ona_au 29.11.04, 00:34 ile kosztuje i czy wogole oplaca sie czy chlebe wychodzi dobry? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buck_turgidson Re: czy ktos ma maszynke do robienia chleba? 29.11.04, 05:15 Mam. Kupilem wiele lat temu za 100+ USD ale teraz chyba tansze. Chleb pycha, najwazniejsze, ze nie wata. Mozna tez eksperymentowac, mieszac pszenna make z zytnia, piec na zakwasie (sourdough) i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Przyznaj sie, Buck! 29.11.04, 06:34 Maszyne kupiles, chleb kilka razy zrobiles, po czym maszyne schowales do spizarki/szuflady bo duzo latwiej i taniej jest kupic gotowy chleb... Powiedz: kiedy ostatni raz piekles swoj chleb!!??? A teraz ludzi wypuszczasz... w nadziei ze od Ciebie ta maszyne odkupia ??? Nowe kosztuja od $50 do $150. Chleba robia malo; jakies 1/2 kg na raz, wieksze do 1 kg. No i trzeba sie duzo naeksperymentowac zeby zrobic dobry chleb. Ciasto nie zawsze dobrze wyrobione, czesto ma zakalec, wiekszosc domowych chlebow jest albo za tlusta, albo ocieka oliwa, czesto wrecz smierdza zamiast pachniec ... No chyba ze u Ciebie nie ma porzadnego piekarza / piekarni? Jesli masz w poblizu to nie zawracaj sobie glowy. Inna opcja to kupic 'na wpol gotowy' chleb ktory w domu wrzucasz na kilka / kilkanascie minut do piekarnika i ktory smakuje jak by byl 'prosto z pieca" (bo jest!). SP Odpowiedz Link Zgłoś
gapka Re: Przyznaj sie, Buck! 29.11.04, 07:16 ja kupuje w Baker's Delight takie ciasto (dough) dosyc tanio i robie bulki, tylko ze jeden osobnik zawsze marudzi ze niedopieczone, a ja takie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
rogaina_au Re: Przyznaj sie, Buck! 01.12.04, 03:19 dobrze ze mi to powiedziales bo juz mialem kupic a tak widze ze to wyrzucone pieniadze. Ty zawsze wiesz co mowisz wiec chyba masz i tym razem racje, ale z drugiej strony ty tylko tak oglonie potrafisz nawijac a do roboty to dwie lewe rece. starypie.. napisał: > Maszyne kupiles, chleb kilka razy zrobiles, po czym maszyne schowales do > spizarki/szuflady bo duzo latwiej i taniej jest kupic gotowy chleb... > > Powiedz: kiedy ostatni raz piekles swoj chleb!!??? > > A teraz ludzi wypuszczasz... w nadziei ze od Ciebie ta maszyne odkupia ??? > > Nowe kosztuja od $50 do $150. Chleba robia malo; jakies 1/2 kg na raz, wieksze > do 1 kg. No i trzeba sie duzo naeksperymentowac zeby zrobic dobry chleb. > Ciasto nie zawsze dobrze wyrobione, czesto ma zakalec, wiekszosc domowych > chlebow jest albo za tlusta, albo ocieka oliwa, czesto wrecz smierdza zamiast > pachniec ... > > No chyba ze u Ciebie nie ma porzadnego piekarza / piekarni? Jesli masz w > poblizu to nie zawracaj sobie glowy. > > Inna opcja to kupic 'na wpol gotowy' chleb ktory w domu wrzucasz na kilka / > kilkanascie minut do piekarnika i ktory smakuje jak by byl 'prosto z pieca" (bo > > jest!). > > SP Odpowiedz Link Zgłoś
lymeryk tak 01.12.04, 02:18 buck_turgidson napisał: > Mam. Kupilem wiele lat temu za 100+ USD ale teraz chyba tansze. Chleb pycha, > najwazniejsze, ze nie wata. Mozna tez eksperymentowac, mieszac pszenna make z > zytnia, piec na zakwasie (sourdough) i tak dalej. mam podobne doswiadczenie, na poczatku trzeba troche poeksperymentowac, ale po kilku mniej lub bardziej udanych probach i chlebach, zaczynaja wychodzic wspaniale chlebki, sourdough (zakwas) bez drozdzy takie jak w Polsce albo jeszcze lepsze polecam make wholewheat mieszana z zytnia lub graham najwazniejsze to wyhodowac dobry zakwas, co zabiera co najmniej tydzien lub dwa (search for "sourdough starter" at google) pozniej to juz z gorki, chleb na zakwasie potrzebuje duzo wiecej czasu najlepiej nastawic wieczorem z timerem aby byl swierzutki rano przykladowy przepis na chleb podobny do polskiego razowego: 2 cups sourdough starter (zakwas: gdzies tak 1/3-1/2 maki i reszta plynu) 2 cups wholewheat flour + 2 cups rye flour 1 cup warm water 2 teaspoons salt, 2tsp sugar (brown sugar ok), 4 tsp olive oil wszystko wlac, wsypac do breadmaker nastawic na dough cyle nastepeni ustawic na bake z opoznieniem (timer) 5-9 godz najlepiej przez noc na zakwasie chleb rosnie duzo wolniej i roznie w zaleznosci od temperatury otocznia, sily zakwasu, rodzaju maki etc smacznego czy ktos ma inne godne polecenia przpisy na chleb z breadmaker? Odpowiedz Link Zgłoś
rogaina_au lyme 01.12.04, 03:22 napisz dokladniej jak zrobic ten zakwas. Zona mnie meczy jak jej o tym powiedzialem. lymeryk napisał: > buck_turgidson napisał: > > > Mam. Kupilem wiele lat temu za 100+ USD ale teraz chyba tansze. Chleb pyc > ha, > > najwazniejsze, ze nie wata. Mozna tez eksperymentowac, mieszac pszenna ma > ke z > > zytnia, piec na zakwasie (sourdough) i tak dalej. > > mam podobne doswiadczenie, > na poczatku trzeba troche poeksperymentowac, ale > po kilku mniej lub bardziej udanych probach i chlebach, zaczynaja wychodzic > wspaniale chlebki, sourdough (zakwas) bez drozdzy > takie jak w Polsce albo jeszcze lepsze > polecam make wholewheat mieszana z zytnia lub graham > > najwazniejsze to wyhodowac dobry zakwas, co zabiera co najmniej > tydzien lub dwa (search for "sourdough starter" at google) > pozniej to juz z gorki, chleb na zakwasie potrzebuje duzo wiecej > czasu najlepiej nastawic wieczorem z timerem aby > byl swierzutki rano > > przykladowy przepis na chleb podobny do polskiego razowego: > 2 cups sourdough starter (zakwas: gdzies tak 1/3-1/2 maki i reszta plynu) > 2 cups wholewheat flour + 2 cups rye flour > 1 cup warm water > 2 teaspoons salt, 2tsp sugar (brown sugar ok), 4 tsp olive oil > > wszystko wlac, wsypac do breadmaker > nastawic na dough cyle > nastepeni ustawic na bake z opoznieniem (timer) 5-9 godz > najlepiej przez noc > na zakwasie chleb rosnie duzo wolniej i roznie w zaleznosci od temperatury > otocznia, sily zakwasu, rodzaju maki etc > > smacznego > > czy ktos ma inne godne polecenia przpisy na chleb z breadmaker? Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: czy ktos ma maszynke do robienia chleba? 29.11.04, 08:14 W USA kosztuje około $70.00. Oszczędności żadne. Jest to fajne dla kogoś kto nie wie jak używać miksera i piekarnika. - www.fun.from.hell.pl/2004-08-26/misiu.jpg www.ziemni.risp.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
artur666 Moze lepiej maszynke do robienia forsy? 29.11.04, 09:38 W sobote kupowalem CD Rollingi w Media-Markt. Koles ktory stal przede mna akurat kupowal taki domowy piec do pieczenia chleba. Nie wiem ile koszlowal. Ja kiedys kupilem specjalna make do pieczenia chleba i nawet sie udalo. Cenowo jednak wychodzi mniej wiecej tyle samo jakbys kupil chleb w piekarni. Ale jak ktos lubi ta zabawe... Odpowiedz Link Zgłoś
rogaina_au Re: Moze lepiej maszynke do robienia forsy? 01.12.04, 03:23 tak ale ty masz piekarnie a my proleci mamy guzik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QLD Re: czy ktos ma maszynke do robienia chleba? IP: 61.68.38.* 29.11.04, 12:13 W Perth jest siec sklepow "Farmer Jacks" Sprzedaja w nim Rye Bread wlasnego wypieku. Ten chleb najlepiej smakowal nie tylko mnie. Byl najbardziej podobny do chleba "naleczowskiego" Teraz mieszkamy daleko od tych sklepow. Kupilismy maszynke do pieczenia chleba i po wielu eksperymentach znalezlismy wlasciwy jego smak dla naszego podniebienia. Jest taniej i smaczniej. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
rogaina_au Re: czy ktos ma maszynke do robienia chleba? 01.12.04, 03:24 mnie ten chleb nie smakowal jakis taki inny. Czy maka inna czy co, ale inny. Odpowiedz Link Zgłoś
doupa_nazi Vipek ma maszynke 29.11.04, 14:07 ale do robienia lodoow, hehehe, w gebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 ty tez masz IP: 142.46.53.* 29.11.04, 14:13 do robienia bitej smietany, w doopie Odpowiedz Link Zgłoś
donk vipe! daj do pieca! 29.11.04, 14:31 Tasmociong vipka polega na tym, ze czepie skorka na dwie zmiany. hehehe raz lewa renka, a raz prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: vipe! daj do pieca! IP: 142.46.53.* 29.11.04, 14:36 raz lewa, raz prawa to ja cie po uszach czepie, osle dardanelski Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Wyglada ze wszyscy napaliliscie sie na ten chleb! 01.12.04, 07:42 Polecam wiec ksiazke "Bread Machine - how to prepare and bake the perfect loaf" autor Jennie Shapter, wyd. Hermes House, 2000. 250 stron przepisow i porad. )) SP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sm Re: czy ktos ma maszynke do robienia chleba? IP: *.a.010.mel.iprimus.net.au 01.12.04, 12:18 > ile kosztuje i czy wogole oplaca sie Ceny już były (czyli od $50 w górę). Opłaca się, szczególnie że możesz robić również ciasto na pizzę, makaron, pierogi itd. i odpada mycie wielu naczyń... > czy chlebe wychodzi dobry? Dobry to mało powiedziane: odkąd mam maszynę nie kupuję i nie jem innego, a ten pieczony przeze mnie jest przedmiotem pożądania wśród wszystkich moich znajomych. W zasadzie nie warto korzystać z gotowych mieszanek, bo są drogie, a wynik przeciętny. Dużo lepsze efekty uzyskuje się z przepisów znalezionych w książkach lub internecie, zaglądnij np. do działu o chlebach na http:/sys21.de (po polsku) Pozdrawiam i powodzenia, SM Odpowiedz Link Zgłoś