izauraj 20.05.05, 15:44 zdecydowałam żeby zacząć się w końcu leczyć z bulimii. pomóżcie mi, szukam jakiegoś specjalisty w warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leksheygyatso Re: TERAPEUTA W WAWIE-POMÓŻCIE 20.05.05, 23:04 Witam, polecam do konsultacji. Telefon zaufania dla osób uzależnionych od jedzenia (anoreksja, bulimia, nadwaga)w Warszawie(polecaja bardzo dobrych psychologów) Tel.:0-22 628 96 27 czynny we wtorki w godz. 20.00-21.30 Z ośrodków polecany jest: Centrum Terapii i Edukacji Psychologicznej "MABOR" , Warszawa , dorośli, młodzież, dzieci. Nerwice, depresje, psychozy, uzależnienia. Anoreksja, bulimia. Warszawa,Tel. (22) 842-25-71, www.mabor.com.pl . Zyczę wszystkiego najlepszego i dużo zdrowia OM MANI PEME HUNG NAMO BODHISATTWA KSITIGARBHA NAMO BUDDHA UZDRAWIANIA-TATHAGATA PROMIENIUJĄCEGO LAPIS LAZULI pozdrawiam lekshey Odpowiedz Link Zgłoś
baunsujace_pierogi Re: TERAPEUTA W WAWIE-POMÓŻCIE 01.06.05, 19:05 Ja siedze na tym telefonie zaufania z góry.zapraszam do telefonowania Odpowiedz Link Zgłoś
fiona84 Re: TERAPEUTA W WAWIE-POMÓŻCIE 21.05.05, 00:29 www.tvgawex.pl/~g3425/osrodki/warszawa.html i rowniez forum.glodne.pl/viewtopic.php?t=780 -tu znajdziesz bardziej osobiste opisy dziewczyn, ktore juz tam byly. (Szukalam adresow w swiom miescie, wiec sila rzeczy o innych tez sie naczytalam ;) Trzymam kciuki za terapie i nie waz sie czasem zmienic zdania co do podjecia leczenia ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
izauraj Re: TERAPEUTA W WAWIE-POMÓŻCIE 23.05.05, 10:54 dziękuję wam bardzo. jestem wdzięczna za pomoc. trzymajcie za mnie kciuki bedą potrzebne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.potrzebowski Z samego serca 23.05.05, 19:04 Czesc nazywam sie Lukasz Jesli chcesz pomocy, prawdziwej pomocy moge dac Ci wskazowke. Ale zeby z niej skorzystac musisz w siebie zainwestowac. Glownie chodzi o czas i dyscypline. ART OF LIVING. Nie wiem czy sie spotkalas z ta nazwa. Jest to jedna z wiekszych na swiecie organizacji pozarzadowych ktora w duzym skrocie zajmuje sie podnoszeniem jakosci zycia na calym swiecie. Zalozyciel, pochodzacy z Indii absolwent najlepszych Uniwersytetow Indyjskich (ukonczyl m.i.n Fizyke Wspolczesna www.srisriravishankar.org/biography.html) Do tego w tym roku nominowany jest do pokojowej nagrody Nobla. W Indiach otrzymal tytul Najwyzszego Nauczyciela Yogi. I tak mozna by dlugo. Proste techniki oddechowe ktorych naucza zyskaly juz uznanie na calym swiecie. Poddawane byly tez badaniom naukowym (www.aolresearch.org/) ktore potwierdzily ich skutecznosc. Sam udalem sie na ten kurs ponad rok temu. Bylem zdumiony. Od tej pory wzialem ten kurs juz 5 razy (3 razy z nauczycielem ktory mieszka w Warszawie) za kazdym razem obserwuje w sobie i w innych niesamowite zmiany. Po wykonywaniu cwiczen przez pol roku stracilem alergie pokarmowa i katar sienny ktore praktycznie sa nieuleczalne. Medycyna zwalcza jedynie ich skutki. Ze nie wspomne o poteznych problemach z koncetracja ktore juz sa historia. Na kursach poznalem wiele osob ktore mialy dolegliwosci fizyczne i psychiczno-fizyczne (typu depresja czy uzaleznienie od papierosow) ktore bez wysilku odzyskiwaly pelna rownowage(jedyny wysilek to udzial w kursie a nastepnie wykonywanie prostych okolo polgodzinnych cwiczen ktore wywodza sie z nauki Yogi) Dzialaja one tak efektywnie glownie dlatego ze usuwaja stres ktory jest najpotezniejszym czynnikiem chorobotworczym. W ten sposob cialo moze wrocic do naturalnego stanu rownowagi. No napisalem juz dosc. Reszta zalezy od Ciebie. www.artofliving.pl/- tu znajdziesz jesli bedziesz chciala wszystkie informacje lokalne. Polecam nauczyciela Radka Kosle. Z nim kursy sa czysta radoscia. Powodzenia. Trzmam za Ciebie kciuki. Bez wzgledu na to jakim sposob wybierzesz, mam nadzieje ze pozbedziesz sie swojego problemu. Zycze Ci tego z samego serca. W razie jakis pytan pisz raczej na lukasz.potrzebowski@unil.ch. To moj adress w pracy. Duzo czesciej z niego korzystam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malami33 Re: Z samego serca 24.05.05, 13:53 Łukaszu jak chcesz werbować do sekty to nie na tym forum, a linki które podajesz dzięki Bogu nie działają. Wiesz wykorzystywanie ludzkich problemów żeby zwerbować fuj, jak zwykle sekty zawsze ukryją się za ładną okrągła nazwą i użyją takich manipulanckich tekstów i zastęp dobrze wyszkolonych w porozumiewaniu się z potrzebującymi, ludzi ładnie bedzie werbowł zagubionych. Taki biedny człowiek z depresją czy nerwicą wpadnie w ciepłe rączki SZTUKI ŻYCIA Z INDII i Wy już się nim zaopiekujecie.:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.potrzebowski Pewnie to Cie i tak nie przekona ale zobaczmy 24.05.05, 15:19 Oto te same linki. Poprzednio zawieraly one nawiasy i stad problemy. Moj blad. Moze nie jestem tak dobrze wyszkolony (: Nie bede sie rozpisywal bo kazdy ma swoja opinie i nie musi jej zmieniac. www.srisriravishankar.org/biography.html www.aolresearch.org www.artofliving.pl A i jeszcze jeden ktory potwierdza bliska wspolprace Art of Living z Organizacja Narodow Zjednoczonych. www.artofliving.org/foundation.html Pozdrawiam serdecznie. Lukasz P.S czesto zdarza sie ze odpowiedzi na wiele pytan przynosza wiecej pytan i watpliwosci wiec moze niepotrzebnie jeszcze pisze. Sam mialem wiele watpliwosci kiedy po raz pierwszy spotkalem sie z ART OF LIVING. To naturalne. Na moje szczescie nauczyciel ktory zaprosil mnie na kurs byl takze koordynatorem projektu mojej pracy magisterskiej na Uniwersytecie w Oslo. Projekt dotyczyl biologii molekularnej raka prostaty a moj opiekun naukowy dodatkowo zajmowal sie i nadal zajmuje badaniami nad efektem cwiczen oddechowych na zdrowie ludzkie. Dzieki niemu tez dostalem sie na doktorat w Lozannie mozesz sprawdzic maila jesli Twoje zwatpienie jest nadal duze. Moje intencje sa wiec zupelnie czyste i choc kazdy widzi rzeczy na inny sposob i mozesz nadal miec obraz ART OF LIVING jako setky to badz chociaz ze soba szczera i poczytaj o niej troche zanim przyczepisz etykietke Odpowiedz Link Zgłoś
leksheygyatso Ad vocem 24.05.05, 15:45 WITAM, Panie Łukaszu cieszy mnie Pana naukowa wnikliwość i rzeczowe podejście do tematu ale dla rzetelności przekazu warto na przyszłość informować, wszystkich zainteresowanych również o stricte religijnych korzeniach Art of Living Fundation i o tym że J.Ś Shri Shri Ravi Shankar praktykujący wcześniej z twórcą Transcendentalnej Medytacji - Marahrishim Maheshi Yogim, założenia Sudarshan Kriyi wywodzi z doświadczenia religijnego nierozerwalnie związanego z teologią i aksjologią hinduizmu, któremu z racji tego przysługuje równiez tytuł Guru- Swami. "Sri Sri Ravi Shankar urodził się w 1956 roku w południowych Indiach. Legendy na jego temat głoszą, że już jako trzylatka znajdowano go pogrążonego w głębokiej medytacji, a wieku czterech lat potrafił z pamięci cytować święte hinduskie pisma. Jako nastolatek studiował u sławnych mistrzów duchowych. Przed osiemnastym rokiem życia uzyskał nie tylko dyplom uniwersytecki, ale także ukończył tradycyjne studia wedyjskie. W 1982 roku, po 10 dniach odosobnienia i medytacji, ogłosił podstawowe zasady Sudarshan Kriyi - techniki oddechowej nauczanej obecnie na całym świecie. W 1987 roku przez Prezydenta Indii uhonorowany tytułem "Yoga Shiromani" - Najwyższego Nauczyciela Yogi." www.vipnews.pl/!__octopus_front/article.php?category=4&article=235 pozdrawiam Zyczę wszystkiego najlepszego i dużo zdrowia OM MANI PEME HUNG NAMO BODHISATTWA KSITIGARBHA NAMO BUDDHA UZDROWIENIA-TATHAGATA PROMIENIUJĄCEGO LAPIS LAZULI pozdrawiam lekshey Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.potrzebowski Dziekuje 24.05.05, 16:04 Swietnie sie zlozylo ze Pan/Pani uzupelnila moje wprowadzenie. To bardzo cenne i piekne. Mam nadzieje ze temat jest teraz opisany pelniej. Dla jasnosci dodam tylko ze pomimo hinduistycznych korzeni ART OF LIVING w zaden sposob nie naklania do zmiany swoich postaw religijnych. Korzenie te bowiem to tylko starozytna wiedza, wspolne dziedzictwo ludzkosci. Dodam jeszcze ze Shri Shri Ravi Shankar naklania kazdego do goracego praktykowania swojej wlasnej religii a promuje jedynie ponadreligijne i ponadczasowe wartosci ludzkie. Stad jego liczne spotkania w przedstawicielami innch religii. Dlatego tez zasiadał on między innymi w Radzie Międzynarodowej Konferencji Religii Świata w Kyoto w Japonii www.artofliving.pl/strona.php?1,10 Dlatego trzeba zaznaczyc ze jest to organizacja pozareligijna a jedynie sprzyjajaca rozwojowi duchowemu i fizycznemu czlowieka. A pierwszym etapem jest uzyskanie zdrowia bo w zdrowym ciele zdrowy duch. (; Pozdrawiam wszystkich P.S Jest to podobna postawa do Jana Pawla II. Ekumenizm. Jedyna droga do swiatowego pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
leksheygyatso Ad 2 24.05.05, 16:07 Ad vocem wątku odnosnie ścisłych konotacji "sztuki Życia" z religią per se, pozwalam sobie jeszcze dodać,że Sudarshan Kriya Yoga zaliczana jest w ramach szkół Jogi do tzw. ścieżki Krija Jogi. "Podstawowym założeniem Krija Jogi jest to, że jesteśmy miniaturową wersją całego kosmosu, czyli mikrokosmosem – rozwijającym się wszechświatem, który znajduje się wewnątrz makrokosmicznego świata. Wszechobecny Najwyższy Stworzyciel ukrywa się w każdym z nas i poprzez oddech uaktywnia każde nasze działanie. Stąd nazwa „krija” (sanskr. kriya) oznacza pracę (kri), która jest wykonywana poprzez moc wewnętrznej duszy (ya). Różnorakie siły kosmiczne kontrolujące eter, powietrze, ogień, wodę i ziemię, kontrolują także różne rodzaje pracy wykonywanej przez ludzkie ciało: czynności religijne, związki i relacje z innymi, spożywanie pokarmu, rozmnażanie się i zarabianie pieniędzy. Joga jest sposobem na zintegrowanie tej zależności, która łączy mikrokosmos z makrokosmosem; jest sposobem na urzeczywistnienie prawdy o jedności indywidualnej jaźni z Jaźnią Najwyższą. Nauka Krija Jogi ma boskie pochodzenie – nie została stworzona przez ludzki intelekt. Współczesne objawienie tej starożytnej metody medytacji miało miejsce w 1861 roku, gdy została ona przekazana przez Mahawatara Babadżiego obecnej linii mistrzów. Nauka ta jest dziedziczona poprzez metodę bezpośredniego nauczania ucznia przez mistrza. Królewska ścieżka Krija Jogi składa się z obszernego zakresu nauk, którym towarzyszą rozmaite ich interpretacje. Jeden z punktów widzenia opisuje Krija Jogę jako proces rozpoczynający się samo- introspekcją dokonywaną przy pomocy kontroli oddechu. Poprzez rozwijanie trzech cech: światła, wibracji i dźwięku (które przebiega jednocześnie z zastosowaniem koncentracji, postawy ciała i różnych metod oddychania) poszukiwacz jest w stanie przenikać najgłębsze poziomy nieświadomego umysłu. W wyniku pilnej praktyki dochodzi do podwójnego procesu oczyszczenia. Po pierwsze, poprzez praktykę delikatnego oddechu uspokaja się umysł, a po drugie proces obserwacji pulsacji i wibracji w ciele umożliwia praktykującemu wykorzenienie niewoli narzuconej przez subtelne pragnienia. Dalsza praktyka postrzegania trojakich boskich cech prowadzi do głębokiej koncentracji i „jednopunktowego” skupienia umysłu, co przygotowuje praktykującego do badania stanu braku myśli oraz odkrycia wewnętrznej prawdy. Jesteśmy pogrążeni w ułudzie, iluzji i błędzie z powodu dualizmu stworzenia. Każdy, kto szuka wyzwolenia od cierpienia spowodowanego ignorancją, pragnieniami i niewłaściwym działaniem, powinien móc odkryć swoją błogą naturę i zrozumieć, że Najwyższy Wszechmocny Stworzyciel zamieszkuje wszystkie istoty jako ich jaźń. Krija Joga zapewnia szybką metodę na odsłonięcie tej ukrytej prawdy oraz na rozwiązanie najgłębszych tajemnic boskości." www.krijajoga.pl pozdrawiam lekshey Odpowiedz Link Zgłoś
leksheygyatso Re: Ad 3 24.05.05, 16:12 Uwazam że tylko na początkowym etapie pracy z oddechem w ramach Krija Jogi możliwy jest do utrzymania aspekt ponad konfesyjny. Jak Pan doskonale wie z reguły zaawansowani uczniowie zaczynają praktykować również Guru Jogę i uważać J.Ś. Shri Shri Ravi Shankara za Avatara czyli emanację samego Boga, Mistrza Oświeconego i Zrealizowanego za życia. pozdrawiam serdecznie OM MANI PADME HUNG lekshey Odpowiedz Link Zgłoś