bor4t 08.12.06, 01:39 Jak dlugo przebiegal Wasz "proces emigracyjny" ? Pisze magisterke i zbieram materjaly. Pozdrawiam bardzo serdecznie !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
_czosnek_ i zbieram materjaly. materiaJaly. 08.12.06, 16:02 Ty cieciu a nie magistrze. Zrob wpierw podstawowke i kurs spawacza. Odpowiedz Link Zgłoś
harlista do bor4t !!! 08.12.06, 16:37 Zebys nie mial najmniejszych watpliwosci-czosnek to krapol czyli KRAjowy POLak. i mieszka w Bulbonii Odpowiedz Link Zgłoś
_czosnek_ Re: do harlista !!! 08.12.06, 16:43 Ciekawe skad masz cieciu te informacje? Kolega od azbestu ci przy popoludniowej flaszce opowiadal? Odpowiedz Link Zgłoś
harlista do czosneka :) 08.12.06, 17:06 Wlasnie sam to potwierdziles. Gdybys nie mieszkal w Polsce nie bylbys nikim innym tylko tez "cieciem od azbestow". Jak my wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
bruno5 Do magistra 08.12.06, 19:26 Bylem w Trajchu tylko 9 dni reszte 4,5 miesiaca spedzilem w Alpach.Byly to piekne wczasy.Lowilem tam pstragi i jezdzilem na nartach.Najdluzsze wakacje w moim zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
chardonnay Re: Do magistra 08.12.06, 19:40 Tlumaczenie tekstu Bruna: "Lowilem pstragi" - zarlem ukradzione szprotki w oleju "Jezdzilem na nartach" - po ucieczce ze szpitala pychiatrycznego jezdzilem na klapie od smietnika " wakacje" - sidzialem za kradzieze i gwalt na 90 letniej staruszce Odpowiedz Link Zgłoś
bruno5 Zazdosc Cie rozwala 08.12.06, 21:49 Tak lowilem pstragi w potoku i jezdzilem na pozyczonych nartach to byly piekne wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Zazdosc Cie rozwala 11.12.06, 04:38 a teraz dlaczego nie jezdzisz na nartach ***Zamienil stryjek siekierke na kijek*** Odpowiedz Link Zgłoś
soup.nazi Re: do bor4t !!! 09.12.06, 05:28 harlista napisał: > Zebys nie mial najmniejszych watpliwosci-czosnek to krapol czyli KRAjowy POLak. > i mieszka w Bulbonii Hm, jak by nie bylo, ale prowosia rozpoznal bezblednie, a ty nie. Zeby nie bylo, ze usiluje sie z nim zakolegowac - uwazam, ze to cymbal, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Traiskirchen 09.12.06, 03:46 Traich chyba 4 dni jak Bruno, potem zima w Wiedniu i łapałem wszystkie parszywe roboty jakie się przytrafiły, a potem wakacje w Melku (połowa drogi między Wiedniem i Salzburgiem) i znowu podobnie jak Bruno łowiłem pstrągi w strumieniu, lub jak kto woli wyciągałem je rękoma spod kamieni i wyrzucałem na brzeg. I zwiedzanie, zwiedzanie oraz trochę pracy i w końcu wylot z lotniska Schwechat w daleki świat. Bardzo, bardzo dobrze wspominam Austrię, Wiedeń, ale zarobki rzędu 1000 $ i regularna praca były wtedy nieosiągalne a zasiłek 2400 szylingów i mieszkanie niewiele mnie interesowały. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynowa.alternatywa Re: Traiskirchen 10.12.06, 07:26 kwarantanna trwala srednio od pol do poltora roku, ale to nie jest wazne.... kiedy siedzialem w Traiskirchen to zwrocily moja uwage plakaty wyborcze porozlepiane na slupach, a na kazdym takim plakacie bylo kolorowe zdjecie jednego z kandydatow, ech te kolory, to robilo wrazenie na mnie po opuszczeniu szarej peerelowskiej rzeczywistosci, ale co ciekawsze na tych plakatach byly twarze i to jakiej jakosci twarze, dzis z perspektywy czasu jak wypisz wymaluj Andzrej Lepper, krotkie czola, ale za to nienaganne uczesanie, wyprasowana koszula, krawat, no i ten efekt solarium... ale wtedy nie moglem pojac, jak to sie dzieje ze "cywilizowany", "kapitalistyczny", "zachodni" narod mozna stawiac przed takim brakiem alternatywy wyborczej... jakikolwiek peerelowski aparatczyk to przy tych austriackich wiesniakach prezentowal sie jak profesor z hollywood..... pytam sie wiec dlaczego Andrzej Lepper jest dzis taka obraza dla Europy, skoro ta sama Europa toleruje wiesniactwo na wlasnych terenach (popatrzcie tylko na tych nachalnych prymitywow z Italii) Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Traiskirchen 10.12.06, 16:38 Czy w Trajchu byl z wami gitowy-na-klawoche element pelno-, pol- i cwierc- kryminalny? Do tego cale masy tepych rzeszy pseudo-roboli, zwykle skupiajacych sie w grupkach z latajacymi na boki oczkami, czesto pijacymi z gwinta? Ciekawe czy jakbym sie urodzil w stajni to czy bylbym koniem. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Traiskirchen 11.12.06, 04:20 Jedna sala była okupowana przez podziemny światek ze Szczecina, w gwarze kryminalistów "giganci". Wydawali się trochę zagubieni w nowej rzeczywistości, ale czasami rzucali dość oryginalnymi pomysłami no i mieli wolne łóżko więc często korzystałem z niego podczas wizyt w Traichu. W ogóle Traiskirchen to było dziwne miasteczko, pełne jubilerów jakby mieszkało tam mnóstwo milionerów. Czy ktoś wie co tam się dzisiaj dzieje, czy obóz nadal istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
bruno5 Re: Traiskirchen 12.12.06, 23:07 Oboz istnieje i przyjmuje palestynczykow i ine arabskie nacje. Odpowiedz Link Zgłoś
monterx Re: Traiskirchen 12.12.06, 23:50 I taki właśnie element wyjechał w świat,a teraz daje popisy na forum Polonia udając mieszkających od pokoleń w Hameryce.Przeciesz wiadomo że prawie wszyscy wyjechaliście albo z obozów przejsciowych,lub z loteri wizowej i po koota udawać zaśiedziałych polonusów? Częsci to nawet jeszcze słoma wystaje z butów i sieczka sypie się z doopy a do urzędu ciągną swoje dzieci ktore chodzą do szkoły żeby tłumaczyły najbardziej proste zdania.Ciągle będziecie tylko od dachów albo od azbestu i taka jest wasza przyszłość do samej śmierci.I nie piszcie o waszych biznesach i zarobkach bo to tylko śmieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
angelica200 Re: Traiskirchen 13.12.06, 00:11 wypad z tego forum ty odrzucie wizowy Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Traiskirchen 13.12.06, 00:19 g. ciebie obchodzi kto, jak, kiedy, gdzie i z kim wyjechal, parchutlu! Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwawadera2 Re: Traiskirchen-do bor4t 13.12.06, 04:28 Podaj e-mail adres, to Ci opisze detale z Trajchu i potem juz z pensjonatu. Ci co tutaj pisza to albo nigdy nie byli w Trajchu albo wprowadzaja Cie w maliny. Jeden , nie pamietam nicku napisal prawde o tym, ze mial w Austrii wspaniale wakcje. Ja tez tak wspominam 10 miesiecy pobytu w pensjonacie, natomiast 4 dni w Trajchu to byl koszmar Ktos kto pisze o sali w Trajchu, ktora okupowali Uchodzcy ze Szczecina, bzdura kompletna. Moze w tej sali, a w kazdej bylo po 300 + ludzi- 80% to Polacy, pozostale 20% to inne nacje, byla grupa ludzi ze Szczecina ale , ze okupowali sale to duza przesada. Jak masz czas to wrzuc na wyszukiwarke "Wadera" albo prawdziwawadera2/mialam klony stad zmiana nicku. Kiedys dokladnie opisywalam pobyt w Trajchu. Jak nie masz czasu na grzebanie w archiwum to podaj e-maila, napisze Cie z detalami nasz wyjazd z Polski,pobyt w Trajchu a potem juz wakacje w Lemboch. Ciesze sie, ze piszesz magisterke na ten temat, ten czas nie powinien byc zapomniany.Moze kiedys ktos wyda ksiazke na ten temat. Osobiscie mialam juz propozycje wspolpracy w oparcowaniu ksiazki na ten temat ale ciagle brakuje mi czasu, zeby sie tym zajac powaznie. Pozdrawiam-Wadera Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynowa.alternatywa Re: Traiskirchen-do bor4t 13.12.06, 07:48 Wadera: 4 dni w Trajchu to byl koszmar az 4 dni? ja chociaz singiel przelezalem w trajchu tylko 1 noc; na sali gdzie roilo sie od absolwentow roznych kierunkow, od ASP po AGH, ale byl tez maturzysta, ktory wyjechal z Polski z zamiarem kupienia porzadnej gitary, na ktora mowil Gibsonka (ostatnio dowiedzialem sie ze firma Gibson, pozniej niemalze zbankrutowala, wraz z odwrotem swiata od bluesa, i wtedy kupil ja za czapke gruszek ++postawil spowrotem na nogi++ jakis polski emigrant) Odpowiedz Link Zgłoś
monterx [...] 13.12.06, 10:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno5 Re: Traiskirchen 13.12.06, 18:08 Do Trajchu jezdzilo sie z pensjonatu na ku...Bylo pelno samotnych Polek.Austrie bede wspominal do konca zyciea wspaniale wakacje.Polacy tylko pie..li o pieniadzach a ja sie smialem i jezdzilem na nartach.To byly wspaniale dni i mialem wtedy tylko 33 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Traiskirchen 14.12.06, 03:09 a wiec obaj dziekujemy bogu, ciekawe czy temu samemu? Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynowa.alternatywa Re: Traiskirchen 14.12.06, 07:29 nie ma jednego boga, sa bogowie, dobrzy i zli; ja dziekuje tylko tym dobrym bogom, a zalatwiam sie z gory na tych zlych, takich jak jahwe Odpowiedz Link Zgłoś
normalski1 Re: Traiskirchen 14.12.06, 11:30 Bruno to byl gosciu od razu myslal o interesach na sankach ciagal skrzynki piwa ze sklepu i zaopatrywal caly pensjonat ,ale jego kolega Franek z Siemiatycz ganial tylko za grubymy babamy (musiala byc gruba ale musialo byc to wciecie ) Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynowa.alternatywa Re: Traiskirchen 15.12.06, 08:14 oo, takich w Austryi nie brakowalo, np w Rappottenstein!!! Odpowiedz Link Zgłoś
normalski1 Re: Traiskirchen 14.12.06, 02:09 Bruno bylem toba ,slyszalem ze ktos lapal pstragi ale nie wiedzialem ze to ty ,nawet policja byla w tej sprawie na pensjonacie ,jak to nie myslales o pieniadzach a kto handlowal piwem na pensjonacie ??Franek z Siemiatycz skopiowal twoj pomysl ,na nartach nie jezdziles ale po gorach wszyscy chodzilismy z nudow ! Odpowiedz Link Zgłoś
nadau Re: Traiskirchen 14.12.06, 12:06 "Do USA trafial najgorszy element. O dziwo na ten dzien zawsze trzezwy. Wybite zeby I blizny byly dodatkowym atutem na Amerykanska wize." www.najmici.net/kirchen.htm www.najmici.net/k_zolta.htm www.fabrica.civ.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=24967 wiadomosci.onet.pl/1316958,2678,1,1,kioskart.html dalekoodemnie.blog.onet.pl/1,AR3_2006-09_2006-09-01_2006-09-30,index.html polonika.at/archiwum.php?id=39&k=all&ad=12&am=04&ar=2003&szukaj= www.blogi.pl/comments.php?c=227861&blog=bogbag&PHPSESSID=8f384676dfd44af357062e1976affbef www.przk.pl/przewodnik.php?id_art=9332 www.videofact.com/polska/nowa_emigracja.htm dalekoodemnie.blog.onet.pl/1,AR3_2006-10_2006-10-01_2006-10-31,index.html www.opowiadania.pl/sprint.php?item=20899 Do magisterium trochę mało, ale dla licencjata ? Kto wie ? Odpowiedz Link Zgłoś