Dodaj do ulubionych

Painkillers, help, help....

03.02.06, 21:09
Jestem po usunieciu osemek i nie mam sily pisac dlaczego pisze tu nie na
zdrowiu.
Na odchodnym dostalam do lapki paracetamol(co 4h 2razy 200mg) i diclofenack
(1 razy co 8h).
Paracetamol nie dzialal na mnie nigdy. Probowalam to wytlumaczyc pielegniarce
przed wyjsciem, ale byam zbyt nieprzytomna po GA, zeby sie klocic.
Wyladowalam z powrotem w klinice nastepnego dnia rano, bo o 5-tej bylam jak
nadmuchany work z jednej strony. Obejrzeli, powiedzieli, ze tak ma byc i mam
czekac.
Dzis jest piaty dzien, bol jest nieustanny, parwie caly zcas taki sam a ja
juz nie moge dluzej... zadzwonilam do nich dzis po poludniu, ale odpowiedz
jest ta sama, to nie zarty, to byla operacja, paracetamolu nie da sie
zamienic na nic innego, bo diclofenack to forma ibuprofenu, wiec nie moge
brac dwoch przeciwzapalnych. brac i czekac, ewentualnie zamienic na Co-
codamol, bo ma kodeine.
Zamienilam. I za chwile zwariuje, zadnej zmiany. Nie mam sily wlec sie na A&E
jesli tam znow tylko uslysze to samo. Mam ochote zjesc garsciami wszystkie
prochy, jakie sa w domu, moze w koncu ktos sie przejmie.
Czy ktos wie co jeszce moge zjesc? Albo jakie sa prawdziwe progi toksycznosci
tego, co biore (nie te komercjalne)?
jak Boga kocham, po cesarce nie bylo tak koszmarnie...
Obserwuj wątek
    • azbestowestringi Re: Painkillers, help, help.... 03.02.06, 21:31
      na bol zeba/ po zebie dobry jest olejek gozdzikowy
      i ibuprofen
      albo ten diklofenak sobie wez podwojnie suspicious
      • mrufkaa Re: Painkillers, help, help.... 03.02.06, 21:34
        No wlasnie chcialam ten diclofenack podwojnie, ale mnie strasza Panem Bogiem,
        ze wiecej niz 150mg/24h ni wolno, bo sobie zrujnuje watrobesad((
        Tylklo, jak mi kregoslup wysadl to bralam 2 razy po 2 tabletki, no i gdzie tu
        do cholery prawda.
        Nie chce byc madrzejsza od lekarza, w koncu po to na te medycyne sie nie
        zdecydowalam, by ich teraz sluchac, ale maja mnie w d...e.
        Czy ktos wie jaka jest dawka toksyczna tego diclofenacku?????
        • azbestowestringi zaraz zerkne do farmindexu :> n/t 03.02.06, 21:36

• ingass Re: zaraz zerkne do farmindexu :> n/t 03.02.06, 21:48
            Nie moge Ci niestety pomoc, bo sie na tym nie znam, ale wspolczuje Ci
            przeogromnie! Ja mialam wczoraj usuwane dwa zeby madrosci, ale na szczescie to
            byly "szczeniaczki" i nie bylo tak zle...

Pozdrawiam goraco i oby znalazl sie ktos kto Ci pomoze.......
            • azbestowestringi w farmindexie napisali ze 03.02.06, 21:55
              do 150mg dziennie mozna brac.
              nic o zebach nie wspominali...

to tyle.

ja bym ten ibuprofen wziela i pomalowala dziaslo olejkiem z gozdzika
              albo wodeczki sie napila big_grinDDDDD
    • dentystka2 Re: Painkillers, help, help.... 03.02.06, 22:00
      cierpliwosci zycze...masz goraczke? Jesli Twoja kondycja jest coraz gorsza,
      zamastt coraz lepsza, warto ponownie skontaktowac sie z poradnia/szpitalem,
      gdzie mialas zabieg, bo byc moze przydatny bedzie antybiotyk. Jesli natomiast
      nie goraczkujesz (norma to goraczka w dniu zabiegu oraz nastepnego dnia),
      wygladasz i czujesz sie z grubsza tak sam lub coraz lepiej- nikt nic innego nie
      wymysli, poza tym, co masz, tj, lekami przeciwbolowymi typu paracetamol czy
      ibuprofen. Obrzek i szczekoscisk to normalne zjawistka po operacyjnym usuwaniu
      osemek, mijaja w ciagu kilku-kilkunastu dni, wiec pewnie z kazdym dniem
      bedziesz odczuwala roznice. Pomagaja oklady z lodu bezposrednio po zabiegu,
      teraz juz nie maja one sensu. Nie przekraczaj zalecanej dawki lekow
      przeciwbolowych, to wazne, bo polekowa niewydolnosc watroby to choroba, ktora
      naprawde wystepuje w przyrodzie. Szkoda zdrowia. Trzymaj sie dzielnie!
      • edavenpo Re: Painkillers, help, help.... 03.02.06, 22:16

Mroofka - polecam b. paracetamol z kodeina zazwyczaj w kombinacji 500/10mg
        kodeiny. Jest znacznie silniejszy, choc mozesz sie czuc ciut przgaszona bo
        kodeina to opiat. To bralam wlasnie o usuwaniu osemek tutaj i b. pomoglo. W
        najblizszej aptece beda to mieli na 100 procent.

Jakbys mogla to popros lekarza o Co-Codamol - paracetamol z silniejsza dawka
        kodeiny 500/30mg kodeiny. Dla mnie to jedyny przeciwbolowy srodek ktory dziala
        na najgorszy bol.
        • robak.rawback Re: Painkillers, help, help.... 03.02.06, 22:59
          poczytaj sobie to, moze cos ci pomoze. ludzie tu opowiadaja o bolu i
          wyrywaniu/dlutowaniu osemek. to jest z dizalu o ortodoncji

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=25188320&a=25224004
          • mrufkaa Re: Painkillers, help, help.... 03.02.06, 23:11
            dzieki Wam wzystkim bardzo za wsparcie.
            Wiecie, ten Co-codamol w koncu zadzialal, przejrzalam na oczy. Zajelo mu
            godzine, ale wiellkie nieba, przeszly mi mysli samobojczesmile
            Dentystko2smile bardzo ci dziekuje, brzmisz dokladnie tak samo jak moi lekarze
            przez telefonsmile naprawde mozna oszalec, gdy bol nie ustepuje przez 5 dni, a
            wszyscy Ci tylko kaza czekac...sad Nie mialam goraczki nawet w dniu operacji,
            ale dlaczego nikt mi nie wspomnial o tej kodeinie, gdy bredzilam, ze
            paracetamol na mnie nie dziala? ja wrocilamd o kliniki, gdzie mialam zabieg
            nastepnego dnia, chocby wtedy mogli cos przebaknac.
            To, ze diclofenack jest dozwolony w dawce 150mg/24h to ja wlasnie wiem... a
            ibuprofen jest z tej samej grupy... stad byly te moje rozpaczliwe prosby o
            pomoc, tego mi nie wolno bylo wziac wiecej, a paracetamol tez bralam w max
            dawce. Ufff, niech zyje kodeina! Wsmarowalam sobie tez pol tubki ibuprofenu w
            zelu w paszcze - w ramach oszczedzania watrobysmile
            Uff, dzieki wszystkimsmile lepiej mi znaczniesmile)))
            Zdrowia Wszystkim zycze!!!!
            • edytkus Re: Painkillers, help, help.... 04.02.06, 09:36
              tylko sie teraz nie uzaleznij wink))

rownowaga w przyrodzie musi byc - ja od kodeiny umieram ;P
              • natalia.brzeska Solpadeine plus 04.02.06, 13:57

Nie wiem czy aktualne, ale na bol najlepsza jest Solpadeina PLUS. Zawiera
                kodeine. Najlepiej w rozpuszczalnych tabletek. Opakowanie 60 tabletek kosztuje
                ok 6 funtow.
                • mrufkaa Re: Solpadeine plus 05.02.06, 01:07
                  No i dostalam temperautury. po dwoch tabletkach co-codamolu mialam 37,5, wiec
                  pewnie bez nich bym padla goracym trupe. Na A&E dali mi amoxycyline i
                  metronidazol, pewnie bede zygac jak kot. Teraz to juz biore wiecej lekow niz
                  przyjmuje jedzenia...
                  A pan dr zadal mi sentencjonalne pytanie dlaczego nie dali mi antybiotyku przy
                  wypisie, skoro wskazaniem do usuniecia zebow byly recurrent infection. jakby to
                  powiedzieciec, bo rzad angielski z zasady oszczedza na NHSie i woli te same
                  funty wydac na kolejna wojne w Iraku. A moze w Iranie tym razem.

Boze, w Polsce dostalabym ten antybiotyk oslonowo, bez zbednych pytan, bo
                  przeciez otworzyli mnie do kosci. Ja to sie nazywa? Different medical
                  tradition....? Zeby im tu wszystkim ta ich lokalna tradycja wyszla tak na
                  zdrowie jak mi...sad(((
                  • dentystka2 Re: Solpadeine plus 05.02.06, 22:07
                    mrufkaa nie gniewaj sie, ale nigdzie podawanie antybiotyku po operacyjnym
                    usuwaniu osemek nie jest rutyna, automatem, a przynajmniej nie powinno byc. Z
                    moich obserwacji wynika, ze pacjenci cierpia i puchna po zabiegu jednakowo,
                    niezaleznie od tego, czy dostaja antybiotyk, czy nie. Jesli pojawila sie
                    temperatura- antybiotyk jest ok. Gdybym to ja miala usuwac Twoje osemki,
                    postepowalabym tak samo, jak brytyjscy dentysci. Tymczasem lacze sie z Toba w
                    cierpieniu i trzymam kciuki za rychly koniec problemow z tymi nieszczesnymi
                    osemkami..Pij jogurciki (nie bezposrednio po lekach), to zmniejszysz ryzyko
                    powiklan zoladkowo- jelitowych. Trzymaj sie dzielnie!
                    • mrufkaa Re: Solpadeine plus 05.02.06, 22:16
                      Dentystko,
                      wlasnie po wzieciu antybiotykow oprzytomnialam i przeliczylam dawki wzietego co-
                      codamolu.
                      20.00-2 tabletki (piatek)
                      3.20 - 2 tabletki (sobota)
                      8.00 - 2 tabletki
                      12.00-2 tabletki
                      16.00 - 2 tabletki
                      19.30 - 2 tabletki

Nie zdawalam sobie sprawy, ze co prawda co 4h, ale nie wiecej niz 4 razy na
                      dobe. Po prostu wylam z bolu i nie doczytalam. Czy grozi mi cos powaznego?
                      Pisza: Seek mediacl advice, ale ja juz nie pojada na pogotowie, bo po prostu
                      nie mam silysad
                      Jak mozesz mi napisac jakich ekstra atrakcji moge sie spodziewac, bede
                      wdzieczna.
                      P.S. Rozmawialam w miedzyczasie z moja dentystka z Polski i to ona powiedziala
                      mi, ze nie wypuscilaby mnie bez antybiotyku, przynajmniej na recepcie. Ja
                      szanownemu zespolowi zglaszalam dwukrotnie, ze bol narasta a paracetamol nie
                      dziala. Jak w kij gwizdal, jak to mawial moj tato.
                      • edavenpo Re: Solpadeine plus 05.02.06, 22:42

Lekarzem nie jestem ale nie sadze zebys powaznie przedawkowala. To ponizek ze
                        strony Bupy:

Paracetamol can be taken in tablet, capsule or liquid form, and is also
                        available as suppositories. Paracetamol can be bought without a prescription
                        from pharmacies and (in packs of up to 16 tablets) from other shops. It's vital
                        that you always take it in the doses recommended on the packet. The recommend
                        dose for adults is 500mg to 1000mg every 4-6 hours (one to two standard
                        tablets), up to a maximum of 4000mg (8 tablets) in 24 hours.
                        up to the top.

Na noc moze wez Ibuprofen bo powinno sie troche zroznicowac pomiedzy dawkami
                        paracteamolu. Jak juz masz antybiotyk to i tak zacznie dzialac wiec bol powinien
                        byc zlagodzony.

P.S. Jednym ze skutkow ubocznych kodeiny sa niestety zaparcia wiec pij duzo
                        plynow wink
    • reginan120 Re: Painkillers, help, help.... 05.02.06, 23:44
      ciesze sie ze ci lepiej. Jej, wiem jaki ten bol jest, tez z zebami tak przechodzilam niedawno. Mnie pomogl tylko przepisany w polsce na recepte ketanol.
      • mrufkaa Re: Painkillers, help, help.... 06.02.06, 00:01
        dzieki dziewczyny,
        na opakowaniu co-codamolu stoi jak wol, ze niewolno wziac wiecej jak 8 tabletek
        (500mg) na dobe. jesli sie przedawkuje, nazley natychmist skontaktowac sie z
        lekarzem, bo pomimu braku objawow moga nastapic jakies fatalne skutki.
        Ja wzielam dawke podwojne w ciagu 24h (16 tabletek) zanim dostalam antybiotyk i
        przejrzalam na oczy na tyle, by zrozumiec, ze przedawkowalam. A to wszystko
        dlatego, ze ta kodeina na krotko - ale jednak - pomagala.
        To jest najgorszy bol w moim zyciu, nigdy nie bralam tylu rodzajow lekow na
        raz, nigdy tez to nie trwalo tak dlugo i bylo tak wykanczajace. Jesli mi
        przyjdzie usuwac dolne osemki, to chyba najpierw spisze testament, ponoc gorzej
        sie je przechodzi.
        • edavenpo Re: Painkillers, help, help.... 06.02.06, 00:27

Teraz dopiero zorientowalam ze wzielas podwojna dawke. Na wszelki wypadek
          zadzwon moze na NHS Direct: 0845 4647 niech ci doradza choc problemy zaczynaja
          sie zazwyczaj po wzieciu wiekszej ilosci na raz.

www.nhsdirect.nhs.uk/contactus/symptoms.asp?from=contactus
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka