac zwrot za dwa trzy miesiace
              wstecz.
              • Gość: zack Re: jest jeszcze pewien malo znany przepis IP: *.atl.client2.attbi.com 17.11.04, 22:37
                Cenna informacja golfster, ale w moim przypadku to chyba nie przejdzie. Mam
                prawie miesiac platnego urlopu na ten rok, wiec dwa ostatnie czeki dostane
                bedac juz w PL. A ze bajzel maja w papierach to masz swieta racje.
      • Gość: zack Re: Praca-USA-Odprawa IP: *.atl.client2.attbi.com 17.11.04, 22:34
        Dzieki za odpowiedz jot-23 i za link. Trzeba bedzie twardo negocjowac.
        • szakal25 Re: Praca-USA-Odprawa 18.11.04, 18:43
          nie zapomnij tez o ty m ze nalezy ci sie rowniez odszkodowanie za to co
          przezyles w firmie i pracujac dla nich ,a wiec wszelkie stressy, niewygodnosci
          itp !!,jak zatrudnisz dobrego laweyra ,to mozesz wyciagnac dodatkowo kilka
          tysiecy $$$,Rowniez nalezy ci sie zwrot pieniedzy za benzyne i placenie
          tzw. toll czyli bramek na highwayach ,warto tez pamietac i o tym ze naleza
          ci sie pieniadze za niewykorzystane dodatki w pracy a wiec za
          narzedzia czy biurowy equipiment,jak podliczysz wszystko razem do kupy to
          wyjdzie kilkanscie tysiecy dollarow !! a wiec ?? niezle ?? a jak bedziesz
          bystry to dopiszesz do rachunku nawet date urodzenia oni sie tam na
          niczym nie znaja i sa ciemniaki i mamja bajzel w papierach !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka