Dodaj do ulubionych

" BOZE...nawet nie wiem jak dziekowac "

14.11.02, 17:06
Powiat Toruński ;

DOM DZIECKA
Głuchowo
87-140 Chełmża

Apeluje o Pomoc dla tej Placowki.Ten Dom Dziecka znajduje sie na tzw." uboczu"
Sa to rowniez tereny nalezace do najwiekszego bezrobocia.Jest to placowka
rotacyjna.Obecnie znajduje sie okolo 40 dzieci- z podzialem na trzy grupy
wiekowe ;
3 - 11 lat
12 - 14 lat
14 - do pelnoletnosci

Kazda forma pomocy bedzie niezwykle pomocna.
Odziez,zabawki,sprzet,pomoce naukowe - cokolwiek by to nie bylo ; napewno sie
przyda.

Wiecej na ten temat wkrotce na Forum oraz na stronie "chomika " w "lancuchu
dobrej woli "

pozdrawiam serdecznie i prosze o Pomoc
radca@aon.at
www.chomik.kip.pl
Obserwuj wątek
    • radca na swietego MIKOLAJA ? 14.11.02, 20:31
      a moze tak na MIKOLAJA ?

" tak niewiele trzeba - by dac tak wiele "

pozdrawiam
      radca
      • aniutek Re: na swietego MIKOLAJA ? 15.11.02, 03:04
        up
      • Gość: mgrBurak Re: na swietego MIKOLAJA ? IP: *.proxy.aol.com 15.11.02, 07:44
        wszystkim bym pomogl ,lecz.......

Po prostu musze pomoc wlasnej rodzinie ktora tam zyje.
        Chcialbym aby bylo inaczej ,niestety nie jest.
    • Gość: karol w. Re: ' BOZE...nawet nie wiem jak dziekowac ' IP: *.sympatico.ca 15.11.02, 03:23
      radca - a moze skierowac ten apel do funkcjonariuszy rzadzacego polska kultu
      religijnego ?

podczas gdy na dzieci nie ma pieniedzy, to towarzystwo wozi swe brzuchy w
      mercedesach. wyslij ten list do radia z ryjem, oni przeciez maja doktrynalny
      obowiazek kochania blizniego. moze po prostu o biedzie w polsce rydzyk nie
      wie, powiedz mu.
      • jotek-23 ales mnie Karol rozbawil! 15.11.02, 04:23
        "OBOWIAZEK DOKTRYNALNY" PRZEDNIE. Potem leci dogmat nieomylnosci papierza.

oj, rudy, rudy, rudy rydz, jaka ladna sztuka, oy rudy rydy rydz, a ja jego
        szukam.
        • radca swiety MIKOLAJ - santa KLAUS ? 15.11.02, 19:04
          Moze jednak cos tam zdzialamy ?

pozdrawiam serdecznie
          chomik.kip.plradca
          • radca Re: swiety MIKOLAJ - santa KLAUS ? 15.11.02, 19:06
            Moze jednak cos tam zdzialamy ?

pozdrawiam serdecznie
            radca

chomik.kip.pl
    • pomocy serio mowisz? 15.11.02, 19:29
      kiedy odkryje malwersacje.to po tobie!!
      Pamietaj ze jestes na oku, i sie nie waz bezmyslnie wydac nawet szylinga,
      jak wydasz na siebie, obudzisz sie w kupie
      --
      pozdrowienia dla wszelkich organizacji hkarykatywnych
      ++
      sprawiedliwosc nastanie, ale nikt nie powiedziala ze nie mozna o nia troche
      powalczyc!

nie pozdrawiam!
      • radca badz i Ty swietym MIKOLAJEM 16.11.02, 12:55
        zapraszam serdecznie

radca
        www.chomik.kip.pl
        • radca Re: badz i Ty swietym MIKOLAJEM 16.11.02, 17:18
          " Poznań

co na to redakcja?
          Autor: Gość: Joa IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
          Data: 15-11-2002 18:32

Ponawiam pytanie - co redakcja na to aby włączyć się w akcję pomocy o którą
          prosi radca w wątku "Boże... jak wam dziekować". Zbliżają się święta więc
          myślę, że to dobry pomysł aby zostać świętym mikołajem. Zwłaszcza, że te
          dzieci bardzo tego potrzebują...

można by postarać się o sponsorów, a i, jak sądzę, forumowicze i czytelnicy
          chętnie by pomogli smile

więc? "
          • koolonikt zaden rozsadny czlowiek nie chce miec z RADCA 16.11.02, 17:20
            do czynienie

re:wiec

zapal swieczke
            • radca i Ty mozesz byc swietym Mikolajem 16.11.02, 17:39
              " Poznań

Re: co na to redakcja?
              Autor: redakcja@NOSPAM.gazeta.pl
              Data: 15-11-2002 19:02

Zwróciliśmy uwagę na Twoje pytanie już w wątku założonym przez radcę.
              Zastanawiamy się."
            • Gość: Artur zalosny jestes "kool"-i nikt IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 16.11.02, 17:42
              pale swieczke na twoja intencje...Amen
              • kapstel Tak, arturze , wszyscy wiemy ze wystepujesz tutaj 16.11.02, 17:46
                takze pod kryptonimem radcy, jednak nie zaslania to twej glupoty,
                odjeb sie od kola , swietnie chlopak pisze!
                • radca do Redakcji 16.11.02, 18:16
                  Droga Redakcjo

Dziekuje serdecznie w imieniu potrzebujacych dzieci.Dalem rowniez informacje na
                  stronie "chomika " w LINKU : "lancuch pomocy " o tym,ze " dzialamy rowniez
                  dzieki forum GAZETY WYBORCZEJ ".Jest rowniez link odsylajacy na nasze forum GW.

To wlasnie tutaj na Forum wziely sie poczatki naszej dzialalnosci - taka jest
                  prawda.

pozdrawiam bardzo serdecznie

radca
                  www.chomik.kip.pl
                • Gość: Artur cacanki-macanki IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 16.11.02, 21:02
                  kapstel napisał:

"takze pod kryptonimem radcy"

....... my? wszyscy? wiemy? smile

interesujaca teoria, bo my tego nie wiedzielismy smile

P>S> wez sobie troche czasu, poczytaj dobrze a stwierdzisz, ze to
                  niejakiego "koola" balą zęby. nooooo

• radca Re: Tak, arturze , wszyscy wiemy ze wystepujesz t 16.11.02, 23:34
                  kapstel napisał:

> takze pod kryptonimem radcy, jednak nie zaslania to twej glupoty,
                  > odjeb sie od kola , swietnie chlopak pisze!

Artur jest jedna osoba, a ja druga.Laczy nas jednak chec niesienia pomocy
                  dzieciom w Domach Dziecka.
                  Tak wiec , mamy cos wspolnego - wrazliwosc na krzywde dzieci.Lecz musze cie
                  wyprowadzic z bledu - to nie ta sama osoba piszaca pod roznymi nickami smile

radca
                  • radca reakcje i opinie 17.11.02, 10:08
                    " Gdańsk-Sopot-Gdynia

Re: ' BOZE....nawet nie wiem jak dziekowac '
                    Autor: windyga@NOSPAM.gazeta.pl
                    Data: 17-11-2002 00:00

Drogi Radco i Droga Redakcjo!
                    Na pewno trzeba dzieciakom pomóc , ale..
                    Prosze, mysle, |e nie tylko w swoim imieniu, o dokladna liste potrzeb.
                    Kilka dni temu w telewizyjnych wiadomosciach zwrocono slusznie moim zdaniem
                    uwage na to, by przy okazji swiat pomagac MADRZE, a nie tylko chojnie.
                    Chcemy by c swietymi Mikolajami i tak milo sie kupuje mieciutkie maskotki,
                    misie,samochodziki. Podobno w domach dziecka zabawek nie brakuje, ale brakuje
                    PIENIEDZY na zakup wegla, jedzenia, a takze odziezy dla dzieciakow.
                    Cyz tak jest rowniez w Domu Dziecka o ktorym pisze Radca?
                    Pozdrawiam serdecznie
                    • radca Re: reakcje i opinie 17.11.02, 10:14
                      " Toruń

Re: ' BOZE ....nawet nie wiem jak dziekowac '
                      Autor: Gość: davoo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
                      Data: 16-11-2002 18:17
                      hej Radca!
                      widze, ze jestes o krok od zaangazowanai ogolnopolskiej GW w akcje!
                      gratuluje, rowniez samej inicjatywy, oczywiscie.

A dla wygodnickich moglbys zdobyc numer konta tego domu dziecka, latwiej mi
                      wyszperac jakies drobne, niz szukac w domu odpowiedniego "daru" i zawozic do
                      Domu dziecka
                      wiem, wiem, wygodnicki jestem "
                      • radca Re: reakcje i opinie 17.11.02, 10:22
                        " Warszawa

Re: ' BOZE....nawe nie wiem jak dziekowac ' ..
                        Autor: cubic@NOSPAM.gazeta.pl
                        Data: 16-11-2002 17:25
                        Podpisuję się pod tym apelem!!!!
                        Cubic "
                        • Gość: Artur sympatycznie, sympatycznie IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 17.11.02, 11:43

to podbudowuje
                          • Gość: Mahatir Ya-ba jest dobra na stresy! IP: *.sympatico.ca 17.11.02, 17:11
                            • radca ukazujemy POTRZEBY i PROSBY 22.11.02, 23:16
                              --------------------------------------------------------------------------------
                              "Placowka Opiekunczo - Wychowawcza w Gluchowie rozpoczela dzialnosc na bazie
                              zlikwidowanego prewentorium od dnia 1.o4.2000 r.

Do placowki kierowane sa dzieci na podstawie postanowienia sadu rodzinnego.
                              W naszym domu przebywaja dzieci w wieku od 1 - 17 lat.Mamy trzy rodziny
                              wychowawcze o roznej rozpietosci wiekowej.Kazda grupa liczy po 15 wychowankow.

Poniewaz jestesmy w trakcie tworzenia domu naszym wychowankom,potrzebne sa nam
                              elementy wyposazenia ;szafy,krzesla,stoliki,fotele,sprzet AGD.POtrzebna jest
                              nam rowniez odziez i obuwie dla dzieci.Zbieramy rowniez wyposazenie szkolne -
                              zeszyty,dlugopisy,kredki,farbki,tornistry.Wychowankowie marza o komputerach
                              (w chwili obecnej placowka nie posiada zadnego komputera):
                              Zbieramy rowniez srodki na ferie zimowe i wypoczynek letni.

Zalezy nam na kazdej formie pomocy dla naszych dzieci.

W zwiazku ze zblizajacymi sie swietami Bozego Narodzenia chcielibysmy podarowac
                              naszym dzieciom magnetofony,na ktore aktualnie zbieramy pieniadze od ludzi
                              dobrej woli. "

dyrektor placowki

mgr Malgorzata Marszalkowska

Podajemy konto specjalne placowki
                              na ktore mozna wplacac pieniadze;

PKO/o Chelmza
                              Nr konta 22 10205011 1040104132

Nasz adres;

Placowka Opiekunczo - Wychowawcza
                              Gluchowo 87-140 Chelmza

tel/fax 056/ 675-78-61
                              • Gość: Jarek Re: ukazujemy POTRZEBY i PROSBY IP: *.sympatico.ca 22.11.02, 23:30
                                Die Zusammensetzung der Klasse gefiel mir anfangs auch sehr gut, da
                                die ?intellektuellen Polen? dort in Überzahl waren und ich mich nach den
                                Jahren ?Polonisierung? nicht mehr zu der Schlesischen Minderheit dazu
                                zählte. Dann aber kam der zweite Weltkrieg als Geschichtsstoff und
                                wurde ziemlich mit dem ?privaten? vermischt. So erzählten die Polen von
                                ihren Grossvätern, die so tapfer gegen die bösen Deutschen kämpften
                                und die Schlesier schwiegen. Dabei fiel mir ein, dass ich nichts über
                                diese Zeit weiss und ich fing an, Nachforschungen in der Familie zu
                                betreiben. Die Wahrheit war vernichtend. Der Grossvater mütterlicherseits
                                Zwangsarbeiter in Deutschland, mein so heiss geliebter Grossvater Willi
                                ein Wehrmachtsoldat. Meine Welt und meine Identität sind wie eine
                                Seifenblase zerplatzt. So fand ich mich wieder auf der schlesischen Seite
                                und versuchte alles über die Kultur, Traditionen, etc. zu lernen, um fassen
                                zu können, wozu ich jetzt zwangsläufig gehörte. So fing meine ?militant ?
                                schlesische? Zeit an. Ich habe mich nicht mehr als Polin bezeichnet, fing
                                wieder an vorwiegend Schlesisch zu sprechen, hatte fast nur noch
                                schlesische Bekannte und einen erzkonservativen Schlesier als Freund.
                                Das gute dabei war, dass die Schlesier in der Klasse viel enger
                                zusammen hielten, so wie es halt Minderheiten zu tun pflegen. Wir haben
                                es uns zum Ziel gemacht, es den Polen zu zeigen. Dass wir rund um
                                besser sind, als sie. Dass wir ?ihre? Sprache besser beherrschen, sprich
                                im Polnisch besser sind. Dass wir viel intelligenter und intellektueller
                                sind, sprich möglichst in allen Fächer besser. Wir haben und gegenseitig
                                hochgezogen, gebüffelt wie Idioten, Gedichte auf Polnisch geschrieben,
                                ich fing wieder mit Musik an, lernte Gitarre spielen und komponierte
                                Lieder. Und mit meinem Freund träumten wir von abgeschlossenen,
                                bodenständigen Studiengängen, einem Häuschen mit zwei Kinder
                                danach und warteten mit dem Sex, bis wir so alt sind, dass wir heiraten
                                und die Konsequenzen des nicht benutzen der Verhüttungsmittel tragen
                                können. Alles in allem eine gute Zeit. Ich hatte eine Identität, ein Ziel und
                                jede Menge zu tun, um es zu erreichen. Dass es das falsche Ziel und die
                                falsche Identität waren, wusste ich damals nicht.

Mein Gott!
                                • radca jestem wzruszony - dziekuje w imieniu dzieci 23.11.02, 16:38
                                  Re: Potrzeby i Prosba o POMOC dla dzieci
                                  Autor: Gość: + IP: *.torun.sdi.tpnet.pl
                                  Data: 23-11-2002 15:09

Witaj Andrzeju!

Oczywiscie ,że trzeba jakoś pomóc .Deklaruje sie ,tylko powiedz w jaki
                                  sposób.Przywiozłem sporo rzeczy z warszawy i tylko czekam ,na Twoja kolejna
                                  akcje.
                                  Zawsze możesz na mnie liczyc w przeciwieństwie do pozostałych słomianych
                                  zapaleców.No coż...
                                  Chciałbym Ci serdecznie podziękowac za twój trud i życzyc wielu wspaniałych
                                  akcji w przyszłości.
                                  Mysle ,że do zyczeń dołączą sie równiez inni forumowicze.

Krzyzak
                                  • radca Re: jestem wzruszony - nastepny odzew 28.11.02, 17:41
                                    Poznań

Zakupiłem 30 magnetofonów ze słuchawkami
                                    Autor: Gość: Stefan, Chicago IP: *.CHCGILGM.covad.net
                                    Data: 23-11-2002 02:10

Gdy to przeczytałem zaraz siadłem do zakupów świątecznych - kupiłem on line 30
                                    magnetofonów - odtwarzaczy ze słuchawkami ale bez baterii bo nie przejdą przez
                                    kontrolę celną - nie wolno stąd niczego wysyłać z bateriami.
                                    Gdy tylko je dostanę to wyślę do tych dzieciaczków.
                                    Pozdrowienia
                                    Stefan, Chicago
                                    • radca Re: jestem wzruszony - nastepny odzew 28.11.02, 17:50
                                      Poznań

Re: Zakupiłem 30 magnetofonów ze słuchawkami
                                      Data: 23-11-2002 02:12 + odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

--------------------------------------------------------------------------------
                                      Chciałem ich zawiadomić faxem ale mają telefon z faxem na jednej linii i nie
                                      przełącza.
                                      Może ktoś zawiadomi panią Małgorzatę?
                                      Stefan
                                      • radca potwierdzenie zamowienia i wysylki 28.11.02, 17:56
                                        Poznań

Magnetofony wyslane! Mam potwierdzenie!
                                        Autor: Gość: Stefan, Chicago IP: *.telocity.com
                                        Data: 28-11-2002 05:36 + odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

Hello Stefan
                                        Congratulations!!!
                                        Your 30 COBY CXC21 Ultra Compact Stereo Cassette Players has been shipped.
                                        Following are the shipping details
                                        * Shipping Company: UPS Ground
                                        * Tracking #: 1Z8921010344796483
                                        * Ship Date: 11/25/2002
                                        You may call the shipping company directly at, toll free, (800) 742-5877 to
                                        track your shipment.
                                        You may also track your shipment at the following website:
                                        www.ups.com/tracking/tracking.html
                                        Stefan, Chicago
                                        • radca Tak bardzo sie ciesze - sa Przyjaciele 03.12.02, 22:57
                                          Magnetofony wysłałem
                                          Data: 03-12-2002 22:17 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

Magnetofony dla tych dzieciaczków wysłałem dziś drogą lotniczą.
                                          Gwarantują, że na święta będą dostarczone.
                                          A więc zrobiłem swoje.
                                          Stefan, Chicago
                                          PS Sprawa polega na tym, że to mi się opłaci stokrotnie bo dobro dobrem wraca
                                          pomnożonym. Trochę trzeba poczekać czasami ale to wraca jak echo w Kanionie
                                          Kolorado. 100%
                                          ST.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka