pietruszek1 26.06.06, 23:14 Mam pytanie dla kobiet ktore wyjechaly do USA na wizie turystycznej i urodzily tam dziecko? Czy mozna wykupic takie ubezpiecznie ktore pokryje koszty porodu? jak to wszytsko wyglada w takim przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokolores Re: porod w USA 26.06.06, 23:29 Niestety nie moge ci pomoc ,ale mysle ,ze nie jest to takie proste. Wiesz ile dziewczyn wyjechaloby tylko po to zeby urodzic obywatela USA ??? :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
bella41 Re: porod w USA 26.06.06, 23:36 z tego, co wiem, ubez. turystyczne wykupione w polsce pokrywa wydatki zwiazane z naglymi wypadkami, a porod to raczej nie nagly wypadek, tylko fakt przewidywany 9 mies. naprzod wykupienie ubez. tutaj-nie wiem, czy jest to mozliwe w przypadku turysty, a jesli, to bardzo, ale to bardzo drogo kosztowaloby pozostaje rodzic bez ubez., ja sobie czegos takiego nie wyobrazam Odpowiedz Link Zgłoś
pietruszek1 Re: porod w USA 26.06.06, 23:41 maz ma zielona karte ale nie wiem czy to ma na cos wplyw. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: porod w USA 26.06.06, 23:44 Pisze z Niemiec i pamietam jak w niemieckich mediach walkowali temat : kobieta pojechala w siodmym miesiacu do USA na urlop i pech chcial ,ze urodzila wczesniaczka.Mieli potem kuuuupe (ponad milion doralow!) dlugu ,wiec ja bym nie ryzykowala. :o)) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_ala Re: porod w USA 04.07.06, 18:01 milion dolarow?? pierwsze slysze takie bzdury. najtanszy porod w stanach to $10 000. Przygotowalabym sie raczej na jakies $30 000. Najdrozszy przypadek o jakim slyszalam to $80 000. Wszysko zalezy od szpitala. I to wiem z osobistego doswiadczenia, moze ktos ma inne. w moim przypadku porod (ewentualny pokryje ubezpieczenie. nie wiem, czy sa ubezpieczenia, ktore mozna kupic w polsce i wyjechac do stanow by urodzic dziecko. brzmialo by to zbyt rozowo. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: porod w USA 04.07.06, 18:16 ciocia_ala napisała: > milion dolarow?? pierwsze slysze takie bzdury. najtanszy porod w stanach to $10 > > 000. nie doczytalas chyba ze chodzilo o wczesniaka? Mojego meza bratanek ma juz z 16 lat, tez urodzil sie jako wczesniak, spedzil kilka m-cy w szpitalu, potem jeszcze dlugi czas musial nosic monitor serca i byc poddawany roznym zabiegom (dzisiaj zdrow jak ryba), jego rodzicow kosztowalo to juz wtedy dziesiatki tysiecy. A znowu dwa lata temu znajomym urodzil sie wczesniak - koszty beda splacac 10 lat. Nie ma ubezpieczenia ktore pokrywa wsystko! Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Re: porod w USA 05.07.06, 00:29 Moja kolezanka urodzila wczesniaka i 2 czy 3 tygodnie w NICU kosztowal ja $35,000 (sam pobyt w szpitalu). Potem musiala kupowac specjalna odzywke ktora kosztowala cos kolo kilkuset dolcow i wystarczala tylko na kilka dni. W zaleznosci jakie sa powiklania, operacje itp moze to wyniesc milion jak sie naprawde ma wielkiego pecha. Odpowiedz Link Zgłoś
kashunda Re: porod w USA 05.07.06, 05:53 Moze zaistniec sytuacja ciazy mnogiej,przedwczesnego porodu,dlugiego pobytu w NICU.Stan zdrowia dzieci(dziecka )moze wymagac operacji,matka moze miec powiklania poporodowe itp.W takich sytuacjach koszta ida w setki tysiecy dolarow.Swoja droga zdaje sie ze te stanowe ubezpieczenia pokrywaja 100% kosztow.Mam znajoma ktora szykuje sie do 3 porodu ,oczywiscie posiada ubezpieczenie stanowe i lata co tydzien do lekarza a to ze soba ,a to z dziecmi.Mysle ze jakby miala placic ze swojej kieszeni to te jej wizyty lekarskie nie byly by tak czeste.Ahh, ze ja sie tak nie potrafilam ustawic. Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_ala Re: porod w USA 07.07.06, 03:27 Fakt, nie doczytalam, ze chodzilo o wczesniaka. I naturalnie zgadzam sie, ze ubezpieczenia nie pokrywaja wszyskiego. Mozna zdaje sie dokupic jakies dodatkowe, ale pewnie i te nie wszysko pokryja. Odpowiedz Link Zgłoś
baby_b Re: porod w USA 27.06.06, 00:04 Z tego co sie orientuje, wiele dziewczyn, ktore sa tutaj nielegalnie lub na wizach turystycznych, otrzymuje od miasta (w tym przypadku pisze o Chicago) ubezpieczenie na okres ciazy i porodu. Ubezpieczenie to pokrywa koszty zwiazane z wizytami lekarskimi, usg, podczas ciazy i koszty porodu. Po urodzeniu dziecko otrzymuje bezplatne ubezpieczenie na okres roku. Nie orientuje sie dokladnie, poniewaz posiadam ubezpiecznie zdrowotne z pracy. Poszukaj wiecej na forum Mamy w Stanach, tam dziewczyny dokladniej sie orientuja. Odpowiedz Link Zgłoś
bella41 Re: porod w USA 27.06.06, 00:27 wszystko zalezy od tego, ile zarabia maz Odpowiedz Link Zgłoś
zapomnialamnicka Re: porod w USA 27.06.06, 05:31 ja naiwna myslalam ze turystyka porodowa to urban legend Odpowiedz Link Zgłoś
rozbity_dzban Re: porod w USA 27.06.06, 06:12 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=19017068&a=19017068 Odpowiedz Link Zgłoś
maggiem Re: porod w USA 01.07.06, 04:40 Nie wazne czy jestes w stanach legalnie czy nie w NY mozesz ubiegac sie o Medicaid dokladnie PCAP - Prenatal Care Assistance Program. Nie maja prawa zapytac cie o status czy np social security. Musisz miec jakis proof of income. Ja pracowalam na cash i nie mialam zadnych czekow z roboty wiec szef napisal mi list ze zarabiam np. $275 na tydzien. Dodatkowo musialam przestawic proof of residency. Ze nie place rachunkow i mieszkam na razie u ojca, wystarczyla koperta z moim nazwiskiem wyslana na moj adres. Mozesz sama sobie zaadresowac koperte i wyslac pod swoj adres. dodatkowo mialam list od taty ze wynajmuje u niego jeden pokoj i doplacam do rentu i swiatla. Zalatwialam ubezpiecznie bedac juz po koniec 6 miesiaca ciazy. Tez zanim przyjechalam do USA zeby urodzic zastanawialam sie czy i jak uda mi sie zalatwic ubezpiecznie, bo na forum dziewczyny straszly ze porod kosztuje sporo etc. Zaryzykowalam i urodzilam, nie placilam za porod i opieke przed porode jak i po porodzie. Maluch tez ma ubezpiecznie. Wiec jest ok. Jesli zamierzasz rodzic w NY i chcesz blizszych info pisz na moja skrzynke prywatna. Postaram sie odpowiedz na wszstkie pytania. Tu jest link do formularza PCAP i innych przydatych informacji jesli chcesz poczytac www.health.state.ny.us/nysdoh/fhplus/application.htm Ja jestem legalnie na zielonej karcie w Stanach ale z tego co wiem nawet kobiety ktore sa nielegalnie sa obejmowane tym programem. Odpowiedz Link Zgłoś
maggiem Re: porod w USA 05.07.06, 05:49 nic nie dostalam na skrzynke sproboj jeszcze raz na maggiem@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
edytais Re: porod w USA 05.07.06, 21:19 Co jest pokryte chyba zalezy od stanu. Moja znajoma ma trojaczki i urodzily sie przedwczesnie, wiec koszty byly ogromne. Czesc zaplacilo ich ubezpieczenie a czesc pokryl stan Arkasas. Wg przepisow tutaj za opieke wczesniakow finansowo placi stan do momentu opuszczenia szpitala. Jesli chodzi o opieke matki jesli sa powiklania to juz jest to indywidualna sprawa i matka musi placic z wlasnej kieszeni jesli nie ma ubezpieczenia. Ta znajoma co miala $35 K do zaplacenia byla z PN.Dakoty. Tam chyba sa inne przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiab111 Re: porod w USA 06.07.06, 04:31 czesc! pare tygodni temu urodzilam dziecko w stanach (florida) niestety jestem nielegalnie i nie udalo mi sie zalatwic ubezpieczenia; za porod zaplacilam jeszcze przed porodem 1800$- szpital zaproponowal taki program dla osob bez ubezpieczenia; pozniej dostalam tylko dodatkowy rachunek za anastazjologa 2000 $; wizyty lekarskie przez cala ciaze kosztowaly 2300$ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
megan05 Re: porod w USA 08.07.06, 04:16 Ja urodzilam w Stamford CT rok temu bez ubespieczenia szpital ma program 1500 $musialam wplacic do terminu porodu a reszte pokrylo miasto, anestezjologa tez a mialam cesarke wiec ogromne koszty jesli mialabym sama to oplacac. Wszystko zalezy gdzie sie mieszka trzeba popytac w szpitalach czy maja jakies programy dla biednych i bez ubespieczenia.Acha trzeba bylo udowodnic ze sie malo zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola212 Re: porod w USA 09.07.06, 03:49 tak pomyslalam sobie ze jesli przyleciszw zaawansowanej ciazy i pojdziesz urodzic tak z dnia na dzien to pewnie zaplacisz. ja prylecialam do ny w 24 tygodniu ciazy. zalatwilam ubezpieczenie miastowe i rodzilam za darmo. alejesli jeszcze w ciazy bedziesz chodzila do szpitala i zalatwisz sobie ubezp. to porod bedziesz miala za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola212 Re: porod w USA 09.07.06, 03:45 ok sluchaj uwaznie. ja mieszkam w ny i rodzilam tu 2 dzieci. sama mam papiery ale osobiscie znam dziewczyny ktore sa tu nielegalnie i urodzily dziecko za darmo a jeszcze dostaja teraz kartki na mleko. najlepiej jak przyjedziesz do ny idz do przychodni na grenpoint. tam wszedzie mowia po polsku. nie mow ze jestes na wizie turystycznej. po prostu powiedz ze jsetes w ciazy i nie masz ubezpieczenia. tam wszystko pomoga ci zalatwic. jesli masz wiecej pytan pisz na moj prywatny adres wiola212@Nospam.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: porod w USA 09.07.06, 13:14 A moze po prostu nie dziaduj i nie biegaj po wszystkich forach z tym samym pytaniem? W Polsce tez mozna urodzic.... Odpowiedz Link Zgłoś
pietruszek1 Re: porod w USA 10.07.06, 09:36 Vice Versa > A moze po prostu nie dziaduj i nie biegaj po wszystkich forach i nie czytaj tego samego pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak22 porod w USA a zielona karta 10.07.06, 17:24 Ktos niedawno na forum "USA i Kanada" pisal, ze jesli ktos stara sie o jakakolwiek pomoc socjalna w panstwa nie bedac rezydentem, bedzie mial w pozniejszym czeasie problem z otrzymaniem zielonej karty, poniewaz w aplikacji na takowa jest o to zapytanie i raczej trzeba napisac prawde. Zawsze trzeba sie dowiedziec jakie moga byc konsekwencje w przyszlosci... Odpowiedz Link Zgłoś
megan05 Re: porod w USA a zielona karta 11.07.06, 04:31 Jesli o zielona karte chodzi to raczej wszyscy moi znajomi podostawali je a maja po troje amerykanskich dzieci rodzonych wlasnie w ten sposob. aWiec az tak bym sie nie stresowala. Jak chce dziewczyna rodzic w usa to niech rodzi polecam 100 razy lepiej niz w polsce .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: porod w USA a zielona karta 11.07.06, 06:11 Dziewczyno!A skad ty wiesz jak sie rodzi w Polsce???. Poczytaj troche to forum! Tez rodzilam 2 dzieci w Stanach i bylo ok, ale nie rewelacja. . Tym bardziej ze nie znam mamy ktora miala pozycje do porodu do wyboru. Na plecach plackiem i koniec. Znieczulenie mozna dostac tez w Polsce. Sala 1 os.z lazienka i TV to juz nie rewelacja. To straszne, ale jest tu wiele osob (nie twierdze ze osoba do ktorej pisze jest jedna z nich), ktore siedza tu wiele lat sprzatajac, budujac , opiekujac sie dziadkami . Sadza ze osiagnely szczyt szczescia bo maja 10$ na godzine, nowa Toyote a w nocy jeszcze sprzataja sklepy. I co jest wkurzajace narzekaja na Polske ile wlezie. Jak to biednie, jak kradna, jak to zle bo w supermarketach nie pakuja im zakupow, a drogi waskie a samochody male i bez klimy. Jest przyslowie "zly ptak ten co wlasne gniazdo kala". A do autorki watku Tak mozna rodzic za darmo, nawet w dobrych szpitalach. Ja mialam ubezpieczenie w obu ciazach. Zdaje sie ze pisalas ze maz na zielona karte. Moze po prostu poczekaj az pracy (legalnej i z ubezpieczeniem)dostanie ubezpieczenie (czasami po 3 mies.) wtedy Cie dopisze i urodzisz bez kombinacji. Czesto w tych "darmowych" miejscach trzeba czekac godzinami na wizyte u lekarza w roznym towarzystwie i w srednich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
megan05 Re: do paliwodaj 11.07.06, 18:44 Akurat wiem jak sie w Polsce rodzi i to bardzo dobrze bo rodzilam pierwsze dziecko wlasnie tam i dziekuje 7 lat mi zeszlo zanim zdecydowalam sie na drugie i to dopiero tu w Stanach.Wiec nie znam z opowiadan i tym bardziej nie musze czytac tego na forum .Akurat w miejscu gdzie teraz mieszkam byla rewelacja i nie tylko to ze mialam pokuj z lazienka ale przede wszystkim przemila obsluge.W Polsce tez mialam sale 1 os. po znajomosci, porod oplacony choc w szpitalu spolecznym i do tego siostre lekarza ktora mi to wszystko zalatwila.Bylo fatalnie i do dzisiaj mam szrame po cesarce od pepka w dol na 2cm szerokosci.^6 miesiecy dochodzilam do siebie i wmowiono mi ze u mnie sie tak zle goi bo takie mam tendencje.A w Stanach przecieli mnie normalnie i dzisiaj sladu nie ma po cc, moglabym tu jeszcze dlugo pisac.Narzekam na Polska sluzbe zdrowia a nie na Polske.I dodam ze akurat nie naleze do tych co to sprzataja ameryke i mysla ze juz wszystko osiagneli.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aania25 Re: porod w USA 11.07.06, 21:46 Ja mieszkam w Stanach 13 lat i wiem cos na tem temat bo pomagalam kolezance zalatwic takie dokumenty. Jak to niektore poprzedniczki napisaly, porod wcale nie wynosi minimum $10,000. To nie jest regula bo duzo zalezy jak porod przebiega czy sa komplikacje itp. Ja rodzialam 3 lata temu i wszystko wynioslo niecale $4,000. Musze tu dodac, ze pobyt w szpitalu trwal 2 dni, urodzilam w przeciagu 3 godzin od przyjazdu do szpitala, bez znieczulania i bez komplikacji. Jesli chodzi o ubezpieczenia dla osob na wizach turystycznych, to byc moze zalezy od stanu gdzie mieszkasz. W Michigan owszem dostaniesz ubezpieczenie na okres ciazy, porodu i pologu jesli sie przepisy nie zmienily konczy sie ono 3 miesiace po urodzeniu dziecka. Dziecko jako obywatel USA otrzymuje wlasnie ubezpieczenie od stanu na okres roku czasu. Co rok stan sprawdza sytuacje finansowa rodziny i jesli nie wykazujesz dochodow dostatecznie wysokich przedluza sie ono znow na okres nastepnego roku. Niestety w twoim przypadku bedac nielegalnie lub turystycznie ubezpiecznie nie pokryje niczego oprocz spraw zwiazanych z ciaza. A wiec jesli np.masz miesniaki to juz z wlasnej kieszeni. Takze jest mozliwosc urodzenia dziecka i nieplacenia z porod. Ania Odpowiedz Link Zgłoś