fifkowa 12.10.06, 12:16 Dziewczyny ile kosztuje zycie w Londynie jakie sa pesje i jak tam wogole jest napiszcie wszystko co wiecie.Czy maz utrzyma tam mnie i synka z jednej pensji majac taka sobie prace? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itomala Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 12.10.06, 13:32 hej mój mąż prawie od roku jest w Londynie,3tyg temu urodziłam córkę i za miesiąć (teraz czekamy na paszport)lecimy do tatusia Jeśli zabierzesz z Polski trochę gotowych zupek, gotowych sosów i będziesz gotować to można żyć dość tanio. Ziemniaki, makarony , ryż są tanie, zakupy najlepiej robić w supermarketach wybierając te najtańsze produkty-są dużo lepszej jakości niż te najtańsze w polskich marketach Jeśli uda wam sie tanio wynająć 2os pokój-np za 100f/tyg to nawet jeśli twój mąż będzie zarabiał tylko 200f/tyg to bez problemu wyżyjecie, pod warunkiem że nie jesteście mięsożerni bo ono jest wyjątkowo drogie i niesmaczne w Anglii. Jeśli twój mąż ma legalną pracę to będzie otrzymywał na dziecko coś w rodzaju "rodzinnego" i możecie się w lokalnym councilu starać o socjalny lokal za który nie płaci się czynszu-tylko trochę trzeba poczekać. Dacie sobie radę - małżeństwo powinno być razem. Zyczę odwagi i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
fifkowa Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 12.10.06, 14:37 Dzieki za odpowiez ja moge nic nie jesc tylko zeby bylo nam tam dobrze i zebysmy byli razem.Powiedz mi jeszcze ile najmniej zarabia sie tam tyg.a ile jezeli mozesz zdradzic zarabia twoj maz i ile wydaje miesiecznie na jedzenie i wynajem.Myslisz ze damy rade moj synek ma 2,5 roku i tez troche kosztuje boje sie ale co zrobic tu nie mam nic ani mieszkania ja zarabiam 900 a maz 600 czy tam bedzie nam lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
itomala Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 12.10.06, 15:06 zapraszam cię na gg będzie nam wygodniej porozmawiać odpowiem na wszystkie twoje pytania! mój nr to 4553399 Odpowiedz Link Zgłoś
scubabe Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 13.10.06, 13:20 My również myślimy o wyjezdzie, ale chciałabym więcej dowiedzieć się o życiu ile co kosztuje i jakie stawki za prace. Moj maz jest budowlańcem i niestety musi jesc mieso bez tego ani rusz przy fizycznej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
fifkowa Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 13.10.06, 13:34 Dzieki itomala napewno z toba porozmawiam na gg tylko musze najpierw zalozyc na swoim komie gg ale napewno napisze bo mam mnustwo pytan dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
itomala Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 18.10.06, 12:35 hej to zapraszam cię na gg. A mój mąż też jest budowlancem Odpowiedz Link Zgłoś
aniaheasley Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 18.10.06, 15:26 Jezeli maz jest doswiadczonym stolarzem, dekarzem, elektrykiem lub hydraulikiem to jest w stanie zarobic 100-120 dziennie. Jezeli natomiast robi wykonczeniowke, to niestety ale tutaj jest takich fachowcow tysiace (plytki, kafelki, malowanie, tapety) i stawki sa o wiele mniejsze. Mieso nie jest w UK 'niedobre' - to kolejny mit polski. Rowniez gotowych sosow nie trzeba przywozic z Polski - jest ich tutaj ogromny wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
musztarda_ziolowa Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 29.10.06, 22:10 To, czy mieso jest w UK dobre, czy nie zalezy od podniebienia jedzacego... Akurat dla mnie jest ono paskudne. A probowalam juz chyba wszystkich gatunkow wybierajac w najrozniejszych sklepach... To tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
teddy_bear Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 29.10.06, 23:06 ''mieso w uk jest paskudne'' to samo o polskim miesie moga powiedziec Anglicy. Tanie mieso jest tanim , tlustym miesem drogie mieso jest dobre . Moze zaczne znowu dziwna i niepotrzebna debate ale skoro mieso jest niedobre a pokoje drogie ,na mieszkanie z councilu trzeba czekac ( ciekawe co bysmy powiedzieli gdyby Rosjanie/Rumuni lub Wietnamczycy tak ostatnio silnie reprezentowani w Polsce wyprzedzali nas w kolejkach po mieszkania socjalne od Polskiego Panstwa )a zasilkow nie daja od razu to po co tak sie wszyscy pchacie do UK? Odpowiedz Link Zgłoś
hillroad do teddy_bear:) 30.10.06, 16:06 wiesz, ja też się nad tym zastanawiam i jakoś nie znajduję odpowiedzi. mi jest tu bardzo dobrze i na nic nie narzekam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nuke2005 Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 06.11.06, 20:40 teddy_bear popieram w 100%. Po co ludzie sie pchacie do tej starej Anglii, skoro tam wszystko takie niedobre?? Do autorki watku, kiedy slysze tekst pod tytulem: "ja moge nic nie jesc byle bylo nam dobrze" to po prostu odpadam. Jak dobrze skoro nie mialabys co jesc? Szok w ogole. Niemniej powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
musztarda_ziolowa Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 10.11.06, 20:24 > Po co ludzie sie pchacie do tej starej Anglii, skoro tam wszystko takie niedobr > e?? > A nie przyszlo Ci do glowy, ze mozna sie po prostu ROZCZAROWAC? Czy zawsze, po zdobyciu doswiadczenia w jakies dziedzinie jestes zadowolona? Czy nie znasz czegos takiego jak rozczarowanie, rozgoryczenie i mysli "nie tak mialo byc"??? Mysle, ze twoje pytanie, to taka tylko zaczepka, by prowadzic dyskusje o niczym, czyli o gustach... Podobna zreszta do tej o angielskim miesie, ktorego ktos ma prawo niecierpiec, a ktos inny moze sie nim zarzerac 5 razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
teddy_bear Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 10.11.06, 22:22 oczywiscie ze o gustach sie nie dyskutuje oczywiscie moj punkt widzenia jest wykrzywiony przez punkt siedzenia i jestem nastawiona antyimigracyjnie ale jest to tylko i wylacznie moj punkt widzenia i mam do niego prawo.a jesli juz ktos przyjezdza to niech pomysli o tym ze to jest kraj z kultura i ekonomia powstala nie z naszych podatkow placonych tutaj przez ostatnie 2 lata .to tak jak ta historia z chustami - ktos oczekuje ze kraj kulturowo nie zwiazany z islamem bedzie wprowadzal islamskie prawa. i nie dziwie sie ze brytyjczycy krzycza - do domu! Odpowiedz Link Zgłoś
wozniakanna Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 10.11.06, 22:07 Na problem cen trzeba spojrzec z wlasciwej perspektywy czyli funtow a nie zlotowek. Ja nie mieszkam w Londynie ale ceny w sieciach hipermarketow sa raczej takie same wszedzie. Wiekszosc produktow jest w cenie mniej wiecej takiej jak w Polsce /procz pieczywa/ czyli jak tu cos kosztuje funta to w pl 5- 6 zl. Np chleb 1-1,5 f; 400g piersi z kurczaka 3-4 f, paczka jablek 1,5 f; banany 1 f etc. Bardzo czesto sa promocje kup jeden drugi gratis na produkty spozywcze wtedy wychodzi jeszcze taniej. Trzeba sie rozejrzec i poprobowac produktow roznych marek i kupowac najsmaczniejsze czesto sa to te np marki tesco czy morrison czyli flagowe produkty danego sklepu. Paczka pampersow 8 f czyli ok 50 zl czyli tyle co u nas ale jak maz w Polsce zarabia 600 zl to mozecie kupic za jego pensje 12 paczek pieluch a tu jak bedzie zarabial 600 f to tu kupisz paczek 75. I to jest ta roznica!!!!!Nie ma co przeliczac funtow na zlotowki i myslec po polsku jak zdecydujecie sie tu zyc bo zawsze bedzie sie wydawac drogo, trzeba patrzec ile za pensje w polsce mozna miec i ile tu a tego nawet nie mozna porownywac. Wiec powodzenia moze nie od razu, musicie znalezc prace i mieszkanie ale jesli bedziecie miec dochody to NA PEWNO bedzie lepiej. Na dziecko przysluguje Child Benefit ok 70 f miesiecznie co praktycznie bez szalenst pokrywa jego utrzymanie, dla osob o niskich dochodach sa Tax Credit i in. Wiec socjal jest tu duzo lepszy niz w rodzinnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
fifkowa Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 11.11.06, 17:06 Dzieki Ci bardzo wlasnie o takie informacje mi chodzilo.Czyli mowisz ze nie mam sie co zastanawiac, tylko ze ja na razie nie bede pracowala tylko maz mysle ze tak z 1800 funtow moze zarobi czy to nam wystarczy.A ile sie dostaje kasy za niskie zarobki ?Czy jezeli bede siedziala w domu do czasu pojscia syna do szkoly czy tez mi cos przysluguje czy to jest tylko na dziecko? z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
teddy_bear Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 11.11.06, 19:16 przepraszam ale ja nadal nie rozumiem postawy nalezy mi sie , ile placa za niskie zarobki .. jak Ci brytyjczycy maja miec dla nas owazanie ,szacunek i wogole jakiekolwiek pozytywne odczucia. mam wrazenie ze wszyscy ci ktorzy rady sobie nie daja w Polsce przyjezdzaja do Uk zeby dalej sobie nie dawac rady ... Odpowiedz Link Zgłoś
misi24 Re: teddy_bear 11.11.06, 20:51 A Ty tez jestes w UK to w takim razie co tam robisz??? Troche mi sie przykro zrobilo kiedy to przeczytalam bo tez tu jestem od miesaca i to ze trafia sie taka jedna osoba nie znaczy ze wszyscy tacy sa!! Odpowiedz Link Zgłoś
wozniakanna Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 11.11.06, 22:12 nie pochwalam wyjazdu na wyspy po zasilki ale jezeli jest sie tu cala rodzina, pracuje legalnie i placi podatki to czemu nie ubiegac sie o dodatki? i jak to zeby sobie dalej rady nie dawac? dodatki dostaniesz tylko jak masz legalna prace i placisz podatki nidzie chyba nie ma tak ze nie pracujesz i manna z nieba leci. tym sie rozni anglia od polski ze jak tu pracujesz w normalnej pracy to mozesz utrzymac partnera i dziecko a w naszym kraju ze sredniej pensji jest to niewykonalne. nic zlego w tym ze ludzie przyjezdzaja tu aby normalnie zyc a nie wegetowac w imie zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
wozniakanna Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 11.11.06, 22:04 Ceny mieszkan w Londynie sa zapewne wieksze niz w srodkowej Anglii gdzie ja jestem, pod Londynem zapewne jest taniej i mozna dojechac pociagiem lub metrem. U nas za takie pieniadze czyli 1800f spokojnie moim zdaniem moze zyc 3 osobowa rodzina. Cena domu tarasowego u nas to ok 400f za 2 sypialnie, salon, kuchnie i lazienke. Plus oplaty woda, gaz, counsil tax, telefon chyba w sumie u nas jakies 300 f wychodzi na to ale druga polwa nad tym czuwa wiec moge cos sklamac. Za 100 f tygodniowo 2 osoby dorosle i dziecko jedza bardzo dobrze przynajmniej w moim odczuciu. Nie wiem jakie trzeba miec dochody zeby dostac inne ulgi w Anglii. Moze ktos inny wie i ci odpowie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misi24 Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 11.11.06, 23:46 1800 funtow to chyba nie sa male zarobki ja z mezem i synkiem zyjemy za mniej i jakos dajemy rade. Odpowiedz Link Zgłoś
teddy_bear Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 12.11.06, 00:30 w uk mieszkam nie narzekam nie uwazam ze mi sie cos nalezy oczywistym jest ze w uk jak sie pracuje ma sie poprawne zycie nie oczywistym dla mnie jest postawa roszczeniowa , pokolenia brytyjczkow pracowaly na to zebysmy mogly skorzystac z systemu Odpowiedz Link Zgłoś
misi24 Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 12.11.06, 18:39 Fakt zgadzam sie wydaje mi sie jednak ze nie mozna oceniac wszystkich wedlug jednego przypadku.... Jest nas tu sporo ale nie wszyscy zastanawiaja sie co im sie nalezy za nic -wiekszosc pracuje prawda??????? Odpowiedz Link Zgłoś
fifkowa Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 12.11.06, 20:18 Nie wiem jak to jest ale np moj znajomy pracuje w Angli i na niepracujaca zone z 2 dzieci dostaje dosc duzy dodatek i nie jest to pierwsza osoba od ktorej to slysze, a pytam dlatego ze nie bede w stanie na razie pracowc bo mam male dziecko i nie rozumiem oburzenia ja tylko zbieram informacje, a jezeli daja pieniadze tam za nic to dlaczego nie mam brac bylabym glupia. Zyczliwym dziekuje za informacje .Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bazooka_joe Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 12.11.06, 20:38 Napisz fifkowa do giertycha to może ci coś kopsnie. Dla mnie to ty jestes pasożytem co jedzie i mysli ze każdy mu będzie płacił za siedzenie na dupie. Zmien sobie lepiej ksywkę i zacznij ponownie bo u mnie to już nie masz szans. A jak masz 1800f na miesiąc to raczej nie liczyłbym na kokosy z zasiłków, bo to są całkiem niezłe dochody pozwalające na normalne życie, bez potrzeby dotowania nieudaczników. Lepiej zostań w Polsce, tu w Anglii nie ma miejsca dla ciemniactwa, chyba że do obierania kartofli tudzież operowania zmywakiem. Pozdrowienia dla Teddy Bear. Odpowiedz Link Zgłoś
fifkowa Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 12.11.06, 21:21 Zal ci d... sciska ze nie potrafisz kombinowac co haha. A ja bede kombinowac bo kto nie kombinuje gowno ma. Moja przyjaciolka z takiego kombinowania ma 2800 funtow miesiecznie i co teraz zal ci d... scisnal co. Jak w Polsce sie tak nie da kombinowc to czemu nie wyrwac kasy z innych co ? A co do zmywaka to moze bys nie obrazala ludzi bo to tez praca zebys czasami na takim zmywaku nie wyladowala. Pracuj tam sobie tyraj jak dziki reks i g... z tego mniej dalej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111 Odpowiedz Link Zgłoś
fifkowa Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 12.11.06, 21:29 Dodam jeszcze ze nie zmienie "ksywki" bo nie potrzebuje u ciebie zadnych szans a jak dla ciebie 1800 funtow to kokosy to nie dziwie sie ze wyjechalas z Polski chyba musialas zarabiac 600 zl.albo wogole nie mieli dla takiego cieniasa pracy haha Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Pozdrowienia dla Teddy Bear i Bazooka Joe! 12.11.06, 23:17 Fifkowa, w Polsce jakos pracujesz, mimo ze masz male dziecko, a w UK, to juz nie mozesz, tak? Lepiej do pracy bys poszla (w Anglii), a nie 'kombinowala'. Swoje dziecko tez pewnie 'kombinowac' juz uczysz. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
teddy_bear diamenty polskiej emigracji 12.11.06, 23:25 szkoda to nawet komentowac Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa do wszystkich anty-beneficiarzy ;-))) 13.11.06, 00:11 Zal Wam na pewno 4 litery sciska ( mnie tez oczywiscie;-P), bo po co zyc za swoje, kiedy mozna wegetowac za cudze...I wtedy mozna nawet nie jesc, byleby sie tylko nie spocic ruszajac paluchem w bucie. "A jak daja to trzeba brac"- otoz nikt tak chetnie nie daje, ale jak sie zjedziecie tu z cala familia, to po prostu humanitarnie nie pozwola Wam umrzec z glodu- C Y W I L I Z A C J A to sie nazywa. Ale z sympatiami podatnikow brytyjskich, a juz na pewno z "prawem do czegos" to ma niewiele wspolnego. Juz kiedys komus napisalam, ze moze w Sultanacie Brunei daja jeszcze lepsze zasilki, wiec czemu nie uderzacie tam tylko sie wszyscy wsciekli na UK, a jak przyjedzie co do czego to psiocza, ze sluzba zdrowia gorsza niz w Polsce!!! Jak sie nie podoba to do domku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=52017558 Odpowiedz Link Zgłoś
101krotka Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 13.11.06, 14:08 fifkowa,z mojej strony bedzie krotko i zwiezle: £1,800 na miesiac to calkiem dobre pieniadze i spokojnie za to wyzyjecie,no bez szalenstw.otrzymacie rowniez na dziecko:ok £70 miesiecznie child benefit i ok £500 na rok child tax credit.na zadne inne benefity srity nie bedziecie sie kwalifikowac bo po prostu za duzo zarabia twoj maz.a jesli bedziesz chciala extra kase to moze rozgladnac sie za czyms dla siebie chociaz na pol etatu? moglibyscie sie wymieniac opieka nad dzieckiem z mezem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaheasley Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 13.11.06, 08:16 No niefajnie sie to czyta. Jedyna nadzieja w tym ze jednak na kazda fifkowa przypada 10 normalnych.... Odpowiedz Link Zgłoś
teddy_bear Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 13.11.06, 08:30 alez tu nie chodzi o bycie anty benefity sa tak skonstruowane ze dostaja je ci w potrzebie a nie ci ktorzy maja kase i nie mam nic przeciwko korzystaniu z benefitow.(chociaz slyszalam ze Posh dostje child benefit bo to prawie automatyczne) jesli nie pracujesz a nie jestes brytyjczykiem nie dostaniesz benefitow z ktorych mozesz radosnie korzystac z zycia. chodzi o podejscie do benefitow. jazda ludzie ,jedzta ( pisownia oryg.) do UK bo tam daja kase za darmo a jeszcze jak sie uda to mozna troche pooszukiwac i niezle zyc. i dzieki temu mamy rzesze bezdomnych w uk bo sie bajek nasluchali Odpowiedz Link Zgłoś
aniaheasley Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 13.11.06, 09:26 Child benefit dostaje kazde dziecko - druga czesc zdania brzmiala kiedys 'urodzone/mieszkajace na stale w UK' tak wiec ma je i Brooklyn, i Romeo i dzieci Jordan i Liz Hurley. Z tym ze oczywiscie juz niedlugo to zdanie bedzie brzmialo 'Child benefit otrzymuje kazde dziecko urodzone mieszkajace na stale w UK lub w Polsce' Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa aniaheasley ja tez mam taka nadzieje 13.11.06, 11:09 Tylko, ze obraz emigracji na forum jest straszny. Mam nadzieje, ze Ci "Normalni" tez gdzies tam sa i po cichu "pracuja" na dobra opinie innych o POlakach Odpowiedz Link Zgłoś
nuke2005 Re: aniaheasley ja tez mam taka nadzieje 13.11.06, 20:11 fifkowa, teraz to dopiero pokazalas klase watpliwa oczywiscie. Na takie teksty to chyba nie ma nawet co sobie jezyka strzepic Odpowiedz Link Zgłoś
annika13 Re: rodacy 20.11.06, 00:32 widze ze w niektOrych kregach nie wypada miowic ze sie dostaje benefity bo to nie w modzie Odpowiedz Link Zgłoś
zobrien Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 22.11.06, 13:29 Zycie kosztuje duuuuuuzo... Moj maz tez utrzymuje teraz mnie i malego (4 mies) z jednej pensji, bo na razie nie moge wrocic do pracy i bardzo uwaznie ogladamy kazdy grosz. Lekko nie jest. Jak poslesz malego do szkoly i sama zaczniesz zarabiac, to spokojnie sie wyrobicie. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.buu Re: Ile kosztuje zycie w Londynie 22.11.06, 17:08 polecam przelicznik kosztow zycia w Londynie ( jest po polsku) www.londyn.org.uk/faq/ile_wydam.htm Odpowiedz Link Zgłoś