Dodaj do ulubionych

Chce do Europy

06.01.06, 23:48
Wiem ze ten problem moze byc dla wielu banalny no coz dla mnie tak nie jest.
Mieszkam w Chicago od 5 lat i ostatnio ciagle mysle o powrocie do
Europy.Pewnie pomyslicie w czym problem? Boje sie czy w Angli np. tak
samo "latwo" mozna znalezc prace jak tu w USA?
Prosze napiszcie mi i nie ignorujcie. Tu nie mam rodziny (wszyscy w Polsce)
Mam co prawda meza ale nie uklada sie nam za dobrze byc moze dletego chce to
wszystko zostawic i zaczac zycie gdzies indziej. Wiem ze na rodzicow moge
liczyc a tu jestem sama jak palec kazdy ma swoje zycie i swoje problemy.
Nikogo nie interesuja cudze ( no chyba ze informacyjnie tylko) zadnych milych
rad tylko oczekiwane zimne wspolczucie.
Obserwuj wątek
    • teddy_bear Re: Chce do Europy 07.01.06, 13:56
      Przenies sie do Anglii . Rodzina blisko , nie potrzebuja wizy , tanie bilety ..
      Znasz angielski, na pewno znajdziesz prace .ja nawet sadze ze to zadne ryzyko
      dla Ciebie taka pzreprowadzka .A za kilka lat bedziesz sie smiala ze tak dlugo
      czekalas smilez decyzja o zmianie .
      • edyta2006 Re: Chce do Europy 07.01.06, 20:56
        No wlasnie boje sie podjac ten krok choc wiem ze w Anglii np. nie moze byc
        gorzej niz tu. Dzieki za odpowiedz i mam nadzieje ze jakos pomalu dojrzeje do
        tej decyzji. Jestesmy na etapie sprzedazy domu wiec musze jeszcze poczekac. Czy
        mogl by mi ktos napisac po ile mniej wiecej sa domy w Anglii ( chodzi mi o
        normalna dzielnice gdzie mieszkaja Polacy) lub ile sie placi za wynajecie 2
        pokojowego apartamentu? Z gory dziekuje
        • asica74 Re: Chce do Europy 07.01.06, 21:12
          Domy sa raczej drogie.
          www.kfh2.co.uk/
          poszukaj na tej stronie na przyklad. Nie wiem gdzie mieszka najwiecej Polakow.
          (a tak swoja droga to moge zapytac, skad masz taki wymog?)
    • masiko Re: Chce do Europy 07.01.06, 21:51
      Mysmy wlasnie tak zrobili - wyjechalismy ze Stanow i obecnie mieszkamy w
      Anglii. Ja jestem bardzo zadowolona, maz troche mniej, ale w sumie to jest nam
      tu dobrze. Jesli znasz angielski (wiem, ze to ze ktos mieszka w USA wcale nie
      jest rownoznaczne z tym, ze zna jezyk) to prace znajdziesz bardzo szybko.
      Lepsza trzeba po prostu poszukac dluzej, ale to tak jak wszedzie, no i zalezy
      od tego co potrafisz robic, jakie masz kwalifikacje itp.
      • edyta2006 Re: Chce do Europy 10.01.06, 01:15
        To nie jest moj wymog ale nie mam pojecia gdzie na poczatek mozna osiedlic sie
        w Angli. Zawsze trzeba wiedziec mniej wiecej gdzie sie chce mieszkac a nie tak
        w ciemno pojechac i co dalej. Sam Londyn nie wystarczy na pewno sa jakies
        dzielnice itd. o ktorych warto wiedziec. No ale czy domy drozsze sa niz tu w
        Chicago. Tu mozna kupic dom juz od 250 tys $ a w Angli? Napiszcie prosze. A i
        wcale to nie jest duzo. Nie mowie o willi z 7 pokojami po prostu zwykly 3
        sypialniowy ranch.
        • eballieu Re: Chce do Europy 10.01.06, 10:14
          Ja tez chce do Europy, a mieszkam wlasnie w Angliismile
          Nie zrozum mnie zle, ale ja bardzo tesknie za kontynentem. Brakuje mi wielu,
          dosc prozaicznych, rzeczy. Architektury, kultury zycia codziennego,
          mentalnosci. Mowiac o kulturze dnia codziennego mam chocby na mysli obsluge w
          kawiarniach. Jak ja bym chciala, aby tu przynoszono kawe do stolika. A tym
          czasem w zapyzialej kawiarni w parku w malej miejscowosci place 1,7 funta za
          kawe latte i sama musze sie obsluzyc. Pcham wiec trzykolowaca z dzieckiem, w
          jednym reku trzymam kawe. Gdyby nie milosc do kawy to bym to wszystko rzucila
          im na podloge, bo stoi trzech baranow za barem i tylka nie rusza.
          Jesli chodzi o ceny nieruchomosci w Londynie, to z 250 tys dolarow wiele nie
          zdzialasz. A o domu z 3 sypialniami w "normalnej" dzielnicy zapomnij.
          Zajrzyj moze na strony z nieruchomosciami i wtedy zobaczysz jakie sa ceny.
          To jakie dzielnice omijac - byl juz tu taki temat. Ja nazw tych miejsc nie
          pamietam, choc rok mieszkalam w Londynie. Po prostu nogi i kola auta nigdy tam
          mnie nie poniosly.
          Londyn jest trzecim najdrozszym miastem na swiecie.
          • jagienkaa Re: Chce do Europy 10.01.06, 10:46
            za to w mniejszych miejscowościach, jak moja w środkowej Anglii to za 200 tys
            funtów to naprawdę ładne, nowe domki można kupić...ale w Londynie to chyba na 1-
            2 bed flat(apartment) to Ci starczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka