29.04.05, 14:55
Wlasciwie to moje dziecko (16 tc) wybralo sobie imie, Marcin. Nie moge
powiedziec na 100% ze to chlopiec, bo na pierwszym USG nie powiedziano mi
plci, ale przysnil mi sie kilka razy, a ostatnio w moim snie byl wlasnie
Marcinem. Nie myslalam wczesniej o imieniu dla chlopca, latwiejsze dla mnie
jest wybranie imienia dla dziewczynki i przegladalam tylko imiona dla
dziewczynek, nie zastanawialam sie nad imieniem dla chlopca, ale skoro tak
sobie wybral, to co moge zrobicsmile) Mysle sobie tylko, ze Marcin to w UK
bedzie troche obco brzmialo, a moze nie.. nie mam pojecia, moze ktos mi
powie?? Jesli wroce do Polski, nie ma problemu, ale jesli bedziemy tutaj, juz
na zawsze? (Tylko dlaczego Marcin?? Nigdy mi sie to imie jakos specjalnie nie
podobalo, raczej mam obojete podejscie.)
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: Imie? 29.04.05, 15:01
      a może zrób z niego Martina? (Martin)?
      • ika8 Re: Imie? 29.04.05, 15:03
        No wlasnie myslalam nad tym, ale znalam jednego Martina i nie bardzo mi sie
        podoba ten pomyslsad
        • jagienkaa Re: Imie? 29.04.05, 15:07
          Martin Fowler z "EastEnders"wink?
          • ika8 Re: Imie? 29.04.05, 16:14
            To tezsmile) Generalnie to nie szukam zamiennika, tylko potwierdzenia, ze nie ma
            zadnych "przeciw" Marcinowismile Dzieciak sie chyba uparl na to imie, bo nic
            innego mi nie pasuje, to jest tak jakby on juz mial imie i teraz ja musze to
            zmienic. A jak tu zmienic imie dziecku, kiedy juz je nosi od jakiegos czasusmile
        • violus73 Re: Imie? 29.04.05, 15:07
          Moj synek ma na imie Martin (mi sie wlasnie Marcin nie podobalo i w Polsce
          zawsze poprawiam, szczegolnie dziadkow ze Martin nie Marcin, a teraz to maly sam
          juz sie upomina ze on jest Martin!!!)
          Imie mi sie podoba a i synek jest kochany wiec skojarzenia bardzo dobresmile
    • farpakon Re: Imie? 29.04.05, 16:55
      16 tydzien to naprawde wczesnie na decyzje. jeszcze mozesz zmienic zdanie z 5 razy! i nawet nie wiesz czy to naprawde chlopiec.
      ja na poczatku I ciazy bylam pewna, ze dziewczynka. bo takie przeczucie. a jest chlopiec. i tez mial miec inaczej na imie, ale gdy go urodzilam, stwierdzilam, ze to imie do niego kompletnie nie pasuje.
      co do marcina, mnie sie podoba. a tu w sumie ludzie i tak nazywaja sie jak chca, bo zachowuja rodzinne tradycje. my co prawda szukalismy uniwersalnego imienia, ale teraz nie jestem taka do tego przekonana.
      no, ale co do imienia mam kompletna pustke w glowie. ale to dopiero 13 tydz.
      pozdrowienia
      • jagienkaa Re: Imie? 29.04.05, 17:01
        a no i jeszcze chciałam dodać że imię Marcin nie jest trudne do wymówienia dla
        Anglików...
        • lucasa Re: Imie? 29.04.05, 17:11
          hej, no to masz problem z glowy smile)) dziecko wybralo i tyle smile)) (a ja za ponad
          2 miesiace rodze i nadal zadne imie mi nie pasuje).

u nas przy pierwszej ciazy, maz od 5 tyg glaskajac moj brzuszek mowil "moja
          Karolinka" (wlasnie Karolinka, a nie Caroline). no i urodzila sie Karolinka.
          nie wyobrazam sobie dla niej zadnego innego imienia. nawet tez sie nie
          zastanawialismy smile)). miala byc Karolinka i juz.

pozdawiam

A
          • mgna Lucasa 29.04.05, 19:05
            to moze jesli chlopczyk, to Karol (lub Charles)?... wink
            • lucasa Re: Marzena 29.04.05, 21:16
              dzieki za propozycje smile))
              Charles - bardzo nie lubie (moze przez ksiecia?)
              a Karol bardzo mi sie podoba. ale mamy juz Karoline. wiec moze bylo by za duzo
              Karoli w rodzinie smile))
              poza tym ciagle nie wiemy jaka to plec - tym razem zostawilismy sobie
              niespodzianke.

A
    • ika8 Re: Imie? 29.04.05, 17:08
      Dzieki za odpowiedzi. Moze to rzeczywiscie za wczesnie, ale tak od 3 tygodni za
      mna chodzi ze to Marcin i juz. Zobaczymy 27 maja, mam drugie USG, moze dowiem
      sie czy to naprawde chlopak.
      Pozdr
      • macchiatto Re: Imie? 29.04.05, 21:05
        U nas tez intuicja sie sprawdzilasmile Jak planowalismy rodzine to pierwszym
        imieniem, ktore jednoczesnie wypowiedzielismy myslac o dziecku -bylo Mikolajsmile
        Jak juz zaszlam w ciaze nie mialam watpliwosci, ze to chlopiec. No i urodzil
        sie nam MikolajsmileAle tez sie zastanawiam jak wlasciwie w UK bedzie wymawiany?
        Znam tylko francuski,grecki i wloski odpowiednik tego imienia. Moze ktos
        spotkal sie w UK z odpowiednikiem polskiego Mikolaja?
        pozdrawiamy z naszym synkiem
        • mgna Re: Imie? 29.04.05, 21:15
          Mikolaj pochodzi od Nicholas. Nicholas czesto w angielsko-jezycznych panstwach
          jest tez Nicolai, wiec Mikolaj mogl by byc Mikolai lub Micolai. Ja mam zamiar
          tak nadac na drogie imie naszemu nastepnemu synku. Mikolaj ale pisownia chyba
          bedzie Mikolai poniewaz nie jestem przekonana do pisowni Mikolay smile W szkolach
          dziecko moze miec przezwisko Miko...brzmi troszeczke po japonsku, czy ktos moze
          wie czy "miko" cos znaczy po japonsku?
          • lucasa Re: Imie? 29.04.05, 21:17
            mgna napisała:

> Mikolaj pochodzi od Nicholas.

hihi - oczywiscie ze Nicholas. a mi sie skojarzylo z Santa Claus smile)
            A
            • macchiatto Re: Imie? 29.04.05, 21:33
              Dzieki dziewczyny za odzew! A ja myslalm, ze czesciej stosuje sie forme
              francuskojezyczna -NikolassmileZastanawiam sie czy jest to popularne imie w Uk czy
              raczej oryginalne hihihi?
              • ewunia_uk Re: Imie? 29.04.05, 23:47
                macchiatto napisała:

> Zastanawiam sie czy jest to popularne imie w Uk czy
                >
                > raczej oryginalne hihihi?

Bylo dosc popularne jakies 30 - 40 lat temu, teraz mniej. Popularna jest tez
                skrocona wersja: Nick.

Ktos tu wspomnial imie Karol dla chlopca w UK - szkopul w tym, ze jest imie
                zenskie Carol, ktore sie tak samo wymiawia, wiec na pewno taki chlopiec bedzie
                mial troche "przechlapane" wink
                • mgna Re: Imie? 29.04.05, 23:59
                  To ja wspominalam o Karolu, ale na mysli nie mialam (Bron Boze!) zeby w szkole
                  chlopcu wpisac Karol!!! Tylko po angielsku Charles lub Charlie. Rodzice w domu
                  mogliby jego wolac w polskiej wersji tego imienia. Jak juz dawniej pisalam moj
                  synek ma kilka imion, ja i jego polska rodzina wolamy jego po polsku Miłoszek
                  (w paszporcie jest to jego trzecie imie), ale w przedszkolu jest tylko znany
                  jako Charles/Charlie (w paszporcie jego drogie imie). Biedak byl by gdyby w
                  szkole byl znany jako Miłosz...mozecie sobie wyobrazic przezwiska jakie dzieci
                  zaraz by wymyslily..."me-wash, me-shower" itp
                  • acutecompute Re: Imie? 30.04.05, 00:07
                    moj Karol jest karol i w preschool nie maja z tym problemow .
                    w tym kraju gdzie dzieci nazywaja sie Apple ,Moon,Pretty( dentystka),Hope lub
                    Bomin nic ich nie zdziwi.nawet karol zaczynajacy sie od K.
                    • mgna Re: Imie? 30.04.05, 00:16
                      Moj kuzyn, w Kanadzie, w szkole chyba tez nosil sie jako Karol a nie Charles,
                      ale mlodziez Pln. Ameryki jest bardziej tolerancyjna niz angielska mlodziez (z
                      tego co sie obsluchalam: nieprzyjemna i nie przebaczalna dla swoich
                      rowiesnikow). Moj mezulek nad tym mnie bardzo uczulal kiedy wybieralismy imie
                      dla synka; w koncu zostalo na imionach przodkow.
                    • ewunia_uk Re: Imie? 30.04.05, 00:21
                      acutecompute napisała:

> moj Karol jest karol i w preschool nie maja z tym problemow .

Im nie wolno "miec problemow" z imionami dzieci. Ale jesli ktos ma zamiar
                      nadac takie imie dziecku urodzonemu w UK, to powinien wziac pod uwage, ze
                      bedzie w przyszlosci brany za kobiete. Co nie znaczy, ze takie cross-gender
                      imiona sie nie zdarzaja, ja np. mam w rodzinie dziewczyne o imieniu Charlie i
                      czesto jej sie zdarzaja nieporozumienia (np. listy adresowane nagminne Mr). O
                      ile u mlodej dziewczyny jest to dosc kokieteryjne, nastoletniemu chlopcu
                      zenskie imie moze byc troche kula u nogi.

> w tym kraju gdzie dzieci nazywaja sie Apple ,Moon,Pretty( dentystka),Hope

Pretty to jest akurat dosc czeste imie u osob pochodzenia indyjskiego, a Hope
                      to z kolei anglosaskie imie z dlugimi tradycjami...
                      • acutecompute Re: Imie? 30.04.05, 09:48
                        wiem wiem :-0))))) w zasadzie czekamy jak pojdzie do szkoly i zrobimy mala
                        sonde.jesli mlody zacznie sie skarzyc to mu zmienimy imie .
                        • ewunia_uk Re: Imie? 30.04.05, 18:18
                          Charles rzeczywiscie troche nie teges, bo kojarzy sie wiadomo z kim, ale juz
                          np. Charlie jest bardzo fajne.
                  • acutecompute Re: Imie?do mgna 30.04.05, 10:41
                    opisalas pierwsze drugie i trzecie imiona i ich uzywanie.jestem ze wzgledu na
                    mojego Karola zainteresowana jak technicznie to przeprowadzilas , taka zamiane
                    imion.tzn rozumiem ze w dokumentach to on jest po kolei zaczynajac od milosza i
                    tak wypelniasz jego dokumenty ? jak zrobilas ze w przedszkolu jest znany jako
                    Charles?
                    moj mlody idzie we wrzesniu do szkoly moze warto mu wpisac w dokumenty imie
                    Charles? czy trzeba to zmieniac w jakichs urzedach ? jak to jest?
                    • anna7777 Re: Imie 30.04.05, 18:48
                      A ja znam dziewczyne(w Kanadzie) z Filipin,ktora ma na imie Princess-a,tak do
                      niej mowia,choc nie wiem,czy tak samo zapisuje to imiesmile
                    • mgna Re: Imie? do acutecompute 03.05.05, 11:01
                      Moj synek ma Marek na pierwsze imie (po angielskim pra dziadku i po Tatusiu,
                      ale ja spolszczylam), na drogie ma Charles (po pra-pra dziadku) wiec to imie
                      uzywa w Angli (jego rodzina angielska tak jego wola, w szkole tylko to imie
                      podajemy, jesli pytaja sie o dokladniejsze imie to wpisujemy M. Charles M. i
                      nazwisko) i Milosz na trzecie (tak jest wolany przezemnie i polska
                      rodzine/znajomych).

Jesli w szkole twoj Karolek moze byc przedzezniany to wpisz Charles/Charlie w
                      rejstracji. Jesli head teacher bedzie miec z tym problem to wyjasnij ze Charles
                      jest angielska wersja Karola i ze chcecie zeby synek tutaj w Angli byl zwany po
                      angielsku (zeby nie mial problemow lub byl mylony za dziewczynke itp). I tyle.
                      • mgna Re: Imie? do acutecompute 03.05.05, 13:51
                        Dodam: nie musisz synka imienia zmieniac w uzedach, po prostu uzywaj wsrod
                        Anglikow (lub tylko w szkole) angielskiej formy tego imienia. Jest to dosc
                        czesto spotykane wsrod orientalnych rodzin, ktore dziecia czesto daja np
                        chinskie imiona, jednak dzieci te w szkolach sa znane jako Michelle czy Johnny
                        itp... My wybierajac imiona nadajemy jedno (lub dwa) po angielsku (skoro Tatus
                        jest Anglikiem i dziecko najprawdopodobniej tylko bedzie mieszkalo w angielsko-
                        jezycznych panstwach) i jedno (lub dwa) po polsku (poniewaz Mamusia jest
                        polskiego pochodzenia, wiec ot zeby nigdy nie zapomnial ze jakas tam polska
                        krew w nim plynie) smile
    • evee1 Re: Imie? 02.05.05, 08:55
      Przy pierwszym dziecku kombinowalismy jakie by tu imie, zeby bylo bylo dobrze i
      latwo i po polsku i po angielsku i dziecie jest Joanna Marta, ale jak poszlo do
      przedszkola, to i tak powstala z tego Yoasha i tak jest do tej pory.
      Z synem juz nie zawracalam sobie glowy szukaniem imion angielsko-polskich (duzo
      imion meskich bardzo mi sie podoba w wersji angielskiej, ale nie toleruje ich
      polskiego odpowiednika) i jest Bartosz Jedrzej, ale uzywamy formy Bartek.
      Oczywiscie i Yoasha i Bartek wymawiane sa przez tubylcow bez klopotu, ale co
      ciekawe jak dzieci mowia do siebie po polsku, to wymawiaja swoje imiona
      poprawnie po poslku, natomiast jak przerzucaja sie na angielski, to juz
      wymawiaja je jak tubylcy, tj. Jouaszja smile).
      Co ciekawe same dzieci jak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka