ilka.n 04.01.09, 09:46 cześć, mam pytanie, czy miałyście kiedyś robioną gastroskopię? czy to badanie jest bolesne? czy lekarz rozpozna, że mam bulimię? z góry dziękuje za odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blueberry87 Re: gastroskopia 04.01.09, 22:53 Nawet jak rozpozna to i tak go nie bedzie obchodzilo, chyba ze pojdziesz do prywatnej kliniki i zaplacisz kupe kasy, wtedy sie Toba zajma jak nalezy Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_n_a Re: gastroskopia 06.01.09, 00:14 Ja miałam :O. Nie wspominam najlepiej -szczerze mówiąc, ale to zapewne z powodu tego, że byłam mała jak mi robiono ten zabieg! Kochanie po pierwsze - nie denerwuj się - to ważne, bo tak to będzie ci się dłużył czas, będzie Ci ciężko to znieść, będziesz się skupiać na tej rurce?! Najlepiej zamknąć oczy, pomyśleć o czymś miłym, przeczekać :). Badanie nie jest bolesne, raczej nieprzyjemne, ale nie boli :) Nie wiem jak jest ze sprawą bulimii, ciężko mi to powiedzieć. powodzenia :)! Odpowiedz Link Zgłoś
annybe Re: gastroskopia 06.01.09, 11:45 W czasie gastroskopii lekarz może ocenic stan gardła, przełyku i żołądka, może dostrzec ubytki w blonie sluzowej spowodowane przez wymioty, ale tak naprawde nie jest w stanie stwierdzić, co te ubytki spowodowało... Ja mialam parę lat temu gastroskopię i na podstawie tego, co pan doktor zobaczył w żołądku stwierdził przewlekłe zapalenie blony sluzowej żołądka... A ja i tak wiedziałam swoje Odpowiedz Link Zgłoś
nupik Re: gastroskopia 27.01.09, 08:07 mam nadzieję, ze trafisz na wykształconego lekarza i ze on tę bulimi eu ciebie rozpozna. moze to jedyny sposob abys zaczęła się leczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
choraxyz Re: gastroskopia 27.01.09, 17:08 Witaj! Annybe ma rację, jednak lekarz może przeprowadzić z Tobą wywiad, aby dowiedzieć sie co mogło spowodować ewentualne nieprawidłowości w wyglądzie i funkcjonowaniu twojego przewodu pokarmowego. Od Ciebie zależy jak odpowiesz na jego pytania. Jeżeli przyznasz sie, że np prowokujesz wymioty itp, wtedy będzie mógł zasugerować, że to bulimia i zaproponować Ci udanie się na leczenie do specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś