Dodaj do ulubionych

do Maja92-z Irlandii

17.02.05, 12:24
Czesc Maja tutaj Ksenia mam do ciebie pytanko.Orientujesz sie moze czy mozna
sobie odpisac od podatku VHI.Moj maz twierdzi ze to mozliwe jesli oni nam
wystawia fakturke,ja natomiast twierdze ze to niemozliwe no bo z jakiej
racji,weszlam do nich na website ale nieznalazlam odp.No a tak pozatym to
dzieki za informacje o tym insurance,jestem tu 5lat a nadal bym o tym
niewiedziala koszmar.Dzieki
Obserwuj wątek
    • maja92 Re: do Maja92-z Irlandii 17.02.05, 14:55
      Kseniu,

Normalnie to jest tzw. tax at source. To znaczy oplaty za VHI lub BUPA sa
      pomniejszane o 20% podatku.
      Ja place skladki w BUPA. Miesiecznie na moja rodzine to jest okolo €120, ale ja
      faktycznie place niecale €100, bo reszta jest pomniejszona o podatek.

Musisz do nich zadzwonic i podac im Twoj numer czlonkoski i zapytac sie tam jak
      oni maja Twoje oplaty zarejestrowane. Normalnie przy zakladaniu polisy oni
      powinni wziac numer PPS Twojego meza i skontaktowac sie z Twoim lokalnym Tax
      Office i na tej zasadzie od Ciebie powinni brac 80% zaplaty, a Tax Office by
      placilo pozostale 20%. Jezeli tak sie nie stalo, to z strony Tax Office:
      www.revenue.ie
      sciagnij sobie formularz podatkowy dla emploees and pensioners. Wez
      potwierdzenie zarobkow za ubiegly rok P-60 i zaplate za VHI. Cokolwiek
      nadplacilas to Tax Office Ci odda. Chyba maja czas 5 tygodni na obrobieniu
      papierow i oddania nadplaconego podatku. Jezeli masz nadplacone ostatnie 2
      lata, to musisz do nich zadzwonic. Oni powiedza Ci co wypelnic i Ci oddada cala
      kase.

Pozdrowienia,
      • xsenna Re: do Maja92-z Irlandii 17.02.05, 15:45
        Dzieki ci bardzo za informacje nigdy sie niczym nie interesowalam,bo sadzilam
        ze tutaj niezostane ale teraz wiemy ze jednak zostajemy na stale wiec zaczynam
        sie tym wszystkim interesowac.My tez placimy 120 wiec powinno byc
        podobnie.Jeszcze raz dzieki Ksenia
        • maja92 Re: do Maja92-z Irlandii 18.02.05, 09:39
          Ksieniu,
          Zapomnialam dodac, ze jezeli Twoj maz ma placone VHI przez Jego firme, to zwrot
          podatku sie nie nalezy. A przeciwnie - to Wy musicie zaplacic 20% do Tax
          Office. Teraz juz drugi rok dziala ustawa, ze pracodawca musi zalatwic
          wszystkie sprawy podatkowe za pracownika zwiazane z roznymi benefit'ami. Jezeli
          na payslip'e w Gross Salary Twoj maz ma wymieniona pensje i pod nia VHI to
          znaczy, ze podatek jest juz naliczony przez zaklad pracy i Wy nic nie musicie
          robic wszystko jest w kolumnie Tax.

Pozdrowienia,
          • xsenna Re: do Maja92-z Irlandii 18.02.05, 17:35
            Tak sie sklada ze on jest selfemployd,wczoraj sprawdzalismy na internecie i
            raczej bedziemy musieli placic calosc.Dzisiaj ma tam dzwonic.Z gory
            dzieki,swoja droga rachunki nas zzeraja,Emma non stop chora az sie boje co
            bedzie za kilka tygodni kiedy male przyjdzie na swiat.Pozdrawiam Ksenia
            • maja92 Re: do Maja92-z Irlandii 19.02.05, 10:37
              Hm, ale wtedy koszt VHI powinien zmniejszyc Wam podstawe do opodatkowania?
              Trzymaj sie - kiedys przeciez bedzie musialo byc lepiej?
              A nie mysleliscie np. o przeniesieniu sie w jakies wieksze miejsce? Gdzie byla
              by wieksza szansa dla business'u by sie szybciej krecil? Jestes juz dlugo to
              wiesz, ze wiecej ludzi z Roscommon jest w Dublinie lub Cork niz w samym
              Roscommon, bo tam jest wieksza szansa zarobienia...
              Wiem, ze to drastyczne, ale.....

Pozdrowienia,
              • xsenna Re: do Maja92-z Irlandii 21.02.05, 19:06
                Narazie niemyslimy o przeniesieniu sie gdziekolwiek,moze to i glupie ale mam tu
                siostre i tesciowa,Emma przyzwyczaila sie ma kolezanki.Jesli sytuacja bedzie
                zla to napewno sie cos wymysli.Narazie to musze to drugie urodzic troche
                panikuje bo to juz za kilka tygodni no i pierwsza mialam cesarke a teraz mam
                rodzic naturalnie brrr.
                • maja92 Re: do Maja92-z Irlandii 23.02.05, 12:17
                  Nie panikuj - bedzie dobrzewink))))))
                  Ja rodzilam moja dwojke normalnie i bylo OK. Z Jono zajelo mi to 19 minut - nie
                  mieli nawet czasu dac mi znieczulenia, bo Mlody tak sie pchalwink))))))

Bedzie dobrze - zobaczysz - wtedy powoli i inne problemy sie rozwiaza. A ze
                  jestes przyzwyczajona juz do miejsca to rozumiem - ja nigdy bym sie nie
                  wyprowadzila z mojego Rathfarnhamwink) Nigdzie indziej Dublin nie jest tak
                  spokojny i piekny - dla mnie oczywisciewink))))))))))
                  No moze Mount Merrion lub Foxrock - ale tam to mnie moze stac tylko na
                  lazienke - o reszcie domu mozna zapomniecwink))))))))))))))))))))

Pozdrowienia,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka