Dodaj do ulubionych

www.sitters.co.uk

09.09.05, 11:55
Podaje strone internetowa organizacji, z ktorej mozna wynajac babysitter'ke w
Wielkiej Brytanii.
Wiem, ze duzo osob, ktore mieszkaja z dala od rodziny maja problem z czyms
takim jak zorganizowanie kogos na jeden wieczor do dziecka. Temat ten czesto
sie pojawial na forum.
Organizacje ta polecila nam firma relokacyjna, GMAC.
Organizacja obsluguje wiekszosc regionow w Wielkiej Brytanii. Zreszta
zobaczcie sami.
Pozdrawiam,
Ela
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: www.sitters.co.uk 09.09.05, 16:58
      tak, tylko się za to niemało płaci, trzeba się z nimi zarejestrować i inne
      takie.
      Ale może inni mają dobre doświadczenia, mnie odrzuciło trochę ta biurokracja.
      • eballieu Re: www.sitters.co.uk 09.09.05, 17:48
        Jagienko, tylko jak sie nie ma rodziny i innych mozliwosci, to sie szuka
        opiekunki. Pozniej powstaje inny problem - komu zaufac. Poniewaz ja czytalam na
        forum o osobach, ktore odkad urodzilo sie dziecko nigdzie nie wychodza, bo
        brakuje im profesjonalnej opieki, nie moga nikogo znalezc, wiec pomyslalam
        sobie ze to im pomoze.
        A coz - moze cena swiadczy o jakosci?
        Poza tym kiedy zaczelam poznawac Polakow w Londynie, to dosc czesto slyszalam o
        tym, ze ten i ten to 10 funtow za opieke za godzine bierze lub 8 - 10 za
        sprzatanie. Jesli jest to prawda, to ta organizacja wcale droga nie jest.
        Spotkalam sie tez z opiniami, ze 8 - 10 za godzine, plus zaplacic za transport -
        noc taksowke. W przypadku tej organizacji, nie troszczysz sie o transport
        opiekunki.
        Co nie podlega dyskusji, ze najtansi nie sa. I pewnie zalezy w jakich okolicach
        sie mieszka. Dla Londynu i przedmiesci wedlug mnie maja dosc konkurecyjna cene.
        • sugar_mami Re: www.sitters.co.uk 09.09.05, 18:38
          Ja swojej babysitter place 8 za godzine (transport sama placi, jak wracamy
          pozno to zostaje u nas na noc bo dosc daleko mieszka). Co prawda jest to moja
          kolezanka (Slowaczka), ale jaka to roznica. Dziewczyna kiedys pracowala dla
          agencji za 6 za godzine ale to bylo pare lat temu. Jest ona zaufana, kocha
          dzieci i jak idzie do domu to maly sie zlosci, bo chce zeby z nim poszla
          spac smile. Do tego opiekuje sie moja dwojka i wcale nie uwazam, ze w takim
          wypadku to duzo. Wiem ile przy nich roboty. Ona jest bardzo zadowolona ze
          stawki, czasem nie chce 'az tyle' wziac i mowi, ze nastepnym razem to za darmo,
          po kolezensku. Oczywiscie to nie wchodzi w rachube bo ona jeszcze studiuje i
          jak wiadomo potrzebuje forsy.

Swoja droga to taka randka z mezem wliczajac oplate z babysitter wynosi nasz
          fortune smile

pozdr.
          sugar
          • eballieu Re: www.sitters.co.uk 09.09.05, 18:48
            Tylko bez tych wyjsc bez dziecka, to maz by musial policzyc psychiatre dla
            mnie. A to juz drozsza imprezasmile
            Czasami trzeba sie oderwac.
            • mgna Re: www.sitters.co.uk 09.09.05, 19:56
              Zanim zapisze sie do babysitting club, to warto jest popytac sasiadow czy ich
              nastoletnie corki chetne by byly na babysitting. My placimy £10 za wieczor (!)
              i wrazie awari kiedy sasiadow corka nie moze pilnowac synka, to sa jej
              kolezanki ktore moga smile W ciagu dnia kiedy musze gdzies wyleciec i one sa w
              domu tez chetnie zaopiekuja sie synkiem.

Na starym domu, i zaraz po urodzeniu synka, myslelismy sie zapisac do Sitters
              ale zrazilo mnie to ze totalnie obcy beda sie moim dzieckiem opiekowac, ze nie
              ma gwarancji ze ta sama osoba za kazdym razem przyjdzie i nie mam specialnie
              zaufania jak dobrze te agencje sprawdzaja przeszlosc tych nianiek.
              • jagienkaa Re: www.sitters.co.uk 09.09.05, 20:43
                hmm ja też mam opory z zostawieniem Dominika z obcą osobą, a tymbardziej z
                sąsiadką...bałabym się żeby mi zaczęła grzebać po szufladachwink
                ja to w ogóle mam na tyle niefajnie, że Dominik chodzi spać grubo po 21, więc
                jeśli miałabym zostawić Dominika to ten ktoś musiałby być na tyle kompetentny,
                żeby się z nim pobawić, wykąpać, ubrać w piżamkę itp. No chyba że babysitter by
                przyszła po 22 ale to wtedy już nikomu się nie chce wyjśćsmile
                • mgna Re: www.sitters.co.uk 09.09.05, 20:59
                  My nie mamy oporow zostawiac Miloszka z sasiadki nastolatkami. Znamy sie bardzo
                  dobrze, ich corki sa bardzo dobrze ulozone i zaradne. Jesli jest awarja to ich
                  rodzice sa obok nas (np kiedy synek zrobil w nocy kupe do pieluszki to Mama
                  nastolatki przyszla przebrac synka). My pilnujemy ich domu kiedy oni sa na
                  wakacjach, oni naszego, razem gramy w badmintona, z sasiadka nie raz wyzalamy
                  sie kiedy jest sie z czego wyzalac, uzadzamy wieczorki, obiadki, bbq. Sekretow
                  specialnie przed soba nie mamy. Wiec sprawy kto ile zarabia, jaka bizuteria
                  jest w domu itp nas nie przejmuja. Oni sa uczciwymi ludzmi. Tak naprawde udalo
                  nam sie. Wszyscy sasiedzi na tej ulicy sa super, wszyscy sie znamy, wszyscy
                  razem balujemy, dzieci nasze sie razem bawia.

Z kolei zatrudniac osobe z serwisu totalnie nam nie znana...tutaj martwilabym
                  sie ze bedzie mi po szafach chodzic, ze cos ukradnie...tak jak z poprzednia
                  babysitter, mimo ze znajomych, znajomej corka, ale po kazdym wieczoze
                  sprawdzalam czy wszystka bizuterja jest.
                  • eballieu Re: www.sitters.co.uk 09.09.05, 22:17
                    Mgna, rozumiem Twoje obawy. Ale uwierz mi w jedno - w mojej wsi nie ma
                    mlodzierzy, ktora chetnie by popracowala. Bez tego maja wszystko to na co kazdy
                    inny musi pracowac. Po co maja przyjsc do sasiadki zajmowac sie dzieciakiem,
                    jak u siebie maja basen, auto stylu cabrio, itp. itd.?
                    Sasiadow mam milych - owszem, tez jadamy razem kolacyjki, popijamy piwko, jemy
                    czekoladki, chociaz mieszkam tu dopiero od maja. Mam znajomych, u ktorych moge
                    zostawic dziecko bez oplaty, tak samo jak oni moga zostawic u mnie. Ale czasami
                    czlowiek po prostu nie ma innego wyjscia. I nie sadze, zeby ta organizacja byla
                    az tak strasznie zla.
                    Jeszcze nie spotkalam sie w naszym zyciu tu przez ponad rok, zeby GMAC polecilo
                    jakas kiepska firme uslugowa.
                    Ale co nie znaczy ze nie macie racji - pewnie ze najlepiej w takich sytuacjach
                    korzystac z kogos poleconego przez kogos tam.
                    Ale mi nikt ze znajomych tu par nic nie moze polecic. Ludzie ci choc mlodzi to
                    totalenie zdziadziale towarzystwo. Nigdy nie byli na koncercie, w kinie nie
                    pamietaja kiedy i na czym, do pub'u nie wychodza, jedno jest widoczne - faceci
                    z tych par swietnie sie bawia - a to golf, a to tenis, a to zagle. A one siedza
                    w domach i pieka cisteczka. Dla mnie to smutne. I przede wszstkim nei w naszym
                    stylu. Mamy to dziecko razem z mezem i razem myslimy jak tu zorganizowac dla
                    dziecka opieke. Bo ja tez potrzebuje w ciagu tygodnia miec czas dla siebie.
                    Organizacja ta jest wyjsciem dla tych, ktorzy nie maja tu nikogo. A takich na
                    forum chyba sporo. Mnie np. szokuje to ze ktos nie wyszedl bez dziecka odkad
                    ono sie urodzilo.
                    Nasz pobyt tu jest tymczasowy wiec i srodki sa tymczasowe. A taka organizacja,
                    to wielka pomoc dla ekspatow.
                    A jesli zakladac juz ze wydarzy sie cos zlego w trakcie pobytu opiekunki w
                    domu, to kogos kogo wzielas legalnie zawsze mozna zaskarzyc, a corki sasiadow
                    juz nie bardzo. Jednak ja nigdy nie zakladam, ze wydarzy sie cos zlego.
                    Powodzenia wszystkim w organizowaniu kogos do dzieci.
                    Ja poprostu widze ze temat ten przewija sie przez forum non stop. Wiec
                    pomyslalam, ze moze ta organizacja komus sie przyda.
                    • jagienkaa Re: www.sitters.co.uk 09.09.05, 22:28
                      eballieu, pewnie że się przyda taka informacja - masz rację, temat babysitter
                      już się kilka razy na forum przeiwjał.
                      A w ogóle to daj znac koniecznie jak już wypróbujesz usługę.
                      • eballieu Re: www.sitters.co.uk 09.09.05, 22:32
                        Jagienko, ja jestem z tych co akurat z firmy tej nie musza korzystac, bo mamy
                        kogos innego. Ale jak czytalam historie osob co dwa lata juz nigdzie z domu bez
                        dzieci nie wyszly, to az mi ciarki po plecach przeszly.
                        Niestety takie uroki zycia na emigracji.
                        A Angielek w mojej okolicy co by chcialy popracowac nawet za 8 - 10 funtow -
                        nie znalazlam.
                        Ale za to jest i Polka i Niemka. smile
                        • izabelski Re: www.sitters.co.uk 09.09.05, 22:48
                          mnie jednak sie wydaje, ze niewychodzenie wiaze sie z brakami finansowymi a nie
                          z niechecia na zostawienie dziecka z kims obcym
                        • kash0303 Re: www.sitters.co.uk 10.09.05, 00:09
                          Czytajac post Eli pierwsze co mi sie nasunelo na mysl to wlasnie to, ze nie
                          moglabym zostawic naszej dwojki (3 lata, 18 m-cy) z osoba nieznana. Chyba
                          inaczej jest jak sie zostawia kilkumiesieczne niemowle - wtedy rzeczywiscie
                          wystarczy ktos nawet z agencji (tzn. w jakis sposob sprawdzony). Pmietam jak au-
                          pairowalam w Niemczech to znajome naszej sasiadki (Amerykanki) chetnie braly
                          mnie do babysittingu, ale do maluszkow, ktore caly ten czas slodko przespalywink))

Nie wyobrazam sobie natomiast pozostawienia 3-latka z zupelnie obca osoba
                          (pewnie nie moglabym sie wogole zrelaksowac przez caly wieczor). No a poza tym
                          nasza Olenka tez chodzi spac po 21-ej, wiec to musialby byc ktos, kto umialby
                          polozyc ja spac itp (czyt. 'znajomy'), bo nie widze sensu wychodzic
                          gdziekolwiek po 22-ejwink))

My w ramach wspolnych wyjsc z mezem zaczelismy oswajac nasza mala z corka
                          sasiadow (16 lat). Skonczylo sie na tym, ze dziewczyna przychodzi pobawic sie z
                          Ola 2 razy w tygodniu, a my jeszcze ani razu nigdzie nie bylismy. Zawsze jak
                          cos sobie planujemy to albo ona nie moze, albo nam cos w ostatniej chwili
                          wypada, no albo repertuar kin beznadziejnysad((

pzdrfka dla wszystkich uziemionych mamwink))

Kasia
                    • mgna Re: www.sitters.co.uk 09.09.05, 23:48
                      Oczywiscie ze sie przyda. My naszczescie nie musielismy z nich korzystac. Moja
                      paranoja pomimo ze wiem ze statystyka mowi ze predzej dziecko skrzywdzi osoba
                      bliska rodzinie niz totalnie obca, ale my czujemy sie bezpieczniej z kims kogo
                      znamy niz nie. Oczywiscie ze gdybym nie znala nikogo kto moglby sie zaopiekowac
                      dzieckiem, to chyba paranoja, czy nie zatrudnilabym serwis (tutaj moglabym
                      zainstalowac kamery w zabawkach itp zeby podglandac co sie dzialo podczas
                      naszej nieobecnosci). Innaczej bym zbzikowala.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka