IP: 62.233.169.* 24.02.04, 13:48
Czy stosowanie czopków w przypadku występowania zaparć jest lepsze niż branie
tabletek i picie ziół. Podobno są to najbardziej naturalne środki i najmniej
szkodliwe dla organizmu. Mam zaparcia w związku z odchudzaniem, które nie
zawsze ustępują mimo stosowanej zdrowej diety, więc szukam czegoś co mi
pomoże się uniezależnić od tabletek i ziół. Czy macie tu jakieś doświadzcenia
i co możecie polecić?
Obserwuj wątek
    • Gość: baa zaparcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 14:00
      Czopki glicerynowe dla doroslych. Dzielaja po 3-4 godz. Stosuje je gdy nie mam
      juz czasu pic herbatki przeczyszczajace... no i flaki tak nie bola....

Łykałaś jakies tabletki przeczyszczajace, ktore mozesz polecic??? Potrzebuje
      naprawde skuteczne...
      • Gość: paula Re: zaparcia IP: 62.233.169.* 24.02.04, 14:43
        Najskuteczniejsze co brałam to chyba bisacodyl (ale na receptę i trzeba się
        nagimnastykować aby sprzedali w aptece, pierwszy raz zapisał mi lekarz jak
        powiedziałam, że mam takie zaparcia), ale są też po nim straszne skórcze jelit.
        Efekt jest co prawda murowany. Brałam też oczywiście Alax - też silny i
        skuteczny - ziołowy i mniej boli. Ale działa długo, a ja potrzebuję szybko.
        Najbardziej odpowiadała mi Xenna Extra bo w miarę bez dolegliwości, ale doszłam
        do 5 tabletek i postanowiłam skończyć. To super, że po tych czopkach jak
        piszesz nie ma skutków ubocznych. Trudno mi sobie to też wytłumaczyć, że tak
        szybko odziałają, bo tablety to dopiero po 12 godzinach mnie przeczyszczają. A
        czemu pijesz zioła jak są takie inne leki? Czy można to kupić bez recepty i ile
        tego się bierze. Nie biorę przeczyszczaczy często ale jak już mam zaparcie to
        porządne - 5 dni bez odwiedzanai kibelka i brzuch jak w 9 miesiącu! W każdym
        razie na żadną imprezkę się nie mogę w takim stanie wybrać, ani nawet poćwiczyć
        bo mam stroje tylko z odkrytm brzuszkiem, ale jak tak sobie wezmę to lekarstwo
        co piszesz to będzie znowu plaściutki? Dzięki za rady!
    • Gość: Lekarz Re: zaparcia IP: 217.118.97.* 24.02.04, 15:00
      Moja droga zaparciem sa wynikiem BRAKU spozycia tluszczow ktore sa niezbedne do
      odpwiedniej perystaltyki jelit, szklanka wody i lyzka oliwy z oliwek zaltawi
      sprawe na czczo
    • Gość: kaja Re: zaparcia IP: 153.19.112.* 25.02.04, 08:54
      W moim przypadku czopki glicerynowe nie działają prawie wcale. Często stosuję
      czopki Laxol Herbapolu. Są znacznie skuteczniejsze, wypróżniam się po nich już
      po 10-15 min od zastosowania. Tylko wypróżnianie jest trochę po nich bolesne.
      Nie wiem dlaczego... Może ktoś zna przyczynę?
      • Gość: Paula Re: zaparcia IP: 62.233.169.* 25.02.04, 11:08
        Hmm, i co teraz wybrać? Wolałabym brać coś co nie boli, ale z drugiej strony
        mam dosyć silne zaparcia i nie wszystko mi pomaga, więc to musi być mocny
        środek. Te glicerynowe to podobno mniej są bolesne, to może je spróbuję, a te
        ziołowe, to są też bez recepty? Ile się ich bierze? Podoba mi się, że tak
        szybko działają - to niesamowite. Nie wiedziałam, że coś może przeczyszczać tak
        szybko, a nie tak jak tablety po tylu godzinach i nie wiadomo kiedy...
      • Gość: baa kaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 11:23
        czy te czopki mozna kupic bez problemu w aptece, jesli tak to ile ta
        przyjemnosc kosztuje? I czy rzeczywisce dzialaja po 10-15 min ???
        • Gość: kaja Re: kaja IP: 153.19.112.* 26.02.04, 08:54
          Czopki Laxol można dostać w aptece bez recepty. Nie są drogie - kosztują ok. 6-
          7 zł. U mnie działają szybko, co nie znaczy, że u innych zadziałają podobnie.
          Ale chyba warto spróbować. Ja musiałam odstawić wszelkie tabletki na
          przeczyszczenie, ponieważ za bardzo podrażniały mi jelita (mam zespół jelita
          nadwrażliwego i objawy nasilały mi się, gdy brałam tabletki).
          • Gość: Anxx płukanie jelit IP: *.use.pl 26.02.04, 17:46
            a czy ktos probował płukania jelita, czyli lewatywy?
            absolutnie bezbolesny, naturalny, natychmiastowy sposob
            usuwa wszystko z jelit
            tylko trzeba umiec
            • Gość: kaja Re: płukanie jelit IP: 153.19.112.* 27.02.04, 07:55
              A jak to się robi???
              • Gość: 0000 Re: płukanie jelit IP: *.tychy.msk.pl 27.02.04, 08:00
                ROBI SIE TAK: kupujesz lewatywę w aptece, wsadzasz do pupy początek tej butelki
                i wlewasz całą zawartość butelki. Za pare minut lecisz w podskokach do
                kibelka!!!!!!
                • Gość: kaja Re: płukanie jelit IP: 153.19.112.* 27.02.04, 14:53
                  Ale czy to jest bezpieczne, czy nie ma skurczów jelit itp.?
                  • Gość: 0000 Re: płukanie jelit IP: *.tychy.msk.pl 27.02.04, 15:01
                    Ja sądzę że lewatywa to nic niebezpiecznego, ponieważ nieraz lekarze każą ja
                    wykonać przed jakimis bdaniami np. usg. Skurcze nie wiem czy powoduje bo nigdy
                    nie stosowałam choć posiadam taka lewatywę w domu bo mój tata kiedyś miał robić
                    ją przed badaniami i kupił dwie i jedna została. Ja jak wypije sobie figurę 1
                    wieczorem szklaneczke z dwoma torebkami to na drugi dzień mam taki poped do
                    kibelka ze aż brzuch mam wkleśnięty i puściutkie jelita:-). Ale stosuje ją
                    tylko wtedy jak gdzieś wyjeżdżam bo wtedy jak zmieniam klimat to na poczatku
                    mam troszke kłopoty z załatwianiem, niestety.
                    • Gość: Anxx Re: płukanie jelit IP: *.use.pl 01.03.04, 18:40
                      lewatywa nie ma zadnych skutkow, sama stosuje od kilku lat
                      czy wiecie ze jelito ma kilka metrow? jelito grube jakies 1,5
                      a w normalnym toku to co zjesz dzis, wydalisz pojutrze najszybciej, jesli nie
                      jestes wegetarianinem i jadasz rzeczy smazone
                      wyobraz sobie wiec ze zawszw masz w sobie kupke z jakis 2 dni, nawet jesli cos
                      robisz, to i tak wiekszosc zostaje, bo robisz po kawałku
                      jelito jest w stanie przyjac o wiele wiecej wody niz zawartosc 1 gruszki do
                      lewatywy
                      ja to robie tak:
                      napełniam jelito woda w ilosci ok. 2-3 litrow, az brzuch mi wysadzi i czuje
                      lekki bol
                      potem kilka skłonow przysiadow itp.
                      potem na kibelek
                      najpierw wypływa sama woda, pozniej pojawia sie kupka w postaci bobkow
                      ale wszystko samo nie wypłynie, trzeba sobie pomoc:
                      uciskajac mocno brzuch w dolnej czesci na srodku i po bokach
                      wtedzy zacznie wypływac dalsza zawartosc w postaci masy kalowej, z małymi
                      przerwami, chwilowo duzo, jesli ucisniemy w odpowiednim miejscu
                      i naprawde bedzie jej duzo
                      jesli nigdy tego nie robiłas, zdziwisz sie ja duzo z ciebie wyjdzie
                      ale aby wszystko wyszło trzeba na kibelku spedzic ok 20 min.
                      to oczyszcza całe jelito grube
                      pozniej mozezsz nie robic kupki przez kilka dni, bo jelito grube bedzie po
                      prostu puste, az masa z cienkiego sie przesunie
                      UWAGA nie nalezy pic nic przed operacja, bo beda trudnosci z pozbyciem sie
                      zawartosci jelita jesli dodatkowo zoładek bedzie wypełniony woda

jest taka ksiazka "Kwitnące Zdrowie" Dr Normana Walkera, w ktorej jest
                      wyjasnoine dlaczego powinno sie robic lewatywy czesto i jak przebiegaja procesy
                      trawienne w zoładku i dalsze chemiczne w jelitach cienkich i grubym i jake maja
                      one wpływ na nasz organizm
                      polecam
                      po przeczytaniu mnie oswieciło
                      • Gość: kaja Re: płukanie jelit IP: 153.19.112.* 02.03.04, 14:15
                        A gdzie można kupić tę książkę???
                        • Gość: MniejPoważnie:) Re: płukanie jelit IP: 82.139.13.* 02.03.04, 14:47
                          A teraz coś mniej poważnego ale mnie przeczyściło jak cholera ;)
                          Otóż mam w domu małe dziecko, ktore karmione jest mlekiem modyfikowanym, ja ,
                          żarłok ktoory nie zna czasami granic wyjadałam mu to mleko, bo było pyyycha,
                          ale dostawałam ochrzan za to nie zly, ale nie mogłam sie oprzeć... tylko
                          najgorsze ze jedno pudełko ok.10zl, i tak pewnego dnia w sklepie zobaczyłam
                          mleko pełne odtłuszczone w proszku, granulowane , 1op. kosztuj ok.3zl, kupiłam
                          i zjadłam całe na raz, to znaczy wsypałam do szklanki 3/4 szkolanki proszku i
                          zalałam 4 łyżkami ciepłej wody, zrobiła sie taka pyyyszna gęsta masa i była tak
                          pyszniutka ze zjadłam całe opakowanie, ..... po godzinie czułam sie podobnie
                          jak po herbatkach przeczyszczających, tyle ze nie bolały flaki, czułam jak mi
                          sie wszytstko przesuwa, a jak wyrwałam do kibelka do całą muszlę zapełaniłam
                          :P, ale najfajniejsze było że potem weszłam na wage i wazyłam mniej niż rano na
                          czczo... heheeh fajnie nie? nie dośc ze mialam wtedy napad to jeszcze waga
                          spadła ...
                          Aha tą notką nie daje rady na zaparcia tylko mowie wam moje doswiadczenie :)
                        • Gość: Anxx Re: płukanie jelit IP: *.use.pl 05.03.04, 19:38
                          w wydawnictwie merlin, nawet przez internet
                          poszukaj, poklikaj
                          • Gość: kaja do Anxx IP: 153.19.112.* 08.03.04, 12:22
                            Szukałam tej książki i nigdzie nie mogę jej znaleźć. Nawet w merlinie:(((
                            • Gość: Anxx Re: do kaji IP: *.use.pl 12.03.04, 18:13
                              faktycznie, sprawdziłam, sa tam tylko jego "Zyciodajne sałatki"
                              ja dostałam ja w 1998 r. przypadkiem, od znajomej
                              szukałam tez stron w necie o nim, ale nic specjalnego nie znalazłam, chyba ze
                              po angielsku, ale to jednak obcy jezyk
                              moze ja skseruje i tobie wysle?
                              ma nieduzo stron, a ja mam czasem ksero za free
                              napisz do mnie na adres angee11@gazeta.pl
                              • Gość: Ajtne Re: do kaji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 18:50
                                Mam całą książkę na temat zaparć, bo sama miałam z nimi problem więc
                                postanowiłam się dokształcić... sposobów jest naprawdę wiele, a w tej książce
                                podane są tylko te naturalne (chemii się boję,bo uzależnia i rozleniwia jelito-
                                zdecydowanie odradzam). Przede wszystkim należy zmienić dietę, bo co z tego że
                                raz cię przczyści jak za 3 dni bedziesz miała ten sam problem... mnie bardzo
                                pomaga błonnik (rano zwykła owsianka,bez cukru z owocami i conajmniej 2 kromki
                                pumpernikla w ciągu dnia+ warzywka), a zaznaczam że nie jem mięsa, bo ona
                                podobnie jak produkty wysoko przetworzone momentalnie powoduja zaparcia. Kurde,
                                mogłabym o tym pisać i pisać... ale podam wam tylko parę sposobów: 1: na noc
                                wypić kefir z łyżeczką sody oczyszczonej lub łyżką oliwy, 2:sok z kapusty pół
                                godziny,szklanka, przed posiłkiem ( ja jak wypiję 2 szklani na raz to nie
                                wychodzę z kibelka, tak samo jak barszczyk czerwony w kartoniku Hortex),
                                lewatywy- polecam,bo są bezbolesne i skuteczne, ale również rozleniwiają
                                jelito. Mogę wam dać jedną radę jak unikać zaparć, po prostu się nie przejadać
                                i jesc 5 malutkich posiłków dziennie,to podkręca przemianę materii, to tego w
                                momęcie kiedy już drugiego dnia nie idziemy do toalety należy sobie odpuścić
                                jakiekolwiek jedzenie i pić tylko soki i herbatki(w godzinach kryzysowego głodu-
                                jabłka). To chyba tyle... chyba że macie jakieś pytania. Pozdrawiam!!
                                • kaja3004 Re: do kaji 19.03.04, 07:55
                                  Dzięki za rady. Czy możesz podać tytuł tej książki? I czy jest ona gdziekolwiek
                                  do zdobycia?
                                • Gość: fia Re: do kaji IP: *.icpnet.pl 30.08.04, 20:44
                                  Mam w domu ksiazke Michala Tombaka "Droga do zdrowia", w ktorej przeczytalam jak
                                  oczyscic organizm, min. jest o oczyszczaniu jelita grubego metoda dr Walkera
                                  (zupelnie jak w ksiazce "Kwitnace Zdrowie"). Pisze on, ze w okresie lewatyw
                                  jelito jest malo zdolne do wykonywania swoich waznych zyciowych funkcji. Trzeba
                                  zmusic go do przyjecia naturalnej formy i dlatego korzystnie jest jesc duzo
                                  kaszy, z gatunku otrebowych, byle nie manny i nie gotowac na mleku. Jednorodna
                                  masa jednoczesnie strawionej w zoladku kaszy rownomiernie zajmie objetosc jelita
                                  grubego, nada mu wlasciw ksztalt i zmusi do pracy.
                                  Polecam ta ksiazke, przepisy w niej zawarte sa niezwylke przydatne.
                                  pozdrawiam.
                              • Gość: Maria z Chicago Re: do kaji IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 30.08.04, 09:02
                                Ja tez zainteresowalam sie ta ksiazka wiec szukalam na Inernecie no i znalazlam
                                to ksiazke na WYSYLKOWA.PL - i to nawet bardzo tania ta ksiazka! Zaraz ja
                                zamowie!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka