Dodaj do ulubionych

Przesyłka pieniedzy do Polski...

20.04.05, 13:56
Czy możecie mi powiedzieć jak najtaniej wysłać Funty z UK do Polski? Chodzi
mi albo o przesłanie gotówki albo o przelew na konto. Okazało się, że banki w
Polsce dziwnie przelewają funty najpierw przeliczają je na euro a potem na
złotówki i księgują na koncie jako złotóki. Na tych zamianach dużo sie traci.
Pytałam w kilku bankach o konto walutowe, ale okazało się, że są tylko dla
dolarów i euro. Może wiecie który bank ma konto walutowe w funtach????
Obserwuj wątek
    • mgna Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 20.04.05, 14:09
      Ja polecam Western Union www.westernunion.co.uk/
    • julinekk Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 20.04.05, 14:12
      przypadkiem wiem cos o tym bo jakis czas temu przesylalam. rozwiazanie jest
      banalnie proste choc jesli przyzwyczajona jestes do sposobu dzialania polskiej
      poczty moze ci sie wydac malo bezpieczne. w kazdym razie ja wysylalam kilkaset
      funtow i wszystko bylo zawsze ok. kup sobie na poczcie taka specjalna koperte
      wylozona od srodka kuleczkami powietrznymi (o rany jak to po ludzku opisac!)
      taka ktora chroni przed zniszczeniem zawartosci. i wyslij listem "poleconym"
      wypelnia sie na poczcie specjalna karteczke (nadawca, odbiorca itp.) to
      kosztuje ok 3,5£, dajesz to wszystko pani w okienku ona nakleja znaczek i
      oddaje ci potwierdzenie nadania. do Polski idzie ok. 4 dni. angielska poczta
      dziala naprawde super. powodzenia
      • ma.pi Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 20.04.05, 14:43
        julinekk napisała:

> przypadkiem wiem cos o tym bo jakis czas temu przesylalam. rozwiazanie jest
        > banalnie proste choc jesli przyzwyczajona jestes do sposobu dzialania
        polskiej
        > poczty moze ci sie wydac malo bezpieczne. w kazdym razie ja wysylalam
        kilkaset
        > funtow i wszystko bylo zawsze ok. kup sobie na poczcie taka specjalna koperte
        > wylozona od srodka kuleczkami powietrznymi (o rany jak to po ludzku opisac!)
        > taka ktora chroni przed zniszczeniem zawartosci. i wyslij listem "poleconym"
        > wypelnia sie na poczcie specjalna karteczke (nadawca, odbiorca itp.) to
        > kosztuje ok 3,5£, dajesz to wszystko pani w okienku ona nakleja znaczek i
        >
        > oddaje ci potwierdzenie nadania. do Polski idzie ok. 4 dni. angielska poczta
        > dziala naprawde super. powodzenia

No coz :o( ja bym nie ryzykowala. Nigdy nie wiadomo na jakiego pracownika
        poczty sie trafi. Juz mi sie nie raz zdazylo, ze list nie doszedl lub doszedl w
        sfatygowanym stanie (czyt. byl otwierany po drodze) mimo, ze nic tam
        specjalnego nie bylo.

Pozdr.
        • mamamon Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 20.04.05, 14:47
          ma.pi napisała:

> julinekk napisała:
          >
          > > przypadkiem wiem cos o tym bo jakis czas temu przesylalam. rozwiazanie je
          > st
          > > banalnie proste choc jesli przyzwyczajona jestes do sposobu dzialania
          > polskiej
          > > poczty moze ci sie wydac malo bezpieczne. w kazdym razie ja wysylalam
          > kilkaset
          > > funtow i wszystko bylo zawsze ok. kup sobie na poczcie taka specjalna kop
          > erte
          > > wylozona od srodka kuleczkami powietrznymi (o rany jak to po ludzku opisa
          > c!)
          > > taka ktora chroni przed zniszczeniem zawartosci. i wyslij listem "polecon
          > ym"
          > > wypelnia sie na poczcie specjalna karteczke (nadawca, odbiorca itp.) to
          > > kosztuje ok 3,5£, dajesz to wszystko pani w okienku ona nakleja zna
          > czek i
          > >
          > > oddaje ci potwierdzenie nadania. do Polski idzie ok. 4 dni. angielska poc
          > zta
          > > dziala naprawde super. powodzenia
          >
          >
          > No coz :o( ja bym nie ryzykowala. Nigdy nie wiadomo na jakiego pracownika
          > poczty sie trafi. Juz mi sie nie raz zdazylo, ze list nie doszedl lub doszedl
          w
          >
          > sfatygowanym stanie (czyt. byl otwierany po drodze) mimo, ze nic tam
          > specjalnego nie bylo.
          >
          > Pozdr.
          >
          >
          >
          Popieram. Mi dwa razy w Polsce ukradziono paczke wyslana do Taty. Mozna zalozyc
          konto w Citibanku, ktory ma siedzibe w Polsce i wtedy nie trzeba robic zadnych
          przelewow.
          m.
          • beata.londyn CitiBank 20.04.05, 14:59
            Co masz na mysli piszac ze nie trzeba robic przelewu? Czy to znaczy ze wplacasz
            pieniazki do angielskiego oddzialu?

Jestem ciekawa bo sama otworzylam konto w citibanku i naiwnie myslalam ze
            zrobie sobie przelew przez internet z mojego angielskiego konta, no ale nic z
            tego.
            • mamamon Re: CitiBank 20.04.05, 15:05
              Majac konto w CitiBanku, moge bez problemu wyplacac pieniadze w Polsce i nic za
              to nie place.
              • beata.londyn Re: CitiBank 20.04.05, 15:22
                Jakos nie moge zalapac! A gdzie zakladalas to konto W Polsce czy w UK?
                • mgna Re: CitiBank 20.04.05, 15:31
                  Otwierasz konto gdziekolwiek mieszkasz. Ja moje konto w Citibank otworzylam w
                  NYC i bez problemow kozystalam z niego w Polsce.

Ktos kiedys polecal mi ten bank, ale nic nie wiem na temat ich serwisu:
                  www.mbank.com.pl/ podobno jest rownie dobry jak www.if.com (ktory moge
                  polecic) smile Obydwa sa internetowymi bankami.
      • mgna Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 20.04.05, 15:27
        Julinekk, CO!!!!???? Pieniadze listownie wysylasz!!!??? To wieksze gamblowanie
        niz w kasynach, czy w totolotka!!!!
      • pati.zop78 Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 20.04.05, 17:35
        mozna powiedziec na poczcie ze w kopercie sa pieniadze. wtedy podaje sie
        dodatkowa kwote. przesylka jest ubezpieczona. dodatkowa oplata to 1 funt!
        wysylalam tak mnostwo razy. nigdy nic nie zginelo. w Polsce nie dorecza
        listonosz tylko jacys specjalni doreczyciele poczty i zwykle chca sie widziec z
        adresatem, czasem prosza o dowod osobisty.
    • kingaolsz Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 20.04.05, 16:11
      Polecam firme, bodajze Chequepoint sie nazywa, kozystalismy z ich uslug poltora
      roku temu. Oplaty maja ok.£5 za kazda sume na konto w Polsce. Przelewy ida wg.
      kursu funta z danego dnia.

Pozdr
      Kinga
      • pati.zop78 Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 20.04.05, 17:36
        Chequepointu chyba nie znajdziesz w kazdej miejscowosci.
    • zarazmamusia Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 20.04.05, 16:40
      Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie rozumiem tylko co z tym
      Citibankiem. Muszę do nich napisać smile Pozdrawiam i czekam na inne Wasze
      sprawdzone metody smile

• macchiatto Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 21.04.05, 11:12
      W Citibanku mozna otworzyc konto w funtach i nie pobieraja za to dodatkowych
      oplat (koszt jest tylko za RO). Pieniadze mozna wybierac w zlotowkch po ich
      kursie(mozna to zrobic poprzez citibank online i jednoczesnie od razu przelac
      sobie na konto zlotowkowe i wybrac pieniadze w bankomacie) albo w funtach.
      Dodatkowo jesli sie ma otwarte konto zalozmy w Citibnak UK to robi sie darmowe
      przelewy online z jednego rachunku na drugismile i odbiera sie pieniadze w Polsce.
      Co do Western Union to pobieraja niestety dosc wysokie prowizje (powyzej 100GB
      placi sie 20Gb prowizji) a dodatkowo w Polsce odbiera sie pienadze wylacznie w
      zlotowkach po kursie BPH -ktory czesto nie jest zbyt korzystny...Jedyna zaleta
      jest szybki transfer, pieniadze sa juz po 15 minutach, a nie po 5 dniach, jak w
      przypadku bankow.
      • ma.pi Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 21.04.05, 13:50
        macchiatto napisała:

> Co do Western Union to pobieraja niestety dosc wysokie prowizje (powyzej
        100GB
        > placi sie 20Gb prowizji) a dodatkowo w Polsce odbiera sie pienadze wylacznie
        w
        > zlotowkach po kursie BPH -ktory czesto nie jest zbyt korzystny...Jedyna
        zaleta
        > jest szybki transfer, pieniadze sa juz po 15 minutach, a nie po 5 dniach, jak
        w
        >
        > przypadku bankow.
        >

Jestes pewna? Ja jak wysylam z Kanady to mam wybor w jakiej walucie maja byc
        wyplacone pieniadze w Polsce. A kurs dolara w stosunku do zlotowki maja
        zazwyczaj bardzo dobry.
        I ostatnio obnizyli ceny, ale nie wiem jak w UK.

Pozdr.
        • macchiatto Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 21.04.05, 14:03
          Niestety jestem pewnasad Wlasnie w poniedzialek odbieralam pieniadze...Co do
          dolara zgadza sie, ale w przypadku funta nie ma sie wyboru-trzeba odebrac
          zlotowki...wiec nie wychodzi sie na tym najlepiej(ta prowizja!). No,
          przynajmniej w moim miescie tak jestsmile
          Pozdrawiamy
      • ika8 Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 21.04.05, 13:58
        Lepszy od Western Union jest MoneyGram, jest chyba troche tanszy (za wysylke
        100 funtow placi sie 12) i mozna samemu decydowac w jakiej walucie chcesz
        odebrac pieniadze (przy ostatniej wysylce mialam wybor funty, zlotowki lub
        EUR), pieniadze sa w ciagu 10 minut w Polsce.
    • gosiash Re: Przesyłka pieniedzy do Polski... 21.04.05, 15:49
      To ja dorzuce 5 groszy wink w kwestii Citibanku. Mam nadzieje, ze jak sie wyplaca
      pieniadze w ich oddziale to wszystko jest ok, ale radze uwazac jak sie wyplaca
      w bankomacie innego banku. Juz tlumacze o co mi chodzi.
      Kolezanka w Polsce otworzyla u nich konto walutowe i wplacila funty. Ja przy
      uzyciu jej karty mialam wybrac pieniadze w Londynie i zrobic dla niej zakupy.
      Niestety w Londynie sa tylko 2 lub 3 oddzialy Citibanku, wiec wybralam
      pieniadze w bankomacie innego banku. Po czym okazalo sie, ze Citibank
      przeliczyl te funty na euro, potem na zlotowki a potem na te funty co to na tym
      koncie walutowym sobie siedzialy!!!! Jak sie mozna domyslic okazalo sie, ze
      funt funtowi nie rowny wink
      Radze wiec kazda wybrana opcje kilka razy sprawdzic i baaardzo dokladnie o
      wszystko wypytac.
      Gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka