Dodaj do ulubionych

internal examination...

22.12.05, 14:18

Dzis 5 dni po terminie i midwife zaoferowala mi tzw."internal examination" po
ktorym podobno moze sie zaczac.Podejrzewam ze to cos jak badanie
ginekologiczne.Chce miec juz ten porod z glowy ale BARDZO SIE BOJE...Czy ktos
z was ma jakies doswiadczenia z tego typu badaniem i jak to dziala? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewmag Re: internal examination... 22.12.05, 15:09
      To jest badanie ginekologiczne, ale o stosowaniu go do przyspieszenia porodu
      nie slyszalam. Czy to badanie ma sie odbyc w szpitalu? Bo jesli po nim moze sie
      zaczac porod to chyba lepiej, zebys w szpitalu juz byla? Moze dopytaj poloznej,
      jak to jest.
      • sugar_mami Re: sweeping the membranes 22.12.05, 15:22
        Membrane sweeping

This has been shown to increase the chances of labour starting naturally within
        the next 48 hours and can reduce the need for other methods of induction of
        labour.

Membrane sweeping involves your midwife or doctor placing a finger just inside
        your cervix and making a circular, sweeping movement to separate the membranes
        from the cervix. It can be carried out at home, at an outpatient appointment or
        in hospital.

If you have agreed to induction of labour, you should be offered membrane
        sweeping before other methods are used. The procedure may cause some discomfort
        or bleeding, but will not cause any harm to your baby and it will not increase
        the chance of you or your baby getting an infection. Membrane sweeping is not
        recommended if your membranes have ruptured (waters broken).

Caly tekst tu znajdziesz:
        www.homebirth.org.uk/overdue.htm#ms
        pozdrawiam
        sugar
        p.s mialam w pierwszej ciazy i od zabiegu urodzilam po trzech dniach.
        • mamakamilaikasi Re: sweeping the membranes 22.12.05, 16:14
          sugar ma racje, ze to membrane sweeping
          ja znam kilka osob ktorym pomoglo.
          mi nie sad
          przy pierwszym porodzie polozna w ogole nie mogla dosiegnac szyjki, a jak sie
          juz za ktoryms razem udalo to i tak nie przynioslo efektu.

przy drugim porodzie mialam to robione przy 4 cm rozwarciu (!) i wg poloznej to
          juz mialam wieczorem rodzic. a tymczasem przeciagnelo sie jeszcze ponad 3 dni.

ale warto sprobowac. w sumie nie jest bolesne tylko troche nieprzyjemne. ja bym
          ci doradzila abys sie zgodzila, a gdy nie przyniesie efektu abys sama sie
          zglosila na jeszcze raz. wg mnie lepsze to niz wywolywany porod...

no i trzymam kciuki!!! tak juz masz niedlugo!!!
          A
    • mama5plus Re: internal examination... 22.12.05, 18:24
      Tak, to najprawdopodobniej chodzi o badanie wewnetrzne w celu oszacowania
      rozwarcia i ew odklejenie bieguna tzw (nie wiem dokladnie jak ta procedura sie
      zwie po polsku).
      Jednym pomaga, innym nie, ale na pewno lepsze jako metoda pierwszej szansy niz
      podanie hormonow. Przynajmniej w mojej opinii
      Nie musi to sie odbywac na porodowce bo watpie zeby jakos szybko sie akcja
      rozkrecila. Raczej, jesli juz, to zaczna sie powoli skurcze i odejdzie czop.
      Moze z czasem wody.
      Powodzenia!!
      • agazat Re: internal examination... 22.12.05, 20:51
        Hm, taka mam kosmata mysl ....
        Popros meza o internal examination, to jeden ze sposobow na przyspieszenie
        porodu, a i na pewno przyjemniejszy od badania przez polozna .... wink
        Trzymam kciuki i pozdrawiam smile
        • wdrodze Wesolych Swiat! 23.12.05, 10:45

Nadal jestem w domu,jednak bardziej obolala w razie czego mam jeszcze jedno
          badanie jutro a jak nie to indukcja 28-go.Co ma byc to bedzie.Postanawiam sie
          nie stresowac ale tak na wszelki wypadek jak by mnie juz tu mialo nie byc zycze
          wszystkim forumowym kolezankom Wesolych Swiat,moze wroce juz rozdwojona...
          • sugar_mami Re: Wesolych Swiat! 23.12.05, 15:05
            Wesolych Swiat i powodzenia smile

sugar
          • ewunia_uk Re: Wesolych Swiat! 23.12.05, 17:55
            Trzymam kciuki, zeby sie zaczelo naturalnie. A jak nie, to indukcji sie nie
            boj, tutaj w UK nie szpikuja od razu oxytocyna, tylko najpierw podaja
            prostaglandyny, i u wiekszosci kobiet to dziala.
    • poleczka2 Re: internal examination... 22.12.05, 21:02
      Ja po membrane sweep zaczęłam rodzić bardzo szybko z drugim dzieckiem. Nie
      należy to do przyjemności ale efektywne jest.
      • wdrodze nie bylo takie straszne... 22.12.05, 23:19

Spodziewalam sie ze bedzie trwalo z 10 min.ale poszlo bardzo szybko,tylko
        chwila dyskomfortu.A efekty? Coz zobaczymy co przyniesie noc.W razie czego
        oferuja jeszcze jedno membrane sweeping a jak to nie pomoze to wywoluja
        28go.Tak wiec przynajmniej wiem ze w tym roku sie doczekam.Poza tym stosujemy z
        mezem naturalne metody tez smileTrzymajcie kciuki,zeby poszlo sprawnie.
        • agazat Re: nie bylo takie straszne... 23.12.05, 08:53
          Oj mocno trzymam kciuki za Ciebie smile Rok temu o tej porze wyprosilam epidural smile
          Dzis moja corcia konczy rok. Zycze Ci, aby poszlo szybko i sprawnie i abys
          mogla choc czesc swiat spedzic juz w domusmile Z dzidzia oczywiscie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka