Dodaj do ulubionych

aborcja w holandii

28.04.08, 12:29
czy ktoras z Was wie jak to wyglada w holandii? co trzeba zrobic, ile to mniej
wiecej trwa od pojawienia sie u lekarza i powiedzenia ze sie chce to zrobic??
prosze o odpowiedz te dziewczyny ktore nie maja potrzeby krytykowania takich
postow... bo to nie pomagauncertain dzieki z gory
Obserwuj wątek
    • monikamurray Re: aborcja w holandii 28.04.08, 13:15
      news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/6235557.stm
      • dconline Re: aborcja w holandii 16.08.08, 16:12
        www.vrelinghuis.nl/pl/
        Informacja po POLSKU!
    • tijgertje Re: aborcja w holandii 16.08.08, 16:28
      Najpierw domowy albo polozna, trzeba ich poinformowac o decyzji to
      dalej pokieruja. im wczesniej tym lepiej, ciaze mozna usunac do 22
      tygodnia, jezeli aborcja jest pozna, to czasem po prostu wywoluja
      porod, zamiast wykonywac zabieg.
      Swoje zdanie na temat aborcji grzecznie pominesmile zamiast aborcji
      mozesz zdecydowac o urodzeniu dziecka i oddaniu do adopcji. dzieci
      do adopcji w wiatrakowie w zasadzie nie ma, nie istnieja domy
      dziecka i jakas para moglaby byc bardzo szczescliwa. Pomysl o tym,
      domowy czy polozna na pewno podpowiedza ci, gdzie i z kim mozesz
      porozmawiac.
      • dorrit Re: aborcja w holandii 18.08.08, 11:59
        Podpisuje sie pod ostatnim postem: nie wiesz, jak Twoj organizm
        zareaguje na aborcje, zarowno pod katem fizycznym, jak psychicznym.
        Czasem taka trauma trwa dlugie lata...
        Urodzenie dziecka i oddanie do adopcji zaraz po urodzeniu (w
        szpitalu) pozwoli Ci jej uniknac.
        Pozdrawiam.
        • ewelinka202 Re: aborcja w holandii 19.08.08, 09:13
          a moze tak jak prosila zalozycielka postu
          bez dodatkowych opinii?
          • tijgertje Re: aborcja w holandii 19.08.08, 11:32
            prosze o odpowiedz te dziewczyny ktore nie maja potrzeby
            krytykowania takich
            postow...

Czy widzisz tu gdzies krytyke? staramy sie pomoc, bo poza aborcja sa
            inne mozliwosci, ale nikt jej nie krytykuje za podejmowana decyzje.
            • pyza_uk Re: aborcja w holandii 19.08.08, 16:34
              Oryginalny post jest z kwietnia, wiec mozna chyba zakonczyc ta dyskusje??
              • elka.net Re: aborcja w holandii 26.08.08, 09:42
                Mimo iz post jest z kwietnia to moze Ja dodam swoje 3 grosze....a noz sie komus
                przyda bez dodatkowych pytan?!

Umawiasz sie na wizyte nie z polozna a z lekarzem rodzinnym. Mowisz Mu o swoich
                planach i ten podaje Ci numer telefonu do najblizeszj kliniki aborcyjnej .
                Dzwonisz pod ten numer i sie umawiasz. Nim zadzwonisz musisz byc przygotowana na
                kilka pytan. Kiedy byla ostatnia miesiaczka, od kiedy mniej wiecej jestes w
                ciazy i czy masz jakies przeciwskazania lekarskie i takie tam. Pozniej pani po
                drugiej stronie sluchawki poda Ci date i godzine wizyty.
                Zglaszasz sie punktualnie z ubezpieczeniem.
                Robia Ci usg by potwierdzic ciaze. Zaraz po tym wypelniasz formularz...a w nim
                pytania min.: czy masz juz dzieci, czy byly problemy z ciazami, czy byly
                aborcje, czy masz alergie...
                Pozniej mila pani prowadzi Cie do gabinetu zabiegowego gdzie czeka na Ciebie
                lekarz i pielegniarka. Caly zabieg moze trwa 15 min. moze nie....
                Po zabiegu jestes proszona by polozyc sie w innej sali i odpoczac jakies 30
                min...lezysz sobie i pielegniarka co jakis czas sprawdza Ci cisnienie i to jak
                sie czujesz,
                Gdy wszystko jest ok idziesz do domu.

Ps. w trakcie wizyty u domowego lekarz zapyta sie Cie (lub sama mozesz to
                zrobic) o antykoncepcje,by w przyszlosci uniknac takich sytuacji i w tym
                momencie razem wybieracie ktora bedzie dla Ciebie najlepsza.
                Gdy zdecydujesz sie na spiralke, wypisze Ci recepte. Z ta spiralka masz sie
                zglosic na zabieg aborcyjny i zaraz po zabiegu lekarz dokonujacy aborcji zalozy
                Ci ja....

Nie wyraze opinii czy to dobre czy zle, bo kazda kobieta ma prawo rzadzic swoim
                cialem i nikt nie moze Jej zmusic by urodzila niechciane dziecko. Jezeli nie ma
                dostepu do legalnej aborcji zdobedzie Ona pieniadze i zrobi to nie legalnie
                nabijajac kieszen innemu lekarzowi.
                Poza tym nie szokuje mnie kobieta ktora dokona aborcji ...bardziej szokuja mnie
                dzieci w beczkach, dzieci bite latami i gwalcone przez swoich rodzicow, dzieci
                ktore nie wiedza,ze dziecinstwo to okres radosci, zabawy i milosci-to mnie
                bardziej szokuje i po kazdej informacji w telewizji,ze gdzies tam dziecko
                zostalo zakatowane na smierc i umieralo w meczarniach jestem za legalna
                aborcja-to mniejsze zlo....a czy zgodne z sumieniem i religia-to juz jest sprawa
                kazdego czlowieka i nie Ja a On ma z tym zyc.

• nel-a Re: aborcja w holandii 04.09.08, 23:14

to po cholere idzie z facetem do lozka i sie nie zabezpiecza a potem
                  odbiera zycie malej istocie!dzis czytalam artykul o aborcji w
                  culturze i wiecie co w 2007roku 31tys polek dokonalo aborcji w UK
                  jestes zszokowana!nie dziwi mnie potem opinia ze polki to ku..y
                  wystarczy spojrzec na ich ubior!same prowokuja daja du.. a potem
                  wieki placz bo dowiaduja sie ze sa w ciazy i decyduja sie na aborcje!
                  szok szok szok!!!!
                  • elka.net Re: aborcja w holandii 05.09.08, 07:55
                    nel-a napisała:

>
                    > to po cholere idzie z facetem do lozka i sie nie zabezpiecza a
                    potem
                    > odbiera zycie malej istocie!dzis czytalam artykul o aborcji w
                    > culturze i wiecie co w 2007roku 31tys polek dokonalo aborcji w UK
                    > jestes zszokowana!nie dziwi mnie potem opinia ze polki to ku..y
                    > wystarczy spojrzec na ich ubior!same prowokuja daja du.. a potem
                    > wieki placz bo dowiaduja sie ze sa w ciazy i decyduja sie na
                    aborcje!
                    > szok szok szok!!!!

Czyzby w UK tylko polki dokonywaly aborcji????
                    Daj spokoj z tym szokiem,bo wiesz co mnie szokuje? Dzieci w
                    beczkach, na smietnikach i w zamrazalnikach.
                    Dzieci petowane, glodzone , gwalcone i maltretowane wlasnie przez
                    osoby ktore brzydza sie aborcji.

• nel-a Re: aborcja w holandii 05.09.08, 13:36

oczywiscie ze nie tylko polki ale wlasnie o nich byl artykul!
                      wypowiadala sie mloda dziewczyna ktora dokonala aborcji a co ja
                      sklonilo glownie zdanie rodzicow.Bo byla ich pozadna i najukochansza
                      coreczka i bala sie ze zawiedzie rodzicow jak wroci z brzuchem!acha
                      ELKA wiec dla Ciebie dokonanie aborcji to cos normalnego tak...??!bo
                      po tym co piszesz tak wnioskuje.jak taka latwa poanienka idzie z
                      facetem po tygodniu do lozka to niech do cholery pomysli o
                      tabletkach czy o jakimkolwiek zabezpieczeniu a nie potem odbiera
                      zycie malenstwu przez swoja glupote!
                      • elka.net Re: aborcja w holandii 05.09.08, 15:51
                        nel-a napisała:
                        > ELKA wiec dla Ciebie dokonanie aborcji to cos normalnego tak...??!bo
                        > po tym co piszesz tak wnioskuje.

Nie a wiesz dalczego? Bo oprocz tego,ze wychowuje dwoje dzieci to dwoje tez
                        pochowalam. I wiem jak to jest stracic dziecko, jak jest klasc do drewnianej
                        trumienki i modlic sie do Boga bym zywa z tego pomieszczenia nie wyszla bo i po
                        co zyc...Ja to robilam 2 razy..o 2 razy za duzo . Bol nie minal tylko kladzie
                        sie ze mna spac i rano wstaje a mi sie czasem oddychac nie chce...

Chodzi mi o prawo kobiety do Jej ciala,Jej wyboru i decyzji..nie mi osadzac tej
                        co nie chce urodzic ale jestem za legalna aborcja a nie za dziecmi w lodowkach
                        czy beczkach.
                        Potemiam aborcje jako srodek antyoncepcyjny...bo do tego sluzy co innego...

• nel-a Re: aborcja w holandii 05.09.08, 20:07
                          Chodzi mi o prawo kobiety do Jej ciala,Jej wyboru i decyzji..

Elka spoko ,prawo kobiety cholera niech ta kobieta pomysli zanim
                          pojdzie do lozka o skutkach swej przyjemnosci jasne ze ma prawo
                          decydowac o swoim ciele ale czy ma prawo decydowac o malej istocie i
                          ja zabijac???!
                          tyle ludzi nie moze miec teraz dzieci niech odda to dziecko sama
                          znam malzenstwo w UK marza o dziecku to fajni ludzie ktorzy maja
                          full kasy jedyne co im brakuje to dzidzius!dlaczego taka kobieta nie
                          pomysli o innym wyjsciu tylko ofrazu idzie na zabieg...
      • ania67 do 22 tygodnia? 05.09.08, 14:43
        Naprawde? Zartujesz?
        • elka.net Re: do 22 tygodnia? 05.09.08, 16:11
          Pewnie,ze zartuje, nikt by sie nie podjal dokonania aborcji w tak zaawansowanej
          ciazy...
          Z tego co wyczytalam to najpozniej do 9 tyg ciazy
          • tijgertje Re: do 22 tygodnia? 05.09.08, 16:32
            elka.net napisała:

> Pewnie,ze zartuje, nikt by sie nie podjal dokonania aborcji w tak
            zaawansowanej
            > ciazy...
            > Z tego co wyczytalam to najpozniej do 9 tyg ciazy

W Holandii na pierwsza wizyte u poloznej umawiaja dopiero w 10-12
            tym tygodniu ciazy, wiec wiekszosc aborcji jest dokonywana po 9-tym
            tygodniu. Od wieku plodu zalezy tylko sposb, w jaki jej dokonuja.
        • tijgertje Re: do 22 tygodnia? 05.09.08, 16:30
          Nie nie zartuje. Wystarczy wygooglac na stronach z
          Holandii "abortus". Wedlug prawa aborcji mozna dokonac do
          zakonczenia 22 tygodnia ciazy, liczonego od pierwszego dnia
          ostatniej menstruacji. Widzialam kiedys reportaz z kobieta, ktora
          dokonala aborcji w czwartej ciazy, w domu ma zdjecia dziecka i
          poodciskane stopy i dlonie malucha, dla mnie to juz wyjatkowo chore.
          Miala wywolywany porod, po tym, jak podali jej cos usmiercajace
          plod, tak,z e dziecko utrodzila normalnie, tyle, ze martweuncertain Tez mi
          sie to w glowie nie moglo pomiescic. Nadal zresztasad
          • tijgertje Re: do 22 tygodnia? 05.09.08, 16:45
            Prosze bardzo, nawet po polsku:
            www.vrelinghuis.nl/pl/index.php
          • pyza_uk Re: do 22 tygodnia? 05.09.08, 17:12
            W Wlk. Bryt. do zakonczenia 23 tyg., ale tylko w wypadku powaznych powiklan
            plodu lub zagrozenia zycia matki (potrzebna jest opinia zdaje sie 2 lekarzy); do
            12 tyg. mozna dokonac aborcji niemalze 'od reki', nie wnikaja za bardzo w
            przyczyny decyzji.
            W zeszlym roku probowana obnizyc granice 23 tyg., ale projekt nie przeszedl.
            Jest to przykre i okrutne, ze kraj, ktory zapewnia darmowa antykoncepcje ma
            rownoczesnie najwyzszy wskaznik ciaz wsrod nastolatek... Ale to juz nie na temat...
            • agaguru Re: do 22 tygodnia? 19.09.08, 22:46
              Opinia dwoch lekarzy nie jest problemem, powiesz, ze masz depresje z
              powodu ciazy bo nie chcesz dziecka itp i juz mozesz biec sie
              skrobac, bo przeciez depresja to powazne zagrozenie dla zycia matki.
              Problem sie pojawia jak dziecko przezywa zabieg.
              I Elka to jest szokujace,ze w uk gdzie w 5 minut u pielegniarki
              dostajesz za free pigulki, implanta, spirale, co sobie tam chcesz.A
              31tys. babek woli usuwac, bo co?bo nie maja czasu na wizyte?ale
              potem maja na co najmniej dwie do skrobania. bo nie potrafia gadac
              po angielsku i poprosic o antykoncepcje, ale za chwile gadaja
              plynie, zeby usunieto. bo wstyd isc po antkoncepcje, a nie wstyd na
              skrobanke? czy moze nie wiedza, ze od seksu mozna zajsc w ciaze...
              chyba nie twierdzisz, ze te wszystie babki byly zgwalcone przez
              patologicznych kolesi,ktorzy potem beda bic i molestowac dzieciaka,
              wiec dla dobra usuwaja...a jak sa na tyle rabniete, zeby robic
              dzieciaka z premedytacja po to zeby potem usunac to automatycznie
              aborcja powinna wiazac sie ze sterylizacja.
              Nie popieram, ale rozumiem koniecznosc aborcji w pewnych
              systuacjach, ale aboracja dla przyjemnosci, bo zal mi 5 minut na
              zabezpieczenie sie jest szokujaca.
    • kara675 Re: aborcja w holandii 04.03.09, 19:58
      mam przyjaciolke ktora jest zainteresowana aborcja w holandi ,ale
      jest jeden problem bo jest w 3 miesiacu i trzeba to wszystko szybko
      zalatwic .prosze cie o pomoc wiem jak to sie odbywa ale niewiem jaka
      jest cena tego .mam kolezanke ktora jest po aborcji i nic za to nie
      placila czy to zalezy od przepracowanych miesiecy?????? prosze o
      szybka odpowiec bo naprawde sie PALI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się