Dodaj do ulubionych

mam pytanie natury osobistej, wiec poradzcie mie

13.12.06, 02:03
Otoz chodzi o majonez. Lubie majonez (ciagle przechodze przez drzwi wiec
moge) ale kupny mnie przeraza. Znalazlem co prawda w miare bezpieczny
(ostrzezenie: wciaga jak marycha hawajska wink), Hellmann's light, ale sa tam
jednak skladniki ktore malo rozumiem, co wiecej, I am concerned.

Ma ktos jakis sprawdzony przepis na majonez?

Obserwuj wątek
    • prawdziwawadera2 Re: mam pytanie natury osobistej, wiec poradzcie 13.12.06, 04:51
      piss.doff napisał:

> Otoz chodzi o majonez. Lubie majonez (ciagle przechodze przez drzwi wiec
      > moge) ale kupny mnie przeraza. Znalazlem co prawda w miare bezpieczny
      > (ostrzezenie: wciaga jak marycha hawajska wink), Hellmann's light, ale sa tam
      > jednak skladniki ktore malo rozumiem, co wiecej, I am concerned.
      >
      > Ma ktos jakis sprawdzony przepis na majonez?
      >

MamsmileWejdz na forum kuchnia. Kliknij w wyszukiwarke "majonez" i pokaze Ci sie
      mnostwo przepisow na "dmomwy majone".
      Sciagnij a potem do roboty!.
      Masz racje, nie ma to jak domowy majonez z organicznych jajek i oleju z oliwek-
      mniam, mniamsmile
      Smacznego- Wadera
      • piss.doff Re: mam pytanie natury osobistej, wiec poradzcie 13.12.06, 07:26
        jak masz jakis sprawdzony do daj link. Z tymi przepisami na kuchni to tez
        lepszy belkot. Tam jolopy robia np pumpernickiel z kakao. Przewazaja tam 'mlode
        gospodynie' ktore pobieraja wiedze w jakiejs pizzerii. Majpnez anyone?

Wiem ze jakos sie miesza zolto, oliwe i cos tam ale na tym moja wiedza sie
        konczy. Ten Hellmann's robia kolo Nowego Jorku, jest tam siec zakladow aromatow
        i dodatkow takich ze jedna kropelka wystarcza na basen zajzajeru o nazwie
        majonez.
        • unaswameryce Re: mam pytanie natury osobistej, wiec poradzcie 13.12.06, 12:28
          nie znam sie na majonezie ale kiedys ktos mi mowil ze jak sie go przygotowywuje
          to istotne jest zeby mieszac tylko w jednym kierunku.
          pozdrawiam i napisz jak ci sie udal majonez tylko czegos nie pomieszaj i sie
          nie zatruj bo nie pojedziesz na Kube!
        • jutka1 Re: mam pytanie natury osobistej, wiec poradzcie 13.12.06, 14:50
          Wazne jest, zeby zoltko i olej/oliwa (kazdemu co kto lubi) i musztarda mialy
          temperature pokojowa. Dla poczatkujacych najlepiej nadaje sie mini-wersja
          ubijaczki do bialek, nie wiem czy wiesz o czym mowie. W sumie mozna zrobic i
          widelcem.
          Wymieszaj zoltko z musztarda (ja lubie dijon) i stopniowo powoli wlewaj
          olej,caly czas mieszajac (tak, w jednym kierunku). Po jakims czasie zacznie sie
          robic emulsja, potem coraz gestsza, az nabierze konsystencji majonezu. Zobaczysz.

Z przypraw dodaje troche soli, pieprz cytrynowy i troche soku z cytryny
          wzglednie kapinke octu. Ale to pod koniec, jak juz konsystencja bedzie taka, jak
          trzeba.

Wazne, zeby mieszac jednostajnie, i najlepiej takimi samymi obrotami nadgarstka.

Mam nadzieje, ze wyjdzie dobry, pozdrawiam.
          • piss.doff Re: mam pytanie natury osobistej, wiec poradzcie 13.12.06, 17:44
            aaa, od razu poznac fachowca. Dziekuje za porade, bede tez uwazal zeby
            wymieszac w jednym kierunku bo nadgarstek juz sie wyleczyl smile
    • ontarian Re: mam pytanie natury osobistej, wiec poradzcie 13.12.06, 16:05
      lepiej sie bimbrem zajmij, a nie majonezem
      • unaswameryce Re: mam pytanie natury osobistej, wiec poradzcie 13.12.06, 16:34
        o dobrze ontarian prawi!!! ja ostatnio probowalem sie wglebic w tajniki
        produkcji mescalu ale to co mi wyszlo dalekie bylo od idealu ale i tak
        sponiewieralo po spozyciu - wiec jestem na dobnrej drodze hehe.
        • piss.doff Re: mam pytanie natury osobistej, wiec poradzcie 13.12.06, 17:47
          ontarian wykazal sie tu dobra pamiecia, hehehe. Temat wraca co roku w roznych
          odmianach, przysiegam ze przez przypadek. Czekam tylko kiedy o wisniaczku albo
          zubrowce ktos napisze smile
    • donk Re: mam pytanie natury osobistej, wiec poradzcie 13.12.06, 23:32
      heheh
      Jesli to natury osobistej, to tylko ortalion chyba ci pomoze.
      heheheheh
      Ortalion trzepie i trzepie, wienc moze umi i majonez wytrzepac. heheheheheheh
      • ontarian Re: mam pytanie natury osobistej, wiec poradzcie 14.12.06, 13:09
        ja moze i majonez utrzepie
        ale zastanawiam sie co ty ze skorki wytrzepiesz?
    • piss.doff raport z kuchni 14.12.06, 03:16
      a wiec zrobilem wg tego przepisu ale zastosowalem oszliwfowany widelec w
      wiertarce. Po kilku minutach sprawa sie zazolcila i wyszedl: MAJONEZ. Normalny
      jak ma byc. Okazal sie tylko jeden problem: ja tego juz nie moge jesc sad(
      Liznalem troche z jajkami i guzik, nie te czasy. Ale jak ktos je to przepis
      dobry. Acha, mam odpowiednio spreparowany widelec do odstapienia. Oczekuje
      powaznych kopert. Moge sie nawet na nim podpisac kursywa.
      • mrsrobinson Re: raport z kuchni 14.12.06, 04:05
        Ja wlasnie chcialam Cie przestrzec przed dogadzaniem sobie z majonezem.
        Napakowany jest tluszczem i cholesterolem wiec jak Ci dlugie zycie mile, to
        raczej przerzuc sie na steam fish & vegetables. To duzo zdrowsze i nir
        takie "niebezpieczne".

Co zas sie tyczy Twojego widelca, nie wiem czy jest Ci wiadome, ze malutki
        mikser z dwoma(!)kreconcym sie ubijakami ( miedzy innymi do majonezu) kosztuje
        w Wal-Mart nie wiecej niz 12$. Wiec Twoj widelec na pewno kosztowac bedzie duzo
        wiecej.
    • unaswameryce pissdoff 14.12.06, 16:09
      juz sie pobawiles skoncz juz z ta dziecinada i zajmij sie czyms naprawde
      pozytecznym wiec jak bedzie z ta produkcja i udoskonalniem trunkow. Jestem
      bardzo zainteresowany eksperymentami w tej dziedzinie. Nie marnuj wiecej czasu
      na majonez biezrz sie za gorzole!
      • ontarian Re: pissdoff 14.12.06, 16:21
        unaswameryce napisał:

> Nie marnuj wiecej czasu na majonez biezrz sie za gorzole!
        slusznie! tutaj niech na poczatek zajrzy
        www.ibiblio.org/moonshine/make/howtomake.html
        • piss.doff Re: pissdoff 14.12.06, 17:22
          i myslisz, ze to wszystko? Wyjdzie ci taka siara ze wystraszysz wszystkie koty
          w okolicy i jedynie bedziesz mogl to dolac do zbiornika w samochodzie.

Pamietaj, to co jest dostepne na polkach ma norme dopuszczalna 0.3% metanolu
          ale jest problem z tym taki ze niestety ta norma jest zawsze przekroczona.

Dla amatorow winek, czerwonych, zielonych i niebieskich polecam oddestylowanie
          tego waszego ulubionego (mam wrazenie takiego za $20 butelka) i powachanie tego
          co zostalo. Destylat tez ma zapach raczej zblizony do karbolu. Wesolych swiat.
      • piss.doff Re: pissdoff 14.12.06, 17:16
        hahaha, kochany, ten temat to ja mam opracowany do perfekcji. Tyle, ze to tylko
        dla koneserow. Np wiem jak to zrobic zeby nie bylo metanolu 0.3% co jest norma
        dopuszczalna w trunkach sklepowych. Zapraszam do wymiany pogladow wink
    • unaswameryce do piss.doff'a 14.12.06, 20:40
      dostalem twojego priva ale cos mi sie doo..i skrzynka na gazecie wiec to co
      niue moglem Ci wyslac na priva umieszczam tutaj:

czesc ja dosyc czesto odwiedzam mexyk i tam pedzi sie taki bimber zwany
      mescalem on nie ma nic wspolnego z mescalina. Robi sie to podobnie do sliwowicy
      z tym ze z pedow agawy. Jest to taka gorsza wersja tequili.Ale dosyc egzotyczna
      i smaczna. Mescal ze stanu Oaxaca jest nawet lepszy od markowej tequilli. A
      jesli chodzi o mescaline to musialbys bedac w mexyku albo na poludniu usa
      sprobowac kaktusa peyote-on zawiera mescaline. Tylko radzilbym Ci to zrobic pod
      okiem szamana bo mozesz sobie zrobic krzywde. Pare lat temu dwoch polakow tak
      przygotowalo peyote ze ledwo ich odratowano ale chlopaki i tak za dlugo nie
      pozyja bo zniszczyli totalnie watroby.Meksyk jest dobrym miejscem jesli chcesz
      eksperymentowac np z mescalina czy tez z grzybami ale rob wszystko ostroznie i
      z glowa. Ja spedzilem wiekszosc mojego zycia w ameryce poludniowej i widzialem
      kupe dziwnych rzeczy jakie sie moga dziac po zapodaniu lokalnych specyfikow.
      Wiec naprawde uwazaj zwlaszcza ze czasami miejscowi specjalnie Cie moga
      wprowadzic w blad lub nawet podac jakies dziwne rzeczy jak np burundanga bardzo
      popularna w Kolumbii w celu kradzierzy.
      Jesli bys jechal w rejon Brazylii czy Peru badz ostrozny z ayahuaska- to taki
      wywar z lian ma sie po nim tez niesamowite jazdy ale tez sie moze zle skonczyc.
      Trzymaj sie i uwazaj na siebie pozdrawiam z zimnej szarej i deszczowej Polski.
    • tato1 Re: mam pytanie natury osobistej, wiec poradzcie 14.12.06, 23:08
      piss.doff napisał:

> Otoz chodzi o majonez. Lubie majonez (ciagle przechodze przez drzwi wiec
      > moge) ale kupny mnie przeraza. Znalazlem co prawda w miare bezpieczny
      > (ostrzezenie: wciaga jak marycha hawajska wink), Hellmann's light, ale sa tam
      > jednak skladniki ktore malo rozumiem, co wiecej, I am concerned.
      >
      > Ma ktos jakis sprawdzony przepis na majonez?
      >

........taaa...........fajny majonez popraw cytrynka..............do
      oporu.........to taki przepis babuni...........
      • flipflap Jak robić dobry bimber 15.12.06, 01:27
        Specjalnie nigdy nie miałem szczęścia. Zawsze zostawał smak bimbrowni.
        Destylatorkę można zrobić stosunkowo prosto. Wiem że nie wolno zacieru grzać
        na dużym ogniu tylko tak żeby trzymać temperaturę parowania alkoholu gdzieś
        około 78 stopni C.
        Jako że działo się to za moich szkolnych lat wiele nie pamiętam. Natomiast w
        dobie wszechobecnego intenetu, można dojść do wielu informacji.

www.republika.pl/moonshine_still/czarna_oliwka.html
        f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=19133&start=300
        hyperreal.info/node/751?page=3&comments_per_page=
        Powodzenia i dajcie znać jak poszło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka