Dodaj do ulubionych

Jestem dzis dumny z Polski

IP: *.proxy.aol.com 26.06.03, 03:44
Polska w czolowkach gazet...
Wyniki tzw. loterii wizowej, na Green Card , na wyjazd staly do USA:

Nigeria-7145
Ghana-7040
Etiopia-6353
POLSKA-5467

Mozna wiec, rozumiem, przyjac, ze pod wzgledem checi opuszczenia rodzinnej
ziemi na stale/ niezadowolenia z obecnej sytuacji - Polska jest czwartym
krajem na swiecie?
I jedynym w tym szanownym gronie, w ktorym GDP na glowe mieszkanca
przekracza 100 dolarow rocznie?
No , moze w Nigerii jest 200....
Czy mowi cos to WAM, drodzy czytelnicy?

Czy swiadczy to jakos o dzisiejszej Polsce, o polskich politykach, o polskiej
rzeczywistosci?
Czy rzuca nowe swiatlo na dzialania polskiego sejmu, przyjmujacego petycje do
rzadu USA majaca na celu zniesienie dla Polakow wiz "turystycznych"?

Czy jest szansa, ze ktos sie wreszcie przebudzi w tej Polsce?

Obserwuj wątek
    • ertem tak jest szansa, ale prawdopodobienstwo 26.06.03, 03:46
      zdarzenia jest male. Moze za nastepne 50 lat.
      • luiza-vv-ogrodzie Re: tak jest szansa, ale prawdopodobienstwo 26.06.03, 04:00
        Inni mowia dajcie Polakom samym sie rzadzic a nie bedzie Polski.
        Mamy cos z murzynow, u nich tez sie wali wszystko od czasu gdy kolonialisci im
        dali samym sie rzadzic.
        Zobacz na tych Wiarusow, Kowalskich i reszte widzisz jak ten motloch sie
        rozdarbnia na warcholstwo. Takich w kraju nie malo jest wiec jest jak jest.
        • szakal25 dumny z Polski - B 26.06.03, 08:48
          bo Polska B to ta czesc kraju gdzie jeszce spotkasz konika i furmanke,studnie
          z kolowrotkiem i przydroznych pijaczkow z piwem,albo butelka taniego wina i
          tabuny miejscowych jadacych na starych zardzewialych rowerach po zakupy z
          siatami wyladowanymi bochenkami chleba i margaryny,zobaczysz bezzebne babcie
          majace 40 lat siedzace na progach domow
          i klepiace wciaz te same tematy,to jest urok !!! Polski a do tego te
          wdzieczne zawolania dajace slychac sie zewszad a zaczynajace sie na litere
          k..... ?
          • Gość: Asiek Re: dumny z Polski - B IP: *.exbud.com.pl / 10.40.23.* 26.06.03, 11:22
            Szanowni Państwo - mam pytanko: gdzie aktualnie przebywacie - w kraju czy poza
            granicami?
            • Gość: VIP-1 Re: dumny z Polski - B IP: *.mt.sfl.net 26.06.03, 13:48
              Gość portalu: Asiek napisał(a):

> Szanowni Państwo - mam pytanko: gdzie aktualnie przebywacie - w kraju czy
              poza
              > granicami?

a jak ci powiem, to licby sie zmienia??
            • mortadela Do Aski 26.06.03, 13:50

poza
              > granicami?
              Nasza odpowiedz na Twoje "pytanko" nie zmieni faktow. A fakty sa
              zastanawiajace....Etiopia, Ghana???!!!???!!!
              Ja mieszkam za granica i wiem, do czego Twoje "pytanko" zmierza. Zaczniesz
              zaraz nam tlumaczyc, jak to w Polsce teraz jest, bo Tobie sie wydaje, ze
              emigrank poczatku 21 wieku to to samo co Latarnik cz inny palant w marynarce w
              czerwona krate zasuwajacy w fabryce na 4 zmiany, ktory do Polski jedzie ze
              lzami w oczach kupic w Cepelii makatke z sinym labedziem.
              Podczas gdy wiekszosc z emigrantow tymczasem w Polsce bywa conajmniej raz w
              roku ( rodziny, koledzy, mlode jurne dziwki za pol darmo) i Polske, choc moze
              nie na codzien, ale dobrze zna. No wiec wniosek prosty: skoro nam,
              przyjezdzajacym do Polski na wakacje i przyjemmnosci, ta Polska nie pasuje, to
              jak tam naprawde jest?
              I dlaczego ta Nigeria, Ghana, Etiopia ????????????

• Gość: Asiek Do Mortadeli IP: *.exbud.com.pl / 10.40.23.* 26.06.03, 14:42
                > Podczas gdy wiekszosc z emigrantow tymczasem w Polsce bywa conajmniej raz w
                > roku ( rodziny, koledzy, mlode jurne dziwki za pol darmo) i Polske, choc moze
                > nie na codzien, ale dobrze zna.

Po pierwsze: nie mozna "znać" Polski, jeśli się tu jest 2 tygodnie w roku...
                Po drugie - jeśli tak bardzo się Wam tu nie podoba i krytykujecie wszytko i
                wszystkich to dlaczego, do chloery, nie wracacie i nie robicie porządku tylko
                biernie patrzycie z boku i madrzycie się zza oceanu? Spróbuj tu pożyć za 700
                złotych miesięcznie...
                Nie chcę usprawiedliwaić głupoty niektórych ludzi - macie całkowitą racje co do
                tego, że czasami Polacy nie myślą i potrzeba im bata, żeby zaczęli porządnie
                pracować, ale...
                Ale ja patrzę na to z zupełnie innej strony i mam odwagę mierzyć sie z tym
                każdego dani!

• mortadela Do ASka 26.06.03, 15:01

> Po pierwsze: nie mozna "znać" Polski, jeśli się tu jest 2 tygodnie w roku...

Mozna, przynajmniej lepiej niz 50 lat temu, gdy pisalo sie dwa listy na rok.
                  nie bylo internetu, samolotow 7 razy w tygodniu ktore w 8 godzin dobijaja do
                  Warszawy, TV satelitarnej i calego tego chlamu.
                  A czy Polske znamy? Chyba tak, skoro 1 na 1000 decyduje sie na powrot.

> Po drugie - jeśli tak bardzo się Wam tu nie podoba i krytykujecie wszytko i
                  > wszystkich to dlaczego, do chloery, nie wracacie

NO WLASNIE DLATEGO !!!!!Czy Ty pojecjhalbys do Bangladeszu albo Zairu, zeby im
                  tam swiat naprawiac, skoro mozesz realtywnie lepiej zyc w Polsce? ten sam
                  mechanizm. A sa i tacy, ktorzy krytykuja, bo podswiadomie chcieli by wrocic,
                  nawet jesli nie teraz to moze za 20 lat na spokojna emeryture? A moze okazac
                  sie to zupelnie niemozliwe.

i nie robicie porządku tylko
                  > biernie patrzycie z boku

Nie patrzymy biernie. Zapominasz, ze mieszkajac w USA, Kanadzie czy NZ mamy tu
                  swoje zycie i musimy sie zajac naszymi sprawami tutaj.
                  W koncu czlowiek sie nie rozdwoi. Wielu ludzi ma rodzinyw polsce i NIESTETY,
                  musie je finansowo wspomagac, bo jak sam slusznie piszesz, ze 7 stow nie
                  pociagniesz.

i madrzycie się zza oceanu? Spróbuj tu pożyć za 700
                  > złotych miesięcznie...

Ja nie bede probowal, bo niby w imie czego? mam jedno zycie, i nie mam zamiaru
                  sie rozdrabniac, wyboru juz dokonalem.

> Nie chcę usprawiedliwaić głupoty niektórych ludzi - macie całkowitą racje co
                  do
                  >
                  > tego, że czasami Polacy nie myślą i potrzeba im bata, żeby zaczęli porządnie
                  > pracować, ale...
                  > Ale ja patrzę na to z zupełnie innej strony i mam odwagę mierzyć sie z tym
                  > każdego dani!

My mielismy odwage by wyjechac.
                  >
                • ertem Re: Do Asiora 26.06.03, 15:09
                  Asiek,

> Po pierwsze: nie mozna "znać" Polski, jeśli się tu jest 2 tygodnie w roku...

*Tak, tak: Polszi nie mozna poniat', Polszu mozna tolko ljubit' Czy nie
                  zauwazasz w tym podobienstwa z twoja opinia?

> Po drugie - jeśli tak bardzo się Wam tu nie podoba i krytykujecie wszytko i
                  > wszystkich to dlaczego, do chloery, nie wracacie i nie robicie porządku tylko
                  > biernie patrzycie z boku i madrzycie się zza oceanu? Spróbuj tu pożyć za 700
                  > złotych miesięcznie...

*Widzisz Asiek (masz fajna ksywke - czy lubisz tamtych???), nie tak dawno w
                  Polsce najnizsza placa byla rowna 850zl. To bylo za prace niewykwalikowanego
                  robotnika lub za miesiac kopania rowow przez emigranta in spe. Za to mozna bylo
                  kupic pare dzinsow marki Rifle co bylo rowne $7 USA. Za te kwote nie mozna bylo
                  wyzyc. Ty mi piszesz ze trudno ci wyzyc za 700 zl. Czy moze kopiesz rowy tak
                  jak ja za niewiele wiecej? Czy zadales sobie pytanie kim bedziesz za 10+ lat? A
                  w ogole to po ch. ja mam probowac zycia za 700zl jak ja juz tego probowalem za
                  850zl i mi do dzis wystarczylo wrazen. Te 700zl to jakies $200 czyli wystarczy
                  na dwie wizyty w dobrym supermarkcie. Albo na skromna zabawe w weekend we dwoje.

> Nie chcę usprawiedliwiać głupoty niektórych ludzi - macie całkowitą racje co
                  do tego, że czasami Polacy nie myślą i potrzeba im bata, żeby zaczęli porządnie
                  pracować, ale... Ale ja patrzę na to z zupełnie innej strony i mam odwagę
                  mierzyć sie z tym każdego dani!

#o co ci w tym zdaniu chodzi? Czy chcesz powiedziec ze my jako szczury nie
                  chcemy tam z toba 'sie zmierzac'? Polacy potrzebuja 'bata' dokladnie jak go
                  potrzebuja Niemmcy czy Amerykanie. Ludzie sa wszedzie tacy sami. Troche
                  szokujace sa te 'babcie 40 letnie', alc co kraj to obyczaj bo i w Afryce sa
                  ludzie sobie zeby piluja wiec dlaczego maja sobie w Polsce ich nie wyrywac (mam
                  nadzieje ze ze znieczuleniem)? Jestes osoba bardzo mloda wiec ci dlatego
                  odpisuje-jezeli jestes taki odwazny jak tu piszesz, to czy masz odwage przejsc
                  przez granice i zaczac swoja nowa przyszlosc, za $100,000 albo wiecej - na rok?
                  Przeciez gorzej byc nie moze...
                  >
            • Gość: blahblah Re: dumny z Polski - B IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.06.03, 19:58

poza
              > granicami?

A jesli spytam, czemu zapedziles sie na forum Polonia. to tez bedzie to
              retoryczne pytanie?
              • Gość: Asiek Re: dumny z Polski - B IP: *.exbud.com.pl / 10.40.23.* 27.06.03, 08:20
                Po pierwsze: JESTEM KOBIETA!! serio! (Asiek - to od Joanny)i nie jestem znowu
                taka bardzo młoda.
                Po drugie: zapędziłam się tu, bo sama trochę siedziałam za granicami i zawsze
                interesuje mnie zdanie ludzi, którzy patrzą na sprawe trochę z boku.Ale...
                Po trzecie: wcale się Wam nie dziwię, że wyjeżdżacie z Polski - powiedzmy sobie
                szczerze: super to tu nie jest! Ale... uważam, że jeśli człowiek decyduje się
                na wyjazd i powiedzmy wprost: zarabianie gdzie indziej i płacenie podatków
                gdzie indziej - to nie powinien rościć sobie praw do jednoczesnego "rządzenia"
                tu i tam. To tak, jakby mężczyzna miał dwie żony - jemu jest miło, ale one
                chyba zadowolone nie są. Według mnie taki wyjazd (oczywisty ze względów
                ekonomicznych) jest jakby "partiotyczna zdradą". Kurde - trochę patetycznie to
                brzmi - więc może napisze inaczej. Wyobraźcie sobie taką sytuacje: rodzice mają
                dwójkę dzieci. Jedno zostało w domu i opiekuje sie nimi, prowadzi dom, a drugie
                odwiedza ich z wizytą raz na miesiąc. Pytanie: które powinno mieć wieksze prawa
                i wieksza "decyzyjnosc"? Chyba nie chcielibyscie, żeby w takiej sytuacji
                decydował ktoś, kogo tak naprawde sprawa nie dotyczy (a przynajmniej nie w 100
                %). Niestety - na ogół jest tak, że dzieci "pozadomowe" maja dużo do gadania,
                ale jak przyjdzie do pomocy - nie mają czasu i wymawiają sie swomi obowiązkami.
                Dzieci "domowe" nie mają wyjscia - musza pomóc. Oczywiscie (co mi zaraz
                napiszecie) - tez mogłyby wyjechac! - tak, tylko kto wtedy zaopiekuje sie
                rodzicami?... I nie chodzi mi o to, że uważam, ze się jakoś poświęcamy - nie!
                Bycie tu to mój wybór. Jestem wystarczająco dobrze wykształcona, obyta, znam
                języki, pracuję w międzynarodowej firmie i tez mogłabym wyjechać. Ale nie chcę.
                Nie chcę też, by ludzie, których tu nie ma decydowali za mnie i radzili mi w
                sprawach, których do końca nie znają. I tyle.
          • jaczytam Re: dumny z Polski - B 26.06.03, 13:46
            szakal25 napisa?:

> bo Polska B to ta czesc kraju gdzie jeszce spotkasz konika i furmanke,studnie
            > z kolowrotkiem i przydroznych pijaczkow z piwem,albo butelka taniego wina i
            > tabuny miejscowych jadacych na starych zardzewialych rowerach po zakupy z
            > siatami wyladowanymi bochenkami chleba i margaryny,zobaczysz bezzebne babcie
            > majace 40 lat siedzace na progach domow
            > i klepiace wciaz te same tematy,to jest urok !!! Polski a do tego te
            > wdzieczne zawolania dajace slychac sie zewszad a zaczynajace sie na litere
            > k..... ?

... i te wierzby rosochate. Ach, lza sie w oku kreci.
        • starywiarus Motłoch się rozdrabnia 26.06.03, 12:55
          luiza-vv-ogrodzie napisała:

> Inni mowia dajcie Polakom samym sie rzadzic a nie bedzie Polski.
          > Mamy cos z murzynow, u nich tez sie wali wszystko od czasu gdy kolonialisci
          im
          > dali samym sie rzadzic.
          > Zobacz na tych Wiarusow, Kowalskich i reszte widzisz jak ten motloch sie
          > rozdarbnia na warcholstwo. Takich w kraju nie malo jest wiec jest jak jest.

Wiarus i Kowalski sa akurat za oceanami, w Australii i USA, wiec na nic sie juz
          rozdrabniac nie musza. Polska sie tez nie rozdrabnia, ona sie koncentruje na
          rzeczach prawdziwie waznych. I to tlumaczy na sto procent rezultat DV-2004.

Nie wierzysz? Przeczytaj:

www.forumpolonia.com/cgi-bin/ib3/ikonboard.cgi?act=ST;f=2;t=410
          • ertes Miejsce prawdziwego Polaka jest w Poslce /ntx 26.06.03, 16:41
            • bufoniasty Re: Miejsce prawdziwego Polaka jest w Poslce /ntx 26.06.03, 18:52
              Suir ze tak.
              Bedzie git, jak zaczna zjezdzac do US i mieszac sie na lotniskach z tymi
              Etiopami, Ghanami i Nigerolami.
              Cyrk.
              • prawdziwagadula Re: Miejsce prawdziwego Polaka jest w Poslce /ntx 26.06.03, 18:57
                bufoniasty napisa?:

> Suir ze tak.
                > Bedzie git, jak zaczna zjezdzac do US i mieszac sie na lotniskach z tymi
                > Etiopami, Ghanami i Nigerolami.
                > Cyrk.

W Montanie przeznaczyli jedno miasto dla zwyciezcow ostatniej Loterii Wizowej!
                • jot-23 Re: Miejsce prawdziwego Polaka jest w Poslce /ntx 26.06.03, 19:17
                  prawdziwagadula napisała:

> bufoniasty napisa?:
                  >
                  > > Suir ze tak.
                  > > Bedzie git, jak zaczna zjezdzac do US i mieszac sie na lotniskach z tymi
                  > > Etiopami, Ghanami i Nigerolami.
                  > > Cyrk.
                  >
                  > W Montanie przeznaczyli jedno miasto dla zwyciezcow ostatniej Loterii
                  Wizowej!

no to ci sie pomylili! zle oznakowane chyba

abcnews.go.com/sections/wnt/DailyNews/Somali_influx020921.html
                  • bruno555 Perla ! 26.06.03, 19:58
                    Szczegolnie to:
                    "Three out of four refugees typically apply to the city for welfare when they
                    arrive, and many admit Maine's generous benefits are part of what attracted
                    them to the area.

However, the state's generosity has caused Lewiston's welfare costs to double,
                    causing officials to contemplate having to raise property taxes. Some of the
                    town's longtime residents are infuriated."
                    Przyjezdza Murzynek Bambo z Afryki i idzie na welfare. A zeby to oplacic, to
                    gosciowi , ktory od 6 pokolen tam mieszka, podwyzszaja property tax....

Kiedy hunting season na Murzynkow?

• Gość: blahblah Re: tak jest szansa, ale prawdopodobienstwo IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.06.03, 20:03
          luiza-vv-ogrodzie napisała:

> Inni mowia dajcie Polakom samym sie rzadzic a nie bedzie Polski.
          > Mamy cos z murzynow, u nich tez sie wali wszystko od czasu gdy kolonialisci
          im
          > dali samym sie rzadzic.
          > Zobacz na tych Wiarusow, Kowalskich i reszte widzisz jak ten motloch sie
          > rozdarbnia na warcholstwo. Takich w kraju nie malo jest wiec jest jak jest.

Historia mowi sama za siebie... nawet Mieszko I mial swe korzenie na polnocy...
          Polanie to byl narod mrowek pracujacych na polu, hodujacych kozy... az tu nagle
          jakis wiking postanowil zebrac to cale towarzystwo do kupy.. Zupelnie jak
          pastuch oglupiale bydlo, ktore lozlazlo sie bez zadnego porzadku... Polska
          nigdy nie moga rzadzic dlugo sami tubylcy...
          • Gość: polako Re: tak jest szansa, ale prawdopodobienstwo IP: 208.29.168.* 26.06.03, 20:35
            No a ty debilu zkad sie wyrwales do kanady nie z polski ??? a moze ty jestes
            kandyjczyk no to kuzwa nie wiedzialem ze indiany czytaja i pisaja po polskiemu
            ty debilku
            • brunotrzypiatki Re: tak jest szansa, ale prawdopodobienstwo 26.06.03, 20:49
              Gość portalu: polako napisał(a):

> No a ty debilu zkad sie wyrwales do kanady nie z polski ??? a moze ty jestes
              > kandyjczyk no to kuzwa nie wiedzialem ze indiany czytaja i pisaja po
              polskiemu
              > ty debilku

Jaka pogoda na Florydzie?
              Co nowego w IT business?
              Jak tam Europa, ciagle dobrze?
              kedy interview na Zielona Karte?
            • Gość: wowa mylycyant Re: tak jest szansa, ale prawdopodobienstwo IP: *.100-201-24.mtl.mc.videotron.ca 26.06.03, 20:53
              Gość portalu: polako napisał(a):

> No a ty debilu zkad sie wyrwales do kanady nie z polski ??? a moze ty jestes
              > kandyjczyk no to kuzwa nie wiedzialem ze indiany czytaja i pisaja po polskiemu
              > ty debilku
              syberyjski mylycjant jest bardziej trzezwy to przez klimat tow.
    • Gość: wowa Re: Jestem dzis dumny z Polski IP: *.100-201-24.mtl.mc.videotron.ca 26.06.03, 19:38
      pomroczna nie nadaje sie ani do ogladania ani do mieszkania
      USA to jak Dysney fajne do ogladania ale czy fajne do mieszkania ? mam watpliwosci.
      moze jakias mylycyantka mi wytlumaczy ironicznie jak to jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka