Dodaj do ulubionych

dentysci nhs uk

19.01.05, 10:52
kochane slyszalam wiele niepochlebnych opinii o dentystach leczacych
pacjentow z nhs.
czy lapiej wyekspediowac sie do Polski na leczenie zabkow ( hurtem ) czy
chodzic do dentysty tutaj .Wiem ze koszty prywatnych wizyt ( 50 za
konsultacje co zrobic z kanalem )sa troche wysokiesmile)
Obserwuj wątek
    • opty13 Re: dentysci nhs uk 19.01.05, 10:57
      Nie wiem jaka jest opinia o miejscowych dentystach. Ze wstepnego szacunku
      samych kosztow wynika, ze taniej poleciec do Polski i leczyc sie u prywatnego
      dentysty niz tutaj, nawet w NHS.
      Tez jestem ciekaw opinii "dluzej zasiedzialych" smile
    • eballieu Re: dentysci nhs uk 19.01.05, 11:13
      Turystyka stomatologiczna kwitnie. Chyba taniej jest w Polsce i estetyka
      wykonania prac protetycznych na pierwszy rzut oka lepsza - sporo znajomych
      obcokrajowcow laczy wyjazdy do Polski (np. Krakow z leczeniem zebowsmile). A jesli
      masz prywatne ubezpieczenie to zorientuj sie czy nie zwroci ci czesci kosztow.
      Moje zwraca 50% za stomatologie, ale nie protetyke. Dentysta raczej wypisze ci
      rachunek na leczenie nawet jesli robisz protetyke - bo tego nie sa w stanie
      sprawdzic. Ale wychodzi ze mnie kombinatoreksad Oczywiscie dobrze zorganizowac
      taki wyjazd i uprzedzic o nim stomatologa, zeby wiedzial ze ma sobie tydzien
      wlacznie z weekendem zarezerwowac na Was.
      • eballieu Re: dentysci nhs uk 19.01.05, 11:15
        Co ciekawe obok kamienicy w ktorej wynajmujemy mieszkanie w Krakowie (sa tam
        same mieszkania na krotkie terminy) jest od razu kilka gabinetow, w ktorych po
        wlosku, angielsku, francusku mowiasmile
        Gabinetow usianych wokol pogranicza polsko - niemieckiego chyba juz nikt nie
        jest w stanie zliczyc
        • mrufkaa Re: dentysci nhs uk 19.01.05, 12:05
          hehe, mi moja dentystka tutaj za jedna korone zaspiewala prawie 500£, ale
          skisilam w Polsce, bo na poczatku nie liczylam, ze bede tam tydzien dluzej, i
          nie zrobilam tego we Wroclawiu... Mysle, ze remonty bez leczen kanalowych i
          koron latwo zorganizowac na wyjazdach, gorzej z tymi dluzszymi zabiegami, kto
          ma tyle urlopu...
          • lucasa Re: dentysci nhs uk 19.01.05, 12:25
            mrufkaa napisała:

> hehe, mi moja dentystka tutaj za jedna korone zaspiewala prawie 500£, ale
            >
            > skisilam w Polsce, bo na poczatku nie liczylam, ze bede tam tydzien dluzej, i
            > nie zrobilam tego we Wroclawiu... Mysle, ze remonty bez leczen kanalowych i
            > koron latwo zorganizowac na wyjazdach, gorzej z tymi dluzszymi zabiegami, kto
            > ma tyle urlopu...

no wlasnie, o te urlopy chodzi!
            ja z jednym zebem mialam kilka wizyt - pojechalam we wrzesniu na dluzszy
            weekend, potem na swieta do domu - wizyta na poczatku i koncu pobytu. i teraz
            tez jade na dluzszy weekend. gdyby nie te swieta to bym nie wyrobila z wolnymi
            dniami.
            ale nawet z przelotami i tak mnie kosztuje polowe ceny tego, co mi tutaj
            zaproponowali smile
            a jak sie dziadkowie ciesza z "nadprogramowych" odwiedzin wnuczki!!!
            Agnieszka

ps. u mojego dentysty korona jest w okolicach £1000!
    • mama5plus Re: dentysci nhs uk 19.01.05, 12:35
      Hmm, jesli nie masz leczenia gratis to pewnie bardziej sie oplaca
      w Polsce. Ja leczylam zeby w ciazy i jestem bardzo zadowolona.
      Po ciazy rowniez zabieg usuwania zebow madrosci suspicious ale to w szpitalu wykonany.
      Koronke tez mam piekna wink
      Oprocz tego, ze nic mnie nie kosztowalo to rowniez wykonanie bez zastrzezen.
      Dzieci zawsze tez maja zabki dopilnowane - regularne kontrole
      o ktorych ustalaniu nawet ja nie musze pamietac tylko przychodnia.
      Choc wiem, ze w niektorych regionach trudno sie dostac do dentysty w ramach NHS
      bo juz maja komplet. U nas w wiosce akurat tez ale znalazlam w C-bury
      bez problemu czyli pare mil tylko dojazd.

Ale niedlugo po przyjezdzie za leczenie kanalowe jakies 150 funtow.
      Wiec przy hurtowym leczeniu (znaczy jesli masz sporo)
      pewnie w PL taniej wyjdzie.

• kingaolsz Re: dentysci nhs uk 19.01.05, 14:27
        >Ja leczylam zeby w ciazy i jestem bardzo zadowolona.
        > Po ciazy rowniez zabieg usuwania zebow madrosci suspicious ale to w szpitalu wyko
        > nany.
        > Koronke tez mam piekna wink

Ja w ciazy tez zadowolona chcialam leczyc zeby ale nie bylo zbytnio co wink bo
        wszystkie zdrowe... jednak zaczela mi sie ( po porodzie) wyzynac osemka(zab
        madrosci) i to w bok, czyli w siodemke. Dentystka stwierdzila, ze jesli bedzie
        tak sie dziac dalej to czeka mnie chirurgia szczekowa w szpitalu, a zabieg
        kosztuje minimum £150 na NHS i czeka sie miesiacami. Zdziwilam sie, ale
        uslyszalam, ze leczenie chirurgiczne ( usuwanie zebow madrosci) nie kwalifikuje
        sie pod ta ulge dla ciezarnych i po porodzie.
        W rezultacie problem sie sam rozwiazal, bo zab stanal w miejscu i jest cisza.
        Mam nadzieje, ze tak zostanie.

Bogusia, Ciebie tez tak kasowali za te osemki?

Pozdr
        Kinga
        • lucasa Re: dentysci nhs uk 19.01.05, 15:15
          kingaolsz napisała:

> >Ja leczylam zeby w ciazy i jestem bardzo zadowolona.
          > > Po ciazy rowniez zabieg usuwania zebow madrosci suspicious ale to w szpitalu
          > wyko
          > > nany.
          > > Koronke tez mam piekna wink
          >
          > Ja w ciazy tez zadowolona chcialam leczyc zeby ale nie bylo zbytnio co wink bo
          > wszystkie zdrowe... jednak zaczela mi sie ( po porodzie) wyzynac osemka(zab
          > madrosci) i to w bok, czyli w siodemke. Dentystka stwierdzila, ze jesli
          bedzie
          > tak sie dziac dalej to czeka mnie chirurgia szczekowa w szpitalu, a zabieg
          > kosztuje minimum £150 na NHS i czeka sie miesiacami. Zdziwilam sie, ale
          > uslyszalam, ze leczenie chirurgiczne ( usuwanie zebow madrosci) nie
          kwalifikuje
          >
          > sie pod ta ulge dla ciezarnych i po porodzie.
          > W rezultacie problem sie sam rozwiazal, bo zab stanal w miejscu i jest cisza.
          > Mam nadzieje, ze tak zostanie.
          >
          > Bogusia, Ciebie tez tak kasowali za te osemki?
          >
          > Pozdr
          > Kinga

Kinga, ja mialam usuwana osemke w ciagu roku po ciazy i moj dentysta zaliczyl
          mi to jako NHS. nic nie placilam.

tez w ciazy poleczylam sobie male dziurki, ale juz za "extra" musialabym
          placic...
          A
          • mama5plus Re: dentysci nhs uk 19.01.05, 15:43
            >
            > tez w ciazy poleczylam sobie male dziurki, ale juz za "extra" musialabym
            > placic...

To fakt. Bialych plomb np nie zaloza na trzonowe w ramach nhs, ale doplata
            za biale jeszcze nie jest jakas koszmarna: 30-70 funtow jakos.
        • mama5plus Re: dentysci nhs uk 19.01.05, 15:40
          kingaolsz napisała:

> Bogusia, Ciebie tez tak kasowali za te osemki?

Kinga, nie surprisedOO
          Ja za nic nie placilam surprised
          Wyznaczyli mi wizyte juz po porodzie - jakies 5 mies po.
          Najpierw konsultacje. Mialam zdecydowac czy chce wszystkie
          za jednym zamachem ( bo wszystkie 4 mi rosly krzywo uncertain/ )
          i pod narkoza - noc pozniej w szpitalu, czy na 2 razy
          i wchodze i wychodze. Wybralam na 2 razy. To bylo pon 2 lata temu.
          Czyzby sie zmienilo?
          Aha, nas obejmuje jeszcze family tax credit a to tez kwalifikuje
          do leczenia gratis. Masz ta plastikowa exemption card?
          Bo jesli do znizki ciazowo-pologowej czy jak jej tam nie kwalifikuje
          to moze na tej podstawie u mnie bylo gratis??
          Zapytaj koniecznie choc jednak zycze bys nie musiala rwac.
          Gorne sa OK. Nawet nie wiem kiedy. Pozniej tez nie boli.
          Ale dolne uncertain/ Samo rwanie nie ale pozniej przez dwa dni brrr
          Mi w Ashford w Willim Harvey rwali ale nie sadze
          by to od szpitala zalezalo. No chyba, ze jakas nowosc.
          • mrufkaa Re: dentysci nhs uk 19.01.05, 16:10
            Hmmm... wszedzie, gdzie wiem zawsze sie cos placi. Mi ostatnio babka dobudowala
            naroznik w jedynce i chociaz na NHs to zaplacilam jakies 30£. Te korony mozna
            tez zrobic na Nhs, wyjdzie sporo taniej, jakies niecale 200£ za zeba, ale wtedy
            material jest duzo gorszy i nie mozna dobrac koloru. A ja musze na jedynce sad((
            No wiec NHS laski mi nie zrobi...
          • kingaolsz Re: dentysci nhs uk 19.01.05, 20:15
            > Czyzby sie zmienilo?

To bylo jakis rok temu, jak mlody mial 10 miesiecy

>Masz ta plastikowa exemption card?

tak, mialam, ale powiedzieli, ze ona nie obejmuje tego leczenia sad

> Zapytaj koniecznie choc jednak zycze bys nie musiala rwac.
            > Gorne sa OK. Nawet nie wiem kiedy. Pozniej tez nie boli.
            > Ale dolne uncertain/ Samo rwanie nie ale pozniej przez dwa dni brrr

No niestety to dolna sad i jeszcze przez nia przechodzi nerw twarzy (przez sam
            srodek korzeni) i boja sie zeby nie uszkodzic, dlatego czekaja, ale na razie (
            odpukac) wszystko "stanelo" w miejscu.

No i jeszcze jedno, wczoraj sasiadka byla u dentysty ( 7 m-cy po porodzie, ma
            ta ulge) i powiedzial jej, ze na "trojke" musi jej zalozyc srebrna plombe, bo
            za biala ma placic? Mi biala na trojke zakladali za darmo ( byla mikro dziurka
            i uparli sie zrobic). Chyba musze ja podburzyc, zeby sie klocila....

Pozdrawiam
            Kinga
    • ewunia_uk Re: dentysci nhs uk 19.01.05, 18:15
      Ja chodze do prywatnego, bo u nas w okolicy niestety dentysta NHS ma komplet i
      przyjmuje tylko dzieci oraz osoby kwalifikujace sie do bezplatnego leczenia.

Tak wiec za 6-miesieczny przeglad oraz srape&polish place niecale 30 funtow.
      Plomby to juz bardzo dawno nie mialam robionej (widocznie ten scrape&polish dwa
      razy w roku jednak zapobiega prochnicy). Koronek i innych protez tez nie mam
      (odpukac), bo jak mi kiedys beda potrzebne to chyba zbankrutuje z tego, co
      piszecie o cenach.

Co do usuwania "impacted" osemki, moj maz mial usuwana w zeszlym roku w ramach
      NHS (mimo, ze skierowanie bylo od prywatnego dentysty), i czekal jakies 6
      tygodni od skierowania do zabiegu. Tak wiec pewnie kolejki zaleza od miejsca
      zamieszkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka