Dodaj do ulubionych

Czy Ktos nostryfikowal dyplom w USA?

IP: *.246.88.90.Dial1.NewYork1.Level3.net 15.12.01, 04:23
Mam pytanie, czy Ktos probowal nostryfikowac dyplom w USA i jak to mniej wiecej
wyglada? W Polsce skonczylam socjologie, a tu chcialabym pracowac jako social
worker, bowiem na ten zawod jest dosc duze zapotrzebowanie i placa rowniez
przyzwoita. Gdzie mozna uzyskac takie informacje np. on-line.
Obserwuj wątek
    • Gość: baker Re: Czy Ktos nostryfikowal dyplom w USA? IP: *.tnt2.portland.or.da.uu.net 15.12.01, 04:26
      wysylasz papiery do dopowiedniej isnstytucji (tlumaczenie dyplomu, indeks ,
      itp). Placisz kase. I Ci daja. Ja wiem jak to wyglada po polibudzie. Generalnie
      nie ma problemu, daja master degree, bez mrugniecia okiem. Ja to juz robilem
      dwa razy.
      • Gość: pablo Re: Baker:Czy Ktos nostryfikowal dyplom w USA? IP: *.csd.uwm.edu 15.12.01, 06:24
        A moglbys Baker zdradzic do jakiej instytucji? Ja skonczylem AGH, troche
        pokrewienstwa jest (no przynajmniej wiecej niz z socjologia), wiec mysle ze i
        tez nie byloby problemu. Teraz zaczalem doktorat i zastanawiam sie czy nie
        zrobic magistra najpierw,ale skoro jest taka okazja to moze udaloby sie,
        pozdrawiam,
        Pablo
        • Gość: JoeK Re: PABLO, Czy Ktos nostryfikowal dyplom w USA? IP: *.rdu.bellsouth.net 15.12.01, 15:45
          Tak sie sklada ze tez konczylem AGH, wydzial Elektryczny. Dostalem prace w
          swoim zachodzie na podstawie tego dyplomu, pare......lat temu.
          Znam mnostwo wypadkow gdzie nostryfikacja nie jest potrzebna jezeli chodzi o
          studia techniczne.
          Wiem ze Univ of Wisconsin ma niezly Power Systems program.
          Pozdrowienia
          J
      • Gość: ZAZA Re: Czy Ktos nostryfikowal dyplom w USA? IP: *.216-194-5-22.nyc.ny.metconnect.net 17.12.01, 01:23
        do Bakera,
        Jak sie nazywa ta instytucja?
        Jezeli chodzi o kierunki techniczne, to faktycznie nie ma problemu, a jezeli
        jeszcze konczy sie informatyke.
        • Gość: baker Re: Czy Ktos nostryfikowal dyplom w USA? IP: *.tnt4.portland.or.da.uu.net 17.12.01, 01:39
          Instytucaj nazywa sie : World Education Service, Inc.
          My wysylalismy gdzie do NY (sorry nie pamietam dokladnie gdzie).
          Dokument nazywa sie: Creditial Evaluation Report.
          Kosztowalo to chyba jakies 120$, ale dokjladnie nie pamieta, sorry.
          W kazdym razie wypelniasz podanbie i wysylasz dokumenty swiadczace o Twoim
          wyksztalceniu, jak: indeks, tlumaczenie dyplomu itp.
          • Gość: pablo Re: Czy Ktos nostryfikowal dyplom w USA? IP: *.csd.uwm.edu 17.12.01, 01:54
            wiecej informacji na
            www.wes.org/splash.html
          • Gość: zybi Re:PORADNIK IP: 130.68.2.* 17.12.01, 02:13
            Podobno sa jakies PORADNIKI wydane dla poloni w USA. Tytul byl cos taki
            "Jak zyc w Ameryce" - ale nie wiem dokladnie.
            Kolega mi opowiadal ze sa tam informacje bardzo przydatne, jak kupic dom czy do
            jakiej szkoly poslac dziecko.
            Czy cos wiecie wiecej na ten temat.
            • Gość: Anna27 miedzy nami socjologami IP: *.90.30.41.Dial1.Washington1.Level3.net 18.12.01, 02:22
              Moja droga w Stanach socjologia i social work to dwie rozne rzeczy. Wiem, bo
              zaraz jak tutaj pezyjechalam tez marzylam o social work. Ale. Moj dyplom
              socjologa przetlumaczono przysiegla jako social science. I tyle.
              Specjalizacja mowi: europeistyka i socjologia religii. Chocbym sie wsciekla to
              nikt tego nie uzna za social work.

Byc moze masz zaznaczona na dyplomi specjalnosc: praca spoleczna. Jesli nie to
              jetses social science major albo sociology major i nie mozesz pracowac jako
              licencjonowany social worker. Kazdy stan wymaga osobnej licencji. Mozesz co
              prawda zaczac trening jako 'case manager' jesli jakas instytucja nie ma kogos
              bardziej wykwalifikowanego. Mnie proponowali cos takiego przy dzieciach z
              autyzmem za 10 dolarow na godzine. Nawet bym wziela, mimo, ze zarobek
              niewielki, ale odleglosc i nocne zmiany mnie odstraszyly.

Jesli marzysz o social work to Smith Collego oferuje niezly MA dwuletni
              program. Niestety bardzo drogi. Inne szkoly tez, ale slyszalam, ze Smith jest
              jeden z wiodacych pod tym wzgledem.
              • Gość: ZAZA Re: miedzy nami socjologami IP: *.154.72.221.Dial1.NewYork1.Level3.net 19.12.01, 03:15
                Czesc,
                Ja mam podobnie przetlumaczone jako Social Science i Master of Arts in
                Sociology. Podobno sa organizowane 10 miesieczne kursy dla social workerow za
                darmo, ale tylko dla osob o niskim dochodzie przy Instytutach Technologicznych.
                Tak jest w NYC, gdzie mieszkam. Ale poki co mam za 2 miesiace wyznaczony porod
                wiec musze to odlozyc na pozniej. Jak bede cos wiecej wiedziala dam Ci znac.
                Pozdrawiam Monika
            • Gość: Anna27 skoro mowimy o nostryfikacji IP: *.90.30.41.Dial1.Washington1.Level3.net 18.12.01, 02:24
              Czy MA z Uj ma szanse na bycie MA, czy to bedzie tylko BA.
              I czy ktos wie jak tutaj podchodzi sie do dyplomow z UK?
              • Gość: pablo namawiam do studiowania, mamy duze szanse IP: *.csd.uwm.edu 18.12.01, 04:23
                to jeszcze raz jasmile)))
                Ja skonczylem AGH w Krakowie i przyjechalem tutaj z magistrem i od razu
                zaczalem doktorat. Istnieje jednak szansa na zrobienie magistra na jakimkolwiek
                uniwersytecie w stanach mimo ze masz go juz z Polski. Z regoly zaliczaja BA
                degree i w zaleznosci od uniwerku, ale z reguly wszedzie podobnie masz jeszcze
                zarobic 21 kredytow, co w przeliczeniu na ilosc przedmiotow daje srednio 7.
                Majac magistra z Polski masz wielka szanse na dostanie jakiegos stypendium
                Teaching Assistant, albo Research Assistant, co wiaze sie z tym ze uczelnia
                placi za twoje przedmioty, a ty na reke tez dostajesz jakies pieniadze, co
                prawda nie za wielkie ale da sie przetrwac.
                Mam kolezanke, ktora przyjechala z Polski po polonistyce, zaliczyli jej BA i
                teraz robi magistra w "Communications", wiec poszukaj sobie cos co jest
                przynajmniej pokrewne z twoim kierunkiem z Polski i dzialaj.
                Moim zdaniem jest to bardzo korzystne, zamiast jakiejs tam pseudo
                nostrykikacji, 2 lata szybko zleca a bedziesz miala dyplom z amerykanskiej
                uczelni. Poza tym to wspaniale doswiadczenie, bo co tu mowic studia tutaj
                wygladaja nieco odmiennie niz w Polsce.
                Moze nie od razu przyjma cie na jakis renomowany uniwersytet, ale dyplom z
                jakiejkolwiek uczelni w stanach bedzie wiecej znaczyl niz ten z Polski. Na
                poczatek potrzebujesz przetlumaczony indeks i dyplom, zdajesz TOEFLA i speak
                test ktory wymagany jest aby uzyskac pozycje TA, gdyby udalo ci sie dostac RA
                speak test nie jest potrzebny
                Po co od razu pchac sie do pracy, jak mozna cieszyc sie nadal studenckim zyciem,
                pozdrawiam i namawiam,
                rob to co jasmile)))))
                Pablo
                • Gość: Zybi Re: Zawracanie kijem Wisly IP: 130.68.2.* 18.12.01, 05:59
                  W Polsce udawaliscie ze pracujecie , a pracodawca udawal ze wam placi.
                  Jaki wynik ZERO.
                  - zadnych perspektyw na lepsze zycie
                  - zadnych pieniedzy
                  - mieszkanie w spoldzielczym bloku

POWIEDZIELISCIE -
                  • martyna1 Re: Zawracanie kijem Wisly do Zibi 18.12.01, 20:03

A moze podasz adresy, numery telefonow organizacji, ktore pomagaja zalozyc
                    wlasny biznes , darmowych szkolen itp.
                    Ja mysle o otwarciu polskiej restauracji , bo w regionie, w ktorym mieszkam
                    takowej nie ma a mieszka tutaj wiele Polakow glownie urodzonych juz tutaj ale
                    zainteresowanych tym co polskie ze wzgledu na pochodzenie.

Chcialabym dostac kredyt itp,chcialam isc na kurs malego biznesu ale po co mam
                    placic jak mowisz , ze sa organizacje, ktore pomagaja.
                    Pozdrawiam
                    Monika
                    • Gość: zybi Re: Zawracanie kijem Wisly do --Martyny IP: 130.68.2.* 19.12.01, 00:53
                      Ziarno posiane - roslinka wyrosla.
                      Kazdy stan czy miasto inaczej to nazywa i gdzie indziej trzeba szukac.
                      Bylem w Fila na spotkanie polonijnych "Business Women" ale w mojej wsi nie bylo
                      tej organizacji wiec znalazlem pod innym haslem.
                      Podaj nazwe Stanu i miasta to bedzie latwiej - cos wymyslec.
                      Ale nie interesuje cie slowo Poradnik - gdzie cos wspominalem. a wlasnie w
                      poradniku sa blizsze informacje.
                      Czy masz jakies predyspozycje by zalozyc ten biznes. Pochwal sie troche.
                      Bo na szkoleniu powiedzieli otwarcie ze 80% nowych biznesow pada po roku
                      dzialalnosci- bo sie nie przygotowali profesjonalnie.
                      Daj dowod na to ze chcesz zalozyc biznes.
                      W Fila mieszkal Poski MILIONER - FILANTFOP , Edward Piszek.
                      Czytalem ksiazke o jego zyciu w Polsce a teraz ukazuje sie wydanie amerykanskie.
                      Polak potrafi - to moze i tobie sie uda
                • Gość: zybi Re: do - - Pablo IP: 130.68.2.* 19.12.01, 01:29
                  Czesc Pablo
                  Jak wyjdziesz pobiegac do parku, to powiedz o ktorej godzinie a napewno sie
                  spotkamy
                  serdeczne pozdrowienia dla sasiada od ZYBI
                  • Gość: pablo do ZYBI od pablo IP: *.csd.uwm.edu 19.12.01, 02:00
                    zaskakujesz mnie z tym sasiedztwem, bo tak sie sklada ze nie biegam a do parku
                    mam jakies 44 ulice, pewnie bym zawrocil zanimbym tam dotarlsmile)))))
                    pozdrawiam i czekam na uchylenie rabka tajemnicy
    • Gość: zaza@poc Re:do ZAZA IP: *.btinternet.com 19.12.01, 10:16
      prosze o nie podpisywanie sie moim nikiem
      • Gość: ZAZA Re:do zaza IP: *.246.85.47.Dial1.NewYork1.Level3.net 19.12.01, 19:31
        Bardzo przepraszam, ale jak latwo zauwazyc moj nick pisany jest duzymi literami.
        Zreszta czy to jest takie istotne,... zycze Zdrowych i Spokojnych Swiat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka