Dodaj do ulubionych

telewizja w USA

24.01.02, 11:49
czy bedac w Kalifornii mozna ogladac telewizje z tzw telegazeta(chodzi mi o
napisy dla osob gluchych) jaka to strona?
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: telewizja w USA 24.01.02, 15:42
      zaza napisał(a):

> czy bedac w Kalifornii mozna ogladac telewizje z tzw telegazeta(chodzi mi o
      > napisy dla osob gluchych) jaka to strona?

chodzi ci o "closed captioning"... wszystkie tzw broadcast kanaly ---> czyli
      glowne networks co nadaja przez antene maja CC, dostepne w wiekszosci programow
      • Gość: zaza Re: telewizja w USA do Jot23 IP: *.btinternet.com 24.01.02, 20:21
        a jak sie na ta strone wchodzi?
        bo Np w UK to wchodzi sie na telegazete i page 888
        • Gość: baker Re: telewizja w USA do Jot23 IP: *.mentorg.com 24.01.02, 20:28
          W ustawieniach tv. Mozesz tez wybrac jezyk - czasem.
    • Gość: MaciekS To dziala inaczej niz w Polsce IP: *.amdahl.com 24.01.02, 21:14
      Zaza,

W USA nie ma telegazety. Jest natomiast przekazywana informacja z napisami lub
      nawet druga sciezka dzwieku (SAP).

Napisy w systemie TV nazywa sie Closed Caption (w skrocie CC). To nie jest to
      samo co "subtitles" wlaczane np. w DVD choc tekst powinien byc taki sam lecz
      inaczej wyswietlony (zwykle jednak ten tekst sie nieco rozni). Closed Caption
      czyli napisy z TV ustawia sie przy pomocy pilota zwykle jednym przyciskiem (czy
      chcesz wlaczyc czy wylaczyc). Napisy sa paskudne bo na czarnym tle i czesto
      przeslaniaja kawal obrazu. Sa tez rozne systemy i w menu ustawien telewizora
      wybiera sie typ Closed Caption. U mnie (New Jersey) CC1 dziala jak zloto dla
      chyba wszystkich kanalow TV.

Jest jeszcze mozliwosc drugiego dzwieku (niektore programy sa tak nadawane).
      Niestety drugi dzwiek (SAP) jest tylko monofoniczny (w USA chyba wszystkie
      programy sa stereo i bardzo czesto z dzwiekiem "surround" czyli efekty np. z
      tylnych kolumn). Natomiast ten drugi dzwiek jest nadawany w innym jezyku.
      niestety polski nie jest tym jezykiem... ale za to hiszpanski.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka