Dodaj do ulubionych

Mam problem/Obywatelstwo niemieckie

15.03.06, 02:49
Witam

Sprawa wyglada tak: Moji dziadkowie od strony ojca sa Niemcami, moj ojciec
nie chce obywatelstwa Niemieckiego a ja chce je otrzymac

jestem urodzony po 1975 roku, a czytalem ze obywatelstwo mozna
otrzymac po ojcu (no i tutaj zonk)

Czy jest jakis prawny sposob na to by mi jednak te obywatelstwo przyznano. Bo
chyba bede musial mojemu ojcu pogrozic sad

Powiedzcie jak dlugo trzeba czekac na przynanie obywatelstwa, bede bardzo
wdzieczny za odpowiedzi.

Ps Ile trwa zalatwienie takiego obywatelstwa tzn ile trzeba czekac na
przyznanie?
Obserwuj wątek
    • nazi_soup [...] 15.03.06, 06:51
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • artur666 Re: Mam problem/Obywatelstwo niemieckie 15.03.06, 08:48
      Prawo sie ciagle zmienia, kiedys bylo po dziadku. Wtedy zadawano tylko jedno
      pytanie, byl dziadek w niemieckiej armii?

Na temat obywatelstwa mozesz sie dowiedziec w niemieckim konsulacie. Teraz oni
      tez zalatwiaja takie rzeczy.
      Ile sie czeka? Roznie zalezy jakie masz dokumenty i jasna sprawe. Czasem pol
      roku, czasem dluzej. Czasem zgromadzenie wszystkich dokumentow trwa kilka
      miesiecy.
    • lukasz.enka Re: Mam problem/Obywatelstwo niemieckie 17.03.06, 11:16
      No problem jesli dzidek byl w SS!
      "Kapitalizm wszystkim równo nosa utrze, biednych zniszczy dzisiaj, bogatych
      pojutrze." - Aleksander hr. Feluisak
      • caesar_pl Re: Mam problem/Obywatelstwo niemieckie 17.03.06, 14:58
        Ci co byli w SS nie wracali juz do Polski.Szczescie dla pozostalych w Polsce.Dostaja niemieckie papiery od reki.
        • hotdog1 [...] 17.03.06, 15:54
          • caesar_pl Re: Mam problem/Obywatelstwo niemieckie 17.03.06, 20:17
            Kapo to byli najczesciej polacy.Oni zgotowali swoim taki los.W Stutthofie pod Gdanskiem na 11 powieszonych bylo 4 Polakow.Ladna srednia - co 3 morderca to Polak
            www.geocities.com/biskupia/biskupia.htm
            I tak bylo we wszystkich KZ - kapo to byla polska dyscyplina...
            • hotdog1 Re: Mam problem/Obywatelstwo niemieckie 17.03.06, 21:12
              nie polska dyscyplina ,tylko zrobiona pod dyktando niemieckie !! Niemcy
              zawsze zyli w mysl zasady - "ordnung must sein !!! " i tak wytresowali
              sobie Kapo w obozach ,a ze polacy zawsze sa nadgorliwi wiec szybko mieli
              odpowiednich ludzi do odpowiedniej pracy.
              • lunatix Naucz sie wpierw pisac "ordnung must sein " 19.03.06, 15:23
                Ani ty, ani ja, ani tez nikt tutaj nie wie jak to jest byc w obozie
                koncentracyjnym i musiec tam przezyc. I powinnismy sie tylko cieszyc.
                Wiec nie pierdziel o tych, ktorzy wtedy starali sie tylko w tym horrorze
                poprostu przezyc.

O Niemcach tez malo wiesz i sumie tematu nawet nie za bardzo rozumiesz, i w
                sumie nawet to co piszesz, nie zabardzo rozumiesz a piszesz z bledami.

• 369_rzeczy [...] 19.03.06, 15:39
                • 369_rzeczy [...] 20.03.06, 04:18
                • lukasz.enka Re: Naucz sie wpierw pisac "Ordnung must sein " 23.03.06, 13:46
                  Ordnung sie po niemiecku zawsze pisze z DUZEJ litery, bo to jest rzeczownik!
                  Hochachtungsvoll !smile (to ostatnie mzoe byc z bledami, po pisze z pamieci)
                  • artur666 Co oznacza "must" mundralo? 23.03.06, 14:56
                    Z ta twoja pamiecia rzeczywiscie cos nie tak. Czyby jednak uszkodzenie mozgu
                    bylo u ciebie wieksze niz myslalem, spedzone dziecinstwo na gnojowniku, wiec
                    azot w powietrzu zaszkodzil?

To na tyle co do tego twojego wiesniackiego przemundrzania i trzech groszy na
                    kazdy forumowy temat.
                    • mysia.pizda artur, prosze przestan atakowac forumowiczow bo 23.03.06, 14:57
                      zglosze do admina o wyciecie twojego postu! Prosze tego wiecej nie robic!
                    • lukasz.enka Re: Co oznacza "must" mundralo? 27.03.06, 10:13
                      A z toba aby na pewno wszystko jest OK?
    • czarnycharakter idz tam (www.bundesverwaltungsamt.de) i czytaj: 19.03.06, 17:34
      Feststellung der deutschen Staatsangehörigkeit für Antragsteller mit Wohnsitz in
      der Republik Polen

Hinsichtlich des Erwerbes der deutschen Staatsangehörigkeit lassen sich im
      wesentlichen zwei Personengruppen in der Republik Polen unterscheiden:

* Personen, die sich ausschließlich auf die Erwerbstatbestände der
      allgemeinen gesetzlichen Bestimmungen des deutschen Staatsangehörigkeitsrechts,
      z. B. eheliche Geburt, berufen.
      * Personen, die die deutsche Staatsangehörigkeit zwischen 1941 und 1945
      durch Aufnahme in eine Abteilung der sogenannten Deutschen Volksliste erworben
      haben oder sie von einer solchen Person ableiten.

Letzteres ist nur dann auch heute wirksam, wenn die betroffene Person damals
      deutscher Volkszugehörigkeit im Rechtssinne war. Ist der Erwerb wirksam,
      vermittelt die betreffende Person die deutsche Staatsangehörigkeit an ihre
      Nachkommen. Angesichts des Zeitablaufes gestaltet sich die Beweisführung und
      Bewertung sehr schwierig; den kriegs- und vertreibungsbedingten
      Beweismittelverlusten der Antragsteller wird dabei Rechnung getragen. Der
      beantragte Staatsangehörigkeitsausweis wird in der Regel für die Dauer von zehn
      Jahren ausgestellt.

Allgemeiner Auskunftsdienst

Tel.: 01888 358 4488
      Fax: 01888 358 4846

Ansprechpartner

Monika Goebel
      Tel: 01888 358 4173
      monika.goebel@bva.bund.de

• reinhardt temat ciekawy ?? 19.03.06, 18:42
        Niemcy za wszelka cene chca przeniesc ciezar odpowiedzialnosci za
        rozpetanie II wojny sw. jak i jej konsekwencje z tym zwiazane [obozy,masowe
        eksterminacja ludnosci itp. ]na wszystkich dookola ktorzy brali udzial w
        dzialaniach wojennych czy innych akcjach paramiltarnych z tym
        zwiazanych,mam na mysli inne narodowosci ktore chcac czy nie, byly uwiklane
        w akcje ktore prowadzili przywodcy III Rzeszy na ziemiach okupowanych.
        Jak bardzo to jest wstydliwy temat w Niemczech ,to kazdy to
        wie,rodowici Niemcy za wszelka cene chcieli by wymazac z pamieci narodu i
        historii ta wstydliwa karte. Stad na terenie Niemiec ostre restrykcje na
        wszelkie symbole nazizmu i bardzo ogledne wrecz oszczedne ,wspominanie o
        historii i jej faktach na codzien,co nie przeszkadza z drugiej strony
        wyplacac z kasy panstwowej sutych emerytur dla bylych czlonkow SS oraz
        bylych oficerow Werhmachtu,czy innych "bochaterow" III Rzeszy.

Kiedy rozmawiasz dzis, ze zwyklymi ludzmi ktorzy przezyli te czasy i dobrze
        pamietaja szal radosci tlumow witajacych pana z wasikiem - AH. To zazwyczaj
        komentarz na temat tych spraw dzisiaj jest jeden i krotki - cytat : " MY NIC
        NIE WIEMY !!!!! ,koniec cytatu.
        • 369_rzeczy Re: temat ciekawy !! 19.03.06, 19:49
          ..albo mowia: was kann ich dafuer? oder: dass war eine sehr schlimme Zeit.

I uwazaja ze jedynym bledem adolfa bylo to ze przegral wojne. Kazdy aparatczyk
          w kazdym miescie i miasteczku albo pochodzi bezposrednio z tamtych czasych albo
          jest skoligacony po to zeby wlasnie stal na strazy interesow. W koncu gdyby sie
          udalo to dla Polski stan bylby mniej wiecej taki jaki jest. Sprawa sie tylko
          przesunela o 50 lat.

Wypierac to oni sie wypieraja 'na niby' tak zeby im nie zarzucic ale poniewaz
          sa tak doskonale zorganizowani wiec przeciez nic sie nie wyrzuca bo zawsze moze
          sie to przydac w tym biednym kraiku bez surowcow naturalnych opierajacym sie na
          manipulacjach i wygrywaniu jednego przeciwko drugiemu. Np nitka kolo Helu to
          klasyk na stara milosc ktora nie rdzewieje.
          • caesar_pl Re: temat ciekawy !! 20.03.06, 08:24
            Po wojnie i w komunizmie bylo wszystko jasne:Niemcy zli Polacy dobrzy.I tu masz,tyle lat po wojnie Polacy to Kapo,Zydow zabijali,policje w GG tworzyli,AK wspolpracowala z Niemcami,liczba wydanych Zydow przez Polakow jest wielokrotnie wyzsza niz liczba przez nich uratowanych itd.Niby Narod Wybrany a taki zafajdany...
          • artur666 Was habe ich dafür? 20.03.06, 11:38
            Bylbys zadowolony gdyby tam, gdzie mieszkasz krzyczano za toba "ty czerwono
            wszo".
            Tylko sie zaraz nie obrazaj. Was habe ich dafür? ze urodzilismy sie w
            socjalistycznej Polsce.
            • fan.club1 Re: Was habe ich dafür? 20.03.06, 12:58
              Arturman, zdaje się, że w twojej kolekcji studiów brakuje germanistyki.
            • 369_rzeczy Re: Was KANN ich dafür? 20.03.06, 21:06
              Artur, ty rzeczywiscie z germanskim to za malo jestes otrzaskany...

Slyszalem inna wersje tego: to jedz skad przyjechales. Pierwsze kredo
              emigranta: mam gleboko w dupie co kto o mnie powie w moim przybranym kraju.
              Can't have it any other way. Can't have it. Jak ebdziesz seisitive to ethnic
              issues to cie zgnoja. Pamietaj, to ze jestesmny przybledami w naszych nowych
              krajach to przed nami byly tabuny innych i ci wiedza co najbardziej boli i to
              wykorzystuja przeciwko nam. taki Waldek zaraz napisze ze on to obywatel
              pierwszej kategorii przed tymi z Mayflower, normalny Wasp siem zrobil. in his
              own mind. Kazdy inny nick tez tu pasuje.
              • artur666 Re: Was KANN ich dafür? 22.03.06, 11:26
                Wyluzuj sie z tym kursowym niemieckim. Smiech bierze na te "nauki".
                • 369_rzeczy Poducz sie tutaj artur to ci pomoze pokonac 23.03.06, 14:02
                  twoje schlonskie przeznaczenie, hehehe.

Fick dich (doch) ins Knie!

www.redensarten-index.de/suche.php?suchbegriff=~~Fick%20dich%20(doch)%20ins%20Knie!&suchspalte%5B%5D=rart_ou
                  • artur666 Re: Poducz sie tutaj artur to ci pomoze pokonac 23.03.06, 14:46
                    Pilnuj lepiej twojego przeznaczenia, bo chyba jest z nim nie za wesolo i lepiej
                    to juz nie bedzie. he he he
        • lukasz.enka Re: temat ciekawy ?? 22.03.06, 11:17
          Niestety. Zabraklo w Niemczech (w Austrii, na Liwie, Lotwie i Estonii zreszta
          tez) denazyfikacji, bowiem juz pare lat po zakonczeniu wojny Amerykanie zamiast
          bombardowac nazistow, dowozili im (do Zach. Berlina) zarcie, kanclerzem RFN
          zostal znany polakozerca i krzyzak Adenauer, w niemieckich atlasach (z RFN)
          Breslau, Stettin und Oppeln byly w granicach Niemiec itd.
          A teraz z koli Niemcy udaja, ze ich w Polsce nigdy nie bylo, i odmawiaja
          Polakom prawa do pracy w IV Rzeszy, mimo iz Polska jest w UE, a wiec taka odmowa
          narusza ducha i litere prawa unijnego (acquis communaire czy jak mu tam)... sad
          • 369_rzeczy Re: temat ciekawy ?? 23.03.06, 14:09
            ale pamietal KTO wybral Adenauera na to stanowisko (siedzial w obozie zamkniety
            przez nazistow jako niepewny). No jak myslisz KTO?!

a tutaj historyjka z pewnego innego kraju (nie jestem pewien z jakiego ale moze
            ci sie uda odcyfrowac ktory to kraj wprowadzil u siebie restrykcje, boze, tak
            mi przykro ze sam nie potrafie. Dziekuje z gory!)
            www.nigdywiecej.prh.pl/archiwum/14_wietnamczycy.php
            • lukasz.enka Re: temat ciekawy ?? 23.03.06, 15:06
              Adenaura narzucono Niemcom. Oni wtedy by wybrali jakiegos "umiarkowanego"
              naziste, np. generala z frontu wschodniego...
              • opiekun.polonii Re: temat ciekawy ?? 26.03.06, 15:49
                hahaha, oczywiscie bo zreszta za chwile zaczeli ich mianowc po kolei do:
                urzedow wojska (nazywa sie to Bundeswehra), policji (Polizei Direktion czyli
                Dyrekcja Policji, a u Orwella nazywa sie to tez podobnie ladnie tylko nie
                pamietam jak). Tych mniej zasluzonych wepchnieto do urzedow administracji
                lokalnej i centralnej). Hitlerjugend rozwiazano, a tu jest zdjecie
                szczesciarza, przynajmniej w chwili robienia zdjecia
                home.att.net/~SSPzHJ/WarCrimes.html
                • lukasz.enka Re: temat ciekawy ?? 27.03.06, 10:16
                  Jak kosciol w Niemczech tolerowal w swych szeregach czlonkow Hitler Jugend, to
                  czemu sie dziwic...
    • mysia.pizda Re: Mam problem/Obywatelstwo niemieckie 23.03.06, 14:58
      jedz do ambasady i wg mnie jak cie zaraz nie zrzuca ze schodow to masz powazne
      szanse na te koligacje historyczne, prawdziwe czy nie. Oni teraz lapia kazda
      dusze jak sie im trafi, popatrz na artura.
      • filutern Re: Mam problem/Obywatelstwo niemieckie 26.03.06, 14:53
        szkoda ze tych wszystkich volksdeutschów po wojnie zaraz nie rozstrzelali,
        mielibysmy spokój.ale ruscy masowo przyjezdzaja do niemiec na te papiery niemcy
        sie sami z tego smieja wystarczy ze dziadek miał owczarka alzackiego to juz
        wnukowi sie nalezy.
        niech wypie..ja jeszcze kopa im dam w dupe.
        • opiekun.polonii Re: Mam problem/Obywatelstwo niemieckie 26.03.06, 15:52
          wiesz to jest sprrawa internacjonalna oni na te papiery, moze nawet te same,
          przyjezdzaja tez do USA. Czesto tez maja neiwiarygodne pokrewienstwo do pewnego
          narodu ale tylko na papierze
          • caesar_pl Re: Mam problem/Obywatelstwo niemieckie 26.03.06, 19:18
            Glupiescie jak siano.Do Niemiec przyjezdzaja ruscy zydzi,bo maja prawo sie osiedlic i dostac panstwowa pomoc i przyjezdzaja potomkowie Niemcow sprowadzonych przez caryce Katarzyne.To sa ci ludzie,co zostali po wojnie przesiedleni z Rosji do Kazachstanu,za kare,ze byli pochodzenia niemieckiego.To sa w Niemczech ci ,co nazywaja sie:Viktor Müller,Sasha Winkler itd...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka