31.01.14, 23:12
Witam, chciałabym jakiejś porady, czegokolwiek jak mogę wygrać z bulimią bez włączania rodziny, znajomych, psychoterapeutów...Chłopaka nie mam, przyjaciółka w Anglii, inni to już przeszłość, siostra i mama by mnie nie zrozumiały. Jest jakaś dziewczyna co walczy sama i można by się wspólnie wspierać lub konkretnie strona? Chciałabym wyjść z tego, próbuję od prawie 4 lat, w tym udało mi się mieć od tego półroczną przerwę, ale teraz sama już nie dam rady. Za rok mam maturę, wiem, że jestem uzależniona i nie potrafię siebie kontrolować. Proszę o pomoc...
Obserwuj wątek
    • ctzo Re: bulimia 14.02.14, 23:37
      ctzo.pomoc@gmail.com - napisz pod ten e-mail, udzielamy na nim wsparcia i informacji dotyczących tego gdzie i jak można zgłaszać się po pomoc.
    • cas.sie Re: bulimia 31.03.14, 20:38
      Cześć! Jestem w podobnej sytuacji. Straciłam przyjaciół, chłopaka... Wszystko przez bulimię. Również piszę za rok maturę. Ostatnio jestem podłamana i rzygam codziennie, nie mogę przestać. Skontaktujmy się, proszę.
    • ekspert_psychomedic Re: bulimia 16.07.15, 15:58
      Witaj,

Z Twojego opisu wynika, że brakuje Ci rozmowy z drugą osobą i możliwości omówienia swoich problemów. Piszesz, że Twoja mama i siostra by Cię nie zrozumiały. Czy próbowałaś kiedyś poruszyć z nimi ten temat? Wsparcie bliskich to istotny element wychodzenia z zaburzeń odżywiania. Być może jeśli odbyłabyś z mamą i siostrą rozmowę na temat bulimii, okazałoby się, że to rozumieją i Cię wesprą.

Jesteś bardzo młodą osobą i bardzo odważną, skoro próbujesz sama poradzić sobie ze swoim problemem. Jednak zauważ, że skoro walczysz już od czterech lat, to może być znak, że potrzebujesz wsparcia. Uważam, że na ten moment kontakt przez internet może być dla Ciebie niewystarczający i podziałać tylko chwilowo.

Co do psychoterapii, czy masz jakieś obawy z nią związane, które powodują, że nie chcesz jej spróbować? Zachęcam Cię do skorzystania z konsultacji z psychoterapeutą. Do niczego Cię ona nie zobowiązuje, a może się okazać kluczem do rozwiązania Twojego problemu.

Życzę powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka