Dodaj do ulubionych

Paszport tymczasowy, UK..

10.03.05, 20:57
Hmm.. Jak to jest z wyrobieniem paszportu tymczasowego dla trzymiesiecznego
Bobo urodzonego w U.K.? 'Zwyklego' nie zdazymy wyrobic, podobno czeka sie na
niego trzy miesiace (?)Wiem, ze tymczasowy mozna wyrobic w jeden dzien,
trzeba tylko podac 'konkretny powod'. Hmm... I tu problem, bo powodu
konkretnego nie ma (nio oprocz wielkiej checi odwiedzenia znajomych w Polsce)
a przeciez sciemniac nie bede... I co? Czy ktos mial podobny 'problem'?
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Paszport tymczasowy, UK.. 10.03.05, 21:12
      Sa rozne paszporty tymczasowe. Takie na powrot do domu, wydawane w ciagu
      jednego dnia. I takie na rok, wielokrotnego przekraczania granicy w obie strony.
      Mozna zrobic tak, ze wystopic jednoczesnie w konsulacie o ten 10-letni i
      tymczasowy na rok. Na 10-letni czekasz do 6 miesiecy, na tymczasowy ok. 2
      tygodni i trzeba go zdac przy odbiorze 10-letniego. Oczywiscie potrzebny jest
      do tego polski odpis aktu urodzenia dziecka.

Kinga
      • ediish Re: Paszport tymczasowy, UK.. 10.03.05, 21:27
        Hmm... Czy do tymczasowego paszportu potrzebny jest rowniez polski odpis aktu
        urodzenia dziecka?
        • kingaolsz Re: Paszport tymczasowy, UK.. 10.03.05, 21:38
          Od nas wymagali i od 2 moich znajomych rowniez.

Kinga
          • ingass Re: Paszport tymczasowy, UK.. 12.03.05, 16:24
            Ja wyrabialam dla Victorii paszport tymczasowy - ten na ktorym mozesz tylko
            wyjechac z Wielkiej Brytanii i nie potrzebowalam polskiego aktu urodzenia. Na
            paszport czekalam jakies 2 tygodnie. W Polsce zlozylam wniosek o paszport 10-
            letni, musialam miec polski akt urodzenia i zameldowanie dziecka w Polsce (od
            nas wymagali) oraz przy skladaniu dokumentow musisz byc z mezem. Czekalam ok 2
            tygodni, ale musialam napisac prosbe i kupic Merci wink
            • mifka Re: Paszport tymczasowy, UK.. 12.03.05, 20:59
              a zastanawia mnie jedna rzecz. my nie mieszkamy w polsce i nigdy nie bedziemy
              to jak mam wyrobic dzieciakowi polski paszport skoro adres jest angielski?
              zreszta nie tylko dziecka to dotyczy. dlaczego mam miec w dokumentach polski
              adres skoro juz dawno nie jestem tam zameldowana? przeciez mieszkanie na stale
              gdziekolwiek w europie nie zmienia faktu ze jestesmy polakami. czy ktoras z was
              wie moze czy i jak da sie wyrobic polski paszport z brytyjskim adresem.
              • ingass Re: Paszport tymczasowy, UK.. 12.03.05, 22:34
                Najlepiej bedzie jak zadzwonisz do Ambasady i sie dowiesz. Telefon:
                02072913907. Tak naprawde to sama bylam zdziwiona, ze musze zameldowac dziecko
                w Polsce.

Victorka
                • violus22 Re: Paszport tymczasowy, UK.. 13.03.05, 00:46
                  witajcie
                  calkiem niedawno wyrabialam paszport mojemu szkarbkowi
                  Wystarczy zadzwonic do ambasady polskiej-dzial paszportowy,powiedziec o co
                  chodzi i oni przesla stosowne dokumenty.Musicie(ty i ojciec dziecka) isc tutaj
                  do notariusza po poswiadczenie podpisu i notarialne wyrazenie zgody na paszport
                  dla malenstwa (no chyba ze mieszkasz w Londynie, wtedy ta czesc zalatwiacie w
                  ambasadzie), wypelnic papiery ktore oni wysla i napisac podanko o jak
                  najszybsze wydanie paszportu bo np chcesz zaraz wyjechac. No i oczywiscie
                  kosztysmile w sumie ok 50 funtow. A i jeszcze zdjecie dzidziusia.
                  Paszpotr wazny jest przez rok, a w tym czasie trzeba przywiezc z Polski polski
                  akt urodzenia (paranoja!!!!!). Taki akt wyrabia sie tylko w wawie. Jeszcze nie
                  wiem jaka jest procedura bo wlasnie za kilka dni jedziemy na Swieta i przy
                  okazji moze wyrobimysmile
                  Paszport 'wyrobil sie' chyba w 2 tyg, a nie mieszkamy w Londynie.
                  Jak masz jakies pytania to pisz na maila violus22@poczta.onet.pl
                  Pozdrawiamsmile
    • ewunia_uk Zamledowac??? 13.03.05, 11:34
      Tzn zeby dostac polski paszport trzeba miec zameldowanie w Polsce? A co jesli
      ktos nie ma nic w Polsce, to gdzie sie ma niby zameldowac???
      • violus22 Re: Zamledowac??? 13.03.05, 21:42
        Hejkasmile
        Jak to zameldowac w Polsce? My tez nie mamy w Polsce nic a przy wypelnianiu
        danych dziecka i naszych adres jest z UK.
        • dorrit Re: Zamledowac??? 14.03.05, 14:10
          Obywatele polscy, mieszkajacy na stale za granica, wyrabiaja sobie polskie
          paszporty w konsulatach. Niewazne wtedy jest, czy ma sie czy nie meldunek w
          Polsce. W kwestionariuszu podaje sie adres stalego pobytu (natomiast w
          paszporcie nie ma urzedowej rubryki na adres zamieszkania).
          Jesli natomiast paszport wyrabia sie w Polsce, to meldunek trzeba miec, jako ze
          paszport wyrabia sie w urzedzie wlasciwym ze wzgledu na miejsce stalego pobytu
          (czyli za granica - konsulat, w PL - urzad w miejscowosci, gdzie jestes
          zameldowana).
          • ingass Re: Zamledowac??? 14.03.05, 14:40
            Ja najbardziej bylam zdziwiona jak pani w konsulacie powiedziala mi, ze moge
            sie starac o paszport roczny, ale tylko wtedy kiedy bede miala akt urodzenia
            dziecka z Polski... Z racji tego, ze w moim urzedzie w Polsce siedza jakies
            formalistki i nie chcialy wydac tego dokumentu mojej mamie pozostalo mi tylko
            staranie sie o paszport tymczasowy.

Kiedy poszlam do Urzedu zlozyc wniosek o paszport dla Victorii nawet nie
            zdawalam sobie sprawy, ze bedzie kosztowalo mnie to tyle nerwow i zachodu. Po
            pierwsze tak jak wspomnialam we wczesniejszym watku musialam zameldowac dziecko
            u rodzicow, bo bez tego powiedziano mi, ze wniosek nie zostanie przyjety, a
            zeby tego bylo malo nie rozchodzi sie tutaj o zameldowanie lecz o NIP (na ktory
            czeka sie do miesiaca czasu wink) i bez niego cala procedura nie moze drgnac!
            Juz mialam sie zalamac, ale na szczescie jakos sie poukladalo! Radze kazdej
            mamie starajacej sie o paszport dla dziecka w Polsce zaopatrzyc sie w kilka
            opakowan Merci oraz nie znikajacy usmiech z twarzy!

Powodzenia

p.s. Konsulat w Londynie moze wyslac prosbe do waszego urzedu w Polsce. Koszt
            takiej prosby, przeslania i tlumaczenia wynosi 96 funtow! W polsce zaplacilam
            50 zlotych za tlumacza.
            • violus22 Re: Zamledowac??? 15.03.05, 10:38
              > Ja najbardziej bylam zdziwiona jak pani w konsulacie powiedziala mi, ze moge
              > sie starac o paszport roczny, ale tylko wtedy kiedy bede miala akt urodzenia
              > dziecka z Polski...

ingass czy dobrze zrozumialas pania w konsulacie? to paszportu rocznego nie
              trzeba polskiego aktu urodzenia. Takowy akt jest potrzebny do paszpotru
              dziesiecioletniego. I tez nie trzeba dzidzi meldowac nigdzie. Taki paszport
              wyrabia sie w Wawie, a listownie jesli ktos tam nie mieszka.
            • dorrit Re: Zameldowac??? 15.03.05, 10:47
              Ja zrobilam wszystko w nastepujacej kolejnosci, nie majac naglej potrzeby
              natychmiastowego wydania paszportu, tylko po to, zeby w razie czego miec
              dokumenty w porzadku:
              - tlumaczenie i legalizacja w konsulacie aktu malzenstwa; tlumaczenie i
              legalizacja aktow urodzen dzieci;
              - zalegalizowanie w konsulacie mojego podpisu na upowaznieniu dla mamy do
              umiejscowienia w/w aktow w USC w Polsce, gdzie tez jestem zameldowana (jesli
              ktos nie ma meldunku w PL, to kompetentny jest USC W-wa Srodmiescie, ul.
              Jezuicka 1/3 jesli dobrze pamietam);
              - wyslanie wszystkiego do rodzicow w PL;
              - po jakims miesiacu otrzymalam od mamy polskie odpisy aktow malzenstwa i
              urodzenia dzieci;
              - wystapienie o paszport tymczasowy roczny dla dzieci (w "moim" konsulacie
              wydaja go w jeden do kilku dni); jednoczesne wystapienie o paszport "normalny"
              dla dzieci, na ktory sie czeka, ale to mnie nie rusza, jesli mam tymczasowe.

Wydaje mi sie, ze biorac pod uwage droge pocztowa i biurokratyczne tzw.
              przekladanie papierow - trwalo to wszystko krotko - grunt, to miec wszystkie
              potrzebne dokumenty do danej sprawy, wtedy moga od razu nadac bieg.
              Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka