Dodaj do ulubionych

Odebrac Polonii obywatelstwo RP. Niemozliwe ?

15.01.06, 18:59
A niby dlaczego nie? Nie bylby to pierwszy raz przeciez. Przed wojna odebrano
polskie obywatelstwo tym co wyjechali walczyc do Hiszpanii z Franco.
Jedna ustawa, podpis prezydenta i do widzenia.
Co by sie "wtedy stalo?
Nietrudno sie domyslic, jaki by tu wybuchl gulgot starychwiarosow i innych
flipflapow, ktorym nie pasuje skomplikowana procedura pozbywania sie
obywatelstwa RP. smile
"Co, jak smiecie, to wbrew prawu, do Strasburga napiszemy, dawajcie z
powrotem nasze obywatelstwo, trala lala trata tata !!!
Ale bylby ubaw, no moze juz niedlugo Lepper na to wpadnie? smile
Obserwuj wątek
    • szfedka Re: Odebrac Polonii obywatelstwo RP. Niemozliwe ? 15.01.06, 19:10
      Nie badz smieszny, przeciez to jest to co panstwo chce najmniej. Kogo by
      pompowali z pieniedzy? Kto by placil na te wszystkie ambasady, konsulaty...
      Jezeli jest tak jak jest i Polska, Polacy sie nie ineteresuja Polonia to po
      cholere ty tu piszesz?
      • graybar Re: Odebrac Polonii obywatelstwo RP. Niemozliwe ? 15.01.06, 19:11
        A z jakiej Cie kasy juz wypompowali?
      • graybar Re: Odebrac Polonii obywatelstwo RP. Niemozliwe ? 15.01.06, 19:12
        Jezeli jest tak jak jest i Polska, Polacy sie nie ineteresuja Polonia to po
        > cholere ty tu piszesz?

Bo ja , niestety, rowniez zaliczam sie do tej Polonii i mnie boli, ze sa tacy
        smieszno-glupi.
        • szfedka Re: Odebrac Polonii obywatelstwo RP. Niemozliwe ? 15.01.06, 19:21
          graybar napisał:

>
          > Bo ja , niestety, rowniez zaliczam sie do tej Polonii i mnie boli, ze sa tacy
          > smieszno-glupi.

I co udowadniasz?
        • nedusa odebrac graybar prawo do nazywania sie Polonia 15.01.06, 19:22
          graybar napisał:

> Jezeli jest tak jak jest i Polska, Polacy sie nie ineteresuja Polonia to po
          > > cholere ty tu piszesz?
          o wolnosc wypowiedzi towarzysz kiedys sluszal???

>
          > Bo ja , niestety, rowniez zaliczam sie do tej Polonii i mnie boli, ze sa tacy
          > smieszno-glupi.
          a kto ci powiedzial, ze sie zaliczasz do POlonii?
          wszyscy staraja ci sie dac do zrozumienia, ze sie nie zaliczasz do Polonii
          moze do ZMS na wygnaniu, moze zakonspirowany komuch
          ale na pewno nie Polonia
          Polonia, jest bo ludzie mieli dosyc takich jak ty aparatczikow
          Jestes po prostu zdenerowowana czerwona plachta(szmata?) na wygananiu, ktora sie
          pieni z brudu i wscieklosci

Napisz jeszcze cos o tym "bolu" to jest ciekawe smile)
          • graybar Re: odebrac graybar prawo do nazywania sie Poloni 15.01.06, 19:26
            Wszyscy? jacy wszyscy? To ze ty sie podpisujesz tu 147 nickami to jeszcze nie
            WSZYSCY smile
            • nedusa Re: odebrac graybar prawo do nazywania sie Poloni 15.01.06, 19:34
              graybar napisał:

> Wszyscy? jacy wszyscy? To ze ty sie podpisujesz tu 147 nickami to jeszcze nie
              > WSZYSCY smile

skad ty wziales te 147? czyzby zaklocenia w komunikacji z kRajem?
              to moze podliczmy ile nickow piszacych tutaj od dluzszego czasu
              identyfikuje sie z twoimi pogladami, popiera ciebie w calej rozciaglasci

no ile? jestes taki dobry z liczbami to prosze bardzo wykaz sie
              ILE???
        • ertes paragraf 22 15.01.06, 19:33
          Smieszno glupi to jestes ty. Problem jest taki ze tego nie zauwazysz bo jestes
          glupi. Paragraf 22.
    • eric.bloodaxe Re: Odebrac Polonii obywatelstwo RP. Niemozliwe ? 15.01.06, 19:55
      Go ahead, make my day.
    • belzebub00 Re: ciagle dumam jak sie pozbyc tego niechcianego 15.01.06, 20:13
      to byscie nam zrobili prezent,bo nijak sie tego obywatelstwa nie mozna pozbyc
      • szfedka btw zrzeczenie sie obywatelstwa 15.01.06, 20:29
        Kiedys komentator mnie sprowokowal wiec wyslalam maila do biura emigracynego
        szwedzkiego z zapytaniem co nalezy zrobic aby zrzec sie obywatelstwa
        szwedzkiego i ile to kosztuje. Odpowiedzieli ze mam wyslac papierek w ktorym
        zrzekam sie obywatelstwa i zalaczyc dokument swiadczacy ze jestem obywatelem
        inngo kraju. Zadnych oplat nie potrzeba.

A co potrzeba aby zrzec sie polskiego?
        miedzy innymi = wlasnorecznie napisany zyciorys hahahahahahahahahahahahahahaha
    • starywiarus Odebrac Polonii obywatelstwo RP. Z przyjemnością! 15.01.06, 22:05
      graybar napisał:

> A niby dlaczego nie? Nie bylby to pierwszy raz przeciez. Przed wojna odebrano
      > polskie obywatelstwo tym co wyjechali walczyc do Hiszpanii z Franco.
      > Jedna ustawa, podpis prezydenta i do widzenia.
      > Co by sie "wtedy stalo?
      > Nietrudno sie domyslic, jaki by tu wybuchl gulgot starychwiarosow i innych
      > flipflapow, ktorym nie pasuje skomplikowana procedura pozbywania sie
      > obywatelstwa RP. smile
      > "Co, jak smiecie, to wbrew prawu, do Strasburga napiszemy, dawajcie z
      > powrotem nasze obywatelstwo, trala lala trata tata !!!
      > Ale bylby ubaw, no moze juz niedlugo Lepper na to wpadnie? smile

Ależ z prawdziwą przyjemnością. Ustawa o obywatelstwie polskim z 1920 roku przewidywała
      automatyczne odebranie obywatelstwa w momencie nabycia innego. Epizod hiszpański był osobno. I
      zaraz byłby święty spopkój z całą tą kwestią.Tak jest, już dziś złóź wniosek do Prezydenta RP.

Ale Polanezja musiałaby przestać brać lewą kasę z Brukseli, bo zaraz by się okazało, źe podstawa
      subwenc ji jest 35-36 milionów, a nie 38.5

• warcholski Re: Odebrac Polonii obywatelstwo RP. Z przyjemnoś 15.01.06, 22:35
        starywiarus napisał:

> graybar napisał:
        >
        > > A niby dlaczego nie? Nie bylby to pierwszy raz przeciez. Przed wojna odeb
        > rano
        > > polskie obywatelstwo tym co wyjechali walczyc do Hiszpanii z Franco.
        > > Jedna ustawa, podpis prezydenta i do widzenia.
        > > Co by sie "wtedy stalo?
        > > Nietrudno sie domyslic, jaki by tu wybuchl gulgot starychwiarosow i innyc
        > h
        > > flipflapow, ktorym nie pasuje skomplikowana procedura pozbywania sie
        > > obywatelstwa RP. smile
        > > "Co, jak smiecie, to wbrew prawu, do Strasburga napiszemy, dawajcie z
        > > powrotem nasze obywatelstwo, trala lala trata tata !!!
        > > Ale bylby ubaw, no moze juz niedlugo Lepper na to wpadnie? smile
        >
        > Ależ z prawdziwą przyjemnością. Ustawa o obywatelstwie polskim z 1920 roku
        prze
        > widywała
        > automatyczne odebranie obywatelstwa w momencie nabycia innego. Epizod
        hiszpańsk
        > i był osobno. I
        > zaraz byłby święty spopkój z całą tą kwestią.Tak jest, już dziś złóź wniosek
        do
        > Prezydenta RP.
        >
        > Ale Polanezja musiałaby przestać brać lewą kasę z Brukseli, bo zaraz by się
        oka
        > zało, źe podstawa
        > subwenc ji jest 35-36 milionów, a nie 38.5
        >

Jest to nie mozliwe, rowniez z powodu dziurawej, pustej kieszeni w konsulatach.
        Po nieudanej nagonce aby 10milionow w USA, z dziada pradziada do piatej wody po
        kisielu poleciala po paszporty w cenie $130, z dodatkowym szmalem na dodatkowe
        oplaty konsularne.
        Teraz sobie zamyslaja, ze rzuca sie po te zrzeczenia i wyciagnie sie od kazdego
        klijenta po kilka tys.$$$, a klijent bedzie pewnie wydepcze sciezke z domu do
        kaprysnego konsula, urzerajac sie z wymazana owlosiona pinda z okienka.

PS.
        Mam dobra wiadomosc dla gray mylycyantow. Do roku 1999 wydalem podczas dwoch
        krotkich pobytow w Polinezji blisko $20 000. Od tamtego czasu minelo miejwiecej
        piec lat i tyle przepiep..przylem w kasynach.
        Do Las Vegas mam blizej o niecale 3.5 godz wygodnej jazdy wlasna "cara", przy
        okazji wspaniale widoki, wpaniala przyroda, czysciutkie powietrze. Atrakcji co
        nie miara mam wokolo. W wolnych chwilach wpadam tu jak do ogrodu zologicznego,
        przypatrujac sie jak za kratami sie zwiaskowce mlodziezy wiejskiej bujaja jak
        malpiontka na linie z ludzkiego wlocznika.
        • moped do Gaybar...ktos ty zacz? :))))) 16.01.06, 23:34
          Gaybar, nie wiem kim jestes i nie chce wiedziec.
          Natomiast zauwazylem z twoich postow,
          ze wprost wiejesz nienawiscia do Polakow zmaieszkujacych po za krajem.

Skad to sie u Ciebie wziela niechec do rodakow?
          Czyzbys mial wstret do samego siebie rowniez?

Pamietam z okresu Solidarnosci oraz wprowadzonego stanu wojennego ile to energi
          Polonia oraz indiwidualni rodacy poswiecili na rzecz rodakow w kraju.
          Rowniez mnostwo pieniedzy zostalo przeslanych w tamtym okresie do kraju.
          Ba, jakie silne polityczne Polonijne lobby polskie bylo w krajach gdzie Polacy
          zamieszkuja...

A teraz ty, Graybar usilujesz "wszadzic kij w morowisko" i poroznic ludzi..
          Mysle, ze masz jakies problemy psychiczne lub nie wszystkie klepki poukladane
          sa na swoim miejscu w twojej Garbarze glowie!

Nie spodziewaj sie, ze skoro zaczynasz obrazac ludzi lidzi w Polsce,
          tak obrazasz swoich rodakow zamieszkujacych w Polsce,
          to twoja prowokacyjna wypowiedz pozostanie przemilczana przez Polonusow.

Na zakonczneie tobie odpowiem tak jak wszystkim polglowkom takim jak ty...
          zobacz w efekcie koncowym kto i jak zyje?

To, ze masz kilkanasice osob w swoim krajowym spoleczenstwie dosc bogatych,
          a reszta klipie biede -nie widze zadnej roznicy pomiedzy stanem zycia w PRL a
          RP-
          to nie najlepiej swiadczy o twojej madrosci...
          nie widzac, ze twoj kraj jakim jest Polska to najlepiej mozna porownac do
          czolowki krajow Trzeciego Swiata!

Spal swoja energie w polepszeniu bytu swoim PRZECIETNYM ziomkom
          zamieszkalym w kraju...
          Natomiast jak przyjdza problemy,
          (oby to nigdy nie nastapilo- ale Europejska historia lubi sie powtarzac)
          nie wyciagaj reki do Poloni,
          Polonusow zmaieszkalych po za krajem z krzykiem o pomoc
          oraz idiotycznymi znaczkami "Matko Ratuj"!!!

Gaybar i tobie podobnym ludziom,
          uzyjcie madrze reszte swoich szarych komorek ( o ile jakowe macie?!)
          i najpierw pomyslcie co wystukacie jednym paluszkiem na klawiaturze smile)))

nie zasylam zadnych pozdrowien smile))

PS.
          nie trudz sie w odpowiedzi do mnie bo i tak nic madrego nie wymyslisz,
          a ja nie mam checi nawet czytania twoich bzdur!

• graybar Re: do Gaybar...ktos ty zacz? :))))) 17.01.06, 01:34
            moped napisał:

> nie zasylam zadnych pozdrowien smile))
            >
            > PS.
            > nie trudz sie w odpowiedzi do mnie bo i tak nic madrego nie wymyslisz,
            > a ja nie mam checi nawet czytania twoich bzdur!

Ale czytasz. I odpisujesz. Co oznacza ze to wlasnie TY jestes pokreconym
            glupcem !

• warcholski Re: Odebrac Polonii obywatelstwo RP. Niemozliwe ? 17.01.06, 01:07
      >>>>>
      A niby dlaczego nie? Nie bylby to pierwszy raz przeciez. Przed wojna odebrano
      polskie obywatelstwo tym co wyjechali walczyc do Hiszpanii z Franco.
      Jedna ustawa, podpis prezydenta i do widzenia.
      Co by sie "wtedy stalo?
      <<<<<<<

A to by sie stalo, ze wy gliniak stracilibyscie przerozne, rozniste, kolorowe
      zajecia szpiegoskie, a wyraz twarzy byscie mieli sraaajacego kota na pustyni.
      O jedno pytanie mniej na granicy, o te dekturke z lewym uchem, kazano by wam
      przyjezdnym turystom czapke beretke zdejmowac and band over -hehe,

Ale powaznie zapytam w czym byl problem przed 2000 rokiem ?????????

Co wam stoi teraz na przeszkodzie zrezygnowac z tej > skomplikowana procedura
      pozbywania sie
      obywatelstwa RP< odpowiedzcie szary Łomie ??????????

>>>>
      "Co, jak smiecie, to wbrew prawu, do Strasburga napiszemy, dawajcie z
      powrotem nasze obywatelstwo, trala lala trata tata !!!
      >>>>>

"Nie bujta sie kumie jak powiadal soltys" we wsi Wychodne k/Suwałk
      Poczekamy, az was calkiem Strasburg wchlonie - o ile to bedzie jakakolwiek
      procedura, wtedy nie wy bedziecie decydowac.
      • starywiarus To jak, Szary Łomie, zalatwisz nam to odebranie? 17.01.06, 14:28
        Skrzynkę piwa dowolnej marki ci dodam, jak pomyślnie załatwisz odebranie nam obywatelstwa.

Hint:
        Art.34 ust.2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r.
        (Dz. U. nr 78 z dnia 16 lipca 1997 r.. poz. 483)
        • warcholski Re: To jak, Szary Łomie, zalatwisz nam to odebran 17.01.06, 20:27
          starywiarus napisała:

> Skrzynkę piwa dowolnej marki ci dodam, jak pomyślnie załatwisz odebranie nam
          ob
          > ywatelstwa.
          >

...a ja sie dokladam, na dobrego burgunda

• kup_pan_paszport Szary Łom wg ustawy z 1920 please 24.01.06, 17:22
            Według ustawy o obywatelstwie polskim z 1920 roku, kto nabywał obywatelstwo
            obcego państwa, ten w momencie jego nabycia automatycznie tracił obywatelstwo
            polskie. Od tej chwili miał w polskim prawie status cudzoziemca. Nic nie musiał
            w tej sprawie robić, utrata obywatelstwa byla automatyczna. Jeśli chciał je
            odzyskać, musiał przejść cały proces naturalizacji cudzoziemca w Polsce, ze
            wszystkimi jego wymaganiami i bez gwarancji pozytywnego wyniku.

Dzis prawie identyczne prawo obowiazuje m.in. w Austrii - obywatel austriacki
            naturalizujacy sie w inym kraju automatycznie traci obywatelstwo austriackie,
            chyba ze pomyslnie zalatwiono jego wniosek do prezydenta Austrii o specjalne
            zezwolenie na zachowanie obywatelstwa austriackiego.

Nikt się nigdy na prawo o obywatelstwie polskim przed wojną ani słowem nie
            uskarżał, ponieważ cała rzecz była zupełnie dobrowolna - nikt nie musi
            emigrować, a jeśli juz wyemigrował, to nie musi się naturalizować w innym
            kraju. To była własna, suwerenna decyzja obywatela, o skutki której mógł mieć
            pretensje tylko do siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka