Dodaj do ulubionych

USA - jaki fotelik samochodowy???

02.10.03, 10:50
kochane emamy,
Wracam do Polski z moim 3 miesiecznym synkiem i planuje kupic fotelik
samochodowy 3 w 1 czyli od urodzenia do konca (36kg). Bardzo podoba mi sie
fotelik Eddie Bauer 3in1 Deluxe Convertible, myslalam tez nad Cosco - Alpha
Omega Car seat with Lach.
Czy macie jakies doswiadczenia z tymi fotelikami? A moze polecicie mi cos
innego?
Z gory dziekuje za wszystkie sugestie
Aneta
Obserwuj wątek
    • rafal_kawecki Re: USA - jaki fotelik samochodowy??? 02.10.03, 12:45

Co prawda nie jestem anie emama ani wogole mama (tylko ewentualnie etata / tata)
      ale i tak odpowiem wink
      Z tego co wiem (a sporo sie tego ostatnio naczytalem) foteliki 3w1 nie sa
      zalecane wogole do uzytku. Osobiscie ich nie widzialem, ale probuje sobie
      wyobrazic jak fotelik dla dziecka calkiem sporego moze ochronic maluszka
      3-miesiecznego. I jaki by ksztalt nie mial ten fotelik to zawsze bedzie tylko
      dla jednej grupy dzieci...
      To tak na chlopski rozum wink
      W Europie nie ma chyba wogole takich firm o jakich piszesz - a przynajmniej ja
      sie z nimi nie spotkalem.
      Jakies pol roku temu sam kupowalem fotelik dla wtedy 1.5 rocznej corki. Poniewaz
      mieszkam w Niemczech to oczywiscie uwaznie sledzilem testy ADAC i takich tam
      innych. Wg nich bardzo dobre modele to Römer i Chicco.
      My kupilismy wlasnie Römer DuoPlus (chyba taki model, ale juz nawet nie
      pamietam). Jest dosc drogi (ok. 180euro), ale warto. Super wygodny, bajecznie
      prosty w montazu, latwy w utrzymaniu (zdejmuje sie co trzeba), przestawiana
      pozycja do spania itp. itd.
      Wg tego testu tak naprawde nie ma fotelika idealnego, takze wybor nie jest taki
      prosty.
      Znajomy kupila fotelik do 18kg dla swojej corki i wieku 3 lat ciagle siedzi w
      tym foteliku! Takze tego nie zmienia sie jak ubranek wink

Wczesniej mielismy fotelik Chicco dla dzieci chyba do 9 kg. Rowniez byl super -
      wygodny, trwaly, bezpieczny. Ten uzywalismy jednak jakies 2-3 miesiace tylko,
      takze juz duzo nie pamietam.
      • rafal_kawecki PS. 02.10.03, 13:07
        Przypomnialo mi sie jaka wielka zalete mial fotelik dla malych dzieci Chicco (i
        pewnie innych firm tez). Male dzieci lubia sobie usypiac w aucie. A my czesto
        musimy gdzies isc (do domu czy gdziekolwiek indziej). Taki fotelik mozna wyjac
        bez problemu i bez budzenia malucha i wziac ze soba. To bardzo ulatwia zycie wink
        Czesto takie foteliki mozna tez wkladac do wozka (musza byc ze soba w jakims
        stopniu kompatybilne) co rowniez bardzo pomaga.

Pozdrawiam
      • edytkus Re: USA - jaki fotelik samochodowy??? 02.10.03, 21:31
        rafal_kawecki napisał:

>>
        > My kupilismy wlasnie Römer DuoPlus (chyba taki model, ale juz nawet nie
        > pamietam). Jest dosc drogi (ok. 180euro), ale warto. Super wygodny, bajecznie
        > prosty w montazu, latwy w utrzymaniu (zdejmuje sie co trzeba), przestawiana
        > pozycja do spania itp. itd.

W USA, dzieciom powyzej roku nie wolno juz odchylac oparcia w fotelikach.
    • mamamichelle Re: USA - jaki fotelik samochodowy??? 02.10.03, 21:02
      Hej
      Moja corka ma 9 miesiecy i tez sie zastanawiam na kupnem tego fotelika co to ty
      Eddie Bauer , bo tez mi sie podoba tylko moja corka juz jest starsza od twojego
      maluszka , ja wczesniej mialam ten fotelik dla maluszkow do 20 funtow. a
      ogladalas ten fotelik :Eddie Bauer Hamilton Overhead Car Seat
      ,mysle ze ten bylby dla ciebie dobry , nie jest taki duzy jak ten pierwszy
      Eddie Bauer, ten jest dla dzieci do 40 funtow .
      Pozdrawiam serdecznie Anka
    • edytkus Re: USA - jaki fotelik samochodowy??? 02.10.03, 21:23
      Na tej stronie znajdziesz ranking wszystkich fotelikow dostepnych na
      amerykanskim rynku: www.nhtsa.dot.gov Maja tez wykaz punktow inspekcyjnych -
      po zakupie fotelika radze sie tam wybrac i pobrac bezplatna lekcje instalacji
      fotelika w aucie (az 90% wszystkich fotelikow jest zle montowanych).
      Osobiscie nie wsadzilabym trzymiesiecznego niemowlecia do fotelika 3w1, ale w
      Twoim przypadku nie oplaca sie juz kupowac fotelika-nosidla. Polecam
      fotelik "convertible" do 40lb. Najlepsze opinie maja Britax i Evenflo, z tym ze
      ten pierwszy jest dwa razy drozszy. My pojechalismy po Britax, ale nie bylo
      odpowiedniej kolorystyki, wiec zdecydowalam sie na Evenflo Triumph 5 i jest
      swietny, w dodatku ma automatyczna regulacje pasow i rozkladane oparcie, ma tez
      metalowe wzmocnienia, tapicerke mozna prac w pralce. Gdy bedziesz kupowac
      fotelik sprawdz jeszcze w sklepie czy pasuje do samochodu i w tym miejscu
      powstaje mankament. Otoz sledze watki fotelikowe na forum i wiele osob ma
      problemy z niewystarczajaca dlugoscia pasow (ach te malutkie samochodziki wink).
      W Polsce fotelika osobiscie bym nie kupila. Te amerykanskie sa testowane w
      wypadkach i na tej podstawie dostaja atesty (tylko tzw. booster seats nie maja
      uregulowan prawnych od rzadu, ale to sie chyba wkrotce zmieni), a na jakiej
      podstawie dostaja atesty foteliki sprzedawane w Polsce? Kto robi testy, kto je
      finansuje? Rzad? Watpie sad

PS. Jesli jednak nie zdecydujesz sie na inspekcje, to proponuje przy montazu
      fotelika aby jedna ciezka osoba "wsiadla" do niego (ja wsadzam noge i napieram
      calym cialem podskakujac smile), a druga silna w tym czasie naciagala pas na max -
      fotelik nie powinien sie przesuwac, chybotac itp.
      Jesli zdecydujesz sie na fotelik EB 3w1 mozesz wsadzic pod baze zrolowany
      recznik i max. odchylic oparcie do tylu (ale tak sobie mysle ze tego typu
      foteliki moga nie miec opcji jazdy tylem koniecznej w przypadku niemowlecia,
      sprawdz przy zakupie) jezelei jest taka mozliwosc.
    • edytkus Re: USA - jaki fotelik samochodowy??? 02.10.03, 21:27
      Jeszcze jedno, wszystkie amerykanskie foteliki maja mozliwosc montazu LATCH,
      ale nie slyszalam zeby jezdzace w Polsce samochody mialy mozliwosc tego typu
      montazu.
    • edytkus Re: USA - jaki fotelik samochodowy??? 03.10.03, 05:21
      Tak sobie patrze i widze w rankingu ze Cosco Alpha Omega (Eddie Bauer to tylko
      nazwa modelu pod wzgledem kolorystycznym) nie zalicza sie do convertibles. 3w1
      to raczej combination seats. Convertible nie wystarczy na wiele lat, ale i tak
      na dosc dlugo (2,3 lata). Po tym czasie foteliki na pewno beda
      bezpieczniejsze smile
    • lara11 Re: USA - jaki fotelik samochodowy??? 03.10.03, 05:48
      Ja bardzo polecam foteliki marki Britax, moge odniesc sie tylko do
      modelu "Marathon", ktory przeznaczony jest dla dzieci od 2.3 kg do 29.5 kg.Moze
      byc instalowany zarowno przodem jak i tylem do kierunku jazdy, posiada zapiecie
      LATCH,, jest nawet atestowany do uzytku w samolotach, jak chyba niewiele
      fotelikow. Mysle, ze wiecej informacji znajdziesz na stronie BritaxUSA.com,
      wrzuc tez to haslo na wyszukiwarke Forum, pamietam, ze chyba na Dziecku byly
      zamieszczone b. interesujace opinie na temat tych fotelikow.
      Poprzednio mialam fotelik Chicco, ten dla malenkich dzidziulkow , ale musze
      powiedziec, ze Britax oceniam znacznie, znacznie lepiej.
      • lara11 Re: USA - jaki fotelik samochodowy??? 03.10.03, 05:55
        jeszcze zapomnialam dodac, ze taki atestowany na samoloty fotelik moglabys
        podpiac do fotela w samolocie (w ramach wolnych miejsc). Moj maz, ktory b. sie
        tym zagadnieniem interesowal, twierdzi, ze jest to najbezpieczniejszy sposob
        podrozowania samolotem dla dzidziusia.
    • edytkus Re: USA - jaki fotelik samochodowy??? 03.10.03, 07:16
      Evenflo Triumph 5 takze moze byc uzywany w samolocie.
      • famousamous Re: USA - jaki fotelik samochodowy??? 03.10.03, 10:39
        Bardzo Wam wszystkim dziekuje za opinie
        Edytkus, chyba zdecyduje sie na ten evenflo choc myslalam w desperacji o
        foteliku od 0-9, tylko po co skoro moj Maks wazy juz 7 kg. Lece do Polski w
        poniedzialek, ale watpie czy pozwola mi zabrac ten fotelik na poklad.
        Jeszcze raz dziekuje
        Aneta
        • edytkus Re: USA - jaki fotelik samochodowy??? 06.10.03, 02:57
          Jesli kupisz Triump 5 to instrukcji szukaj w ukrytej kieszeni tapicerki.
    • edytkus Re: USA - jaki fotelik samochodowy??? 03.10.03, 17:07
      Wiesz, ja jestem bardzo zadowolona z Evenflo, ktory od Britaxa tej klasy rozni
      sie jedynie cena (moze dlatego ze jest importowany). Ale Britaxy mozna znalezc
      w Polsce i jesli zalezy Ci na atestach europejskich to moze lepiej kupic
      Britax? W Polsce jest jednak LATCH ale nazywa sie ISOFIX i jest ogromna
      rzadkoscia, poza tym zeby auto mialo LATCH trzeba dodatkowo zaplacic (w USA
      wsyzstkie nowe auta musza miec LATCH).
      • famousamous Do Edytkus - wielka prosba!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.10.03, 18:35
        Prosze napisz mi, jesli wiesz, czy moge zabrac ten fotelik ze soba do samolotu
        i oddac go dopiero w rekawie. Zaznaczam ze mamy 5 sztuk duzego bagazu i
        malutka parasolke, ale moze zamiast niej moge oddac w rekawie ten fotelik? Na
        poklad chyba nie pozwola mi go zabrac bo Maly nie ma wykupionego osobnego
        siedzenia. Slyszalam ze do rekawa mozna wziac albo wozek, albo ten maly
        fotelik-nisidelko, bylo by cudownie gdybym mogla jednak zabrac ten Evenflo na
        poklad.
        Prosze napisz mi cos jesli wiesz, mam coraz mniej czasu na dokonanie tego
        zakupu.
        Z gory dziekuje za odpowiedz
        Aneta
        • amj02 Re: Do Edytkus - wielka prosba!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.10.03, 19:36
          Najprostsza sprawa zadzwon do linii lotniczych lub do firmy gdzie kupowalas
          bilet. Bedziesz miala informacje z pierwszej reki.
          Pozdrowionka
          Gosia
        • ma.pi Re: Do Edytkus - wielka prosba!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.10.03, 19:38
          famousamous napisała:

> Prosze napisz mi, jesli wiesz, czy moge zabrac ten fotelik ze soba do
          samolotu
          > i oddac go dopiero w rekawie. Zaznaczam ze mamy 5 sztuk duzego bagazu i
          > malutka parasolke, ale moze zamiast niej moge oddac w rekawie ten fotelik? Na
          > poklad chyba nie pozwola mi go zabrac bo Maly nie ma wykupionego osobnego
          > siedzenia. Slyszalam ze do rekawa mozna wziac albo wozek, albo ten maly
          > fotelik-nisidelko, bylo by cudownie gdybym mogla jednak zabrac ten Evenflo na
          > poklad.
          > Prosze napisz mi cos jesli wiesz, mam coraz mniej czasu na dokonanie tego
          > zakupu.
          > Z gory dziekuje za odpowiedz
          > Aneta

Zadzwon do biura podruzy albo lini lotniczej w ktorej kupilas bilet. Oni Ci
          udziela informacji czy bedziesz mogla zabrac ten fotelik do samolotu.

Pozdr.
        • edytkus Re: Do Edytkus - wielka prosba!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.10.03, 05:49
          Nie lecialam jeszcze z dzieckiem wiec nie wiem, mysle ze powinnas posluchac rad
          innych dziewczyn i zazdwonic do kogo trzeba. Daj znac co Ci odpowiedza w
          liniach lotniczych.
    • lara11 Re: USA - jaki fotelik samochodowy??? 03.10.03, 20:38
      lot, delta i air france pozwolily, a nawet wyszukano mi stosowne miejsca i
      udzielono pomocy w instalacji fotelika. Trzeba tylko poprosic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka