Dodaj do ulubionych

Liczy się cel: Ja drugoj takoj strany nie znaju...

31.12.05, 02:08

"Choroszaja strana rodnaja, mnogo w niej lesow, polej i riek,
Ja drugoj takoj strany nie znaju, gdzie tak wolno dyszit cziełowiek"

=======
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3090816.html
"Minister mówił, że jest możliwość wcielenia do wojska lekarzy, którzy po Nowym Roku odmówią
pracy. Takie branki kojarzą mi się z zaborami albo z przymusową służbą w Ludowym Wojsku
Polskim.

- Skojarzenia mogą być różne. Ale czy ważniejsze od skojarzenia z branką nie jest to, że miliony
Polaków mogą zostać bez opieki medycznej? Liczy się cel...

Jednak tam, gdzie liczy się tylko cel, łatwo przekroczyć reguły demokracji.

- Demokracja przestałaby działać, gdybyśmy do osiągnięcia celu zastosowali środki pozaprawne. A
tu przypominamy tylko o możliwościach, do których można sięgnąć zgodnie z przepisami.
Mobilizacja lekarzy w świetle analizy, jaką przeprowadziliśmy, jest możliwa, żeby wyegzekwować
wypełnianie przez nich obowiązków. To ostateczność, której nikt z nas nie chce, ale wszystko zależy
od samych lekarzy.
=====

Obserwuj wątek
    • etres Re: Liczy się cel: Ja drugoj takoj strany nie zna 31.12.05, 02:13
      wiarus wytlumaczcie mi jedno
      w polsce tera jest tak konserwatywny rzad jak malo ktory w europa czy w australi
      a wy nadal narzekacie?
      znaczy sie wy narzekacie bo taka macie nature?
      • starywiarus To nie moja wina, źeście se zbudowali państwo... 31.12.05, 02:57
        etres napisał:

> wiarus wytlumaczcie mi jedno
        > w polsce tera jest tak konserwatywny rzad jak malo ktory w europa czy w austral
        > i
        > a wy nadal narzekacie?
        > znaczy sie wy narzekacie bo taka macie nature?

...złośliwych mend.

Słyszeliście gdzieś, ertres, o państwie, które wsadza do więzienia pilota wojskowego helikoptera,
        latającego w warunkach bojowych, za to, że sam NIE ZGINĄŁ na wojnie?

"Rzeczpospolita" 2005.12.30 16:07:

8 lat więzienia grozi pilotowi śmigłowca rozbitego w Iraku.
        Do 8 lat więzienia grozi por. Sylwestrowi M., oskarżonemu przez wojskową prokuraturę o nieumyślne
        spowodowanie w 2004 r. w Iraku katastrofy śmigłowca Sokół, w której zginęło 3 polskich żołnierzy.
        Wojskowa Prokuratura Okręgowa w Warszawie skierowała akt oskarżenia wobec pilota do Wojskowego
        Sądu Okręgowego w Warszawie.
    • starywiarus ...gdie tak wolno dyszit czełowiek 31.12.05, 02:29
      Demokracja, parlamentarzyści, wolność słowa, Unia, NATO... ot, zwykła stuletnia demokracja. A jak
      państwo sobie nie potrafi z czymś poradzić, to ręka mu sama, wieloletnim nawykiem, zaczyna szukać
      uchwytu pały.

Potem będziecie płakać, źe nie ma lekarzy, bo wszyscy wyjechali gdzieś, gdzie im zapłacą dziesięć
      razy tyle za połowę roboty, będą się zwracać do nich przez "panie doktorze" zamiaast "ruki pa szwam!"
      i nie będą ich straszyć branką do wojska. Dziwicie się, że młodzieź "głosuje nogami"? Dziwcie się dalej.

Ja juź widzę tą czułą opiekę zdrowotną sprawaowaną przez lekarza pilnowanego przez trzech
      żandarmow, żeby nie zdezerterował
      • etres wiarus 31.12.05, 02:51
        wy to lepiej uwazajcie zebyscie wpie..nie dostali najakiejs australijskiej
        plazy wsrod waszego demokratycznego spoleczenstwa
        • starywiarus Re: wiarus 31.12.05, 02:58
          etres napisał:

> wy to lepiej uwazajcie zebyscie wpie..nie dostali najakiejs australijskiej
          > plazy wsrod waszego demokratycznego spoleczenstwa

W takim wypadku przynajmniej pomocy lekarskiej nie będzie mi udzielał poborowy.
          • etres [...] 31.12.05, 03:03
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • anna521 Re: Liczy się cel: Ja drugoj takoj strany nie zna 31.12.05, 02:53
      MASH
      • etres Re: Liczy się cel: Ja drugoj takoj strany nie zna 31.12.05, 03:03
        anna521 napisała:

> MASH to ty masz w glowie
    • starypierdola No worries, Mate! 31.12.05, 04:09
      She'll be right!

Pomyslnego Nowego Roku

SP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka