u1234567 24.03.05, 11:21 Sama sie nad tym zastanawiam! Piszcie swoje powody! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chardonnay Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? 24.03.05, 11:28 1.Bo musialem pracowac 30 dni na kupno pary jeansow 2.Bo nie chcialem spedzic calego zycia w jednym miescie 3.Bo chcialem miec mieszkanie ( a nie czekac 40 lat w spoldzielni) 4. Bo chcialem aby moje dzieci mialy przyszlosc 5.Bo chcialem miec samochod a nie rover Bo BO BO LOL Odpowiedz Link Zgłoś
u1234567 Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? 24.03.05, 11:38 dzieki za odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 24.03.05, 11:36 wg mnie byl to jedyny sposob na wyjscie z pulapki biedy (poverty trap) Odpowiedz Link Zgłoś
u1234567 Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? 24.03.05, 11:37 jakie masz wyksztalcenie? czy udalo ci sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 24.03.05, 11:42 tak, udalo sie - tu zwyczajnie nie ma biedy. Mam wyzsze. Odpowiedz Link Zgłoś
u1234567 Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? 24.03.05, 12:15 wszedzie jest bieda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 24.03.05, 12:46 mam na mysli nieco inna biede: mlody czlowiek jest utrzymaywany przez stara matke, zlodziej w rodzinie jest tolerowany itd; tego rodzju bieda jest tu skrzetnie ukrywana, a w polsce jest powszechna i panoszy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
nyhed Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? 24.03.05, 12:25 Bo po studiach proponowano mi staz za 450zl. - chcialem podszlifowac jezyk - sprawdzic samego siebie - poznac nowy kraj - splacic kredyt studencki - no i ci ludzie co nazywaja siebie politykami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yorkshire terrier Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? IP: *.vf.shawcable.net 24.03.05, 12:35 ...teraz nas nazywacie zdrajcami. A my obserwujemy od lat co sie tam dzieje i CODZIENNIE wyplywaja dowody iz zdrajcy pozostali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pole dalem sie nabrac ! IP: *.nsw.bigpond.net.au 24.03.05, 12:42 na kapitalna propagande kapitalistyczna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? IP: 5.6.* / 82.194.62.* 24.03.05, 12:45 zeby moc czasami do PL na urlop pojechac Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_olszowski Zostalem zrobiony w lolo 24.03.05, 13:45 zaczelo sie od paru obietnic a potem musialem sie sam utrzymywac i rodzine zarabiajac jhandlem starymi samochodami. Teraz zlosliwi mi to wypominaja a ja przeciez nie po to robilem magisterium z polonistyki zeby sie uzerac z ludzmi na roznych forach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 ty ciagle jestes robiony w lolo, hehehe IP: 5.6.* / 82.194.62.* 24.03.05, 14:16 stefan_olszowski napisał: > przeciez nie po to robilem magisterium z polonistyki zeby sie uzerac z ludzmi to ci sie zayebiscie to magisterium na emigracji przydalo Odpowiedz Link Zgłoś
u1234567 Re: ty ciagle jestes robiony w lolo, hehehe 24.03.05, 14:29 chyba to nie jest jedyny powod, dla ktorego ludzie podejmuja studia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: ty ciagle jestes robiony w lolo, hehehe IP: 5.6.* / 82.194.62.* 24.03.05, 14:43 zalezy jacy ludzie ci co maja kase, to moga sobie studiowac co chca a ci co jej nie maja, studiuja po to by ta kase po studiach latwiej im bylo zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
szakal25 a ja wyjechalem bo ..... 24.03.05, 18:26 wszyscy wyjezdrzali !!!,taka byla moda !!,hehehe !! nie chcialem zostac i byc ostatnim,dzis nie wracam bo .....?/! - koledzy by sie smiali !!!!,ze nie mam Mercedesa 500 S. ! nowego ! i 500.000 $ na koncie. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno5 Wyjechalem przez hazard.. 24.03.05, 18:45 Zgralem sie w pokera w jedna noc i dlatego wyjechale szukac szczescia w swiecie. Gdybym gotowki ciezkiej nie przegral nigdy bym z Polski nie wyjechala. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_olszowski Re: Wyjechalem przez hazard.. 24.03.05, 18:49 "nie wyjechala"? No dajmy spokoj, mysle ze to przejezyczenie. Ile straciles zebym widziala jak jest cena ludzkiego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: Wyjechalem przez hazard.. IP: 5.6.* / 82.194.62.* 24.03.05, 19:25 hehehe ty brunon teraz pijany czy nacpany jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_olszowski JEZU!!! 24.03.05, 20:48 Bruno, wiesz, ze warto bylo wyemigrowac do Kanady, naprawde warto bylo. Oni by ciebie tam przerobili na kapuste szatkowana bez przypraw. Obwaiam sie ze juz nigdy zaden skrawek twgo ciala nie wyszedlby na swiatlo dzienne a marzenia o Wendys pozostalyby niespelnione. Boje sie o ciebie nawet teraz... chyba im tej forsy przypadkiem nie oddales, co?! Odpowiedz Link Zgłoś
iza42 Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? 24.03.05, 22:48 u1234567 napisała: > Sama sie nad tym zastanawiam! Piszcie swoje powody! Wyjechalam ,bo zle mi sie zylo w kraju absurdow. Wyjechalam po to aby normalnie zyc i pracowac. Dla mnie byla to ucieczka w normalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno5 Pisza tu dyrdymaly 24.03.05, 23:49 Ze chcieli normalnie zyc.Tu chodzilo o pieniadze tylko o to.Dzisiaj jest na emigracji dziadowska praca a pieniedzy jak nie bylo tak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: Pisza tu dyrdymaly 25.03.05, 03:16 bruno5 napisał: > Ze chcieli normalnie zyc.Tu chodzilo o pieniadze tylko o to.Dzisiaj jest na > emigracji dziadowska praca a pieniedzy jak nie bylo tak nie ma. Nie chrzań Bruniak pierdół. Ty to masz przynajmniej biznes, hehehe. Kasiora leci z każdą paczką cigaretów od Indian. A na monopolu też przebitka. Życie jak w Madrycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciec Ja nigdy nie wyjechalem... IP: *.il-chicago0.sa.earthlink.net 25.03.05, 05:22 ...jeszcze tu tkwie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kan_z_oz Re: Ja nigdy nie wyjechalem... 25.03.05, 05:43 Decyzje wyjazdu podjelismy w jednym dniu; siedzac w pokoju nauczycielskim i sluchajac narzekan 'starych' nauczycielek, ile podrozalo maslo ile kosztuje chleb? Do tego opowiesci ile wziely lapowek za dopuszczenie do matury...byl to szok i nie chcielismy byc czescia tego ani znalesc sie w tym samym punkcie co ci ludzie za 20-40 lat. Wyjechalismy majac wlasnosciowe mieszkanie i bedac tzw. ustawieni. Czulam, ze moje zycie sie skonczylo w wieku 25lat i juz nic wiecej nie moge w osiagnac w Polsce. Sprzedalismy wszystko i kupilismy bilet w jedna strone dla calej rodziny. Nie zaluje, moje/nasze marzenia spelnily sie wielokrotnie. Nie byla to odwaga tylko chec zycia i doswiadczania, wychodzilo to z serca i nie chodzilo tylko o pieniadze. Te sa produktem ubocznym realizowania naszych pasji zyciowych. Pozdrawiam i zycze Wam tego samego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Do kan_z_oz IP: *.tnt34.sfo8.da.uu.net 25.03.05, 06:18 Kan, Podziwiam! Zrobilam to podobie impulsywnie, ale bez bagazu juz istniejacego w Polsce. Dla mnie to byl jeden worek tzw. marynarski i zadnych obciazen. Ciesze sie bardzo ze sie wam udalo. Mnie tez... Pozdrowienia, Lola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pole Lola, czyzbys byla z TEGO biznesu? IP: *.nsw.bigpond.net.au 25.03.05, 06:46 bo twoj nick kojarzy sie z transwestyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Do u1234567 IP: *.tnt34.sfo8.da.uu.net 25.03.05, 06:12 u1234567 napisała: > Sama sie nad tym zastanawiam! Piszcie swoje powody! No to teraz moze Ty cos napiszesz na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKI MOUSE do Loli IP: 207.134.85.* 26.03.05, 07:59 To jakas wtyka albo polski dziennikarzyna z bozej laski, ktory chce miec material do druku opierajac sie na naszym gaworzeniu... Jak brak inwencji , wyobrazni i doswiadczenia to nawet takich chwytow sie lapia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrant A CO CIE TO OBCHODZI??????????????????????? IP: 207.134.85.* 26.03.05, 07:56 Znalazl sie koleny polski (cicho-ciemny)statystyk. Nawet sobie pseudonim z lterkami sprawil, zeby nie bylo widac, ze pisze z Polski. Wy tam w tej POLSZE, strasznie sie nami interesujecie i naszymi powodami wyjazdu. Ja moge ci napisac: mialem juz kompletnie dosyc Polski i ludzi w niej mieszkajacych.... Odpowiedz Link Zgłoś
u1234567 Re: A CO CIE TO OBCHODZI??????????????????????? 29.03.05, 10:24 nigdy nie bylam dobra ze staty - za duzo wzorow na pamiec, z Twego postu wynika, ze niezbyt milo wspominasz Polsze... z tym tez sie spotkalam, poznalam np. Polki, ktore wyjechaly w dziecinstwie i ... nawet nie mowia w ojczystym jezyku, czy to nie przesada... skad ta nienawisc do kraju? Ale moje pytanie jest inne sama sie zastanawiam czy wyjechac na stale, ale boje sie, ze zawsze w tym kraju bede jednak kims gorszym czy ja sie myle? Zaznaczam, ze nie chce nikogo urazic - to tylko moje takie przemyslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: A CO CIE TO OBCHODZI??????????????????????? IP: 207.134.75.* 29.03.05, 14:17 to czy bedziesz czyms lepszym lub gorszym zalezy od jakosci twojej osobowosci i sposobu w jaki bedziesz ja sprzedawac. Odpowiedz Link Zgłoś
donk Ucieklem przed vipkiem! 26.03.05, 14:37 Vipek chcial za mnom pognac, ale sie jemu popirdzielilo i pognal do canady. Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Dlaczego wyjechałem z Polski 26.03.05, 18:11 Uprzejmnie informuje że wyjechałem z Polski, z bliżej nie znanych mi wcześniej pobudek chciwości do pieniędzy i posiadania, których to nabawiłem się oglądając zachodnie programy telewizyjne. Poza tym słuchałem zagłuszanych (na szczęście) różnych audycji radiowych które jak wszystko co imperialistyczne, zmyliło mi mój światopogląd. Jest mi z tego powodu wstyd. Nieprawdą jest też teza o chęci poznania świata. Dotychczasowe wycieczki z okręgowego koła Związku Przyjażni Polsko-Radzieckiej całkowicie zaspokajały moje zainteresowania. Jednak prawdziwą karą dla mnie jest świadomość że mógłbym w Polsce osiągnąć znacznie więcej. Fizycznie i moralnie. Towarzysze z ZSMP są teraz przywódcami naszego kraju, który jako niechlubny syn opuściłem. Organizacja ta była dla mnie drugą rodziną. Kształtowała moje właściwe podejście do życia, pózniej zeszkalowane przez zachodnią propagandę. Daje swoje słowo młodego konsomolca że naprawię swoję błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Че Гевара Oszukujesz Flip hehehe IP: *.dyn.optonline.net 26.03.05, 23:09 To było Towarzystwo TPPR a nie żaden Związek. A kumple z ZSMP to by co najwyżej dali ci stanowisko Papały i Mazur by się zaraz tobą zajął. Ponadto mugłbyś łaskawie dorzucić parę k**ew do swojego postu, bo tu teraz sporo krapoli a oni bea k**wa słabo kojarzą. Команданте Челав Гевара Odpowiedz Link Zgłoś
jeet-yet Re: Oszukujesz Flip hehehe 01.04.05, 03:14 www.relaz.pl/art-market/motylek.swf Odpowiedz Link Zgłoś
belzebub00 Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? 26.03.05, 18:07 juz jako dziecko,mieszkajac w miescinie koziedupki,zastanawialem sie czy jest takie miejsce na ziemi gdzie nikogo nie obchodzi co robisz,ile razy sie modlisz i o zgrozo nikt cie nie oglosi z ambony ze nie byles w kosciele na pasterce,jako mlodzian 18 letni,mialem mozliwosc sprawdzic ,tak sa takie kraje ze naprawde jestes wolny jak ptak,i to jest ten glowny powod,ta wolnosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? IP: *.38.99-84.rev.gaoland.net 26.03.05, 22:52 Dlatego, aby kultowe modlitwo-marzenie kolejnych pokolen: "OBY NASZE DZIECI MIALY LEPIEJ" nigdy nie stalo sie moim udzialem; Ja mam lepiej!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.T. Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? IP: *.dyn.optonline.net 27.03.05, 05:40 Poniewaz mama mi kazala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? IP: *.39.99-84.rev.gaoland.net 27.03.05, 11:02 qwerty_onanista_z_tarnowa2 napisała: > Gość portalu: Kaja napisał(a): > > > Dlatego, aby kultowe modlitwo-marzenie kolejnych pokolen: "OBY NASZE DZIE > CI > > MIALY LEPIEJ" nigdy nie stalo sie moim udzialem; Ja mam lepiej!!!! > > Masz racje twoje dzieci beda mialy gorzej niz ty Moje dzieci maja 3 obywatelstwa i znaja 3 jezyki, wiec beda mialy tylko problem z wyborem najwygodniejszego kraju do zycia, a o tym twoje beda sobie mogly tylko pomarzyc! Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? 27.03.05, 11:50 No coz, to ze sie w Polsce urodzilem, to byl kosmiczny rzecz jasna przypadek, nie mialem na to wplywu. Natomiast mialem wplyw na to czy spedze reszte swego zycia w kraju nad Wisla, czy w innych klimatach. Wybralem zupelnie swiadomie i racjonalnie inne klimaty, bardzo prosto sporzadzajac na kartce dwie listy. Jedna lista zawierala argumenty przemawiajace za pozostaniem w Polsce (niewiele ich bylo), druga lista zawierala argumenty przemawiajace za wyjazdem (bardzo dluga lista). Reszta to historia. Wyjechalem, do dzisiaj sobie tego gratuluje. A o powrocie do raju nad Wisla to nawet w snach nie marze...po co niby mialbym wracac ? Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? 28.03.05, 12:06 Z ciekawosci. A ciekawosc byla napedzana obrzydzeniem do KK i lapowek wszedzie, niechecia do wiecznego narzekania Polakow, do nietolerancji i nienormalnego systemu prawnego. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> .·´¯`·.. ><(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 nie klam IP: 5.6.* / 82.194.62.* 28.03.05, 15:31 wyjechalas, zeby moc bez gaci caly rok chodzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wasik Re: Dlaczego wyjechaliscie z Polski? IP: *.vif.net 28.03.05, 19:45 to jest to samo pytanie,dlaczego ludzie ciagle z polski wyjezdzaja,i juz masz odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
jeet-yet nie chcąc iść na żaden ukłon wobec reżimu 28.03.05, 22:45 nie chcąc iść na żaden ukłon wobec reżimu: "W 1990 roku mówiono o około 100 postaciach „Solidarności" zamordowanych w okresie od grudnia 1981 roku; przypuszczalnie było ich znacznie więcej, choć prawie nic o tym nie wiemy. Tak jak prawie nikt nie pamięta o zamordowaniu już w kwietniu 1983 roku w sfingowanym wypadku samochodowym duchowego przywódcy poznańskiej opozycji w czasie stanu wojennego - ojcu Honoriuszu Kowalczyku. Mordowanie najbardziej aktywnych ludzi związanych z „Solidarnością" i zmasowane represje lub sankcje materialne wobec wielu tysięcy innych zrobiły swoje. Coraz więcej młodych ludzi, najczęściej tych najbardziej radykalnych i bezkompromisowych emigrowało z Polski. W latach 1981-1989 opuściło Polskę ponad 800 tysięcy osób, głównie z młodych pokoleń. Znalazła się wśród nich blisko czwarta część Polaków z wyższym wykształceniem. W wielu regionach „Solidarność" została dosłownie ogołocona z ludzi najbardziej dynamicznych i najbardziej wykształconych. Szczególnie widoczne było to zwłaszcza na Śląsku. Ta emigracja setek tysięcy młodych Polaków, nie chcących iść na żaden ukłon wobec reżimu, fatalnie zaciążyła na późniejszym kształcie „Solidarności". Myślę, że można całkowicie podpisać się pod opinią księdza biskupa Edwarda Frankowskiego oceniającego, iż: Gdy po stanie wojennym część najwartościowszych synów Polski musiała wyemigrować z kraju, gdy ich zabrakło, wtedy ekspartyjni, rzekomo „nawróceni", przyszli z pomocą byłej „komunie". Nazwali się liberałami, Europejczykami, ekspertami od przekształceń ustrojowych, jako tacy wcisnęli się na czoło rzekomej prawicy (bp. E. Frankowski, „Rekolekcje dla ludzi pracy", Toruń 1997, s. 67)." Odpowiedz Link Zgłoś