Dodaj do ulubionych

CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI

IP: *.netcom.ca 22.11.01, 04:13
Czy hleb mial by inny smak niz chleb. Czy z rzyta nie dalo by sie upiec
zytniego hleba.

Jezyk polski jest bardzo skomplikowany nie tylko dla obcokrajowcow ale i dla
nas samych. Czy zasady pisowni wymyslone 500 lat temu przez inzynierow polskiego
"gesiego" jezyka maja byc kontynuowane na wieki. Czy moze Ministerstow Edukacji
zajelo by sie zrobieniem z tego koszmarnego jezyka cos bardziej przyzwoitego
niz wegierski i chinski. A moze powinnismy tkwic w tym co jest i kreaowac
dziwolagi jezykowe (komuterowe slownictwo jest "nightmare"). Moze stacja dyskow
twardych faktycznie powinna sie nazywac harddrive po polsku. O ile by to
ulatwilo integracje polskich inzynierow ze swiatem zachodnim. I powiedzmy
sprawilo by ze ten nasz jezyk nie zaginie za 200 lat naturalnie. Wbijanie do
mlodych glow roznych smutnych zasad jak "uje sie nigdy nie kreskoje" itd nic
nie pomoze a wrecz przeciwnie zniecheci to nauki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Biala Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.sympatico.ca 22.11.01, 04:50
      A wymow: bug i bag, fill i feel, fin i feen, dip i deep itd...
      That is easy?
      • Gość: Aleks Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: 66.122.21.* 22.11.01, 05:03
        Po dlugich studiach i badaniach, doszedlem do wniosku, ze najlepszym i
        zdecydowanym uproszczeniem jezyka polskiego jest zastapienie go jezykiem
        angielskim.
        Do you speak english? brzmi prosto i pieknie
        • Gość: vov Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: 195.116.250.* 22.11.01, 13:40
          A ja wolalbym RUSKI - niz ten belgot leniwych ignorantow...
        • Gość: XXX Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.netcom.ca 25.11.01, 03:02
          Gość portalu: Aleks napisał(a):

> Po dlugich studiach i badaniach, doszedlem do wniosku, ze najlepszym i
          > zdecydowanym uproszczeniem jezyka polskiego jest zastapienie go jezykiem
          > angielskim.
          > Do you speak english? brzmi prosto i pieknie

NAJPRAWDOPODOBNIE TO NASTAPI ZA 100 LAT. ALE W MIEDZY CZASIE CHCIALBYM ABY POLSKI
          JEZYK STAL SIE JEZYKIEM ZYWYM I DYNAMICZNYM A NIE MARTWYM JAK ESPERANTO.
          MOZE KTOS Z MINISTERSTWA EDUKACJI CZYTA TE POSTY I PRZYJDZIE Z CZYMS NOWYM DLA
          JEZYKA POLSKIEGO (czytajac mase przeklenstw i obelg oraz bledow gramatycznych w
          tym moich wlasnych)???

• Gość: Marcus Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.dyn.optonline.net 22.11.01, 07:29
        Gość portalu: Biala napisał(a):

> A wymow: bug i bag, fill i feel, fin i feen, dip i deep itd...
        > That is easy?

It is easy! Te powyzsze wymawia sie zupelnie inaczej i pisze inaczej.
        Trudniejsze sa wyrazy gdzie wymawia sie tak samo a znaczen jest wiele.
      • Gość: Mr. T Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.ne.mediaone.net 22.11.01, 15:25
        Gość portalu: Biala napisał(a):

> A wymow: bug i bag, fill i feel, fin i feen, dip i deep itd...
        > That is easy?

Dla mnie jest easy... Ale nie powiem, zajelo mi troche, zeby sie do tego
        przyzwyczaic. Jedna regula... Jak widzisz "i" jak w "dip" to wymawiaj "dyp",
        jezeli masz "ee" to wymawiasz "i" czyli "dip" niby troche na opak, ale dziala.
        Bug = Bag
        Bag = Beg
        • Gość: Biala Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.sympatico.ca 22.11.01, 21:40
          Gość portalu: Mr. T napisał(a):

> Gość portalu: Biala napisał(a):
          >
          > > A wymow: bug i bag, fill i feel, fin i feen, dip i deep itd...
          > > That is easy?
          >
          > Dla mnie jest easy... Ale nie powiem, zajelo mi troche, zeby sie do tego
          > przyzwyczaic. Jedna regula... Jak widzisz "i" jak w "dip" to wymawiaj "dyp",
          > jezeli masz "ee" to wymawiasz "i" czyli "dip" niby troche na opak, ale dziala.
          > Bug = Bag
          > Bag = Beg

Nieprawda, bo wymawiac nalezy:
          bug = pomiedzy "u" i "a"
          bag = gardlowe "a"
          beg = beg

nie mozna tego tak upraszczac, wskazowki - znam, dziekuje
          • Gość: Mr. T Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.ne.mediaone.net 23.11.01, 03:14
            Widze, ze piszesz z Kanady, ja jak widzisz z New England (Boston), tak wiec na
            pewno roznice w wymowie beda. W kazdym badz razie tutaj tak to sie mniej wiecej
            wymawia jak napisalem (z ta gardlowoscia to raczej brytyjska specyfika). W
            kazdym badz razie wazne jest to, zeby byc dobrze zrozumianym. I nie mowic
            rzeczy ktore ucza w polskich szkolach (sztandarowy przyklad "I sink" zamiast "I
            think").
          • Gość: morido Re: do znawcow angielskiego IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.11.01, 03:50
            dajcie sobie spokoj z tym wymawianiem miedzy a i e ,To nie pracuje tak dlugo
            jak dlugo nie wiesz co zrobic z jezykiem i wargami by uzyskac DZWIEK a nie
            polskie a czy e.Piszecie z Kanady sluchacie polskich stacji radiowych z
            koszmarnym angielskim.Konia z rzedem dla tego kto poprawnie wymowi Cawthra.
    • civic_vtec Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI => XXX 22.11.01, 09:05
      Gość portalu: XXX napisał(a):

> Czy zasady pisowni wymyslone 500 lat temu przez inzynierow polskiego
      > "gesiego" jezyka maja byc kontynuowane na wieki?

Chcesz upraszczać język polski a sam nie znasz jego historii i tego jakie treści
      niesie. Widać, że dla Ciebie takie uproszczenie jest niezbędne boś zbyt leniwy by
      poznać Twoje własne podstawowe narzędzie komunikowania się.

Przejdźmy do konkretów. Pan Rej z Nagłowic powiedział:

"... iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"

Co to znaczy? Według XXX-a tylko tyle, że język polski jest językiem gęsim! Brawo
      za odkrycie, że słowo "gęsi" jest przymiotnikiem, bo większość współczesnych nam
      czytelników odnosi to do skojarzenia Polacy=gęsi. Za to z logiki dwója lub nawet
      pała! Jak byk stoi przecież, że język polski językiem gęsim nie jest! Rej mówił
      tak o włoszczyźnie i łacinie, które w XVI stuleciu były w powszechnym użyciu w
      piśmie, a co za tym idzie także w nauce, prawie i literaturze.

Pozdrawiam życząc więcej szacunku dla własnych korzeni

Vtec
      • gadula Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI => XXX 22.11.01, 14:56
        A co to ma wspólnego z korzeniami?
        Czy pisownia ?rzeka? przypomina ci o twoich korzeniach?
        Kiedyś w nasze mowie ?ch? i ?h? wymawiało się zupełnie
        inaczej ? jedno było miękkie a drugie twarde. Dziś
        żadnej różnicy w wymowie nie ma i tyko piszemy tak a
        nie inaczej ze względu na tradycje.
        • civic_vtec Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI => Gaduła 22.11.01, 16:06
          gadula napisał(a):

> A co to ma wspólnego z korzeniami?
          > Czy pisownia ?rzeka? przypomina ci o twoich korzeniach?
          > Kiedyś w nasze mowie ?ch? i ?h? wymawiało się zupełnie
          > inaczej ? jedno było miękkie a drugie twarde. Dziś
          > żadnej różnicy w wymowie nie ma i tyko piszemy tak a
          > nie inaczej ze względu na tradycje.

No i znów kłopot ze zrozumieniem tego co napisane. Gaduło, pisałem o szacunku do
          tradycji języka, a nie o sztywnym trzymaniu się reguł ustalanych (nie ustalonych)
          przez imć Reja. Ja o gęsiach - Ty o rzece. Gdzie tu związek, gdzie logika?

O szacunku dla zasad współczesnej polszczyzny sporo było na
          forum "ortografia...". Poszukaj bo warto!

Pozdrawiam z szacunkiem
          Vtec
          • gadula Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI 22.11.01, 16:58
            Przeczytaj swoja ostatnia wypowiedz jeszcze raz a potem
            zabierz glos.
            Co do historii języka, która również poruszyłeś w
            swojej uprzedniej wypowiedzi to akurat nasz alfabet nie
            należy do rodziny alfabetów słowiańskich, które nie
            zawierają ?o" z kreska czy ?u?. To właśnie nasz język
            słowiański ze swoimi akcentami i ograniczenia alfabetu
            łacińskiego przyczyniły się do takich anomalii, jakie
            mamy obecnie.
            Dlatego w dalszym ciągu maja miejsce dyskusje wśród
            filologów j. polskiego na temat pisowni. Gdyby oni
            zdecydowali, ze będziemy używać tylko ?u? to byście to
            zaakceptowali tak jak inne ich poprzednie decyzje no i
            byście stali na straży w obronie wartości j. polskiego
            i naszych tradycji.
      • Gość: XXX Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI => XXX IP: *.netcom.ca 25.11.01, 03:19
        "Pozdrawiam życząc więcej szacunku dla własnych korzeni"

MAM SZACUNEK DO POLSKICH KORZENI. TYLKO NIE CHCIAL BYM TA
        ROSLINKA LINGWISTYCZNA NIE ZACZELA GNIC WLASNIE OD KORZENI.
        WIDZE TO PO SOBIE WIELE LAT TEMU NIE ROBILEM TYLU BLEDOW
        JEZYKOWYCH CO TERAZ. OBAWIAM SIE ZE Z CZASEM TO NASTAPI
        W SAMEJ POLSCE.
        I BEDZIEMY MOWIC " POLACY NIE GESI I SWOJ JEZYK MIELI ".

WIDZE PO SWOICH DZIECIACH, 10% CZASU Z JEZYKIEM ANGIELSKIM
        DAJE LEPSZE REZULTATY NIZ 90% Z JEZYKIEM POLSKIM.
        WIEZ COS W TYM JEST.
    • Gość: VOV Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI ???? IP: 195.116.250.* 22.11.01, 13:37
      Czas uproscic jezyk angolski czy tam jankeski:
      Dlaczego Hallo a nie Helo ?
      dlaczego queue a nie qyoo ?
      itd itp ????
      • Gość: xxx Re: CZAS UPROSCIC JEZYK ANGIELSKI ???? IP: *.netcom.ca 25.11.01, 03:29
        Gość portalu: VOV napisał(a):

> Czas uproscic jezyk angolski czy tam jankeski:
        > Dlaczego Hallo a nie Helo ?
        > dlaczego queue a nie qyoo ?
        > itd itp ????

ONI JUZ UPROSCILI NIE MOWIA COLOUR A COLOR

• Gość: Doki Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.turboline.skynet.be 22.11.01, 13:38
      Przestrzeganie zasad pisowni ma taki sam sens jak zasady zachowania przy stole.
      Niby niepraktyczne, ale ladnie wyglada i reguluje relacje pomiedzy ludzmi.
      Polskie zasady pisowni, acz nie najprostsze (wiem, to jest stara pisownia,
      teraz wolno juz pisac nie z przymiotnikiem w funkcji orzecznika razem. Ale nie
      lubie upraszczania smile), sa jak najbardziej do nauczenia. Jak wszystko. Dumny
      jestem, ze ta umiejetnosc mnie wyroznia. Mowie to jako weteran Trojkowych
      dyktand z czasow gdy glowna nagroda byl Wielki Slownik Jezyka Polskiego, a nie
      zawrotne kwoty, jak dzis.
      Zgadzam sie, ze jezyk polski nie ma szans na przetrwanie jako jezyk swiatowy,
      czy chocby czesto stosowany. Ale nie mowcie mi, ze angielski jest logicznie
      skonstruowany albo latwy. Poczytajcie "Pigmaliona", ale razem z przemowa
      autora. Pisownia i wymowa angielska ma te same wady co polska. W dodatku nie ma
      juz jezyka angielskiego. Amerykanie tez upraszczaja co sie da, poczynajac od
      takich slow jak "colour" a konczac na zapozyczeniach z laciny, ktore zwykle zle
      odmieniaja.
      Cieszmy sie polskim, poki jeszcze jest.
      • Gość: Roman Komletna bzdura IP: 212.219.142.* 22.11.01, 14:31
        Kazdy kto ma problemy ze znajomoscia wlasnego jezyka jest ograniczony umyslowo,
        np. Anglicy, ktorzy slabo znaja wiekszosc wyrazow pochodzenia lacinskiego.
        • Gość: ESL CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: 209.226.65.* 22.11.01, 15:34
          A ja tam lubie wszystkie te chrzaszcze w trzcinach i stoly z powylamywanymi
          nogami. XXX jak bedziesz zbieral glosy "za" czy "przeciw" upraszczaniu - to ja
          jestem zdecydowanie przeciw. Przeciw upraszczaniu angielskiego zreszta tez -
          jak widze w Stanach "Nite clubs" to mi sie smutno robi, ze wlasnie ktos
          uproscil...
          • behemotka Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI 22.11.01, 16:38
            Gość portalu: ESL napisał(a):

> A ja tam lubie wszystkie te chrzaszcze w trzcinach i stoly z powylamywanymi
            > nogami. XXX jak bedziesz zbieral glosy "za" czy "przeciw" upraszczaniu - to ja
            > jestem zdecydowanie przeciw. Przeciw upraszczaniu angielskiego zreszta tez -
            > jak widze w Stanach "Nite clubs" to mi sie smutno robi, ze wlasnie ktos
            > uproscil...

Zgadzam sie w 100%.
      • Gość: kmk Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.vtt.fi 22.11.01, 15:49
        Gość portalu: Doki napisał(a):

> [...]
        > Polskie zasady pisowni, acz nie najprostsze (wiem, to jest stara pisownia,
        > teraz wolno juz pisac nie z przymiotnikiem w funkcji orzecznika razem. Ale nie
        > lubie upraszczania smile), sa jak najbardziej do nauczenia. Jak wszystko. Dumny
        > [...]

Zaimponowal mi Pan, Panie Doki! Jedna sprawa to umiec sie poslugiwac poprawnie
        danym jezykiem, a druga, zupelnie inna, to wiedziec jak ten jezyk dziala
        • Gość: Doki Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.turboline.skynet.be 22.11.01, 16:05
          Slusznie, jezyk angielski nie jest calkiem logiczny, jednak wszystkie jezyki
          germanskie maja to do siebie, ze uzywaja na ogol krotkich slow i dosc
          rygorystycznej skladni. To pomaga w rozumieniu i czyni jezyk dynamicznym.
          Szkoda, ze inny, duzo prostszy jezyk germanski- mam na mysli niderlandzki- nie
          jest wcale popularny w swiecie. Prostota wymowy i pisowni, gramatyka nawet
          latwiejsza od niemieckiej- same zalety! Wiem, mowie "pro domo sua". Za
          angielskim jednak stoi to, na co Pan zwrocil uwage: USA i byla kolonialna
          potega.
          • Gość: kmk Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.tky.hut.fi 22.11.01, 19:48
            Niemiec, z ktorym kiedys mieszkalem twierdzil wlasnie, ze holenderski (czy to
            to samo co "niderlandzki"?) jest "uproszczonym niemieckim". U siebie mieszkal
            30 km od granicy z Holandia, wiec chyba wiedzial co mowil. Cala dyskusja wziela
            sie z tego, ze gdzies wyczytal, ze niemiecki urzad odpowiedzialny za jezyk
            zatwierdzil kolejne "ulogicznienie"
            • poika Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI 23.11.01, 08:47
              Z ta latwa wymowa finskiego dla Polakow to bym za bardzo nie przesadzal. Nie
              jestem zadnym jezykoznawca, ale nie spotkalem jeszcze jezyka (pisze o
              niemieckim, angielskim, szwedzkim, hiszpanskim, finskim i francuskim), ktory
              mialby sla mnie latwa wymowe. Najlatwiejszy jest niemiecki (poza tym ich
              przydechowym, wschodnioniemieckim "ch").

Pozdrawiam
              • Gość: kmk Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.vtt.fi 23.11.01, 11:40
                Chlopcze smile , jedyne, co w finskim jest dla nas "dziwnego", to 'ö', 'y' i 'ä'.
                Tych glosek nie znamy. Co do latwosci wymowy, to jest ona oczywiscie wzgledna,
                ale jednak inni cudzoziemcy maja wieksze klopoty (z np. 'r'), od nas.

Pozdrawiam!
                • poika Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI 23.11.01, 13:33
                  O tym pisalem (sztandarowy przyklad nain i näin smile ). Poza tym dyftongi
                  zlozone z wymienionych przez Ciebie samoglosek i dlugosc samoglosek,
                  zmieniajaca calkowicie znaczenie.

terveisin
            • Gość: Doki Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.unknown.uunet.be 23.11.01, 18:59
              Wymowa niderlandzkiego tak, jak ja rozumieja Holendrzy,
              zwlaszcza z polnocnej czesci Holandii, jest istotnie
              przykra dla ucha i jezyka osoby probujacej nasladowac.
              Wbrew temu, co twierdza sami Holendrzy, Flamandowie
              wymawiaja ten jezyk duzo ladniej (z punktu widzenia
              Polaka). O tym kto mowi poprawniej dyskusja trwa od
              setek lat. Co do gramatyki, zgadzam sie z Panskim
              znajomym: to jest niemiecka gramatyka, z ktorej
              wyrzucono niepotrzebne utrudnienia, np wiekszosc
              odmiany przez przypadki, umlauty, brak jednoznacznej
              notacji iloczasu...
              Co do francuskiego, po kilku niezbyt udanych probach
              przyswojenia sobie tego jezyka bylem zmuszony uznac go
              za nielogiczny, dziwaczny i trudny. Czyli, jak to mowia
              Amerykanie, "Your mileage may vary".
          • Gość: tadek Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.bbtec.net 22.11.01, 20:46
            Rygorystyczna skladnia? Owszem, ale niech mi Pan nie mowi, ze np. jezyk
            niemiecki zbudowany jest z krotkich wyrazow. Toz takich zbitek wyrazowych nie
            znajdzie Pan chyba nigdzie indziej!
            • Gość: Doki Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.unknown.uunet.be 23.11.01, 19:04
              Oczywiscie, wyrazy sa dlugie, ale to tylko widac, czyli
              w pismie. Tak naprawde to sa to krotkie wyrazy zapisane
              bez spacji kolejno po sobie, bo stanowia logiczna
              calosc. Nieglupi pomysl. W wymowie nie slychac roznicy,
              nawet akcenty zostaja tam, gdzie byly w poszczegolnych
              skladnikach.
              Dlatego tez niderlandzki jest prostszy. Tam zbitek jest
              mniej smile
        • Gość: XXX CZAS UPROSCIC SWIAT IP: *.netcom.ca 25.11.01, 03:40
          Gość portalu: kmk napisał(a):

> Gość portalu: Doki napisał(a):
          >
          > > [...]
          > > Polskie zasady pisowni, acz nie najprostsze (wiem, to jest stara pisownia,
          >
          > > teraz wolno juz pisac nie z przymiotnikiem w funkcji orzecznika razem. Ale
          > nie
          > > lubie upraszczania smile), sa jak najbardziej do nauczenia. Jak wszystko. Du
          > mny
          > > [...]
          >
          > Zaimponowal mi Pan, Panie Doki! Jedna sprawa to umiec sie poslugiwac poprawnie
          > danym jezykiem, a druga, zupelnie inna, to wiedziec jak ten jezyk dziala
          • Gość: kmk Re: CZAS UPROSCIC SWIAT IP: *.tky.hut.fi 25.11.01, 22:10

>
            > DOMYSLAM SIE ZE POTEGA OREZA Z BIALYM ORLEM NA PIERSI
            >

Eh, miło sobie pomarzyć... Gdybym miał jednak zakładać się, postawiłbym raczej
            na hiszpański. Ale to też daleka przyszłość, na razie wszechwładza angielskiego
            nie wydaje się zagrożona. M.in. właśnie dlatego, że, jak Pan sam zauważył,
            jest "DUZO LATWIEJSZY"
      • Gość: XXX Re: CZAS UPROSCIC JEZYK ANGIELSKI IP: *.netcom.ca 25.11.01, 03:36
        "Zgadzam sie, ze jezyk polski nie ma szans na przetrwanie jako jezyk swiatowy,
        czy chocby czesto stosowany. Ale nie mowcie mi, ze angielski jest logicznie
        skonstruowany albo latwy"

10 RAZY BOGATSZY W SLOWNICTWO JEST J. ANGIELSKI I DUZO LATWIEJSZY
        • civic_vtec Re: Krotność bogactwa angielszczyzny 25.11.01, 16:10

> "Zgadzam sie, ze jezyk polski nie ma szans na przetrwanie jako jezyk swiatowy,
          > czy chocby czesto stosowany. Ale nie mowcie mi, ze angielski jest logicznie
          > skonstruowany albo latwy" (to cytat z Doki, XXX nie raczył wskazać autora -
          bardzo brzydka maniera)
          >
          > 10 RAZY BOGATSZY W SLOWNICTWO JEST J. ANGIELSKI I DUZO LATWIEJSZY

Widzę, że Szanowny Kolega przeprowadził już stosowne badania naukowe i publikuje
          wyniki. Czy mogę prosić o przedstawienie metodologii wykonywania pomiaru bogactwa
          języka i o prezentację szczegółowych wyliczeń porównawczych dla języków polskiego
          i angielskiego? Jeżeli nie otrzymam odpowiedzi uznam wypowiedź Kolegi za pusty
          frazes.

Pozdrawiam
          Vtec
    • Gość: Mr. T Re: CZAS UPROSCIC JEZYK POLSKI IP: *.ne.mediaone.net 23.11.01, 03:27
      Tak swoja droga, to teraz sobie przypominam lekture przedwojennych gazet i
      ksiazek. I pisownie typu "kawalerja", "legjony" itp. W pewnym momencie to
      zmieniono na krotkie i. Tak wiec zmiany takie w jezyku zachodza, i moze nie da
      sie zmienic od razu wszystkiego, ale niektore rzeczy dac sie powinno na
      przyklad: "ó" albo "ch".
      • Gość: XXX CZAS PRZEJSC NA JEZYK FRANCUSKI IP: *.netcom.ca 25.11.01, 03:47
        NIE, BO JESTEM PORZADNYM CZLOWIEKIEM.
    • civic_vtec Re: CZAS UPROSCIC KLAWIATURE ;) 25.11.01, 16:19

> Czy hleb mial by inny smak niz chleb. Czy z rzyta nie dalo by sie upiec
      > zytniego hleba.
      >
      > Jezyk polski jest bardzo skomplikowany nie tylko dla obcokrajowcow ale i dla
      > nas samych. Czy zasady pisowni wymyslone 500 lat temu przez inzynierow polskieg
      > o
      > "gesiego" jezyka maja byc kontynuowane na wieki. Czy moze Ministerstow Edukacji
      >
      > zajelo by sie zrobieniem z tego koszmarnego jezyka cos bardziej przyzwoitego
      > niz wegierski i chinski. A moze powinnismy tkwic w tym co jest i kreaowac
      > dziwolagi jezykowe (komuterowe slownictwo jest "nightmare"). Moze stacja dyskow
      >
      > twardych faktycznie powinna sie nazywac harddrive po polsku. O ile by to
      > ulatwilo integracje polskich inzynierow ze swiatem zachodnim. I powiedzmy
      > sprawilo by ze ten nasz jezyk nie zaginie za 200 lat naturalnie. Wbijanie do
      > mlodych glow roznych smutnych zasad jak "uje sie nigdy nie kreskoje" itd nic
      > nie pomoze a wrecz przeciwnie zniecheci to nauki.

Proponuję pójśćo krok dalej. Dlaczego mamy wyłącznie wprowadzać nomenklaturę
      techniczną ujednoliconą na modłe anglosaską i likwidować "dziwolagi" polskiej
      ortografii? Mnóstwo ludzi posługuje się sprzętem komputerowym, w którym
      niedostepne są litery charakterystyczne dla jezyka polskiego (vide autor wątku).
      Ułatwmy im życie (a także sobie, bo po co wciskać ten prawy Alt) i skasujmy
      polskie ogonki. Niech żyje lenistwo!!!
      Jak pięknie będzie domyślać się treści "Bajki o jezyku i zabkach" - czy to bajka
      zoologiczna, czy może anatomiczna, a może na krzyż?

Pozdrawiam
      Vtec
      • Gość: Bini Re: CZAS UPROSCIC JEZ. POLSKI IP: *.hkcable.com.hk 25.11.01, 17:46

civic_vtec napisał(a):

> Jak pięknie będzie domyślać się treści "Bajki o jezyku i zabkach" - czy to
        bajka zoologiczna, czy może anatomiczna, a może na krzyż?
        >
        > Pozdrawiam
        > Vtec

Genialne!
        Jak sie niedawno dowiedzialam z watku ortograficznego powyzsze slowo mozna juz
        czytac "gienialne" i pisac chyba tez. Gieniusz, inteligiencja, gienitalia
        (jakze dwuznaczne) tez juz nikogo, poza mna, nie szokuja.

Nie bardzo mi sie chce wierzyc w to, ze ci ktorzy robia bledy w naszym
        ojczystym jezyku pisza bezblednie w jez. angielskim, ktorego pisownia jest o
        wiele bardziej skomplikowana (po to od malego ucza przeliterowania wyrazow).
        Moze tylko nikt im tego na codzien nie wytyka, albo moze sprawdzaja poprawnosc
        pisowni trudniejszych slow w slowniku?

Angielski jest najbogatszym jezykiem w slownictwo, bo idiomatycznym (np. 840
        zastosowan slowa “set” – niektorzy lingwisci spieraja sie, czy uznac to za
        jedno slowo, czy za 840) a oprocz angielskiego-angielskiego jest australijski-
        angielski, amerykanski-angielski, itp., oraz kilka kolonialnych-angielskich.
        Slownictwo dialektow tez jest w to bogactwo wliczone.

Co do jez. chinskiego, o ktorym pisze XXX to jest on akurat jednym z najmniej
        skomplikowanych na swiecie (gramatyka) a pisownia tez nie taka trudna jak sie
        zalapie, ktora kreska czemu sluzy. Ale jak sie ja zle postawi to wychodzi taka
        sama zagadka jaka Vtec przedstawil powyzej.

Bzdurne reformy i tak nikogo nie zwolnia od nauki.

Pozdrawiam
        Bini

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka